сряда, 9 септември 2020 г.

Кулинарни Сайтове

Recipes by Carina

https://www.facebook.com/watch/JungleTwisted/

Recipes Learn


Cookist Wow

Готовим вместе






Свинско в кокосово мляко | Джъстин Скофийлд | 24Kitchen Продукти 1 с.л. олио 1200 г свински гърди с кожата (цяло парче) сол 200 г палмова захар 150 мл черен оцет 80 мл рибен сос 80 мл сладък соев сос (кечап манис) 4 см корен джинджифил 4 скилидки чесън 2 дълги червени люти чушки 2 листа кафир лайм 400 мл пилешки бульон 500 мл кокосово мляко Начин на приготвяне: 1. Върху кожата на парчето свински гърди направете разрези с дълбочина 1 см в двете посоки, така че да се получат ромбоидчета. Поставете месото в дълбока тавичка и го поставете непокрите за 1 нощ в хладилника, за да може кожата добре да изсъхне. Извадете месото от хладилника 2 часа преди готвене. 2. Загрейте фурната на 220 градуса и поставете тавичката с месото в нея за 15-20 минути, докато кожата придобие златист цвят. Извадете месото и намалете градусите на 160. 3. В тенджера сипете палмовата захар и я оставете да се разтопи. Добавете черния оцет, рибния и сладкия соев сос. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете на едро заедно със семките. Обелете и нарежете на парчета джинджифила. Обелете и смачкайте скилидките чесън. Добавете всичко в тенджерата и разбъркайте. Деглазирайте с пилешки бульон. Щом сместа стане по-хомогенна, добавете кокосовото мляко и оставете да къкри в продължение на 5 минути. 4. Внимателно излейте соса с кокосово мляко в тавичката, важно е той да не докосва по никакъв начин хрупкавата кожа. Сосът трябва да покрие 2/3 от месото. Поставете във фурната за 1.5-2 часа. Наблюдавайте месото по време на печенето. Ако сосът много намалее, добавете малко бульон или вода. 5. Оставете месото да изстине в тавата за 15-20 минути. След това го извадете върху дъска и го нарежете на филии. На дъното на чиния за сервиране разстелете 1-2 с.л. от соса с кокосово мляко. Върху него подредете резените месо. Сервирайте с гарнитура от ориз на пара и азиатска салата.




Свински гърди с качамак от семолина


24KITCHEN Bulgaria

http://casaperfetta-kitchen-dishes.blogspot.com/


Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!


Рулца от грилован патладжан с млечен пастет

Необходими продукти:

3 патладжана, 3 изпечени червени чушки - подсушени
150мл. зехтин
сух риган
1 скилидка чесън
сол, черен пипер
Нарязваме измития патладжан надлъжно на филии, дебели около 1 см. Поставяме филиите в подсолена вода за около 30 мин., за да пуснат горчивия си сок и, за да не потъмнеят. От останалите съставки приготвяме смес за намазване на патладжаните. Подсушаваме патладжаните след изваждането им от водата и ги намазваме с четчица със сместа от едната страна. Изпичаме върху сух грил-тиган и, преди да ги обърнем, ги намазваме и от другата. Поставяме в съд под капак и приготвяме плънката.
За плънката:
1 пак. сирене Крема - 125 гр.
100 гр. заквасена сметана
1 к.л. песто от босилек
сол
1 скилидка чесън - пресован
няколко стръка пресен магданоз - ситно нарязан


Смесваме добре всички съставки и с получената млечна паста намазваме изстиналите филии от патладжан. От горе поставяме тънка и дълга лента от подсушена печена чушка и навиваме внимателно на рулце. Готовите пакетчета можем да привържем с леко бланширани листа от пресен лук. Поднасяме охладени.

 Кокосов крем карамел по Виетнамски


Телешко бонфиле с песто от шамфъстък и магданоз


Мус от мортадела и рикота * Spuma di mortadella e ricotta


Мус от тиква

Продукти:

около 800 г изчистена тиква

1/2 консерва хубаво кокосово мляко

сироп от агаве на вкус или няколко фурми




Глазирана сьомга с мед и соев сос

Сьомга ( филе, с кожа или без) – 250 – 300 гр. ( по около 100 – 150 гр. на човек)
Зехтин – не повече от 1 супена лъжица

За соса:
Портокал ( сок) – 1 бр.
Соев сос – 2 супени лъжици
Мед – 2 супени лъжици
Джинджифил (пресен, настърган) – около 1 супена лъжица

За гарнитура:
Моркови – 2 бр.
Чери домати – 4 – 5 бр.
Зелени чушки – 2 бр.
Сол, зехтин


В тиган за сос или в по – дълбок тиган (за предпочитане с незалепващо покритие) се слагат всички съставки за соса.
Котлонът се включва на средна степен и сосът остава на него докато започне да се сгъстява ( около 15-20 мин.), като периодично се разбърква.

Филето се намазва със зехтин и се запича на оребрен тиган на средна степен ( може и на обикновен с незалепващо покритие, но е възможно да се наложи да се сложи допълнително зехтин в тигана, за да не загори). Филето се обръща от всички страни.

Малко преди сьомгата да се изпече напълно, тя се намазва със соса ( процедурата се повтаря от всички страни последователно) и се оставя още за около 1 – 2 мин. на тигана.


ОМАР С ПЮРЕ ОТ МОРКОВИ И ГЛАЗИРАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ






Гриловани тиквички с мента и кедрови ядки

4 малки крехки тиквички
4 с.л. зехтин екстра върджин
сок от половин лимон
1/2 ч.л. сух риган
настъргана кора от половин лимон
2-3 щипки фино смлян лют червен пипер
2 с.л. кедрови ядки
връзка мента
сол
опция - зелена люта чушка

Тиквичките се разделят напречно на две и всяка половина се разрязва на ленти с дебелина около 3мм. Посоляват се и се гриловат на скара или тиган. Нарязват се косо на по-малки ромбовидни парчета. Овкусяват се със зехтина, лимоновия сок и останалите подправки. Добавят се кедровите ядки и нарязаната мента.




Продукти;
250 мл. кефир без лактоза
около 100 гр. оризово брашно
1 яйце
щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. захар
ванилия



ГЛАЗИРАНИ, ХРУПКАВИ МОРКОВИ В ПАНЧЕТА








Картофени рьощи с бекон и млечен сос

ГОВЕЖДИ ГЪРДИ (БРИСКЕТ)

Говежди премиум бургер с халапеньо поднесен със салата Айсберг

Храна за мойте канибали

http://www.vkusnoteka.bg/

https://mycandykitchen.blogspot.com/

http://sentimentsinthekitchen.blogspot.com/

Карфиолът на Генерал Цо

Чашý

Продукти:
*около 400 гр цяло парче свинско месо(месо от коремната част или бон филе)
1 ч.л. сол
2 с.л. олио( рапица или слънчогледово)
2 тънки резена джинджифил
2 стръка зелен лук
2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. соев сос(Ponzu Kikkoman)
2 с.л. Саке, Мирин или някакво сухо Шери (може да се пропусне)
3 с.л. захар


Приготвяне:
* Ако се използва бонфиле е добре да се нареже на 3 части.
Месото може да се завърже с конец за готвене. Обтрива се със сол.
Бялата част на лука се изрязва и се разрязва напречно на две. Сърцевината се отделя, а останалото се нарязва на тънки ивички. Поставят се в купа със студена вода и ще се използват при сервиране. Сърцевината, заедно с перата ще са нужни за готвенето.


В подходящ тиган се загрява мазнината. (Използвам Цептер, за да ми послужи и при запечатването и при задушаването), но може да се използва за запечатване друг тиган, след което месото да се прехвърли в тенджера с останалите състави.
Месото се запечатва от всички страни до златисто.
Мазнината се отцежда, месото се изважда и в същият съд( или друг) се поставят всички съставки. Когато сместа заври се пуска месото. Съдът се похлупва с чиния, облечена в алуминиево фолио, така, че да притиска месото (едно време баба притискаше пълнените чушки с кайма по този начин). Не се използва капак. След около 1 час, 1 и 1/2 час месото е готово. Възможно е по време на готвене да се обърне веднъж, а и се наблюдава. Когато сосът се редуцира и стане гъст, месото се оставя на слаб котлон, като се обръща няколко пъти, за да може сосът да прилепне към него. Когато сосът съвсем се сгъсти и месото е получило приятен загар се изважда.

Пържени тиквички с пармезан

Кокосова панакота

Продукти:

200 мл течна сладкарска сметана / сладка/
200 мл кокосово мляко
1 с.л. захар
1 желатин 10 гр Др. Йоткер
по желание ванилия

пармезанова кошничка

Шоколадова паста с шоколадов сос

Октопод карпачо

https://mycandykitchen.blogspot.com/p/recipes.html

Крекери лаваш

 
Морковен хумус
  


Агнешки чревца с гъби и жълтък

За да дехидратирате жълтъци сипете в малка тавичка 200 г захар и 200 г сол и добавете листенцата на 1 стрък мащерка. Разбъркайте и разстелете на един равномерен слой. Оформете кладенчета и във всяко поставете по 1 жълтък. Покрийте жълтъците внимателно със сместа от сол и захар и поставете в хладилник за 6-12 часа, докато се изсушат. Можете да използвате и жълтъци на пъдпъдъчи яйца, за които са достатъчни 3-4 часа сушене. След това извадете изсушените жълтъци и внимателно ги измийте под тънка струя течаща вода. Веднага ги подсушете с кухненска хартия.

https://www.24kitchen.bg/recipe?tags=predyastiya

Мини пайове с карфиол и бекон


Хлебчета на пара с пресни билки


Гратен от пилешко и ньоки



Arigato Cookies Японски бисквитки


ТИКВЕН ЧИЙЗКЕЙК






















Прозрачно нишестено тесто. Китайска кухня. Mantı şeffaf

Състав: ◾ Картофено нишесте-160gr (1 чаша 250 ml капацитет) ◾ Царевично нишесте-160gr (1 чаша 250 ml капацитет) ◾ Вряща вода-350-400 ml.



Ингредиенты: Крахмал кукурузный - 100 грамм, Крахмал картофельный - 200 грамм, Крутой кипяток - 300 мл., Мясо - 650 грамм, Капуста - 650 грамм, Жир - 100 грамм, Лук репчатый - 1 небольшая головка, Кориандр молотый - 1 чайная ложка, Паприка молотая - 0,5 чайной ложки, Черный перец молотый - 1/3 чайной ложки, Соль - 1,5 чайной ложки, Соевый соус - 100 мл., Уксус 70% - 1 чайная ложка, Кориандр- 1 чайная ложка, Кинза свежая - 2

0 грамм, Чеснок свежий - 3 зубчика.
















РЕЦЕПТ Го Бао Жоу


   

Телешки стек с бургундски сос



Скариди в оризови кори

КИТАЙСКИ ОРИЗОВ ДЕСЕРТ НА ПАРА

Необходими продукти за Оризови кексчета на пара:
1 ч.ч. вода;
1/2 ч.ч. бяла захар;
1 ч.ч. оризово брашно;
1/2 ч.ч. кокосови стърготини;
1 ч.л. кокосов аромат;
2 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker;*
Студенопресовано нерафинирано кокосово масло Dragon Superfoods за намазване на купичките;*
Сладко по избор;

Начин на приготвяне:
Слагаме водата и захарта в касерола на среден огън, докато кристалчетата захар се разтопят. Изключваме котлона и оставяме да изстине. Изсипваме кокосовия аромат и разбъркваме.
Смесваме оризовото брашно, кокосовите стърготини и бакпулвера.
Изсипваме водата със захарта върху сухите продукти и разбъркваме.
Сипваме вода в уреда, така че да стигне до най-ниското отбелязано ниво и включаме да загрява, поставяйки копчето на по-висока температура.
Намазваме керамични или метални купички с маслото и пълним на 2/3ти със сместа. Слагаме да се сготвят на пара за около 25-30 минути.



Бухтички с банан и кокос

Пържени банани с кокосова панировка, карамел и сладолед.

                        


Пържен сладолед

Продукти за 6 топки:

~ 1 кг сладолед
1 ч.ч. натрошен на ситно корнфлекс**
2 ч.л. захар
1 ч.л. канела по желание
2-3 яйца

олио за пържене - маслена баня

плодове - любими; по желание; или сезонни, което е най-добрия вариант за гарниране.
Може мед или шоколадов сос през зимата.

Приготвяне:

* От сладоледа се оформят топки, с големина на голямо яйце и се слагат по отделно в малки торбички.
* Прибират се във фризер за замръзнат добре за два часа поне.
* Корнфлейксът за панировката се натрошава - в торбичка на много ситно с точилка; между два листа хартия, или се смила в едра машинка за ядки.
* Смесва се със захарта и канелата.
* Разбиват се яйцата.

* Топките сладолед се изваждат по една от фризера и се овалват последователно в: корнфлейкс; разбитите яйца и отново корнфлейкс. Тук си трябва бързина набързичко се овалват топките, за да не се разтопят в ръцете. Всяка оваляна топка се прибира отново в торбичката си.
* Веднага се прибират във фризера за отново два часа поне.
* Така приготвеният сладолед е готов за пържене и може да го държим в хладилника толкова, колкото си поискаме или поне до момента в който решим да изненадаме домашните си любимци или гости.
* Малко преди сервиране се загрява на мах мазнина в тесен, дълбок съд (касерола).
* През това време плодовете се нарязват и подготвят чиниите за сервиране.

* Топките сладолед се изваждат от фризера и пържат най-много по две в маслената баня за по около 15-20 секунди.
* Изваждат се, отцеждат за 5-6 сек. и поставят в чиниите върху или до плодовете. По желание се заливат с мед или плодов сос.


Фритиран сладолед


Пиле в сладко-кисел сос



Зеленчукови нудъли в уок тиган

Необходими продукти за 4 порции:

50 г кашу
120 г оризови нудъли или други спагети
1 жълта и 1 червена чушка
2 моркова
1 тиквичка
2 с.л. сусамово олио
1 чаша бамбукови стръкчета – около 330 мл. – (в България ги има консервирани или замразени)
8 с.л. уок сос Кикоман
1-2 с.л. царевично нишесте

Как да си приготвим?
Запичаме кашуто в уок тиган, след което отстраняваме от огъня. Сваряваме спагетите. Нарязваме чушките на кубчета, а морковите и тиквичките – на ленти. Загряваме олиото в уока, добавяме морковите и ги запържваме до леко кафеникаво. Добавяме чушките и тиквичките и готвим още 5 минути. Добавяме и бамбуковите пръчици. В купичка разбъркваме уок соса с царевичното нишесте и го изсипваме в тигана. Добавяме и спагетите и оставяме ястието още малко на огъня. Сервираме порциите нудъли, поръсени с печеното кашу.




Сладко-кисело свинско с гъби в уок


350 г свинско, назярано за ленти за пържене
¼ чаша – 60 мл Кикоман Терияки марината и уок сос
1 1\2 с.л. олио
1 глава лук нарязан
2 сачкани скилидки чесън
2 см парче джинджифил, нарязан тънко
400 г микс от гъби- шийтаке, печурки и каквито имате, нарязани
2 бок чой – китайско зеле
1/3 ч.ч. около 80 мл сладко чили и Терияки марината
листа пресен кориандър за декорация
една люта чушка без семена, ситно нарязана, за декорация
предварително сготвен жасминов ориз за гарнитура

Как да си приготвим?
Слагаме свинското в неметална чиния. Заливаме го с Терияки марината и го слагаме в хладилника за 20-30 минути или за по-дълго време, ако искаме да има по-силен аромат. Изваждаме свинското от маниранатата. Загряваме 2 лъжици олио в уок тиган и изпържваме свинското, нарязано на ленти, от двете страни за по 2 минути или докато покафенеят. Изваждаме ги от уок тигана. Добавяме останалото олио и запържваме запържваме лука, чесъна и джинджифила. Връщаме месотов тигана, също и гъбите, бок чоя, сладкия чили сос и 3 супени лъжици вода. Готвим още 1 минута, докато бок чоя омекне, но остане хрупкав. Сервирайте в 4 чинии малко ориз, а върху него поставете пърженото свинско с гъби. Декорирайте с листа кориандър и лютата чушка.




Терияки паста със скариди


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 червени люти чушки

5 супени лъжици Kikkoman Марината Терияки

сока от ½ лимон

300 гр почистени скариди

1 връзка пресен лух

2 бр моркова

1 манго

250 гр чери домати

400 гр спагети

6 супени лъжици соев сос Kikkoman

2 супени лъжици олио

1 ч.л. мед

черен пипер на вкус

3 супени лъжици печен сусам

ПРИГОТВЯНЕ
Почистете чушките и ги нарежете на ситно. Прибавете Kikkoman Марината Терияки и сока на ½ лимон.
В получената смес мариновайте скаридите за 15 мин.
Докато скардите се мариноват, пригответе зеленчуците и мангото. След като ги измиете и почистите, нарежете моркова на фини лентички, лука на кръгчета, доматите на половинки, а мангото – на кубчета.
Спагетите се варят, спрямо инструкцията на опаковката, като се добавя към водата 1 супена лъжица соев сос Kikkoman.
В дълбок тиган загрейте олиото. След като отцедите скаридите, ги запържете от всички страни и добавете към тях морковите и лука. След като всичко се задуши добре, добавете сместа, в която мариновахте скардиите и останалия соев сос. Оставете да къкри до пълното омекване на зеленчуците.
Накрая добавете и мангото, и доматите за много кратко. Сложете меда и овкусете с черен пипер.
Сервирайте отцедената паста, като я полеете със соса със скариди.
Поръсете със сусама.

Сьомга с топинг от манго



Патица със сос от мед и чесън



                     


              


„Гараш“ импровизация


ПАТЕШКО МАГРЕ, ПЮРЕ ОТ СЛАДЪК КАРТОФ И ПАЩЪРНАК


                      


https://www.gabrielatsulin.com/search/label/%D0%9F%D0%B8%D1%86%D0%B8


              

ПИЛЕШКИ ХАПКИ СЪС СЛАДКО-КИСЕЛ СОС

              





ВЕГАН КЕЙК С ФУРМИ И КАФЕ


              



http://tania-goleva.blogspot.com



https://www.kulinarno-joana.com/

Slowcooker vs Multicooker / Касапски сарми със сушени чушки и манатарки

Най-добрите кулинарни блогове


Категория „Гозбите на баба“
(кулинарен блог, най-добре отразяващ традиционната българска кухня)

Ухае на…
Светът на Сончето
Вкуснотийки с Ина
Добра храна от Иви
Животът може да е вкусен
Изкушения от кухнята на Илиана Балканска
Категория „Жител на света“
(най-добър блог с чуждестранни рецепти)


       
Лепкав ориз с манго

Необходими продукти за 4 порции:

200 гр ориз Арборио
600 мл кокосово мляко
120 гр захар

за пюрето от манго:

1 бр манго
сокът от 1 портокал

за кокосовия крем:

200 мл кокосово мляко
1 с.л. захар
2 ч.л. царевично нишесте

1 манго за сервиране

Начин на приготвяне:

Сложете ориза в съд за варене и добавете 600 мл от кокосово мляко, както и захарта. Варете под капак на среден огън, докато оризът поеме течността ( около 15 минути ). Когато е готов, свалете от котлона и оставете да се охлади.
За пюрето от манго - обелете мангото, нарежете и поставете в блендер. Изстискайте сокът от портокала и пасирайте на пюре.
За кокосовия крем - в касерола сложете останалите 200 мл кокосово мляко, захарта и нишестето и загрейте на слаб огън. Разбърквайте постоянно с кухненска тел, за да не загори. Щом започне да се сгъстява, махнете от котлона.
Сервирайте топка кокосов ориз с пюре от манго и кокосов крем. Украсете с манго.

