Последователи

събота, 6 февруари 2021 г.

Дългосрочната употреба на маска може да допринесе за напреднал стадий на рак на белия дроб,

 





Неотдавнашно проучване в списание Cancer Discovery установи, че носенето на маски води до по-викоко наличие на вредни бактерии в дробовете, което се свързва с напреднал стадий на рак на белия дроб.

Дългосрочната употреба на маски за лице може да спомогне за размножаването на опасни патогени.

Микробиолозите се съгласяват, че честото носене на маска създава влажна среда, в която на микробите се позволява да растат и да се размножават преди да навлязат в белите дробове. След това тези чужди микроби пътуват надолу по трахеята и в двете тръби, наречени бронхи, докато достигнат малки въздушни торбички, покрити с кръвоносни съдове, наречени алвеоли.

„Дълго време се смяташе, че белите дробове са стерилни, но сега знаем, че микробите, които обикновено се намират в устата, често навлизат в белите дробове поради несъзнателно вдишване.“ – Леополдо Сегал, автор на изследването, директор на Програмата за белодробни микробиоми и доцент по медицина в Медицинския факултет Гросман на Университета в Ню Йорк.

Според проучването, след нахлуване в белите дробове, тези микроби предизвикват възпалителна реакция в протеини, известна като цитокин IL-17.

„Предвид известното въздействие на IL-17 и възпалението на рака на белия дроб, ние искахме да установим дали обогатяването на бактерии, които проникват орално и стигат до белите дробове, може да предизвика възпаление от тип IL-17 и да повлияе на прогресията и прогнозата за рака на белия дроб“, каза Сегал.

Докато анализира белодробните микроби на 83 нелекувани възрастни с рак на белия дроб, изследователският екип открива, че колонии от бактерии Veillonella, Prevotella и Streptococcus, които могат да се култивират при продължително носене на маска, се срещат в по-големи количества при пациенти с рак на белия дроб в напреднал стадий, отколкото при такива в по-ранни етапи. Наличието на тези бактериални култури също е свързано с по-нисък шанс за оцеляване и увеличен туморен растеж независимо от стадия.

Освен това, изследване на култивиране на бактерии Veillonella в белите дробове на мишки установи, че наличието на такива бактерии води до появата на имуносупресиращи клетки, както и на възпалителни, като цитокин IL-17.

„Предвид резултатите от нашето проучване е възможно промените в белодробния микробиом да бъдат използвани като биомаркер, за да се направят прогнози за протичане на раковото заболяване или за стратификация на пациентите за лечение.“ – Леополдо Сегал

Тук може да намерите линк към доклада в списание Cancer Discovery, за който се отнася тази статия – „Дисбиозата на долните дихателни пътища влияе върху прогресията на рака на белия дроб“. „Дисбиоза“ означава микробен дисбаланс.

С появата на повече доказателства, свързани с дългосрочните ефекти от противоепидемичните мерки и затварянията, все повече лекари и учени започват да правят анализи на вредите от тези авторитарни мерки. Канадски експерт по обществено здраве на име д-р Аджи Джофе установява в свързано проучване, че затварянията причиняват „поне десет пъти“ повече вреди, отколкото ползи.

В неотдавнашен работен документ на изследователи от университетите в Харвард, Дюк и Джонс Хопкинс, учените стигат до извода, че „за общото население нарастването на смъртността след пандемията на COVID-19 би достигнала до зашеметяващите 0,89 и 1,37 милиона излишни смъртни случаи в САЩ през следващите съответно 15 и 20 години. „

Откакто започна принудителното носене на маска, дерматолозите въведоха термина „маскне“, за да опишат появата на пъпки около устата, причинени от маски, запушващи порите с мазнини и бактерии. Това може да бъде причинено както от еднократни, така и от маски от плат.

Зъболекарите също така предупреждават за феномен, известен като „уста с маска“, при който пациентите се връщат в стоматологичния кабинет с увеличение на гингивита и кариеса до 50% за период от само няколко месеца, откакто е въведено задължителното носене на маски.

Тези открития хвърлят светлина върху нарастващите доказателства за вредите, причинени от дългосрочното носене на маска.

Източник: Europe Reloaded

https://falsecovid19.wordpress.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар