Последователи

сряда, 2 септември 2020 г.

Рецепти П-ка




Черешова торта





ВАНИЛОВ ЧИА ПУДИНГ С МАНГО

МИЛФЬОЙ С ШОКОЛАДОВО ТЕСТО, КРЕМ ШАНТИЛИ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ШОКОЛАДОВО ТЕСТО

125 гр черен шоколад (или бял)

100 гр сироп от глюкоза и евентуално няколко капки оцветители за храни, ако се желае да се оцветите в бял шоколад.

ЗА ШАНТИЛИ С КАРДАМОН

100 мл сметана за разбиване

10 гр пудра захар

2 гр кардамон

ЗА ПЛОДОВА САЛАТА

400 гр плодове – физалис, боровинки, касис, малини, къпини, ягоди


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В тенджера се разтапя глюкозен сироп до температура от 35-40 °.

Междувременно разтопете шоколада на водна баня. Изсипете върху глюкозата и смесете до паста и след това оставете да се охлади до стайна температура. Пастата ще се втвърди и тя ще е достатъчно да се вземе парче и да се моделират ленти широки 10 мм ширина и 25 мм ширина.

Разбийте много студена сметана. Когато се сгъсти, добавете пудра захар и продължете да разбивате докато сметаната стане твърда. Добавете смлян кардамон. Съхранете в хладилника, докато е необходимо.

В плато поставете лента от шоколадовото тесто . Покрийте с крем Шантили и плодове. Поръсете с пудра захар,




Десерт „Милфьой“ с крем „Шантили“ и малини

Гръцка разядка Хтипити

Крокети с шунка и кашкавал и бешамел

Свинско с гъби и ориз на фурна

Сос Шрирача

люти чушки - 1 кг червени
чесън - 1 глава
рибен сос - 2 с.л.
доматено пюре - 4 с.л.
ябълков оцет - 1/3 ч.ч.
мед - 3 с.л.
сол - 1 ч.л. с връх

Лютите чушки заедно със скилидките чесън се смилат в блендер.

Прибавят се рибеният сос, доматеното пюре, ябълковият оцет, солта и мед, след което се включва отново блендерът, за да стане всичко на пюре.

Сместа се прехвърля в малка тенджерка и се готви така, докато се сгъсти, но не да завира.

Готовият сос се оставя за 2-3 дни на стайна температура да ферментира, като от време на време се разбърква.

След това се прехвърля в бурканчета и се съхранява в хладилник.

     


САЛАТА СПАНАК С КИНОА И МЕДЕНО-ГОРЧИЧЕН ДРЕСИНГ

Агнешка главичка -

Изчистената главичка се осолява, намазва се добре с олио и се поръсва с червен и черен пипер. Поставя се в тавичка с една чаша вода, завива се с алуминиево фолио и заминава във фурната за около 2 часа. Първоначално за около 20-25 мин. на 220С, а след това - на 180С. След около час и малко се вади тавата, проверява се степента на запичане и се пече без фолио като се обръща един два пъти. При необходимост може да се добавя по малко вряла вода в тавата. Ако се ползва вентилатора на фурната, става и по-бързо.

Бразилски крокети

Продукти:

За пълнежа:
2-3 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 средна глава лук
300 г сварено пилешко филе
3 с.л. нарязан магданоз
сол на вкус
1/2ч.л. кайенски пипер
1 пакетче крема сирене (125 г)

За тестото:
10 г краве масло
60 мл пилешки бульон
480 мл прясно мляко
240 г бяло брашно

За панировка:
3 яйца
200 г панко галета

Начин на приготвяне:

 

Пилешкото месо се накъсва на ситно.

В тиган се загрява мазнината и се задушават нарязани на ситно чесън и лук. Добавя се пилешкото месо, разбърква се и се маха от котлона. Добавят се крема сирене, сол, кайенски пипер, магданоз и сместа се разбърква.

За пареното тесто се загрява малка бучка масло в дълбок съд с дебело дъно, добавят се пилешкият бульон, прясното мляко и след като сместа кипне се добавя наведнъж брашното и се разбърква енергично, докато стане на топка тесто.

Изважда се сместа и се оставя напълно да се охлади.

Взима се малко топче тесто, разтегля се с ръце, слага се по лъжица пълнеж и се оформят крокетите конусовидно.

Оформят се всички крокети и след това се панират последователно първо в разбити яйца, след това в галета, пак яйца, пак галета и се подреждат в поднос, тавичка, да са готови за пържене.

Ако ги приготвите по-рано може да съхраните в хладилник и да изпържите по-късно.

Не съм опитвала да замразявам, но предполагам, че няма да има проблем и да се замразят.

Крокетите се пържат в маслена баня, докато се зачервят от всички страни.

Крокетите са чудесно мезе за бира, вино, като е хубаво да се сервират с различни сосове – млечен, млечно-майонезен, чили сос, доматен сос и т.н.

Чудесно се получават и без панировката в тесто, като готовата смес с пилешко се оформя на топчета, овалват се в галета, топват се в яйце, отново галета и отново яйце и се пържат в сгорещено олио.
Печено телешко за цяла нощ

Телешко на бавен огън. Месото от врат влиза в тава с капак и се залива с редукция от сос от нар, а след това отива във фурната на слаб огън за минимум 8 часа на 110 гр. . Така мускулните влакна на мръвката се преформират в желатин, а тя се превръща във вкусно и крехко изкушение. 

Бухтички с царевица

Нужни продукти
1 ч.ч. брашно
2 яйца
30 гр. краве масло
1 к.ч. прясно мляко
400 гр. консервирана царевица
1 връзка пресен лук
сол
черен пипер на вкус
олио за пържене

1-Пресяваме брашното в голяма купа, подправяме със сол и черен пипер. Наливаме млякото и разтопеното масло, добавяме яйцата. Разбъркваме до еднородна смес.

2-Измиваме лука, подсушаваме го и го нарязваме на ситно. Отцеждаме царевицата много добре. Прибавяме лука и царевицата в тестото, збъркваме.

3-В тиган сгорещяваме олиото. Гребем със супена лъжица от тестото и пускаме на неголеми порции. Пържим всяка бухтичка от двете страни до зачервяване. По желание поръсваме готовите бухтички с тънко нарязани скилидки чесън.








Пикантни пържени картофки батат


Необходими продукти:

2 сладки картофа батат
по 1/2 чаена лъжица кайен пипер и пушен червен пипер
2 лъжици царевично нишесте и царевично брашно (брашното по желание)
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица сода за хляб
2 супени лъжици сол
олио за пържене - соево, фъстъчено или слънчогледово
Начин на приготвяне:

Затоплете фритюрник или напълнете по-голяма тенджера с много мазнина (поне до половината) и сгорещете.

Обелете картофите и ги нарежете на пръчици.

В голяма купа, в която лесно ще може да прехвърляте картофите, сложете царевичното нишесте, 3 супени лъжици вода, лютивия и пушения пипер и разбъркайте до получаване на каша.

Сложете 2 литра вода да заври върху котлона. В нея добавете солта и содата. Изсипете картофите и варете 4 минути. След това бързо прехвърлете в купата с нишестето и оваляйте, разбърквайки с помощта на шпатула, за да се покрият резените добре. Ако искате да са по-хрупкави, поръсете с царевично брашно.

Изпържете картофите на партиди за около 4-5 минути всяка, за да станат златисти и много хрупкави. Отцедете и подправете със сол и пипер. Не отлагайте сервирането им, поднесете ги хрупкави и топли.



Кюфтета от картофи и броколи


От картофената смес оформяме топчета, потапяме в яйцето, овалваме в галетата и подреждаме в тава на хартия за печене. Капваме малко олио на всяко кюфтенце.

Печем на 200 градуса около 30 минути.


Картофена крем супа


 Фокача Миланезе

ЗА ТЕСТОТО
брашно - 550 г
сол - 2 ч.л.
мая - 20 г, свежа
вода - 280 мл хладка
зехтин - 4 с.л., ароматен
ЗА ГАРНИРАНЕ
маслини - 7 - 8 бр., натурални
сушени домати - 3 - 4 бр.
розмарин - 2 стъкчета изсушен
зехтин - 2 с.л.
чесън - 1 скилидка
миск от подправки - 1 ч.л. италиански
морска сол - на кристали за поръсване


Брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладката вода.

В средата се прави кладенче и в него се сипват активиралата се мая и ароматния зехтин. За да обогатя вкусовите му качества, в бутилката поставям свежи стръкове от риган и 2-3 скилидки чесън.

Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин, докато стане гладко и еластично и престане да лепне по масата.

Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение.

Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Две тави, постлани с хартия за печене, се намазват със зехтин.

Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин.

Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.

Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С намазнени пръсти се правят дълбоки дупки в тестото.

Маслините са разполовени, а сушените домати са нарязани на едри късчета.

Набождаме ги върху тестото.

Зехтинът се смесва с пасираната скилидка чесън и микс от подправки. Сместа е от босилек, риган, мащерка и чубрица.

С помощта на четчица се намазват двете фокачи.

Пекат се във фурна, загрята до 200°С, докато се зачервят добре. Двете фокачи Миланезе се поръсват с морска сол.

След като се изпекат, се изваждат веднага от тавите и се охлаждат върху решетка.


Брауни

За рецептата ще ви трябват: 4 яйца на стайна температура 300 гр. захар 200 гр. масло 150 гр. черен шоколад 1 с.л. ванилова захар или малко есенция 100 гр. брашно 50 гр. смлени орехи щипка сол опционно за подсилване на вкуса: 1 ч.л. нескафе 2-3 с.л. какао /само ако имате качествено такова/

170-180 гр. - 20 мин.

Парфе с маскарпоне

За платката

3 бр. яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
За крема

500 гр. маскарпоне
200 мл. течна сметана
3 с.л. пудра захар
1 бр. желатин
За желираната част

2 бр. праскови
400 мл. плодов сироп
1 бр. желатин 





ИНСТРУКЦИИ


Правя пандишпанов блат, като отделно разбивам белтъците на сняг с малко от захарта и жълтъците с останалата част от нея. Разбитите жълтъци прибавям към белтъците и на края брашното като вече бъркам на ръка за да остане пухкава сместа. Изсипвам в намазнена форма с хартия за печене и пека в загрята фурна на 200 градуса за около 7-8 мин.

Готовия блат оставям да изстине като го обръщам и махам хартията.

За крема отделно разбивам течната сметана с пудрата захар на сняг и после към нея добавям маскарпонето и добре разбърквам с миксер. Към готовия крем прибавям предварително набъбналия желатин в 40 мл. студена вода и след това загрят в микровълновата за около 10 секунди докато се втечни. Разбърквам отново с миксера .

Преди да изсипя крема върху блата приготвям захарен сироп, който е в съотношение 2:1,вода и захар.

И така: Поставям блата във форма с подвижен ринг. Сиропирам със захарният сироп и изсипвам крема отгоре. Заглаждам, за да бъде равномерно на всякъде и слагам тортата в хладилника за минимум 1 час. След това я вадя, подреждам плодовете отгоре и заливам с плодовия сироп, в който съм сложила един желатин приготвен по същият начин описан по-горе за крема. Така готовата торта се връща в хладилника за около 2-3 часа.

                                    









      



 


   








                            

       


МАСЛЕН СОС С ЛИМОН 0.800 КГ

Перфектната комбинация между масло и лимон в гладка и фина текстура, този сос е с почти универсална употреба в кухнята. Knorr Маслен сос лимон е идеален като допълнение за всякакви аламинути от риба и зеленчуци, както и като основа за някои ястия от месо. Разнообразете соса като добавите едра горчица или средиземноморски подправки по избор.

Към 1 l вряща вода прибавете 190 g суха смес и оставете да поври за 2 минути.
Към 1 l вряща вода пРИБАвете 120 g Knorr Пепър сос. Разбъркайте добре и оставете да поври за 3 минути.

Телешки стек с пепър сос


• 400 г телешки стек, около две пържоли
• черен пипер и сол

60 градуса с термометър средно изпечен
след това във фурна на 60 градуса във фолио за 5/6 минути

За пепър соса:
• 1 с.л. едро счукан пипер, може и микс
• 200 мл телешки бульон
• 200 мл течна сметана готварска
• 2 глави лук
• 2 с.л. коняк
• 2 с.л. зехтин
• 40 г масло
• скилидка чесън
• 1/2 с.л. сол

                         



1. Размразеното месо се подправя със сол и пиперите.
2. Определения за соса пипер се начуква леко, а може и цял да го сложите. Отделяте настрана и ще трябва по- късно.
3. Изпържете месото за около 5-10 минути в зехтина и половината масло. Извадете ги.
4. В същата мазнина добавете останалото масло и добавете лука. Фламбирайте с коняка.
5. След това добавете останалите продукти и пипера, разбъркайте. В чинията, в която са пържолите и ако се е събрал сос го добавете в соса.
6. Сервирайте пържолите върху канапе от варени или пържени, сотирани картофи, може да добавите подходяща салата. Полейте от соса върху стековете.

Към 800 ml топла вода прибавете 150 g суха смес и оставете да поври за 2 минути. След това добавете 200 g студено масло и разбъркайте добре.



Вид подготовка
Kъм 1 l вряща вода пРИБАвете 100 gr Knorr Грейви за свинско месо и оставете да поври за 2 минути.
             
Вид подготовка
Към 1 l вряща вода прибавете 120 g Knorr Пепър сос. Разбъркайте добре и оставете да поври за 3 минути.
                      


     

2л Чили Сос Сладък Метро Шеф
          


Балсамова редукция


100 мл. балсамов оцет
1 ч. л. захар (аз слагам кафява захар, ако имам. Ако ли не – обикновена бяла захар)

С редукцията от 100 мл. оцет спокойно ще украсите чиниите за тържествената си вечеря. В случай, че искате да украсите чинии за десерт, добавете ванилия, карамфил, канела (от пръчка, за да може да се извади после) или ароматики по ваш вкус.

Слагам оцета заедно със захарта на котлона, докато започне да завира. След това намалям температурата, защото количеството е наистина малко. Варя на принципа на сладкото – докато се сгъсти и задържа капка без да се разлива. За справка съм направила снимка на различните гъстоти. Случвало се е да го сгъстя твърде много. В такъв случай добавям мъничко вода и съвсем леко загрявам, колкото да стане еднородна смес. За тия 100 мл. оцет трябват 15-20 минути на котлона. Имайте предвид, че след като изстине редукцията се сгъстява допълнително, така че ще ви трябват един или два опита, за да уцелите желаната гъстота. Това е всичко. Ако си пасирате пресни листа от босилек и зехтин, вече ще сте оборудвани почти професионално






Печен чийзкейк "Паприка"за блата:
*чаени бисквити - 200 г
*краве масло - 125 г

за крема:
*крем сирене/маскарпоне -250 г
*заквасена сметана - 250 г
*пудра захар - 100 г
*яйца - 2 бр.
*лимонови корички - 1 ч.л.

*сладко или конфитюр - 300 г

Смелете бисквитите на трохи и прибавете маслото.Ако използвате робот може да ги сложите заедно,като маслото може да е студено.Ако не разполагате с такъв уред сложете бисквитите в плик и с помощта на точилка ги натрошете.Сипете ги в купа.Разтопете маслото и го прибавете към тях и разбъркайте добре.

Оформете блата като сипете бисквитено- маслените трохи във форма.Заравнете като направите лек борд отстрани.

В смесете крем сиренето,сметаната,захарта и лимоновите корички.Разбийте ги до получаване на хомогенна смес.Добавете едно по едно яйцата като бъркате ,но не прекалено,за да не се аерира сместа.

Загрейте фурната на 160 градуса.Изсипете крема върху блата.Заравнете и печете чийзкейка 40-50 минути до зачервяване.

Изключете фурната,открехнете вратичката и оставете десерта вътре за 20 минути.

Извадете го и разпределете любимото си сладко отгоре.

Охладете за поне 3 часа преди консумация.





Хрупкави пилешки крилца "Паприка", поднесени с бял барбекю сос и микс салатки!






Паприка Стек

свински гранд котлет, поднесен с гриловани зеленчуци, картофи "Уеджис" и BBQ сосChef selection





Пайдаки - крехки свински пържоли по гръцки, мариновани с домашно приготвен сос поднесени с гръцка питка



Гриловани зеленчуци



Домашна бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад






Телешки кюфтенца с ориз "Arborio" и домашно приготвен гъбен сос


Скариди


Топени сиренца с боровинково сладко


Домашен телешки бургер

Нeoбхoдими прoдукти: 4 зeмeлчeтa (пo жeлaниe) 

Зa тeлeшкитe кюфтeтa: 500 г. тeлeшкa кaймa (cмлянo тeлeшкo мeco) 1 яйцe 1 мaлкa глaвa чeрвeн лук 1 cкилидкa чecън 1 чeрвeнa чушкa 1 мaлкa връзкa мaгдaнoз 20 г. мeкo крaвe мacлo 1/2 ч.л. кимиoн 1 шипкa чeрeн пипeр 1 шипкa чeрвeн пипeр 

Зa плънкaтa: 4 рeзeнa кaшкaвaл 4 лиcтa aйcбeрг 1 aвoкaдo 1 крacтaвицa 1 дoмaт 30 г. мacлини Зa coca: 4 c.л. coc „Уoрчecтър“ (или coeв coc) 1 c.л. гoрчицa 1/2 ч.л. мeд 4 ч.л. кeтчуп 4 ч.л. мaйoнeзa 

Нaчин нa пригoтвянe: Cмeceтe cъcтaвкитe зa кaймaтa, oвкуceтe и я ocтaвятe зa пoнe 2-3 чaca в хлaдилникa. Cлeд тoвa oфoрмeтe eднaкви кюфтeнцa (c ринг, диaмeтър нa питкaтa хляб) и ги изпeчeтe. Вcички прoдукти зa плънкaтa пoдгoтвятe, кaтo ги нaрязвaтe нa cитнo. Cocът пригoтвятe кaтo cмecитe Уoрчecтърa, гoрчицaтa и мeдa дo хoмoгeннa cмec. Зeмeлитe рaзрязвaтe нa двe и нaмaзвaтe двeтe пoлoвинки cъc coca. Дoпълнитeлнo мoжeтe дa дoбaвитe и дoмaшни лютeницa и мaйoнeзa. Cлeдвa кюфтe, aйcбeрг и вcички cъcтaвки, кoитo cтe избрaли дa гaрнирaтe. Зaвършвaтe c кaшкaвaл, зa дa мoжe кaтo cглoбитe бургeрa и гo зaпeчeтe, кaшкaвaлът дa ce рaзтoпи пo цeлия бургeр. И нaкрaя зaпичaтe зa 5 минути нa фурнa.
  

ХАМБУРГЕРИ С ПЪЛНЕЖ ОТ МАНГО
 

Броколи пане със сусамена панировка

   
броколи - 2 глави
яйца - 3 бр.
бакпулвер - 1 пакетче
брашно - 250 г царевично
брашно - 100 г бяло
сусам - 100 г
чесън - 1/2 ч.л. на прах
сол
черен пипер
масло - 60 г краве
олио - 60 мл


Измийте и подсушете броколито, разделено на розички.

Разбийте яйцата с бакпулвера, 1 с.л. от бялото брашно, 2 с.л. от царевичното, чесъна, черен пипер и сол на вкус.

Останалата част от брашната и сусама смесете отделно.

Овалвайте всяка розичка броколи първо в сусаменото брашно, после в яйчната смес, пак в сусамената и слагайте да се пържат в сгорещените масло и олио равномерно.

Готовите панирани броколи отцеждайте върху решетка.


                          



Брускети "Помодоро"






Салата от бейби спанак със сирене Халуми

САЛАТА ОТ БЕЙБИ СПАНАК
СЪС СИРЕНЕ ХАЛУМИ


350гр. - 7.90лв.

бейби спанак, киноа, сушени домати, авокадо, кедрови ядки, сирене Халуми, френски дресинг

Свински карета с пармезанова коричка

Необходими продукти
4 броя свинско контрафиле с дебелина около 1,2 -1,5 см
3 с.л. галета
3 с.л. пармезан
2 щипки зелени подправки сушени, смлени на ситно
1 брой яйце
сол на вкус
шарен пипер на вкус
мазнина за пържене
Приготвяне
Свинските карета се начукват като се поръсват със сол и шарен пипер.

Сухите смеси се смесват и се объркват добре (галета, пармезан, подправките).

Свинските карета се овалват в сухата смес като се натискат така, че да полепне сместа добре. След това се потапят и от двете страни в разбитото яйце и след това отново в сухата смес.

Пържат се в предварително много добре загрята мазнина. Оставят се за няколко минути след като са готови на хартия, която да поеме излишната мазнина и се поднасят топли.







Млечно чеснов сос

1 кофичка майонеза (200 гр.) 1 кофичка гъсто кисело мляко ( малка, от 350 до 400гр.)
по една кафяна лъжичка сол и чесън на прах
1 с.л. пресен (и сух може) копъ
р. 


Мариновано сирене по гръцки


НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
сирене - 300 г
зехтин - Екстра Върджин
розмарин - 1 шепа пресен
босилек - 1 шепа пресен
черен пипер - 3 щипки
лют червен пипер - ½ ч.л
лимонова кора - от ¼ лимон


Продуктите за мариновано сирене с билки:
сирене (по желание различни видове, кашкавал, моцарела)
риган
чубрица
босилек
лют пипер на люспи
прясно смлян черен пипер
1-2 цели люти чушлета
зехтин за запълване на буркана
Приготвянето на мариновано сирене:

Сиренето се нарязва на кубчета. Сухите подправки се смесват и поръсват върху кубчетата сирене. Може да се добавят към зехтина, но аз предпочитам да „посоля“ кубчетата с подправки преди да ги подредя в буркана. Ако предпочитате пресни билки – сложете ги в буркана заедно със сиренето.

След като буркана се напълни, сиренето се залива със зехтин и се прибира в хладилник. Най-добре е да постои 4-5 дни докато подправките отдадат ароматите си, но и след третия ден маринованото сирене е идеално допълнение към салатата или с чаша вино.
           

                                 

     
Босилеково песто
                           
  


          
Начин на приготвяне: Смесете 1 пакетче Подправка за Салата Цезар KOTANYI с 300мл. кисело мляко, разбъркайте добре и оставете 5 мин. Залейте салатата с приготвения дресинг малко преди сервиране.
Полезен съвет: Можете да обогатите дресинга с малко пастет от сардели или друга риба.

Салата Цезар - как да си приготвим?




                                


Сос Цезар

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
майонеза - 2 с.л. (Light Hellmann`s)
дижнска горчица - 2 ч.л.
чесън - 2 скилиди, пресован
лимон - сок от 1/2 голям лимон
сол - 1/2 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
зехтин - 30 мл
пармезан на люспи или настърган - 1/2 ч.

HELLMANN'S ЦЕЗАР САЛАТЕН ДРЕСИНГ ДОЗА 30 МЛ - 50 БР В КАШОН 25,80 лв


                                                




   тарама хайвер и див лук


  Кростина със сьомга и каперси с крем фреш


                           

Кростина с домат, моцарела, сос песто и пресен босилек


 

          


ТАРАМА ХАЙВЕР

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ
1 с.л. (с връх) хайвер;
половин глава средно голям лук;
сока на 1/2 лимон;
2 филии (с дебелина, около 2,5 см.) бял хляб с изрязани кори, добре е да е по-сух селски хляб;
Слънчогледово олио (1 ч.ч. или повече);
Сол на вкус.

Начин на приготвяне:
В дълбока купа първо се пасира лука, а после се добавя хайвера като процесът продължава до неговото разпукване. Получава се смес с вид на каша.
Хлябът предварително се накисва във вода и се изтисква добре с ръце. Добавя се към хайвера и отново всичко се пасира.
С помощта на миксер постепенно и на тънка струя се добавя олиото, разбиването на тарамата продължава. Сместа постепенно бухва. Следва тънка струя лимонов сок, като се внимава чрез дегустация да не се получи кисел вкус.
Ако хайверът стане много гъст, може да се добави малко вода при непрекъснато бъркане и до получаване на желаната консистенция.
     


БРУСКЕТИ С ПРОШУТО

италианско прошуто, рукола и сирене Филаделфия



Продукти:
1 франзела
250 г прошуто
3 домата
магданоз, розмарин
50 мл зехтин
сол
Приготвяне:


Нарежете франзелата на филийки, които да са малко по-дебели (може да ги нарежете и напречно). Намажете ги със зехтин, поръсете леко сол и ги сложете да се запекат до златисто.

Отделно в купичка смесете зехтина, нарязаните магданоз и розмарин, доматите, нарязани на ситно и малко сол. След като филийките са изпечени, намажете с тази смес всяка от тях и отгоре сложете по едно парче прошуто.



Брускети с прясна моцарела, чери домати и балсамова редукция

Брускети със салца от домати 

ЗАПЕЧЕНИ БРУСКЕТИ ПОМОДОРО

брускети, свежи доматки, моцарела, песто, маслини Каламата


  Шоколадова Панакота

750 мл течна сладкарска сметана /посладена/;
250 мл прясно мляко;
80 гр черен шоколад;
150 гр течен шоколад Nutella;
1 шушулка ванилия;
2 с.л. бренди;
2 пакетчета желатин.

За поръсване: 50 гр едро натрошени печени лешници и листенца мента.

Стъпките по приготвянето са следните:
Изсипваме желатина в купа с 8 с.л. студена вода. Оставяме го да набъбне, след което поставяме купата в друг съд с топла вода и разбъркваме до втечняването му.
С остър нож разполовяваме шушулката ванилия по дължина и с обратната страна на острието на ножа остъргваме семенцата й.
В касерола насипваме сметана и прясното мляко и прибавяме към тях остърганите ванилови семенца. Оставяме да се загреят на средно силен котлон и отдръпваме от огъня малко преди сметаната да заври.
Нарязваме черния шоколад на ситни парченца и го изсипваме в дълбока купа. Заливаме го с половината от горещата млечно-сметанова смес и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Насипваме втечнения желатин на тънка струйка при останалата млечно-сметанова смес и хубаво разбъркваме. След това обединяваме с шоколадовата смес, добавяме брендито и объркваме с тел за яйца до хомогенност.
Насипваме течения шоколад Nutella в дълбока купа и заливаме с 1 ч.ч. от шоколадово-сметановата смес. Разбъркваме с миксер на ниска скорост. След това пресипваме при останалата шоколадова смес и отново разбъркваме с тел за яйца. /Ако случайно не ви се струва достатъчно сладко добавете захар на вкус и объркайте, за да се разтвори/.
Насипваме сместа с 9 керамични формички. Покриваме ги с фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника за 8-10 часа.
С остър нож минаваме по стената на формичките, след което всяка от тях поставяме в купа с топла вода, за да излезе панакотата по-лесно. Обръщаме в подходяща чиния за сервиране и декорираме с натрошените лешници и листенцата мента.


Сос „Пири пири“

Необходими продукти:

8 червени люти чушки
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
100 мл зехтин „Екстра върджин“
50 мл ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус

Чийзкейк със сладко от горски боровинки

Чушката се изпича на газов котлон или във фурна.


2
Задушава се, обелва се и се почиства от семките.


3
Лютите чушлета се смилат в блендер, заедно с печената червена чушка, чесъна, дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус.


4
Наливат се зехтинът и оцетът, и отново се смила.


Салата с бейби спанак, халуми и смокини

Салата с бейби спанак, киноа, сушени домати, авокадо, кедрови ядки, сирене Халуми, френски дресинг



Салата от спанак с козе сирене, орехи и дресинг с мед, лимон и горчица
Необходими продукти:

400-500 грама пресен спанак
100-150 грама меко козе сирене
1/2 чаена чаша орехови ядки

                      


За дресинга(Френски):

1-2 супени лъжици оцет (най-добре бял винен)
1-2 супени лъжици лимонов сок (по желание)
1/2 чаена лъжица дижонска горчица и синапено семе
1/2 чаена лъжица мед
1/2 чаена лъжица сол
1/4 чаена лъжица смлян черен пипер
1/4 чаена чаша зехтин

                     
Съставки

вода, слънчогледово масло, 10% мед, 8% СИНАП (вода, СИНАПЕНО семе, спиртен оцет, сол, бяло вино(съдържа СУЛФИТИ), захар, подправки, регулатор на киселинността (лимонена киселина), консервант (калиев метабисулфит (съдържа СУЛФИТИ))), ябълков оцет, модифицирано восъчно царевично нишесте, ЯЙЧЕН жълтък, сол, регулатор на киселинността (млечна киселина), консервант (калиев сорбат), сгъстител (ксантанова гума), естествен аромат, антиоксидант (калциев динатриев EDTA).

Млечен коб дресинг
кисело мляко - 1/2 кофичка
лайм - 1 бр.
зехтин - 1 ч.л.
горчица - 1 ч.л.
чесън - 1 скилидка
копър - 1 стрък
джинджифил - 1 к.л. нарязан
сол

                              
Hellmann's салатен дресинг йогурт и лайм

               

KNORR ТЕЧНА ПОДПРАВКА ЗА ОВКУСЯВАНЕ CITRUS FRESH 0.400 ML

Изключителен и комплексен вкусСвеж вкус на мандарина. лайм и юзу 100% естествени съставки Придава балансирана комбинация от цитрусова свежест и плодов привкус на ястието Без глутен

             



Лимоновият сос е много свеж и лек, напълно подходящ за приготвено на скара месо или рибно филе.

Предлагаме ви три начина, по които можете да си приготвите този вкусен сос.

Необходими продукти: 2 жълтъка, кората от 1 лимон и сокът от ½ лимон, 300 мл пилешки бульон, 1 ½ с.л. царевично брашно, 2 ч.л. захар, щипка джинджифил.

Начин на приготвяне: В малка тенджерка кипнете лимоновата кора и бульона. След като кипнат се оставят да се задушат за 5 минути на тих огън.

Смесете лимоновият сок и царевичното брашно и ги добавете на тънка струя към бульона. Получената смес се вари за 5 минути на тих огън, при постоянно бъркане.

Смесете жълтъците и захарта в отделен съд. Постепенно наливайте от бульона, като разбърквате постоянно, за да не се пресече жълтъкът. След като вече се уеднаквят температурите и на двете смеси, жълтъчената смес се добавя към бульона.

Тенджерата отново се връща на котлона и се вари за около 10 минути, до получаването на гъст сос. Накрая овкусете с джинджифил.

Лимонов сос II вид: 3 жълтъка, сок от 1 лимон, 1 ч.л. нишесте, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне: Размийте нишестето с 1 с.л. студена вода, а след това прибавете жълтъците. Разбъркайте добре сместа и добавете лимоновият сок, черният пипер и солта, магданозът. Долейте 750 мл вода и оставете получената смес да се сгъсти на котлона. Разбърквайте непрекъснато.

Ако не сте почитатели на сосовете с яйца, третото ни предложение за лимонов сос е точно за вас.

Необходими продукти: 200 мл прясно мляко и 200 мл кисело мляко, 1 лимон, 1 с.л. царевично нишесте, сол и бял пипер на вкус.

Начин на приготвяне: остържете кората на лимона, а получените ленти кипнете в топла вода за 1 минута. След това ги сложете в малка тенджерка, добавете изстисканият сок от лимона, млеката, солта и пипера. Получената смес се оставя да ври за 5 минути и се сгъстява с нишестето.


Ладолемоно (Λαδολέμονο) или сос от лимонов сок и маслиново олио



Ладолемоно (Λαδολέμονο) е може би най-популярният сос в Средиземноморската кухня. Името му е съставено от от думте „λάδι“ (олио) и „λεμόνι“ (лимон), което подсказва, че се приготвя с маслиново олио и лимонов сок. Срещат се и вариации, при които в състава му има горчица и подправки, лично аз най-често го приготвям с 3 съставки: маслиново олио (зехтин), прясно изцеден лимонов сок и малко сол. Семпъл и лесен за приготвяне, Ладолемоно (Λαδολέμονο) изключително подходящ за овкусяване на салати, авокадо, риба и морски продукти (варени, печени на скара или във фурната).
Ладолемоно (Λαδολέμονο) или сос от лимонов сок и маслиново олио
Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
От по-долу посочените продукти се получава 1 чаена чаша (250 мл.) готова заливка.
Съотношението на лимона и зехтина е 1:1. Предвид това, лесно ще се ориентирате как да приготвите повече или по-малко сос.


Ако искате да добавите горчица към соса смятам, че ½ чаена лъжица ще е достатъчна. Дали ще е Дижонска или по-лека е въпрос на предпочитание.
Може също да добавите риган или друга подправка в зависимост от това за какво точно ще бъде употребен соса.
В Кипър най-често с Ладолемоно (Λαδολέμονο) се заливат печени или варени риби и морски продукти, след което се наръсват обилно с магданоз.



Необходими продукти:
½ чаена чаша (125 мл.) маслиново олио (зехтин)
½ чаена чаша (125 мл.) прясно изцеден лимонов сок
½ чаена лъжица сол или количество на вкус

Начин на приготвяне:

Най-лесно и бързо (за няколко секундни) Ладолемоно (Λαδολέμονο) се приготвя с помощта на блендер. Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват за кратко на висока скорост или докато се получи хомогенна смес с приятен златист цвят. След това соса може да се ползва.



Ако нямате блендер може да смесите всички продукти в купа и да ги разбиете енергично с телена бъркалка докато се получи описана по-горе консистенция. В случай, че соса няма да бъде ползван веднага, може да се прехвърли в подходящ съд (бутилка, буркан с капак или др.), като преди употреба трябва да се разклати енергично, тъй като когато престои олиото се отделя от лимона. Желателно е да се изразходва с рамките на 1-2 дни. Може да се съхрани за по-дълго в хладилник, но преди употреба трябва да остане на стайна температура достатъчно време, за да се отпусне и втечни маслиновото олио, което при охлаждане стяга. ТУК може да видите всички снимки.



съставки:
Калмари – 470 грама (обелен труп)
Жълтък – 1 брой
Студена вода – 1 стъкло
Сода – 1 щипка
Сол – 1 чаена лъжичка
Нишесте – 1/4 стъкло
Брашно – 3/4 стъкло
Растително масло – Вкус


Как да готвят “Калмари в Tempura”


1. Измийте труповете на калмари и ги нарязайте на тънки пръстени. Смесва се ледената вода с жълтък, след което се добавя сода, сол, нишесте, брашно, се разбърква, докато се образува еднаква маса.


2. В малки партиди поставете пръстените за калмари в купа с темпура, разбъркайте.


3. Предварително загрявайте голямо количество растително масло, един по един оформят калмари пръстени.


4. Запържете калмара от 45-60 секунди.


5. Внимателно вземете пръстен или пръчка с пръстени или пръчка и ги поставете върху салфетка.

Калмари в Темпура


    Магданозено песто    


3 връзки магданоз
1 к. ч. орехи
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 ч. л. сол (равна)

17/08/2016
"Пролетни изкушения за любителите на Италианската кухня - песто от спанак "
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
   

ПАНИРАНИ БРОКОЛИ

1 глава броколи
2 яйца
100 г царевично брашно/нишесте
100 г бяло брашно
1 ч.л. черен пипер
сол
1 к.ч. олио


РЕЦЕПТА:

Броколите (1 глава) се разделят на розички и се сваряват за 3-4 минути в кипяща вода. Веднага след това се охлаждат в ледена вода. Това шоково охлаждане ще запази свежия им зелен цвят.

Яйцата (2 бр) се разбиват в купа, заедно с малко сол и черен пипер (1 ч.л.). Царевичното (100 г) и бялото брашно (100 г) се смесват отделно в купа.

В тиган се загрява олиото (1 к.ч.), розичките броколи се овалват първо в сухата смес, после в тази с яйцата и след това отново в сухата. След това се пускат в горещата мазнина се панират равномерно от двете страни.

Панираните броколи се сервират топли и се поднасят с чесново кисело мляко.

Спаначено песто


НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
Сметана
спанак - 2 ч.ч. почистени пресни листа
магданоз - ½ ч.ч.
пармезан - ¼ ч.ч.
орехи - ½ ч.ч. (или кедрови ядки)
чесън - 3 скилидки
зехтин - 2 с.л.
морска сол
черен пипер

Сос със синьо сирене====================

В тиган на не много висока температура при постоянно разбъркване се разтопява парче синьо сирене заедно с 3-4 лъжици заквасена сметана или 2 кафени чашки течна сметана. Може да се добави и малко прясно мляко. Добавят се 4-5 зърна зелен пипер и щипка млян пипер. Ако е необходимо, добавя се малко сол на вкус. След като сместа се е хомогенизирала напълно, се добавят 50 гр. смлени орехи и малко нарязан на ситно пресен магданоз.
 


Майонеза - 100 г
Заквасена сметана - 100 г
Лимонов сок - 3-4 с.л.
Синьо сирене - 80 г.
Смлени орехи - 50 г.
Сол - 1 ч.л.
Черен пипер - 1/4 ч.л.
Сибирски лук - 2-3 с.л.

             


Чътни с червен лук

Продукти

500 г червен лук
75 г тъмни стафиди
50 мл винен оцет
50 мл зехтин
2 см корен джинджифил
скилидка чесън
1 супена лъжица кафява пудра захар Passiflora
щипка канела
фина хималайска сол Passiflora на вкус

Приготвяне

Мариновайте стафидите в 75 мл вода и 50 мл оцет за 20-ина минути.
Почистете лука, джинджифила и чесъна. Нарежете лука на тънки четвърт филийки, чесъна – на малки кубчета, а джинджифила – на тънки ивички.
В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете за кратко джинджифила.
Добавете лука и чесъна и ги гответе 5 минути на среден огън, като постоянно бъркате. Намалете огъня и гответе до омекване – приблизително петнайсетина минути.
Добавете пудрата захар Passiflora и стафидите, заедно с маринатата. Кипнете сместа, посолете и поръсете с канела. Гответе до сгъстяване.
Готовото чътни сервирайте в бурканче.


Скариди с перно и див лук           


скариди - 400 г (опашки), сварени и обелени
чери домати - 200 г
ЗА МАРИНАТАТА
лимонов сок - 6 с.л.
соев сос - 4 с.л.
зехтин - 6 с. л.
чесън - 1 скилидка
кафява захар - 1 ч. л.
сол
черен пипер

За маринатата се разбъркват в подходящ съд лимоновият сок, соевият сос, зехтинът, пресованата скилидка чесън, кафявата захар, черен пипер и сол на вкус.

Скаридите се оставят в маринатата поне за 30 минути, като от време на време се обръщат.

Шишчетата се намазват със зехтин и върху тях се нанизват последователно скаридите и чери доматчетата. Намазват се отново с маринатата с помощта на четка и се изпичат на скара и от двете страни до готовност.


                                    


Домашен барбекю сос за месо

Продукти
1 чаша джагъри (120 г)
2 супени лъжици соев сос (30 мл)
1/4 чаша доматен сос (60 мл)
3 супени лъжици оцет (45 мл)
3 супени супена лъжица чесън на прах (15 г)
1 чаша вода (250 мл)
1/2 чаена лъжичка сол (8 г)

Начин на приготвяне
Изсипете нерафинираната захар джагъри в съд с чаша вода и го затоплете на умерено силен огън. Разбъркайте докато сместа се сгъсти.
Прибавете соевия сос, доматения сос и оцета като бъркате непрекъснато.
Дръпнете съда от огъня и прибавете зехтина, солта и чесъна. Разбъркайте отново докато всички съставки се смесят добре.
Мариновайте месото със соса и го поставете на скарата.



                            


Съставка
Вода, доматено пюре, оцет, сол, захар, царевично нишесте, регулатор на киселинността, лимонена киселина, оцветител:амонячно- СУЛФИТен карамел, подправки (червен пипер, черен пипер, джинджифил), консервант:калиев сорбат, ароматизант:аромат на пушек


Салата Капрезе с песто и балсамов дресинг

домати - 3 - 4 бр.
биволска моцарела - 300 г
ЗА ПЕСТОТО
босилек - 2 връзки
бадеми - 70 г bелени
пармезан - 30 г
зехтин - 120 мл
чесън - 1 - 2 скилидки
сол - 1 ч.л.
ЗА БАЛСАМОВИЯ ДРЕСИНГ
балсамов оцет - 3 с.л.
мед - 1 с.л.
зехтин - 6 с.л.

                               

Пилешки крилца с марината от мед


пилешки крилца - 1 кг
горчица - 2 с.л.
мед - 1 с.л.
соев сос - 2 с.л.
чесън - 2-3 скл.
бира - или бяло вино - 1ч.ч.
олио - 2 с.л.
копър - пресен - 3-4 стр.
черен пипер - на вкус
червен пипер - на вкус
сол - на вкус
Начин на приготвяне

В купа смесвате горчицата, течният мед, соевият сос, олиото, скилидките чесън, виното/бира/ и подправките. Слагате крилцата и хубаво втривате маринатата в тях. Оставете ги да престоят поне 2-3 часа.

Вече маринованите крилца изсипвате в намаслена тавичка, завивате с фолио слагате във преварително загрята фурна на 200 градуса и печете 30 мин. Махате фолиото и запичате до получаване на златиста коричка

                                  






Комбинирайте сладкия чили сос, соевия сос и джинджифила в малка тавичка. Отделете от получената смес около 1/4 чаена чаша и оставете настрани.

В тавичката с маринатата поставете филетата от сьомга и оставете да престоят около час в хладилника.

Поставете хартия за печене в тава и сложете маринованата сьомга да се пече в предварително загрята фурна за около 15 - 20 минути или докато се приготви по вкуса ви.

Сервирайте сьомгата, като залеете парчетата с отделената по-рано смес

чили сос ви хонг
                                

Сьомга със сос терияки

Приготвяне:
Пригответе си достатъчно голяма тавичка, която да събере двата стека сьомга.
Обелете и нарежете джинджифила на кръгчета, широки около 1 см.
Нарежете скилидките на чесън едро и ги прибавете при джинджифила.
Към тях добавете соевия сос, зехтина, оризовото вино и кленовия сироп. Разбъркайте хубаво сместа.
Сложете сьомгата в тавичката и леко притиснете с пръсти към маринатата, за да попие хубаво. Обърнете стековете обратно и повторете процедурата. (Ако имате възможност да оставите рибата да престои в маринатата за една вечер – направете го! Вкусът става невероятен!)
В тиган загрейте 2 с.л. зехтин. Сложете стековете и гответе в продължение на 3-4 минути.
Обърнете внимателно стековете и гответе още 3 минути.
Изсипете маринатата в тигана при рибата и гответе още няколко минути, докато се редуцира и рибата е напълно готова.

Сервирайте стека, като го полеете с част от маринатата.

                       

свински рулца в бирен сос

Продукти за 4 порции

2 свински бон филета
10 бр сушени домати
1 с.л. ситно нарязан розмарин
2-3 с.л. запечени кедрови ядки
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 с.л. доматено пюре
100 мл телешки бульон
200 мл бира
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете всяко филе на 4 парчета. Всяко срежете на пеперуда и изтънете с домакинско чукче, като оформите тънък шницел. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги нарежете на ситно и смесете с розмарина и кедровите ядки. В средата на всеки шницел сложете по малко от плънката и завийте на стегнати рула. Завържете с конец, оваляйте в брашното и изпържете до златисто в двата вида мазнина. Извадете рулата в чиния.

* В мазнината от пърженето сипете доматеното пюре и налейте бульона и бирата. Разбъркайте и варете соса 5 мин. Върнете рулата в соса и задушете под капак още 10 мин. на слаб огън. Подправете със сол и черен пипер. Ако желаете по-гъст сос, сгъстете с 1 ч.л. размито в студена вода нишесте.

Вместо бирен сос - братен джус

Свински рулца с гъби



Свински руладини с босилек и моцарела




Руладините са много лесни за приготвяне, а месото става супер крехко и ароматно.

Продукти за 4-5 руладини:
500 г свинско бон филе
1/3 връзка магданоз
1/3 връзка босилек
80 г сурови орехи
150 г моцарела
100 г бекон, нарязан на тънки ленти
зехтин, хималайска сол, черен пипер

Приготвяне:
Разрязваме бон филето по дължината и всяка половина разрязваме на две. Начукваме месото докато стане много тънко и го овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме магданоза, босилека и орехите и ги блендираме с 2 с.л. зехтин. Прибавяме сместа към ситно нарязаното сирене. Слагаме в края на всяко парче месо по 1-2 лъжици от крема и завиваме руладините. Отгоре ги увиваме с по 1 парче бекон. Печем руладините в сух тефлонов тиган за около 5-6 минути, като ги обръщаме от всяка страна. След това ги запичаме във фурна на 240*, увити във фолио, за 10 минути.

Свински рулца с кашкавал и чесън

Сложете по парче кашкавал от едната страна и навийте руло

Закрепете го с помощта на клечка за зъби.

Изпържете рулцата в нагорещено олио от всяка страна за около минута, докато се образува червеникава коричка.

След това ги подредете в тенджера, налейте малко гореща вода (да покрие около 1 см от височината на съда), затворете с капак и нека се задушават около 20 минути.

Може да поднесете с гарнитура от картофено пюре и салата.

                            


Крем - супа от тиква



Крем супа с царевица


          

Крем супа от Царевица с джинджифил

Време за приготвяне: 25 минути

Съставки:
680 гр. царевица
1 картоф
1 люта чушка
10 гр. джинджифил
50 мл. сметана или прясно мляко
зехтин
бял пипер
захар
сол

Начин на приготвяне:

Запържвате нарязана люта чушка в зехтин. Добавяте две щипки захар. Добавяте царевицата, нарязан картоф, настърган джинджифил, сол, бял пипер и вода (2 пръста над зеленчуците). Варите около 20 мин до омекване, пасирате до получаване на хомогенна смес и прецеждате през цедка. Отново прецеждате през цедка (остават много люспи от царевицата) Към крем супата на слаб огън добавяте сметаната и овкусявате със сол и пипер ако е нужно.

Съвети:

Сервирайте със синьо сирене и копър.

Идеи за професионалисти:

Изпечете дребни крутони като ги овкусете с масло, олио (за да не загорят), сол, риган и босилек.


Руладини от кайма


Как да печем чушки във фурна

Приготвяне: Необходими са ви толкова кламери, колкота са чушките. Разгънете ги (на снимките ще видите как). През дръжката на всяка чушка промушете по един кламер. Ако някоя чушка се е простила с дръжчицата си, то забийте кламера в основата (семника). Важното е чушката да виси на кламера. Извадете решетката на фурната и закачете кламерите с чушките в редички за пръчките на решетката. Поставете решетката във фурната на възможно най-горно ниво. На дъното на фурната поставете тава (най-добре тази , която върви с печката, че е точна по размер). Тя се слага, за да капе сока от чушките в тавата и да не търкате после фурна до припадък, че и да ме проклинате, вместо да ми благодарите. За да е удоволствието от чудото още по-голямо и да си спестите и миенето на тавата, то дъното и покрийте с алуминиево домакинско фолио. След печенето просто махате фолиото и хоп…..тавичката е чиста. Ако нямате подходяща тава, не се притеснявайте – на дъното на печката сложете лист алуминиево фолио. Включете фурната на максимални градуси и на горно и долно печене. Ако имате вентилатор на печката, непременно го ползвайте и него. Печете докато чушките са готови. Това се случва за различно време, в зависимост от това как пече фурната ви и какви са максималните градуси. На мен са ми готови за около 15 мин. Моята фурна е с максимални градуси 250 и вентилатор. За да стане още по-бързо печенето, можете да включите предварително фурната (докато приготвяте чушките с кламерите). Да си призная честно, без вентилатор не съм пекла чушките и нямам представа дали се получава толкова успешно. Ще се радвам ако някой сподели опит и мнение. Предполагам, че с вентилатор печенето ще е по-успешно, понеже той движи горещият въздух и чушката се жари отвсякъде равномерно, без значение дали е крива или права. Без вентилатор може би ще има по-изгорели и по-недопечени участъци – не знам. След като чушките са готови, извадете ги внимателно (много пари) и ги сложете в купа или тенджера с капак, за да се задушат. След като изстинат, естествено следва белене и т.н. Кламерите от чушките вадя по време на беленето, защото при ваденето от фурната естествено парят страшно много. Беленето на изпечените чушки е цяло удоволствие, защото се изпичат много равномерно и люспата пада почти сама или с малко помощ от ваша страна. Кламерите измивам, подсушавам и прибирам за следващия път. Ако ще печете повече чушки и ще зареждате фурната няколко пъти, то си пригответе повече кламери, за да може докато едната доза чушки се пекат, вие да приготвите следващите. След като извадите готовите чушки, накачете новата доза и …..в печката. Освен бързото, лесно и качествено печене, предимството на този начин е, че се събират много чушки. В моята фурна се поместват около 30 чушки. Ако ще пека по-малко чушки просто за хапване, разполагам ги на разстояние, защото така се изпичат много по-бързо и по-равномерно. Ако пека голямо количество ги нареждам една до друга, но все пак гледайте да не се допират плътно една до друга, за да може горещият въздух да ги обгръща отвсякъде и да ги изпича по-качествено.

                           

Как се белят домати

               


Пълнени чушки във фурната

                  

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС

Няма коментари:

Публикуване на коментар