петък, 21 октомври 2022 г.

Пшеничните изделия са враг №1 на здравето


Не пшеницата, а маята прави белята. Истинската мая или както е прието сега квас е симбиотично колония от над 70 микроорганизми. Които втасват напълно тестото за хляб. Дрождите, наречени мая, разграждат частично само нишестето. Неразградените предварително белтъчини като глутена, отиват в тънките черва. Там няма кой да ги метаболизма. И те гният. Токсините от гниенето са тези, които скапват работата.

Уилям Дейвис, един от първите хора, които започват да говорят открито за пшеницата, която всички ние консумираме днес.

Какво е различното с пшеницата, която са ползвали нашите баби и дядовци и която ние помним от детството си?

Доскоро на земята е имало едва няколко сорта пшеница. Те не са се кръстосвали един с друг тъй като са различни видове. През 1943 г. обаче група учени, спонсорирани от Рокфелер започват да експериментират с пшеницата, за да повишат добива й и да направят класовете по-ниски за по лесно събиране.

При кръстосването на различни видове пшеница се получава полиплоидия – това представлява сливане на хромозомите на двете растения. Т.е. ако да речем лимецът има набор от 14 хромозоми и се „слее“ с друг вид с 14 хромозоми се получава пшеница с 28 хромозоми.

На пръв поглед не звучи толкова страшно. Проблемът обаче е, че по този начин в пшеницата се появяват нови видове глутенови протеини.


Когато ядете пшеница с подобни „новосъздадени“ протеини, тялото ви не ги разпознава като храна, а като враг – непознат протеин, който трябва да се унищожи (като вирусите и бактериите). Срещу тази „болест“ вашият организмът изпраща цяла армия от „войници“, които да се борят с нея, т.е. избухва война в собственото ви тяло.

Науката нарича това „авто-имунно заболяване“ – т.е. тялото се бори със себе си и бавно се само-унищожава. И резултатът от тази битка са диабет, рак, сърдечни заболявания, алергия, възпаления на червата, бронхиална астма, артрит, полиартрит и още много, много други.

Но това не е всичко. Оказва се, че приемът на тази пшеница има и други вреди за здравето. Тя прави червата пропускливи за чужди протеини тъй като съдържа определени ензими, които разграждат власинките на червата. Резултатът е срив във имунната система.


Едно от най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е това, че поразява самата мозъчна тъкан.

Освен че променя мислите и поведението на човек тя нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.

Правени са много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява.

За съжаление от тази пшеница се правят сладкишите, вафлите, тестените изделия и дори всички „здравословни“ пълнозърнести хлябове. В допълнение „новите“ глутенови протеини имат свойството да се свързват с рецепторите на „вътрешната опиатна система“ – именно с тези рецептори се свързват хероина и морфина. Поради тази причина рязкото спиране на всички пшеничени продукти води до типични симптоми на абстиненция! Ако не вярвате опитайте.

Всички тези факти звучат доста плашещо, но добрата новина е, че „новата“ пшеница има алтернатива. Ако не искате да се отказвате от пшеницата като такава, можете да си купувате лимец или брашно от лимец и да си правите хляб и сладки от него. В допълнение на пазара вече се предлагат и много различни брашна – от просо, сусам, нахут, киноа, елда и картофи. С тях можете да сготвите безкраен набор от тестени изделия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар