Последователи

вторник, 31 март 2020 г.

Чрез „дигитален феодализъм“ - до комунизъм


Пандемията като инструмент за преобразуване на човечеството

Коронавирусът създава впечатление за обикновен тежък сезонен грип - неслучайно геномът му е дешифриран от специализиран изследователски институт. Освен това: ако се съди по симптомите, тази инфекция е доста разпространена в Русия, както би трябвало да е при сезонен грип, от миналата есен.

Разбира се, поради уязвимостта на възрастните хора и заплахата от усложнения (и още повече поради разрушаването на здравеопазването чрез либерални реформи дори в Москва), това не отменя най-малкото необходимите предпазни мерки (мерки за повишаване на имунитета, превантивна употреба на противогрипни лекарства, употреба на маски, самоизолация , карантина) и увеличеното внимание към нея от страна на държавата и обществото значително ще облекчат последиците от инфекцията.

В същото време истеричната реакция на правителствата (с изключение на китайската, която сякаш идва от заплахата от използване на бактериологично оръжие или изтичане от лабораторията) вече е много по-разрушителна от всичко, което може да се представи. И така, с азиатския грип от 1956-1958г. 2 милиона души са загинали, с грип в Хонконг през 1968-1969 г. - 1 милион (включително 15% от населението на Хонконг), но тогава мислите за самоизолация на страните и прекратяване на икономическата активност просто не възникнаха.

Паниката около коронавируса се разпространява от медиите и правителствата.

Разбира се, интензивността и самоунищожителността на тази паника (която си струва поне вероятния фалит на Италия ?!) е причинена от дивата природа както на съвременния Запад, така и на неговите „елити“. Унищожаване чрез либерални реформи - с цел опростяване на управлението! - класическата образователна система, която учи хората да мислят, доведе до силата на поколение политици, „влиятели“ и „млади технократи“, които искрено не вярват в съществуването на реалността и дори нямат минимални познания. Това се отнася не само за Запада: заедно с бившия премиер на Полша, който вярва, че хората се бият с динозаврите, са лидерите на Москва, които от 2012 г. по пазарни причини методично елиминират отделения и болници по инфекциозни заболявания (с разпръскването на специалисти) и политически мениджъри на Русия, т.е. Наистина не чух нищо за протестите през 2011 г.

Но много факти не могат да бъдат обяснени само с деградацията на елитите - по някаква причина развратните бюрократи от Световната здравна организация (СЗО) обявиха „коронавирусната пандемия“ в ситуация, в която епидемиологичният праг не е надвишен в никоя страна (с изключение на малкия Сан Марино) !

Разбира се, паниката около коронавируса решава много локални проблеми. Лекарите ще си възвърнат голяма част от изгубения (далеч не само в Русия) престиж и финансиране, фармацевтичните компании отново ще станат богати, а светът ще забрави за наистина смъртоносна заплаха - глобална епидемия от антибактериални резистентни супербактерии (в света един човек се заразява с тях на всеки 11 секунди и умира от тях - на всеки 15 минути; в САЩ 3 милиона души се заразяват с тях всяка година и 35 хиляди души умират от тях, а смъртният брой непрекъснато нараства). В Русия карантинните мерки могат да се използват за промяна или преструктуриране на правителството (подготовката му чрез умишлена дискредитация на В. В. Путин е съвсем очевидна).

На глобално ниво изглежда, че коронавирусът е идеална маскировка и оправдание за обективно неизбежния срив на глобалните пазари и разпадането на света в глобална депресия в съответствие с вечното правило: ако катастрофата не може да бъде избегната, тя трябва да бъде водена и успявана да се укрепи и да унищожи конкурентите.

До края на 2019 г. следващото финансово изпомпване на американската икономика явно се е изчерпало. Стана ясно, че фондовите пазари ще се сринат през първото тримесечие и след частично възстановяване в края на пролетта и лятото, "последната битка" на глобалните либерали, която ще дадат на Тръмп на изборите, ще изтръгне света в Глобална депресия.

В същото време разпадът и самоунищожението на глобалните монополи (което изразява завършването на прехода от индустриална към информационна технология, започнал през 1991 г., когато покупките на информационни продукти в Съединените щати надвишават покупките на материални стоки) налагат още няколко дълбоки и следователно болезнени качествени преходи. Сред тях най-важното е завършването на капитализма и трансформацията на човека.

