Не пшеницата, а маята прави белята. Истинската мая или както е прието сега квас е симбиотично колония от над 70 микроорганизми. Които втасват напълно тестото за хляб. Дрождите, наречени мая, разграждат частично само нишестето. Неразградените предварително белтъчини като глутена, отиват в тънките черва. Там няма кой да ги метаболизма. И те гният. Токсините от гниенето са тези, които скапват работата.
Уилям Дейвис, един от първите хора, които започват да говорят открито за пшеницата, която всички ние консумираме днес.
Какво е различното с пшеницата, която са ползвали нашите баби и дядовци и която ние помним от детството си?
Доскоро на земята е имало едва няколко сорта пшеница. Те не са се кръстосвали един с друг тъй като са различни видове. През 1943 г. обаче група учени, спонсорирани от Рокфелер започват да експериментират с пшеницата, за да повишат добива й и да направят класовете по-ниски за по лесно събиране.
При кръстосването на различни видове пшеница се получава полиплоидия – това представлява сливане на хромозомите на двете растения. Т.е. ако да речем лимецът има набор от 14 хромозоми и се „слее“ с друг вид с 14 хромозоми се получава пшеница с 28 хромозоми.
На пръв поглед не звучи толкова страшно. Проблемът обаче е, че по този начин в пшеницата се появяват нови видове глутенови протеини.
Когато ядете пшеница с подобни „новосъздадени“ протеини, тялото ви не ги разпознава като храна, а като враг – непознат протеин, който трябва да се унищожи (като вирусите и бактериите). Срещу тази „болест“ вашият организмът изпраща цяла армия от „войници“, които да се борят с нея, т.е. избухва война в собственото ви тяло.
Науката нарича това „авто-имунно заболяване“ – т.е. тялото се бори със себе си и бавно се само-унищожава. И резултатът от тази битка са диабет, рак, сърдечни заболявания, алергия, възпаления на червата, бронхиална астма, артрит, полиартрит и още много, много други.
Но това не е всичко. Оказва се, че приемът на тази пшеница има и други вреди за здравето. Тя прави червата пропускливи за чужди протеини тъй като съдържа определени ензими, които разграждат власинките на червата. Резултатът е срив във имунната система.
Едно от най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е това, че поразява самата мозъчна тъкан.
Освен че променя мислите и поведението на човек тя нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.
Правени са много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява.
За съжаление от тази пшеница се правят сладкишите, вафлите, тестените изделия и дори всички „здравословни“ пълнозърнести хлябове. В допълнение „новите“ глутенови протеини имат свойството да се свързват с рецепторите на „вътрешната опиатна система“ – именно с тези рецептори се свързват хероина и морфина. Поради тази причина рязкото спиране на всички пшеничени продукти води до типични симптоми на абстиненция! Ако не вярвате опитайте.
Всички тези факти звучат доста плашещо, но добрата новина е, че „новата“ пшеница има алтернатива. Ако не искате да се отказвате от пшеницата като такава, можете да си купувате лимец или брашно от лимец и да си правите хляб и сладки от него. В допълнение на пазара вече се предлагат и много различни брашна – от просо, сусам, нахут, киноа, елда и картофи. С тях можете да сготвите безкраен набор от тестени изделия.




















Знаехме, че за понижаване на температурата на бебетата слагаме памучен тампон със спирт в пъпа, сега знаем, че е по-добре с олио.
Нанесете масло от нийм върху пъпа си, за да се отървете от упоритите пъпки и акне.
Нанесете бадемово масло върху пъпа си за сияещо лице.
Нанесете синапено масло върху пъпа, за да се отървете от сухите напукани устни. Освен това ще поддържа движението на червата ви, за да премахне вредните бактерии, но ще ви поддържа здрави. Действа наистина като лека детоксикация.
Оставете памучна вата, потопена в алкохол в пъпа, за да лекувате настинка, грип и хрема. Когато бебето има болки в стомаха, сложете няколко капки директно в пъпа и масажирайте около пъпа за няколко минути, болката е излекувана. Маслото действа по същия начин.
Дръжте памук, напоен с бренди в пъпа си, за да облекчите менструалните болки и спазми.
Сусамовото масло се използва при всички видове болки в ставите. Известно е също, че укрепва костите. Много родители го прилагат на децата си всяка вечер преди лягане.
Използвайте еднакво количество синапено масло и масло от джинджифил за стомашно разстройство, подуване на корема, гадене и храносмилателни проблеми.
Използването на топлото масло подобрява кръвообращението в нервната система, а също така подобрява имунната система. Лекува запек и изгражда силна храносмилателна система. Облекчава болките в ставите.
Като диуретик, маслото от мащерка може да помогне на тялото ви да премахне излишната вода, сол и токсини от тялото ви, което е от полза за теглото, кръвното налягане, храносмилането и др.
Вечер преди лягане сложете 3 капки рициново масло върху пъпа и на 1 см около пъпа.
