Последователи

понеделник, 17 август 2020 г.

Рецепти - сосове /дип/разядки

 


https://www.youtube.com/watch?v=dok1QC3_rws



https://www.youtube.com/watch?v=QSut2a9rimE



Най-бързото, лесно и вкусно ПИЛЕ БЕАРНЕЗ!
Необходими Продуктиоцет - 2 с.л.
бяло вино - 1/2 ч.ч.
яйца - 2 жълтъка
масло - 60 г
лук - 1 малка глава
естрагон - 2 стръка пресен или 1 с.л. лъжица
черен пипер
бял пипер
сол

Лукът се наситнява и се слага в тенджера да къкри заедно с оцета и виното на умерен огън. Когато оцетът изври напълно, тенджерата се маха от котлона и се остава да поизстине. Разбива се на водна баня маслото със солта, пипера и естрагона и постепенно се прибавят жълтъците. Към тази смес започнете да добавяте охладената смес с оцета, като непрекъснато разбивате с тел. Трябва сместа да се сгъсти и да започне да лепне по лъжицата. Сосът се поднася с печени меса, варени яйца и др. По желание сосът Беарнез се подправя с лимонов сок и бял пипер Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-2838-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%91%D0%B5%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B7

https://www.youtube.com/watch?v=T6OJV82igUU



5 любими соса и как да ги приготвим лесно у дома




Сос от манго


манго - 1 бр. голямо, добре узряло
лук - 1 глава, малка
чесън - 1 скилидка
чили - 1 щипка
кимион - 1 щипка
кафява захар - 1 с.л.
лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
вода - 3 с.л.
черен пипер - на вкус
сол - на вкус
зехтин - 50 мл

             

Манго сос Thai Pride - 3,84лв.

       

Манго чътни

синап - 1 с.л. семена
манго - 1 кг
чесън - 2 скилидки
люти чушки - 3 бр., зелени
стафиди - 100 г
джинджифил - 1/2 ч.л., пресен
кафява захар - 500 г
винен оцет - 250 мл
сол


Почистваме и нарязваме на малки кубчета добре узрялото манго.

В тенджера слагаме мангото, наситнените люти чушки, настъргания джинджифил, пресования чесън, стафидите, сипана, оцета, захарта и солта и оставяме всичко да заври.

Намаляваме огъня и оставяме соса на ниска степен да къкри за 60 минути, докато се сгъсти.

Чатни от кайсии и манго

Съставки

100 гр. кафява захар
20 мл. вода
2-3 скилидки чесън
1 бр. лук нарязан на ситно
1 бр. узряло манго (около 350-360 гр.), да не е от консерва, да е прясно
1 ч.л. къри
1 ч.л. сол
10 гр. джинджифил (пресен) на малки парченца
щипка черен пипер
80 мл. бял оцет или бяло балсамико
чили (люта чушка) по желание

Начин на приготвяне

В тенджерка карамелизираме захарта с водата, като постоянно бъркаме. След това добавяме останалите съставки, разбъркваме и варим около 30 минути. Като от време на време разбъркваме, за да не залепне. След като е готово чатнито пасираме с миксер, за да стане хомогенна смес.
Сервира се студено.


НАЙ- ИЗВЕСТНИТЕ СОСОВЕ ПО СВЕТА

            

4 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици фъстъчено масло
1 супена лъжица кафява захар (мусковадо)
2 чаени лъжици сусамово олио
1 мед, 1 с.л. шипков мармелад
Паста от червени бобчета и паста от варено цвекло...
1 нарязана на много ситно скилидка чесън
лют сос на вкус
щипка черен пипер

https://shefppetrov.wordpress.com/


https://recepti.gotvach.bg/sosove/#google_vignette



Грейви сос

лук - 1 малка глава (80 г)
брашно - 2 с.л.
червено вино - 125 мл (1/2 ч.ч.)
бульон - 375 мл (1 и 1/2 ч.ч.) пилешки или телешки

След като печеното месо е готово, преместете го от тавата и го увийте добре с алуминиево фолио. Запазете 2-3 с.л. от соковете от печенето. Добавете го в тенджерка и прибавете ситно нарязания лук. Гответе на котлона, като разбърквате, докато омекне лукът. Добавете брашното и бъркайте в продължение на около 5 минути или докато се позапържи. Долейте виното и бульона, отново без да спирате бъркането. Варете соса на висока температура и бъркайте, докато се посгъсти. Прецедете грейви соса, преди да го поднесете. Сосът е подходящ за печени ребра, цяло печено парче месо и дори печена пуйка. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-27735-%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8_%D1%81%D0%BE%D1%81



