четвъртък, 2 април 2015 г.
СВАМИ ВИШНУ ДЕВАНАНДА c.Правилно хранене и медитация
Това, което става в тялото, е пряко свързано с функционирането на
мозъка. Неотдавнашните изследвания показват, че някои червено
оцветени храни oводят до хиперактивност у децата, а рафинираната
захар - до емоционална нестабилност. Това са само два примера за нещата, които безразборно консумираме, без да си даваме сметка за
ефекта им върху тялото и ума. Човек, който медитира редовно,
трябва да бъде особено внимателен в тази насока, защото храненето
влияе върху качеството на медитацията.
Оптималната диета за медитиращия е недразнеща храна. Това не
значи, че храната трябва да е безвкусна; но не трябва да се ядат
храни, които въздействат на мозъка. Силни и пикантни подправки,
чесън, лук, сол, кафе, черен чай и месо възбуждат ума и човек трудно
може да го контролира. Има и други храни, които пък затъпяват ума,
вмсто да го концентрират. Това са всички предварително приготвени
и престояли храни, както и - разбира се - алкохола. Марихуаната и
цигарите, въпреки че не са храни, също спадат към тази категория.
Доста от гореспоменатите неща са любими грехове на повечето хора.
Не очакваме всеки да може веднага да направи радикална промяна в
начина си на хранене, но онези, които сериозно се интересуват от
медитацията, трябва да започнат с изоставяне на месото и цигарите.
(Чрез Хата йога това става много по-лесно.) Ако се осъзнават целите,
много от лошите навици постепенно ще отпаднат от само себе си,
просто поради промяната на съзнанието в процеса на
медитацията.Човек трябва да започне още с пазаруването и
готвенето. Има много естествени храни, които лесно се приготвят;
има и много плодове и ядки. Купувайте пресни плодове и зеленчуци.
Четете внимателно етикетите и избягвайте добавките към храната,
предварително приготвените и дълго обработвани храни, както и
консервите. Четете книги за храненето и вегетарианската диета. След
няколко месеца ще се промените много.
Преди десетина години вегетарианството беше, така да се каже,
тайна практика. На такива хора винаги гледаха с известно
любопитство, ако не с подозрение. Сега е съвсем различно. Магазин
за здравословна храна и вегетариански ресторант има и в най-
малките градове. Хората все повече осъзнават, че здравето пряко
зависи от това какво ядем. Почти всяка болест може да бъде излекувана чрез промяна в храненето или с кратък пост, без
лекарства. Това е вярно не само за физически, но и за умствени
неразположения. Особено важно е бъдещите майки да осъзнават
това, защото често те не мислят за влиянието на нещата, които
консумират, върху развиващия се плод.
Противно на общоприетото мнение всъщност не вегетарианците не
поемат достатъчно белтъчини, а месоядците поемат твърде много.
Животинските белтъчини са с високо съдържание на пикочна
киселина - въглеродно съединение, подобно на амоняка. Тя не е
водоразтворима и не се разгражда от черния дроб. И макар известно
количество от нея да се елиминира, по-голямата част от пикочната
киселина се натрупва в ставите, резултатът от което е артрит.
Сърдечно-съдовите заболявания са най-честите болести на западния
свят, където се консумира най-много месо. Виновник за тях е
холестеринът, който също не може да се изхвърли от тялото и
мастните отлагания от него по стените на сърцето и артериите
постепенно се втвърдяват, докато ги задръстят. Някои мислят, че
като сменят маслото с маргарин, ще решат проблема, но всъщност
всяка хидрирана мазнина е еднакво вредна. Основният източник на
холестерин, разбира се, не е маслото върху препечената филийка от
време на време, а стотиците килограми месо, което човек консумира
ежегодно.
Сърдечно-съдовите заболявания и артритът са често срещани, но най-
голям страх всява ракът. Много вещества могат да се смятат за
причинители на рака у животните, но резултатите показват, че нито
едно от тях в количеството, консумирано средно от човека, не може
да доведе до заболяване. Това, което остава скрито, е, че с течение на
годините тези отрови се натрупват и наистина причиняват болестта.
Но кои са тези вещества? Животните биват инжектирани с
множество химикали, за да растат по-бързо и да дават по-големи
печалби. В месото, докато отиде до магазина, се натрупват нитрати,
оцветители, изкуствени хормони и дори арсеник. Всичко това, плюс многото други добавки, консумирани от хората на
индустриализираното общество, се натрупва в тъканите. Клетките
реагират на токсините, натрупали се в прекалено голямо количество,
с мутация в неконтролируемо възпроизвеждащи се клетки и това вече
е рак.
Но достатъчно за ужасите на индустрията, произвеждаща месо. Има
още някои интересни физически и духовни причини, за да не се яде
месо. Една от тях е, че е необходимо 4 пъти повече зърно, за да се
нахрани едно животно, отколкото ако човек го изяде направо. Това
поставя моралния въпрос за поделянето на хранителните ресурси с
по-бедните народи. Растенията са първоначалния източник на
енергия за всички живи същества, защото чрез фотосинтеза те
складират слънчевата енергия. Вегетарианците не само приемат
храна от първоизточника, но и храненето им е по-икономично по
отношение на стойността и най-доброто използване на наличната
земя.
Трябва също да отбележим, че храносмилателната система на човека
не е като на месоядните. Зъбите му са предназначени да захапват и
дъвчат зеленчуци, е не да разкъсват месо - затова и човек оставя
месото да отлежи и го готви. Черният му дроб е по-малък, отколкото
на месоядните и не е предназначен да филтрира животинските
отрови. Дебелото черво, което е късо при месоядните, за да могат те
бързо да се освобождават от отровите, при човека е доста дълго,
както при немесоядните.
Но за един йоги главното съображение да не се яде месо е основният
принцип АХИМСА - ненасилие. "Не убивай!" Животните имат
чувства и съзнание, както и хората. Масовото отглеждане и клане на
животни е като да хвърляш камък по кучето на съседа си. В Индия
кравата е на голяма почит, защото служи на човека: с нея се орат
нивите, тя дава мляко и други продукти за храна, а торът й се
използва за гориво и строеж на пътища. Индийският селянин ще си помисли да заколи и сготви кравата си толкова, колкото и любимата
си котка.
Без съмнение, "ти си това, което ядеш". Една неуловима част от
онова, което ядем, се превръща в съзнание. Животните живеят, спят и
се размножават. Това е техния свят. Вибрациите на растенията са
изключително фини и онези, които са преминали от месоядна на
вегетарианска диета, забелязват промяната в съзнанието си. Изчезва
грубостта, а осъзнаването става по-ясно. Това е изключително
благоприятно за медитацията. Колкото по-чиста е диетата, толкова
по-лесно се контролира умът. Така, с течение на времето и с
постоянна практика, ученикът постига успех в медитацията. СВАМИ ВИШНУ ДЕВАНАНДА М Е Д И Т А Ц И Я И М А Н Т Р И
Няма коментари:
Публикуване на коментар