Краят на капитализма се дължи на факта, че парите губят стойност, отстъпвайки на технологиите, предимно на социалното инженерство и в частност на социалните платформи, които са израснали от социалните мрежи и позволяват хората да бъдат контролирани почти без насилие. Хората, живеещи в „третата природа“ на социалните платформи (първата е естествена, втората е създадена от материалните технологии) взимат решения свободно, без най-малката принуда - но самите тези решения (като предпочитания, вкусове и в много отношения емоциите на тези „Хора- 3 ") са строго определени от ръководството на тези платформи.

Разбира се, пазарът няма да изчезне. Но подобно на насилието, което беше основният публичен инструмент в ерата на феодализма и след това маргинализирано от пазара, то ще премине в сянката на социалните технологии.

Вторият по важност преход на нашето време е трансформацията на човека. Информационните технологии направиха трансформацията на нашето съзнание най-печеливша от общодостъпната, тоест най-често срещания вид дейност. И един човек с цялата си еволюция, най-адаптиран към промяната на света около него, се занимава с необичайно за него и дори неестествено за него занимание от 30 години: променя представата си за света. Това ще промени драстично не само психиката му, но и енергията, а следователно и физиологията. Преходът ще бъде дълъг и нелинеен (което не се разбира от привържениците на биоинженеринга, сексуалните и други поведенчески отклонения, както и всички форми на толерантност); може би общата деградация ще го отреже - но засега участваме в безусловното му начало.

Нов свят все още не е създаден: той се оформя около нас - и отчасти от нас - в момента. Ако в ръководството на Русия имаше хора със стратегическо мислене, те активно биха се намесили в това строителство и този нов свят ще понесе нашия отпечатък, като по този начин ще даде първоначалното предимство на носителите на не само англосаксонска и китайска, но и руска култура.

Неправилно е обаче да се изисква стратегическото мислене от вярващите в разумността на пенсионната реформа, производството на Съветския съюз на „някои галоши“ и принадлежността на хора с доход от 17 хиляди рубли на месец към „средната класа“.

Следователно, докато народът на Русия все още не е върнал на служба своята държава, която като цяло все още обслужва глобални спекуланти, можем да наблюдаваме само изграждането (до голяма степен - от тези глобални спекуланти) на нов свят, света на глобалната депресия - отново според добре познатия принцип на Бжежински : "срещу Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия."

Паниката около коронавируса принуди създаването на този свят до такава степен, че много може да се каже съвсем категорично.

Път към депресия

Прекъсването на глобалната депресия няма да бъде равномерно и стабилно. Както миналия път, през 1929-1932 г., падането на фондовата борса ще бъде заменено с частично възстановяване, което предизвиква еуфория сред оцелелите спекулативни леминги, безкористно подклаждани от професионални оптимисти на всички ивици от либералните университети и журналисти с изгорени изпити. Но след всяко възстановяване ще дойде нова рецесия, която ще съсипе дори и най-търпеливите спекуланти, които вярват в окончателността на следващото „дъно“.

Дефлационната спирала се е развила още преди появата на коронавирус в Европа и се изостря само от карантинни мерки, които нарушават икономическите и технологичните връзки (най-простият пример е прекратяването на редовната поддръжка на сложно оборудване от специалисти на производителя). Падането на пазарите причинява „маржин призив“ (искането на кредитора да върне част от заема, загубила обезпечение поради изчерпването на заложените под него акции или за разширяване на залога), както и свиването на инвестициите и бизнес дейността като цяло в името на икономията, което води до ново намаляване на цената на акциите. От друга страна, хората, които са загубили доходите си и перспективите си, намаляват потреблението, което подкопава икономиката, затваря производството и ограбва средства от нови работници.

Всичко това намалява бюджетните приходи, а страните без резерв за безопасност (като Русия, където бюджетните резерви надхвърлят 14.4 трилиона рубли), увеличават дефицита си. Възможностите за заеми бързо се изчерпват, а перспективата е загубата на контрол върху емисиите и изгарянето на задължения към техните граждани (и в същото време тяхното благосъстояние) в пламък на висока или дори хиперинфлация.

В същото време единните глобални пазари ще ускорят разпадането си на макрорегиони. Образуването на валутни зони е очевидно: поне доларът и реминби, а също така, не могат да бъдат изключени и паунда. Еврозоната има голям шанс да оцелее в действителния фалит на Италия и на една от най-големите банки в Германия просто поради безнадеждност: „елитите“ на страните членки просто загубиха способността да управляват собствените си валути. Русия може да създаде зона на рубла само ако се върне от либерализма към разума и започне да модернизира икономиката и обществото, спирайки процеса на тяхното разлагане, стартиран от Горбачов.

Формирането на макрорегиони ще бъде сложен процес. Някои части от отделните страни и дори цели държави ще се окажат някои сектори на тяхната икономика в едни, а други в други макрорегиони; изборът ще бъде дълъг и мъчителен, придружен от унищожаване на индустрии, които не са необходими от най-мощния макрорегион. Някои страни на границата на макрорегионите ще бъдат разделени; някои части от външно цивилизованите страни днес ще се потопят в хаос в стила на Сомалия или Украйна, тъй като няма да са необходими на съответните макрорегиони. Накрая, някои макрорегиони ще загинат, а някои ще бъдат създадени отново (макар че последният ще е възможен само при формирането на новата система).

Ключовият въпрос за суверенитета ще бъде създаването на собствени социални платформи, които позволяват на потребителите да бъдат управлявани (в този случай платформите ще интегрират всички видове интернет дейност, както се случи в Китай). Макрорегионите, които не успяха да ги създадат, ще бъдат второстепенни и независимо от техните ресурси, ще заемат подчинено положение, тъй като техните жители ще бъдат подчинени не на формалните власти на съответните държави и територии, а да контролират сигнали, излъчвани чрез социални платформи.

Макрорегионите, които създадоха своите социални платформи и ги използват за управление, ще бъдат напълно суверенни. Днес това са само САЩ и Китай.

Междинната позиция на потенциалния суверенитет, най-вероятно изключително нестабилна, ще бъде заета от макрорегиони, способни да създават свои собствени социални мрежи, но без да знаят как да ги използват за управление и по този начин не могат да ги превърнат в социални платформи. Именно на това положение днес е Русия.

Като част от световната класа за управление, преизбирането на Тръмп ще отбележи окончателното поражение на спекуланти, свикнали да работят в единен глобален пазар, финансисти, свързани с реалния сектор и които се стремят да печелят пари за развитието на макрорегиони, както и за всички видове взаимодействие между тях. От друга страна, финансистите като такива ще бъдат по-ниски от създателите на социални платформи и постепенно ще станат подчинени на тях (тъй като тези платформи интегрират икономическата дейност и по-специално развитието на интелигентни договори).

Битки на патриоти

Сривът на глобалните пазари ще лиши местообитанието и съответно глобалното доминиране на финансовите спекуланти и либералите, които им служат. Всъщност международните спекуланти са по-силни от държавите, само ако има глобални пазари. Още на макрорегионално ниво спекулантите ще се окажат подчинени на властите си, тоест патриоти, както се случи с началото на последната, Голяма депресия. Тогава те ще останат като глобална сила, посредничики на взаимодействието между макрорегионите.

Но съдържанието на историята вече няма да бъде борбата между тях и различни патриоти, както е сега, а борбата на тези патриоти помежду си (и само чрез резултатите от тази борба може да се постигне стабилност; преди това всички „нова Ялта” и „нов Бретън Уудс” ще останат междинни решения). Всъщност различните патриоти, за разлика от либералите, нямат обединяваща сила, няма единно пространство, а комунистическият дух на идеята за съвместно усъвършенстване на човека и творението на базата на този нов свят все още е твърде слаб и няма значителни носители.

В сблъсъка на патриотичните сили на различни макрорегиони, ключов фактор ще бъде способността да се вземе поне част от новопобедените глобални либерали като съюзници. В междувоенния период Сталин модернизира СССР с точно такова партньорство (а Коминтерна беше, макар и изключително независим и възходящ, но клон на Финансовия интернационал от онова време).

Нито САЩ, нито Китай ще успеят да влязат в такова партньорство - преди всичко заради желанието им за световно господство. Освен това Тръмп няма да може да влезе в съюз с либералите, тъй като току-що е нанесъл историческо поражение на тях, а Си Дзинпин е отказал да бъде младши партньор на първо американските, а след това и на британските елити.

Европейският съюз преди предстоящото преобразуване му в Евро-халифата не е способен на независимост, Индия е пасивна, Япония е лишена от творчески дух, а Англия няма ресурсна база за реализирането на стратегическата си визия.

Само Русия може драматично - и дори несъразмерно наличните ресурси - да увеличи влиянието си след поражението на глобалните либерали поради парадоксален съюз с тях.

Може би лоялността на президента В. В. Путин към либералния клан е причинена, наред с други неща, от предчувствието за предстоящото изостряне на междуетническата конкуренция.

Съюзът с глобални либерали, макар и просто победен, е опасен, защото е необходима управленска култура на високо ниво, за да се провежда вътрешна политика, несъвместима с ценностите на външните партньори. В противен случай Русия може да се превърне в Ковчега, спасявайки либералите, преди да преодолее Глобалната депресия и да започне формирането на ново глобално пространство (вече, вероятно, непазарно).

Тогава либералната политика на разграбване, обезлюдяване и изтощаване на Русия ще продължи (това, което прехвърлянето на акции на Сбербанк към правителството изглежда като предвестник), а фразата на президента Владимир Путин за поддържането на нормално семейство става зловеща (последният път по отношение на „докато съм президент, това няма да се случи“) говори през 2015 г. за недопустимостта на повишаване на възрастта за пенсиониране). При тези условия ковчегът на либерализма може да се удави наполовина - но либералите, дори глобалните, не вдигат толкова далеч.

Засега бъдещият свят е представен като конфронтация между САЩ и Китай. Индия, Япония, Европейският съюз (Евро-халифатът от около 2050 г.) и (ако успеем да създадем свой собствен макрорегион) Русия като сила на „второ ниво“ ще ограничи тази конфронтация.

Сривът на господството на глобалните либерали и безмилостната хаотична конкуренция на всички с всички освен опасност, отваря широко отворени пространства за историческо творчество. Така че, за да отслаби съюза на Русия и Китай, САЩ ще подкрепят възстановяването на Съветския съюз в нова форма - като руския макрорегион. Но в рамките на логиката на либералното ръководство на Руската федерация това е невъзможно (хората се разглеждат като тежест, а не като ресурс). И най-важното, за да пресъздадете нова общност, ви е необходим образ на бъдещето, предизвиквайки желание да се присъедините към него.

Руските либерали и корумпираните чиновници нямат такъв образ на бъдещето. Те не могат да се харесат на народите поради хищния си характер и могат да предложат диви етно-елити, разделени и пред очите им само съвместно разграбване на Русия. Но това не е примамка за националистите от постсоциалистическото пространство, защото отдавна е извършено дори от поляците, а етническите елити смятат, че изтласкването им от руското корито е самият фашизъм и расизъм, че „прогресивният Запад“ никога няма да позволи на своите либерални роби да нахлуят в Русия ,

Дори запазването на Русия се нуждае от цялостна модернизация в интерес на народа, но това изисква подобряване на руската държавност, връщането й от обслужване на офшорни компании към обслужването на родината, преориентацията й от разграбване на страната към създаването.

Ново качество: след загубата на технологии

Една от причините Глобалната депресия да бъде по-лоша от Голямата депресия (заедно с множеството кризи, които се разгръщат сега, което затруднява управлението) е, че Голямата депресия приключи с война. Сегашната глобална ще доведе до конфликти, но те няма да доведат до нейното прекратяване.

Втората световна война сложи край на Голямата депресия, защото обедини пет макрорегиона (САЩ, Хитлер обедини Европа, Британската империя, СССР и японската зона на "съвместен просперитет") в две: Западна и Съветска. Разширението на пазарите, причинено от това, намалява монопола във всеки макрорегион и му позволява да се развива по добър начин за четвърт век, а по лош начин - дори за 45 години.

Глобалната депресия се причинява от разпадането на монополите не в отделни макрорегиони, а на глобално ниво. Съдържанието му не е разпад, а срив на пазарите. И едва в края на този срив, след регистрацията на регионите, ще съществува възможността за тяхното обединяване, което поради деградацията на производителните сили и загубата на много технологии, само по себе си няма да направи възможно постигането на пазарния капацитет, който съществуваше вчера, преди да влезе в глобалната депресия.

Това е една от причините, поради които пазарните отношения трябва да загубят своето значение: в техните рамки изходът от глобалната депресия е възможен твърде късно и при твърде ниско ниво на технологично (и следователно социално) развитие - много по-ниско от това, което все още се поддържа.

Причините за загубата на много технологии са очевидни: това е унищожаването на твърде сложни вериги за доставки, но основното е свиването на пазарите: търсенето на макрорегиони ще стане недостатъчно не само за развитие, но дори и за запазването на редица съвременни технологии. Създадени като част от монополната логика на завишаването на разходите, те ще се окажат твърде сложни и твърде скъпи за много макрорегиони.

Това не означава прекратяване, дори и временно, на технологичния прогрес: най-вероятно, освобождавайки се от монополистични окови, напредъкът ще премине по различен, по-икономичен начин на „затваряне“ на технологиите. Отличен със своята суперпродуктивност, простота и евтиност, този клас технологии беше блокиран както от държавите - като заплашителни работни места, така и от монополисти - като заплашващи техните супер печалби (и, следователно, самото им съществуване). Рязкото отслабване и на двамата с спад на търсенето отваря пространство за „затваряне“ на технологиите и ги превръща в „златен ключ“, който отваря светло бъдеще при най-неблагоприятните условия.

О, смел стар свят!

Разбира се, глобалната депресия ще изостри проблема с „излишните“ хора, причинени от свръхпроизводството на информационни технологии. Сривът на света в макрорегиони ще принуди последните да възстановят производството си - но търсенето на работна ръка ще бъде неутрализирано: първо чрез общо ограничаване на бизнес активността и премахване на цели сфери на дейност (например масивни финансови спекулации или прекомерни услуги по отношение на оцеляването), а след това и развитието на „затварящи“ технология. "

Ликвидацията на средната класа, драстично ускорена от кризата през 2008-2009 г., ще се ускори още повече. Широката липса на търсене ще стане важен ограничител на пазарните отношения, тъй като за да се избегне социална катастрофа, често е необходимо да се произвеждат необходимите стоки и услуги на цени под себестойността (за поддържане на работни места или необходими стоки).

В тази ситуация хората ще бъдат изключително зависими от системите за контрол, рационалността на които буквално ще гарантира оцеляването, източникът на богатство ще бъде наем (макар и основно технологичен), а възможностите за проявяване на независимост и предприемачество ще бъдат ограничени.

Глобалната депресия ще създаде свят, в който възможностите на всеки човек ще намалеят драстично в сравнение с напускащата модерност, предимно поради ограничените възможности за продуктивна икономическа дейност и относително независимо съществуване.

Съвременният социален инженеринг вече е превърнал в реалност информационна диктатура, която осигурява безспорното приемане и радостното изпълнение на почти всякакви директиви от страна на моронизираните развити страни. След като нацистите дойдоха на власт в Украйна, тези технологии бяха използвани главно срещу Русия и станаха основата на всички политики на западните страни. Паниката около коронавируса гарантираше широкото им използване в ежедневието на развитите страни: те вече не са граждани, а просто жителите вече не питат и не мислят - те се подчиняват и екзекутират.

Точно след като „патриотичният акт“ на 11 септември 2001 г. премахна демокрацията в САЩ, паниката около коронавируса, строго погледнато, вече отмени дори на пръв поглед непоклатими права на човека най-ефективният инструмент - страх (както в края на Римската република, когато имаше незначителен недостиг на храна от -за дейността на пиратите създадоха правило за цял живот).

Разбира се, това е необходимо в случай на епидемия - но изключителни мерки, които не са били прилагани преди това по такъв повод (въпреки че в САЩ например до 70 хиляди души умират от обикновен грип), вече са променили съответните общества и не е задължително да бъдат отменени изцяло ,

Най-малкото, поверителността ще изчезне, където смартфоните са често срещани, тъй като е най-лесно да се проследят контактите на заразено лице въз основа на анализ на геолокациите на неговия смартфон и смартфоните на други хора (а оборудването за това в никакъв случай не е само в Китай).

Вероятната реалност на Глобалната депресия е трудна информационна диктатура, прилагана чрез социални платформи, а не възприемана от хората като такава, защото нейните изисквания ще бъдат възприемани като естествени, обективно определени и в основата на непреодолими фактори, подобни на естествените. Да им се противопоставяш или да се възмущаваш от тях ще изглежда толкова нелепо, както например промяната на сезоните.

Информационната диктатура обаче ще бъде социална регресия, един вид компютърен феодализъм, нестабилен поради архаичността си: новите Тъмни векове няма да могат да останат компютър дълго.

Трябва сами да изградим светло бъдеще

Капитализмът, роден от чумата и маскиращ нейното изчезване от коронавируса, може да предизвика не само деградацията на човечеството с чудовищни ​​технологични катастрофи и намаляване на числеността поне няколко пъти, но и напредъка - преходът, макар и по изключително труден и несигурен начин, към комунизма.

В крайна сметка основата на съвременната технология и на целия живот е информация, по своята същност е неотменимо обществено благо. Опитът за неговото частно присвояване е обречен поради вътрешно несъответствие: както виждаме в примера за интелектуална собственост, изродена в средство за злоупотреба с монополно положение, това води до блокиране на развитието и самоунищожението.

Дори началото на привеждането на социалните отношения в съответствие с информацията като основа на съвременното общество - ще премахне много проблеми и ще даде на обществото огромен стимул за нов кръг от напредък.

Но това, което някога се смяташе за признаци на комунизъм, вече е влязло твърдо в ежедневието ни: от изчезването на частната собственост (тя все още остава на национално ниво на бизнеса, но най-големите световни компании отдавна са собственост една на друга и всъщност са колективна собственост) и второстепенното значение на парите в сравнение с технологиите, преди да направите работата все по-креативна и да изтриете границата между свободното и работното време (макар и не така, както искате).

Маркс смята за условие за установяване на комунизма за създаване на „вечни машини“, които не изискват жив човешки труд, за да функционират, а представителят на уралската политологична школа Леонид Фишман обърна внимание на факта, че тяхното подобие (макар и, разбира се, недостатъчно и по-ниско) е съвременната информационна сфера. Вече тя се нуждае от жизнена работна ръка само за дребни ремонти и разработки и веднъж създадена, тя продължава да функционира с минимално „триене“, което с времето само ще намалее.

Важно е проблемът с „излишните хора“, „прекариатите“ да съществува само в рамките на пазарните отношения, които обричат ​​системата за управление на използването на хората - и то във все по-големи мащаби.

Ако човечеството може да започне да се развива не с цел печалба, а с цел нейното усъвършенстване, то, както отбеляза представителят на същата уралска политологична школа Дмитрий Давидов, ще се сблъска със сериозна липса на работници, преди всичко лекари и учители. Дори класическото образование и здравеопазването бяха насочени към формиране на много ограничена личност; трансформацията на човешкото развитие в целта на обществото ще изисква многократно увеличаване на броя на специалистите и тяхната квалификация.

В резултат на това излишъкът от хората ще бъде заменен от дефицита им.

Да, проблемите, които не бяха решени от съветската цивилизация и я унищожиха, остават отворени. Все още не знаем как да стимулираме човек към саморазвитие, но не и към деградация (включително защото мозъкът е най-консумиращият енергия орган и самостоятелно рефлексите минимизират използването му) и как най-общо да се оцени развитието на човек (защото тя, в разлика от печалбата, плашещо многостранно).

Затова вероятно първо ще бъдем изправени пред „дигиталния феодализъм“, основан на технологични и информационни наеми - и вероятно това ще отнеме цялото време на глобалната депресия. Но изходът от него ще изисква всъщност практическото изграждане на комунизма. И тези, които живеят днес, ще трябва да направят това, независимо колко бихме искали да разширим нашия рай на дивана с бира пред телевизора.

http://zavtra.ru/blogs

Няма коментари:

Публикуване на коментар