Сос Холандез

Сос Холандез
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Необходими ПродуктиЗа перфектния сос Холандез:
масло - 180 г
яйца - 3 броя жълтъци
вода - 1 с.л. хладка
бульон - 1 с.л.
лимони - 1 с.л. лимонов сок
захар - 1 щипка
сол - 1 щипка

Сос Холандез се приготвя на водна баня. Сложете тенджерка във вряща вода и разбийте хубаво жълтъците. При непрекъснато бъркане добавете и водата, бульона (може само вода или бяло вино) и лимоновият сок. Когато сместа се сгъсти, започнете да прибавяте маслото. То трябва да е предварително разтопено на слаб огън и добре разбито с тел. След като прибавите маслото към соса, разбивайте, докато сместа се сгъсти. Котлонът не трябва да е силен и сосът не трябва да завира, за да не се пресече. Сос Холандез се поднася с аспержи, светли меса, риба и птици. С готовият сос Холандез можете да си приготвите аспержи със сос Холандез или любимата сьомга с холандез. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-4811-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%B7


Сос Медена горчица (Honey mustard)

мед - 1/2 к.ч.
майонеза - 2 с.л.
ябълков оцет - 2 с.л.
черен пипер - 1/2 к.л.
сол

За този сос са необходими мека, не прекалено люта горчица, качествен мед (не захаросан), майонеза, светъл оцет (най-добре ябълков), прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Всички съставки се смесват в купа и се разбъркват хубаво до еднородна гладка смес. Сосът е подходящ за печени меса и салати. Сосът Медена горчица може да се съхранява до няколко дни в хладилник Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-115287-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B0_(Honey_mustard)

Класически сос Велуте


Оригинален сос Айоли


зехтин - 200 мл (или олио)
яйца - 1 бр.
лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
чесън - 2 скилидки
сол - 1 щипка или на вкус

За да приготвите истински сос Айоли, са ви нужни броени минутки (1-2), пасатор и една изключително проста и лесна техника, която ако следвате, няма как да не получите перфектен резултат. Налейте зехтина в удобен тънък и висок съд. Чукнете при него яйцето, изстискайте пресен лимонов сок и нарежете на едро две обелени скилидки чесън. Посолете на вкус. Позиционирайте пасатора, така че да опира плътно в дъното на съда с продуктите. Включете на максимални обороти и не мърдайте уреда, докато отдолу не побелее и сместа започне да емулгира. Тогава леко раздвижете на една и друга страна, опирайки в стените на съда. Щом отдолу вече имате бяла и гъста смес, започнете много бавно да повдигате или изтегляте пасатора нагоре - така, докато стигнете повърхността и сместа изцяло побелее и стане гъста. Съхранете соса Айоли в хладилник в добре затворен съд или поднесете веднага. Този сос не е нищо повече от една чеснова майонеза, но с много наситен вкус и гъста консистенция. Идеален е за компания към различни ястия или предястия, хапки, картофи соте, риба и морски дарове, месо или просто препечени филийки. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-109481-%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D0%BE%D1%81_%D0%90%D0%B9%D0%BE%D0%BB%D0%B8

Сос Хойсин

соев сос - 8 с.л.
оцет - 2 с.л. светъл оризов
фъстъчено масло - 4 с.л. или соева паста
мед - 2 с.л., може и меласа или кафява захар
чесън - около 1/4 ч.л. на прах, може и настърган пресен чесън
сусамово олио - 4 с.л.
чили - паста от люти чушки на вкус или сос Табаско (tabasco)
черен пипер - на вкус

Сос Хойсин традиционно се използва за Патица по пекински и мариноване на меса. 




Сос Братен джус и неговите производни


Рецепта с телешко и паста шпацле

Салата с киноа с круши, целина, орехи и карпачо от осолено месо

Модерна Мусака

Чеснов сос за пиле

Сос за пълнени чушки

Пържени чушки с млечен сос




Баба Гануш




Песто от гриловани зеленчуци

Разядки и сосове



Рецепти - зеленчукови/Салати

 


ТИКВИЧКИ ПО ГРЪЦКИ

Аз ги приготвям по 2 начина: Първият е с тесто за палачинки. Просто потапяте и пържите, по описаният от Миро начин! С тази смес си правя и пържени филийки :) При вторият и моя любим, използвам рецептата ти за пилешки хапки, но вместо месо пържа тиквичките, обезателно с домашна галета- "Ала Миро" ! Тиквичките остават хрупкави и на следващия ден, ако след пърженето се поставят върху кухненска хартия и не се пъхнат в хладилника!

               

Пухкави кюфтета от тиквички и картофи

        


Пролетни кюфтета от тиквички. Хрупкави отвън, нежни и сочни отвътре.

               

Тиквички панирани на фурна - 2 начина на паниране



САЛАТА ПЕЧЕН ПИПЕР С ДОМАТИ И СИРЕНЕ
350 г
Печен пипер с магданоз, розови домати и сирене със зехтин.

Вегетариански



ПАТЛАДЖАН КАПРЕЗЕ
370 г

Домашно печен патладжан, мус от крема и фета сирене, розов домат, карамелизирани орехи и магданозено песто.



СПАНАК С КИНОА
400 г

Шарена киноа, спанак, розови домати, печен пипер, яйце, сирене и соево-горчичен дресинг.


Прясно краве сирене, розови домати, песто с кашу, карамелизирани орехи и босилек.



ТИРОКАФТЕРИ
180 г

Гръцка разядка от сирене, пикантни зелени чушки, зехтин със сумак, риган и хрупкава брускета.



ШОПСКА САЛАТА
460 г



ХРУПКАВИ СЛАДКИ КАРТОФКИ
150 г

Рецепти - тестени


прясно мляко - 1 ч.ч.
мая - 1 суха
сол - 1 ч.л.
кисело мляко - 1 кофичка
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 850 г.

Домашно тесто за пици и мекици

брашно - 900 г
яйца - 1 бр.
кисело мляко - 2 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч.
зехтин - 2 с.л., или олио
мая - 1 пакетче, суха
сол - 1 ч.л.

Перфектно тесто за пици, бухти и мекици

брашно - около 1 кг
мая - 1 суха на Йоткер
сол - 1 ч.л.
захар - 2 ч.л.
олио - 2 - 3 с.л.
оцет - 1 с.л.
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л. в киселото мляко
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 200 мл

Базово тесто за пици, пай и питки

Тесто за пици и мекици

кисело мляко - 1 кофичка
вода - 1 кофичка от кисело, хладка вода или затоплено прясно мляко
мая - 1/2 кубче (около 20 г) или 1 пакетче суха на Д - р Йоткер
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 1 с.л.
сол - 1 - 2 ч.л. (зависи от предпочитанията)
брашно - около 1 кг







Хляб с мек лук и сирене




Биг Мак лодка хляб

https://kookmutsjes.com/en/recept/big-mac-boat-bread/




https://kookmutsjes.com/en/recept/gozleme-with-cheese/

Домашна кухня с Дани
These brioches will conquer you!

Apetiten.TV

Чеснов хляб в тиган

Giant Jalapeño Popper Chicken Burger

Taste Life

Giant Ham And Cheese French Toast Swirl

Cheesy Garlic Naans


Spinach & Ricotta Filled Ravioli


Cheeseburger Spring Rolls

       3 easy recipes to make bread in a pan          

24KITCHEN Bulgaria







Тесто за пица (трети варинат)


Универсално тесто за мекици, питки и пици

                              

Моето тесто за пица

300мл. вода
660г. брашно (3 ч.ч.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче свежа мая за хляб или 1 пакетче от 7г. суха мая
3 с.л. зехтин

 


                      

Базлама - мек нежен домашен хляб.

             


Многолистни пърленки ( питки) с пълнеж

            

Гюзлеми на тиган


Карталачки

                       
  
РОДОПСКИ ПАЛАЧИНКИ






КАЙЗЕР ПИТКИ

          

Чебуреки във фурна

           

Г'юзлеми

https://tanyacooking.com/debelki-guzlemi/




ФИЛОСОФИЯТА НА МОЯТА КУХНЯ

               

Вкусно с Йоли

              

Банички от парено тесто

                

Фламкухен (Flammkuchen)

                     

Соленки от парено тесто

               

Бутер тесто, как да си направим сами, стъпка по стъпка

     
         

Крем карамелен кекс - Арабски сладкиш


Перфектните домашни питки за бургери



Лепиня (Сомун) - босненски питки за чевапи и не само



Бърза фокача на тиган



Пърленки с кисело мляко на фурна


Арабски питки на тиган или фурна

https://www.mycookingcreations.com/2011/08/pane-pita-arabo.html








Дълъг чийзбургер





Дълги понички с шоколадов крем



Хапки от спанак и фета тесто

https://kookmutsjes.com/en/recept/spinach-feta-pastry-bites/

петък, 7 август 2020 г.

Ролята на Магьосниците преди Френската революция

image

image

Ролята, която играят магьосниците в периода преди Френската революция, е, разбира се, общоизвестна и никога не е била оспорвана от официалната история. Но, подобно на философските школи, тази внезапна поява на множество магьосници винаги е била представяна като спорадичен резултат от ленността и любопитството на тогавашното общество.
Важно е да се разбере, че точно така, както всички философи са били свободни зидари, главните магьосници са не само масони, но и членове на окултни тайни общества. Следователно не за изолирани шарлатани, а за агенти на някаква скрита власт трябва да смятаме хората, които сега ще проучим набързо.

Един от първите, които ще представим, е Шрьопфер (Schroepfer), съдържател на кафене в Лайпциг, който заявява, че никой не може да бъде истински свободен зидар, ако не практикува магия. Съобразно с това той се обявил за ,,реформатор на свободното зидарство" и в собствения си дом учредил ложа с ритуал, основан върху степента Розенкройцер, с цел е да бъдат викани духове.



Срещите стават в глуха доба, когато чрез внимателно подредени светлини, вълшебни огледала и може би електричество, Шрьопфер успява да изфабрикува привидения, които неговите последователи - под въздействието на силен пунш - смятали за посетители от другия свят. Накрая ,,магьосникът", подлуден от собствените си заклинания, си пръснал черепа в една градина близо до Лайпциг.



Според Льокуто дьо Кантльо именно Шрьопфер е този, който втълпявал различни идеи на прочутия ,,Граф дьо Сен-Жермен" - ,,Майсторът" на нашите съвременни сродни на масонските ложи. Самоличността на тази загадъчна личност никога не е била установявана; едни съвременници твърдят, че той бил извънбрачен син на португалския крал, а други, че бил син на евреин и полска принцеса.

Когато питали херцог дьо Шоазьол дали знае произхода на Сен-Жермен, онзи отговорил: ,,Разбира се, че го знаем; това е един син на португалски евреин, който експлоатира лековерието на града и Двора." През 1780г. плъзва слух, че баща му е евреин от Бордо, но според ,,Спомените на маркиза дьо Креки" барон дьо Бретей разбрал от архивите на своето министерство, че лъжливият граф дьо Сен-Жермен е син на един еврейски лекар от Страсбург, че истинското му име било Даниел Волф и че той се е родил през 1704г. От това следва, че по всеобщо мнение той е имал еврейски произход.

Както изглежда, за първи път се споменава за Сен-Жермен в Германия около 1740г., където неговите ,,изумителни способности" привлекли вниманието на маршал дьо Бен-Ил, който - тъй като бил винаги готов да стане жертва на шарлатаните - го върнал със себе си във френския двор и там той спечелил бързо благоволението на мадам дьо Помпадур. Не след дълго маркизът го представил на краля, който му дал жилище в Шамбор и тъй като бил омагьосан от брилянтното му остроумие, често прекарвал дълги вечери в разговор с него в покоите на мадам дьо Помпадур. Междувременно той изобретил още по-високо в очите на маршал дьо Бел-Ил. Около 1761г. Сен-Жермен живеел сред голям разкош в Холандия и твърдял, че е навършил седемдесет и четири години, макар и да изглеждал само на петдесет; ако това е било така, той трябва да е бил на деветдесет и седем години, когато умрял през 1784г. в Шлезвиг. Но такова изключително дълголетие съвсем не задоволява съвременните му поклонници, които обявяват, че Сен-Жермен не е умрял през 1784г., а все още живеел и днес в някое ъгълче на Източна Европа.



Това не противоречи на теорията, за която се говори, че е била разпространявана от Сен-Жермен, а именно, че до XVIII век той бил претърпял няколко превъплъщения и че последното от тях е продължило хиляда и петстотин години. Обаче Барюел обяснява, че когато Сен-Жермен изказва такива твърдения за възрастта си, говорел на масонския език, в който един човек, който е посветен в първата степен, е тригодишен, след втората степен става петгодишен, след третата - седемгодишен, така че посредством огромното увеличение, висшите степени правят твърде възможна вероятността един високопоставен адепт да достигне възрастта от хиляда и петстотин години.



Днешните автори - не само онези, които са му последователи - представят Сен-Жермен като личност с изключителни познания, нещо като супермен, който се извисява над по-незначителните магьосници от неговото време. Обаче съвременниците му не го вземат толкова на сериозно и го представят по-скоро като изкусен шарлатан, когото салонните остроумници правят прицел на шегите си. Главното му значение за темата на тази книга обаче се състои в неговото влияние върху тайните общества. Според ,,Автентични мемоари, които да послужат на историята за граф Калиостро" (,,Memoires authentiques pour servir a l"histiure dy Cinte de Cagliostro") Сен-Жермен е ,,Велик майстор на свободното зидарство" и именно той посвещава Калиостро в мистериите на египетското масонство.

Роденият през 1743г. Жозеф Балзамо, който приема името граф Калиостро, като магьосник далеч надминава своя учител. Подобно на Сен-Жермен и за него всички смятали, че е евреин - син на Пиетро Балзамо, сицилиански търговец от еврейски произход. Той не криел своето грещо възхищение от еврейската раса. След смъртта на своите родители Балзамо избягал от манастира в Палермо, в който бил затворен и се присъединил към някакъв човек, известен като Алтотас, за когото се говори, че бил арменец и с когото пътувал из Гърция и Египет. Пътешествията на Калиостро по-късно го отвеждат отначало в Полша и Германия, където бил посветен в свободното зидарство и накрая във Франция; но именно в Англия самият той обявява, че е създал своя прочут ,,Египетски Ритуал", който основава официално през 1782г. По собствените му думи, този ритуал водел началото си от един ръкопис, написан от някой си Джордж Кофтън - чиято самоличност никога не е била разкривана - ръкопис, който той купил случайно в Лондон. Обаче Яркър изказва мнението, че ,,ритуалът на Калиостро очевидно е ритуалът на Паскуали" и че ,,ако той го е получил от един ръкопис в Лондон, това би показвало, че Паскуали има последователи в този град". Много по-вероятно изглежда Калиостро да е получил своето египетско масонство от същия източник като този, от който е заимствал. Паскуали за своя Орден на мартинистите, а именно Кабалата; както и да е получил своите наставления не от единствен ръкопис, а от някой виден еврейски кабалист в Лондон.



Скоро ще видим кой може да е бил той. Във всеки случай, в един съвременен разказ за Калиостро ние се натъкваме на описанието му като ,,доктор, посветен в кабалистичното изкуство" и розенкройцер; но след като основава своя собствен ритуал ,,графът" придобил името Велик Копт, тоест, Върховен Глава на египетското масонство - ново разклонение, което той желаел да присади върху старото европейско масонство.

По-висша категория от Сен-Жермен и Калиостро е прочутият швабски лекар Мезмер, който е дал името си на един важен клон на естествената наука. Около 1780г. Мезмер обявява своето голямо откритие - ,,животинският магнетизъм" или ,,принципът на живота във всички снабдени с органи същества, душата на всичко, което диша". Но ако днес месмеризмът е започнал да бъде смятан почти за синоним на хипнозата, а съвсем не за клон на окултизма, самият Мезмер - разбърквайки флуида в своята ,,магическа кофа", около която неговите послушници плачели, спели, изпадали в транс или се гърчели, бълнували или предсказвали - съвсем естествено си спечелил репутацията на шарлатан. Свободните зидари, които жадували да разкрият тайната на ,,магическата кофа", бързали да го вербуват в своя Орден и Мезмер бил приет в ,,Най-ранния ритуал на свободните и приети зидари" през 1785г.



Шрьодер, който основал през 1776г. една гилдия на ,,Истинските и древни розенкройцери масони", практикуващи някои магически, теософски и алхимически степени; Гаснер, чудотворецът, който живеел в околностите на Ратисбон; ,,евреинът Леон", член на банда шарлатани, спечелили купища пари с вълшебни огледала, в които хората с богато въображение могли да виждат отсъстващите си приятели и които накрая били изгонени от Франция от полицията - всички те и много други експлоатиратли лековерието и любопитството на висшите класи и във Франция, и в Германия през периода между 1740 и 1790г.



Дьо Люше, който пише преди Френската революция, описва ролята, играна в техните мистерии от душата на един еврейски кабалист на име Габлидон, живял преди Христос и предсказал, че ,,през 1800г. на нашето земно кълбо ще избухне една твърде забележителна революция и няма да има друга религия освен тази на патриарсите."



Как да обясним тази забележителна вълна от кабализъм в Западна Европа? От кого е вдъхновена тя? Ако, както ни уверяват еврейските автори, нито Мартинес дьо Паскуали, нито Сен-Жермен, нито Калиостро, нито някои от общоизвестните окултисти или магьосници са евреи, проблемът става още по-неразрешим. Не можем да повярваме, че синедрионите, еврейските йероглифи, съзерцаването на Тетраграматона и другите кабалистични обреди са се появявали от само себе си в главите на френски и германски аристократи, философи и свободни зидари.



illuminatibg.blogspot.bg/