                        

Печен чийзкейк "Паприка"
за блата:
*чаени бисквити - 200 г
*краве масло - 125 г

за крема:
*крем сирене/маскарпоне -250 г
*заквасена сметана - 250 г
*пудра захар - 100 г
*яйца - 2 бр.
*лимонови корички - 1 ч.л.

*сладко или конфитюр - 300 г

Смелете бисквитите на трохи и прибавете маслото.Ако използвате робот може да ги сложите заедно,като маслото може да е студено.Ако не разполагате с такъв уред сложете бисквитите в плик и с помощта на точилка ги натрошете.Сипете ги в купа.Разтопете маслото и го прибавете към тях и разбъркайте добре.

Оформете блата като сипете бисквитено- маслените трохи във форма.Заравнете като направите лек борд отстрани.

В смесете крем сиренето,сметаната,захарта и лимоновите корички.Разбийте ги до получаване на хомогенна смес.Добавете едно по едно яйцата като бъркате ,но не прекалено,за да не се аерира сместа.

Загрейте фурната на 160 градуса.Изсипете крема върху блата.Заравнете и печете чийзкейка 40-50 минути до зачервяване.

Изключете фурната,открехнете вратичката и оставете десерта вътре за 20 минути.

Извадете го и разпределете любимото си сладко отгоре.

Охладете за поне 3 часа преди консумация.

Mish-Mash
На вкусен път с Татяна
Ухае на…
Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
Lussi`s World of Artcraft

             

Качори с агнешко месо и боб Мунг

Kokona

   

Макарони с бял шоколад и юзу
     
                     

Лионски бухтички (bugnes)

Категория „Топло от фурната“

(Най-добър блог за пити, погачи, тутманици и 
баници)

Катмери със сирене и кашкавал

Хубава жена
Светът на Сончето
Ухае на…
Животът може да е вкусен


Щъркелово гнездо

Lussi’s World Of Artcraft

Само за гладни

Черпак с мерак

Категория „С аромат на ванилия“

(Най-добър блог за печива и десерти)

Хубава Жена


Photographer

Животът може да е вкусен

Ухае на…

My candy kitchen

Изкушения от кухнята на Илиана Балканска

                           


Категория „Крилце или кълка“

(най-добър блог с рецепти с месо и дивеч)

Добра храна от Иви

Mish-Mash
Светът на Сончето

          

ГЮЗЛЕМИТЕ НА БАБА ДЕЛЯ

И накрая щипка сол

Lussi’s World Of Artcraft
Kokona

Щъркелово гнездо
My candy kitchen
Категория „Бързо и вкусно“

(най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство)
Mish-Mash
My candy kitchen
Gabriela Tsulin – Food Blogger & Food Photographer
Добра храна от Иви
Lussi’s World Of Artcraft
Ухае на…
Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
Изкушения от кухнята на Илиана Балканска

Щъркелово гнездо

Категория „Сладко удоволствие“
(най-добър блог с рецепти за торти)

                  
Торта „Мадагаскар“(с желе от мандарини, мус от манго и огледална глазура)/ Cake „Madagascar“ (with mango mousse and Mirror glaze)


Skilful Cook

Beautiful kitchen

Dani’s Cookings

Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
Sugarmouse

Само за гладни

My candy kitchen

Трохичка не остана

Готварската книга на Алби

Здравословни рецепти
(най-добър блог с вегетариански и веган рецепти)
Похлупак
Blueberries and sun
Foodie Boulevard
Gabriela Tsulin – Food Blogger & Food Photographer
Good Natured Food
Опитайте …

Healthy with Deni

Категория „Визуално пиршество“
(блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling)
Хубаво до последната капка
G
abriela Tsulin – Food Blogger & Food Photographer
Dani’s Cookings

Skilful Cook
Beautiful kitchen
Harry and Lexy’s Workshop
Angellove’s Cooking
Sentiments in the kitchen
Вкусното ми Хоби със Страст и Любов

Marmottes et chocolat

                             


Вкусно с Бети
Food for the soul
Категория „Кулинарни пътешествия“
(най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи)

На вкусен път с Татяна

Marmottes et chocolat

My candy kitchen
Gabriela Tsulin – Food Blogger & Food Photographer
Cake and Pancake Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар