Последователи

събота, 24 февруари 2018 г.

Квантовите компютри

Сега е точният момент да преместя на блога си три мои ценни коментара от стария форум, разделени в две кратки теми, а в близкото бъдеще ще разберете защо ми трябват. Казано накратко – всички са части от големия пъзел, който разплитам пред Вас:


Настоящата тема ще съдържа частичен превод на едно специфично клипче. :)

~~~

Квантовите компютри – изкуственият интелект е тук.
(# Бел. прев: Ама че гръмко заглавие нали? :) )


Водещият: Може да си мислите, че бъдещият оратор говори за необикновени, дори бих казал странни неща. Пред нас ще е създателят на първия квантов компютър (D-Wave) – Джорди Роуз (Geordie Rose). Нека го приветстваме. Не разбирам от квантови компютри, освен че това ще е новото голямо нещо като сила и скорост.


Джорди: Надявам се в тези 17 минути да разберете какво представляват и да се развълнувате за какво може да се използват.


Водещият: Това са скъпи продукти – около 15-20 милиона струва един от тях!


Джорди: Горе-долу толкова. :)


Водещият: И се използват от големи научно-изследователски центрове и корпорации.


Джорди: Правилно.


Водещият: Дами и господа, нека чуем Джорди.


Джорди: Благодаря! Здравейте на всички. Квантовите компютри са предимно техническо-инженерна тема за разговор, като се радвам, че няма да разисквам специфичните й детайли. Но поне ще Ви дам идея за какво може да се ползват. Ще обгърна тази история чрез друга история:


Колко от Вас имат деца? Повечето от вас. Аз имам три – най-малкият е на четири, а най-големият на осем. Те са много различни, но споделят едно и също нещо. Сигурен съм, че и аудиторията го е забелязала това. Всяко от децата е привързано към определено животно като тяхна специална играчка. Джеймс обича едно мече. За Коледа реших да купя няколко мечета от този вид, за да се подсигуря ако нещо се случи с първото, което му дам. Направих търсене и видях в Интернет, че има само още 2 за продан. Купих ги и той имаше 3. Но причината, поради която Ви разказвам всичко това като начало на разговора ми – е, че той искаше да спи с по-големия си брат, защото бе уплашен и не можеше да спи сам. Казах му, че има мече – но той ми отвърна, че не е истински (real). И намерих тази позиция за доста тежка, поради много причини, които може би ще осъзнаете, когато съм свършил с диалога си. Уверявах го, че мечето е истинско като всичко останало в света – „но той не може да върви и да се движи” ми отговори Джеймс. И аз му казах, че всъщност има предвид, че мечето не е живо (alive), а не че не е истинско/реално. :) И той каза – „да, това имам предвид”.


Сега ще Ви разкажа за квантовите компютри и защо хората ги интересуват. Има повече от десет хиляди от най-умните хора на планетата, опитвайки се да построят тези машини и да ги разберат. В последните 15 години, работейки над това, осъзнах, че учените се делят на две категории: първите са впечатлени от физиката зад феномена...
Ще ви покажа цитат на един от основателите на теорията за квантовите изчисления David Deutsch – „Квантовите изчисления ще са първата технология, която ще позволи на човечеството да извършва полезни задачи в колаборация с паралелните вселени”. Има огромно число паралелни вселени, реални като тази тук – но с различна история на събитията. Представете си реалност със същите физични закони, но с различни свободни избори, които правим индивидуално и като общество. „Малки” решения като това какво да изберете да ядете или дали изобщо да присъствате на това заседание. За квантовата механика всички тези сюжети са реални и това е учудващо, защото ние не ги виждаме едновременно. Но науката е стигнала ниво, което може да експлоатира тези светове.


Втората категория хора са тези, които имат интерес върху самите компютърни технологии.


~~~


(# Бел. прев: Стигнах до седмата минута и реших да спра да превеждам дума по дума, празни или вече известни неща. Затова от тук нататък следват само тези думи, които считам за важни от речта на Джорди:)


Всичко това не е само някаква теория или спекулация – факт е, че има много такива машини, които са разпространени в отворени научно-изследователски центрове (подобно на появята на супер компютрите). Но има само две огромни машини – в университета в Южна Калифорния и в изследователски център на НАСА в Силициевата долина (които работят, сътрудничейки си с Google и други университети).


Опитват се да построят интелигентни машини (с изкуствен интелект), подобни на хората. Не мога да намеря по-прекрасно нещо от това да използваш квантовите компютри, за да създадеш такъв тип машини. Много е вълнуващо. (# Бел. прев: Не спира да ни зарибява Джорди колко страхотно е всичко това за нас хората, но дори той бледнее пред един друг шапшал, за който ще разберете след малко.


Джорди показва как изглеждат компютрите. Снимката (11:33) е от тяхна лаборатория в Британска Колумбия:)


Отвън приличат на гигантски черни монолити, големи метални кутии. Те имат охладяващо устройство, което снишава температурата на чиповете почти до абсолютната нула (# Бел. прев: Според официалната наука, това се прави с цел кюбитите да могат да бъдат в три състояния, а не както сегашните компютри и техните битове – приемащи само две стойности (0 или 1), когато няма или има подадено напрежение). Тези ‘хладилници’ имат нещо, наречено ‘пулсираща тръба’, която излъчва звук, грубо казано веднъж на секунда, подобно на пулс от сърце. Така че ако имате възможност да стоите до тези машини, ще почувствате благоговение. Все едно чувствате алтернатива на извънземен бог! Внушителни машини! (# Бел. прев: Без значение дали тези думи са изпуснати умишлено или Несъзнателно от говорещия, това си е синхромистицизъм отвсякъде. Имате черни монолити, извънземна технология, бог и изкуствен интелект като резонатори-теми + следните две думи (wonder + magic). :) )


В самото ядро/сърцето на тези големи кутии има малък чип, с размера на нокътя на палеца Ви. И на този чип се намират всички чудеса и магии, правещи всичко работещо (12:53 – снимка на чипа). Няма да описвам никакви математически детайли как всичко това работи (# Бел. прев: Аз пък точно искам да разбера не само математиката, но и физиката зад направата на чиповете. Или хората наистина не знаят, защото тази технология е отвъд възможностите им – т.е. е извънземна по произход, подобно на 3Д принтирането, или ако имат знанието и го покажат – ще трябва да съборят всичко, което се изучава по математика и физика. Което е недопустимо нали? :) )


Нека Ви дам аналогия. В квантовата механика има концепция, която заявява, че едно нещо може да съществува в две състояния, които са парадоксално изключващи се! (# Бел. прев: за тази концепция всъщност съм писал в определени философски теми. Само ако сте в ролята на наблюдател страничен и неактивен, ще може да видите два изключващи се процеса едновременно. Ако сте участващ в единия, няма как да забележите Съзнателно другия, защото са в различна фаза/режим. На несъзнателно ниво – може би. Зависи тук вече индивидуално до колко сте потопени и каква е връзката Ви с Несъзнателното.)




След което Джорди се опитва да обясни недетерминираното състояние на кюбитите (т.е. състоянието между 0-1, но нито 0, нито 1) чрез пример, описващ две паралелни вселени, напълно идентични във всякакъв аспект и детайл, с изключение на стойността на един кюбит, който някак си осъществява връзка (nexus) (точка в пространството) между двете вселени. Тази връзка е метафората за третото състояние, но и според мен съвсем реална пространствена точка (колкото и малка да е тя) – затова дадох препратка към реципрочната система. :) Защото благодарение на манипулация върху определено пространство, може да влияете на времевите периоди или други паралелни реалности.


И всеки път, когато увеличите с един кюбит вашата система, всъщност мощността й расте като степен на двойката, заради това трето състояние. Т.е. ако имате един квантов компютър с 5 кюбита, Вие реално ще имате изчислителна мощ 2^5 = 32 пъти повече от конвенциалните компютри, които ще покриват само скоростта на двете състояния (0 или 1). Джорди казва да си представим компютър с 512 кюбита (т.е. 2 на степен 512 пъти по-бърз от всички конвенционални компютри)! Числото съдържа 155 цифри. :)


Джорди казва поетично, че сенките на паралелните реалности се преплитат с нашата настояща и ако сме достатъчно умни, ще можем да се потопим в тях и да извлечем ресурси от тях. Забележете, че казва думата 'ресурс', а не просто 'информация'. :) Т.е. може да става дума за 3Д обект и пренасянето му. Проект Монтоук започва да бледнее пред това, макар че тук не говорим за пътуване във времето, а в различна реалност. :) Т.е. когато в първия случай някой извърши глобална промяна в миналото, това ще се материализира в бъдещето ни. Как? Зависи от промяната и колко важна за колективното (не)съзнателно е била.


Джорди завършва речта си с три предсказания, които според него звучат опасни и възможни да се случат:
1) до пет години НАСА ще намери планета, която прилича на Земята. (# Бел. прев:интервюто е от 2013, т.е. предсказанието е за 2018. Още предходната година имаше новинана същата тематика, както и тази година за цели три такива планети.)
2) до 2023 (благодарение на квантовите компютри) ще се докаже ефекта от гравитационните лещи;
3) до 2028 интелигентните машини ще съществуват и не просто ще могат да правят всичко като хората, но и ще ни превъзхождат във всеки аспект. Квантовите компютри ще изиграят ключова роля в изграждането на този нов вид същество.


~~~


Шапшалът, за който загатнах – е Рей Кърцвайл, който 10 години преди Джорди, пише за следните идеи в статията си за Човешкото тяло – версия 2.0:
1) в храносмилателната система ще имаме наноботи, които съвсем алтруистично и услужливо ще отделят важните хранителни съставки, когато хапваме. Вместо това да се върши от органите ни, в името на бързината и удобството;
2) нанокапсули ще помагат в борбата с диабета, рака на гърдата и каквото се сетите;
3) евентуално да се заменят червените кръвни телца с техен изкуствен аналог, който ще ни помага да издържаме без кислород с часове;
4) подмяна на сърцата ни с изкуствени такива, че да живеем повече години. Такъв живот ще е, че пенсията ще е немислима, защото ще си бачкаме завинаги в името на общото благо... Мхм... Идилия приказна и изпълнена с чувства топли. :D
5) смяна и на бъбречетата, стомахчето и червата;
6) импланти в мозъка, които ще ни предпазват от всякакви заболявания. А с новите импланти за очи, дори баба Ви ще може да гледа надлъж и нашир, с ястребов поглед. Шегувам се за последното, но не и за имплантите. :D
7) ставаме все по-интимни с технологиите. Киборгчета ненагледни ще сме. Пу-пу, да няма уроки!
8) пренасяне на Интернет в главите ни. Вече ние сме в мрежата постоянно - без кабели, модеми и други посредници;
9) създаване на виртуални реалности по желание на клиента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар