Последователи

четвъртък, 9 септември 2021 г.

Как филмът „Заразяване“ предсказа днешната пандемия Covid-19 преди 10 години

 




Кадър от филма "Заразяване" от Vbox 7



Холивудската продукция „Заразяване“ („Contagion“) на Стивън Содърбърг разказва за разпространението на смъртоносна зараза, тръгваща от Китай и бързо обхващаща целия свят.

Любопитното е, че лентата е от 2011-а година, а приликите с пандемията от коронавирус, парализирала планетата в наши дни, са повече от плашещи.

Вирусът, наречен MEV-1, подобно на COVID-19, тръгва от пазар за животни в Китай, а твърденията (както и при нас) са, че причинителят му е прилеп. Заразата се предава бързо чрез допир, а симптомите са силна кашлица и температура.

Сюжетът е базиран върху последвалата истерия, паниката, която се разпространява по-бързо дори от самия вирус, фалшивите новини и глобалните последици върху съвременното общество.

Докато група лекари от Световната здравна организация се борят с пандемията и се фокусират върху разработването на лекарство, населението е обзето от лудост. Хората масово окупират супермаркетите, разграбвайки стоките от първа необходимост, а животоспасяващите лекарства в аптеките са изчерпани. В крайна сметка MEV-1 убива 26 милиона души по целия свят, а краят на филма е отворен.


 



"Нулев пациент" се заразява в Хонконг. Вирусът се е предал от прилеп на човек чрез прасета. Туристи и бизнесмени, които пътуват, веднага го пренасят по целия свят, който е обхванат от паника. Границите са затворени, стоките са изметени от рафтовете ... Това е най-общо казано сюжетът на филма „Заразяване" (Contagion) на режисьора Стивън Содърбърг по сценарий на Скот Бърнс, излязъл на екран през 2011 година.

Симптомите са еднакви

температура и кашлица, а вирусът се предава чрез допир и по въздушно-капков път.

Във филма са показани сцени, познати на всички ни от последните седмици - паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълнени болници, фалшиви новини. За разлика от много режисьори, Стивън Содърбърг е слушал внимателно екипа от консултанти, които е наел за филма, и в резултат на това много учени определят филма като едно от най-точните от научна гледна точка представяния на масова пандемия на екран. Във филма в крайна сметка умират 26 млн. души, а краят остава отворен.

Същата година сред артистичните среди на Холивуд се разпространява следният анекдот: Режисьорът и сценаристът искаха повече звездни актьори, бюджетът не беше достатъчен, но намериха изход. В резултат в „Заразяване" се снимат звездни актьори като Мат Деймън, Кейт Уинслет, Джъд Лоу, Лорънс Фишбърн, Елиът Гулд, Марион Котилард, Гуинет Полтроу и други, но героите на много от тези звезди загинаха много преди филма да бъде окончателно заснет и да излезе на големия екран.

В днешно време първо в същите среди, а в момента и в социалните мрежи се появи нов анекдот: "Гледах "Заразяване", след това включих новините и не видях разлика."

И още една връзка на филма с днешната коронавирусна пандемия

Миналата седмица, по ирония на съдбата, един от основните консултанти на филма - д-р Иън Липкин - е получил позитивен резултат от тест за COVID-19. Това обяви самият той в интервю пред американския телевизионен канал Fox Business. В момента Липкин работи като директор на Центъра за инфекции и имунитет към Колумбийския университет.

Филмът преживява второ раждане в момента. Дистрибуторът на лентата Warner Bros обяви, че „Заразяване" е бил на 270-о място през декември, а в момента е вторият най-популярен филм по отношение на броя на заявките на сайта на филма за закупуване на видео дискове. На първо място е сагата за Хари Потър (всичките филми от поредицата излизат на един лот). В iTunes „Заразата" е на второ място по брой изтегляния, а в много торент сайтове е в топ 4, пише британският вестник The Independent.

Печалбите

Досега, според базирания в Бевърли Хилс, Калифорния, Nash Information Services, глобален доставчик на данни за филмовата индустрия, приходите от продажби на филма „Заразяване" досега само от показване в киносалони възлизат на 137 551 594 щатски долара, от които 75 658 097 долара от американския Box office и 61 893 497 долара от международния Box office.

През последните два месеца, обаче, откакто избухна пандемията на Covid-19, приходите са се увеличили, предимно от продажби на DVD с филма (13 992 443 долара) и от Блу-рей продажби (6 258 653 долара) или общо приходите от продажбите на двата вида дискове за домашно ползване възлизат на 20 251 096.

Така общо, откакто е пуснат на екран през 2011 година до 25 март тази година, приходите от „Заразяване" достигат 157 802 690 щатски долара при бюджет от 60 милиона долара.

Вирусът във филма и в живота

"Заразяване" е оценен за научната точност и реализъм. В центъра на сюжета вместо зомбита бяха обикновени пациенти, въпреки че актьорът Мат Деймън е молил сценаристите да въведат поне един ходещ мъртвец, с аргумента: „зрителите харесват това". Вместо преследвания и приключения, на екрана се показва рутинната работа на служители и лекари. Вместо супер лекарство, което властите крият, а главният герой намира, и скучни съвети да се мият ръцете с топла вода по-често и да се докосва лицето по-рядко.

„Винаги сме изправени пред измамници от Интернет, които твърдят, че има лек за вируса", ​​казва един от консултантите на филма Лори Гарет, която е посветила 40 години от живота си на битката с епидемиите по целия свят. И винаги, поне по време на епидемията, това лекарство се оказва, че не е нищо повече от плацебо (изумително явление в съвременната медицина, за недействително лечение, при което пациентът вярва, че е бил подложен на операция или е вземал лекарство, които са го излекували)", добавя тя. Във филма има и епизоди с корумпирания блогър Алън Крумвиеде, който се опитва да продава фалшива информация, изигран от Джъд Лоу.

„Когато филмите показват учени или научни открития, обикновено науката става жертва на драматургията. Но при „Заразяване" не е не е така. Филмът много точно представя явлението фомити (предмети, съдържащи патогенни микроорганизми, чрез които може да се предава инфекцията много лесно), става въпрос за пренасяне на микроорганизми, които се предават чрез ръкуване или чрез докосване на недезинфикцирани чаши с питиета и дори от дръжката на вратата. Камерата се фокусира толкова много на тази тема, че филмът всъщност се превърна в реклама за дезинфекция на ръцете.

За достоверност са ползвани сюжети и данни от епидемията SARS

Ролята на Кейт Уинслет е на действителна жена-учен, която пренася заразата от Китай в САЩ и след това умира. Италианецът Карло Урбани е първият, който идентифицира вируса SARS, се е заразил по време на лечение на пациенти и умира на 46-годишна възраст, оставяйки вдовица и три деца. „За мен най-трогателните епизоди на филма бяха, когато се появяваха герои, които са всъщност хора, които познавах, но не са известни на широката публика, които умряха в името на науката и здравеопазването", казва главният консултант на филма Иън Липкин, който се зарази с Covid-19. „Филмът по някакъв начин е жив паметник на тези хора", допълва Липкин, който помогна на Китай да се справи със SARS (епидемията от 2002-2003 година) и също беше заразен, но излекуван. В едно интервю сценаристът Скот Бърнс казва, че за достоверност на сюжета са използвани данни от един от 7-те коронавируси SARS, който води до атипична пневмония.

Първите случаи на заболяването SARS са открити в китайската провинция Гуандун. В рамките на 2 месеца инфекцията се разпространява в съседните Хонконг и Виетнам, а в края на февруари 2003 г. и в други страни и континенти. По данни на Световната здравна организация в периода от ноември 2002 г. до юли 2003 г. са регистрирани общо 8096 случая на заразени в 29 държави, а общо 774 души са починали, като 9% от пациентите с потвърдена диагноза умират.

SARS се счита за първия случай на предаване на вирус от прилепи на хора. COVID-19 е третият случай. А във филма „Заразявена" прилепът изпуска парче плод, което е изядено от прасе. След това прасето е заколено и чрез месото вирусът навлиза в организма на човек. "Прилепите имат високо ниво на вируси в слюнката си", обяснява Лори Гарет и допълва: "Нито един от тези вируси не вреди на самите прилепи, а им служи за защита срещу хищници."

Във филма „Заразяване" се използвани много истории около SARS. „Сцените, в които улиците са пусти в разгара на пандемията, недостигът на храна, политическата нестабилност, са моите живи спомени за случилото се в Пекин", казва Липкин. Но вирусът MEV-1 от филма не е коронавирус. По-лесно се предава, в сравнение с Covid-19, и мъртвите са много-много повече. Той припомня, че един от героите на филма оценява смъртността от MEV-1 на 25-30% от заразените, докато делът на умрелите от COVID-19 е много по-малък.

Липкин отново беше в Китай тази година и прекара две седмици в доброволна карантина след завръщането си, припомня The Independent.

Първоначалната идея била да се използват сюжети и данни от Испанския грип H1N1, който уби милиони хора през 1918-1919 година. След това, заради сюжета, са избрани два не много често срещани вируса, които могат да се предават на хората от животни. Един от тях е вирусът Nipah, който се заразява от прасета и избухва в Малайзия през 1999 г. Другият е Hendra, от който има случаи на хора, които се заразяват от коне, а през 1994 г. е предаден на двама души в Австралия. Ползвани са и данни за свинския грип A (H1N1) от 2009 г., споделя Липкин.

След прочитане, не забравяйте да се дезинфекцирате

Работата по „Заразяване" не е първия филм на тендама Бърнс и Содърбърг. Първият заснет от Содърбърг филм по сценарий на Бърнс е „Информатор" (2009), който разказва как професор от елитен унииверситет от „Бръшляновата лига" в началото на 90-те години на миналия век помогна на ФБР да разкрие конспирация за картел на производителите на хранителната добавка „лизин". „Можем да кажем, че те снимаха филма заедно с екипа - всяка сутрин Бърнс подлагаше на мозъчна атака актьорите, Содърбърг го насърчаваше. Те имат специални отношения", казва Мат Деймън, който играе информатор на ФБР.

Преди да започне да пише сценария на „Заразяване" Бърнс разговаря с епидемиолози, лекари и служители в продължение на две години. Когато Содърбърг прочита сценария, предложен му от Мат Деймън, той веднага го връща на актьора с бележка, че това е най-доброто, написано от Бърнс. Постскриптът гласи: "След като прочетете, не забравяйте да си измиете ръцете."

„За мен беше много странно да чета в социалните мрежи или да чуя възклицания от изненадани приятели колко подобни са събитията във филма и това, което се случва сега", сподели наскоро Бърнс. „И това не ми се струва толкова изненадващо, защото учените, с които разговарях, смятаха, че появата на вирусна пандемия е въпрос на време кога ще обхване планетата, а не дали."

Както му казва и Липкин, през последното десетилетие са открити повече от 400 нови вируса. „И тепърва ще има огнища и пандемии и трябва да извадим главата си от пясъка и да осъзнаем реалните рискове, пред които сме изправени", предупреди Липкин пред репортери преди месец. - Повече от три четвърти от всички възникващи инфекциозни заболявания се раждат поради факта, че микробите от дивата природа преминават в хората. Нашата уязвимост към такива заболявания се засили поради нарасналите международни пътувания и глобализацията на производството на храни. Освен това, обезлесяването и урбанизацията продължават да прогонват дивите животни от техните местообитания, увеличавайки вероятността те да влязат в контакт с опитомени животни и хора. И тази теза беше включена във филма."

Защо Бърнс не харесва президента Тръмп

„Ако погледнете първите плакати, слоганът на филма е „Страхът е по-бърз от вируса". Когато Стивън (Содърбърг) и аз разговаряхме с представители от здравеопазването, това винаги е било тяхната основна грижа", заяви наскоро Бърнс. В неговия сценарий паниката опустошава рафтовете със токи в магазините. Но има неща, които той не е включил в сценария си, за които Бърнс съжалява, че не се е сетил: „Съкращаването на бюджета (за здравеопазване) е нещо, за което не се сетих като сценарист. Когато хората ми кажат, че филмът изглежда пророчески, възразявам: никога не съм мислил, че онези, които ще унищожат тази страна, ще дойдат на власт", казва сценаристът пред репортер на The Independent.

Сега той внимателно следи изявленията на критиците на администрацията на Тръмп: „Най-голямата грешка е, че хората от общественото здравеопазване не получават микрофон или подкрепа". В САЩ няма достатъчно тестове за вируса и специалисти за борба с него. „Защо, пита Бърнс, и припомня, че се е сближил и е подържал постоянен контакт с много консултанти за филма „Заразяване".

„Във всеки наш разговор те споделяха как се притесняват, че сегашната администрация е намалила финансирането за Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и е ликвидирала екипите, които са разработвали модели за възможна пандемия. Слушах пресконференцията на президента, на която той се нарече бизнесмен и каза, че не му харесва, когато хората бездействат. Имаше предвид пожарникарите, като ги обвини, че нищо не правят. Аз живея близо до пожарната и тези хора наистина не правят нищо, преди да избухне пожар. Но не можете да изградите пожарна станция, когато къщата ви вече е запалена", обясни Бърнс защо не харесва президента Доналд Тръмп.


https://www.infostock.bg/

        


Актьори от филмът „Заразяване“ като Мат Деймън, Лорънс Фишбърн, Кейт Уинслет и др. станаха лица на публична информационна кампания за важността на спазването на елементарни мерки като миенето на ръце със сапун.

Епидемиологът Иън Липкин - медицинският консултант на "Contagion" - се разболя от Covid-19 през март 2020 г. и използва популярността си, за да предупреди хората за сериозността от инфекцията: "Щом може да повали мен, може да повали всеки".


Няма коментари:

Публикуване на коментар