Разтопяваме шоколада и кравето масло на водна баня. Междувременно разбиваме захарта и яйцата в миксера до получаване на мека пяна. Добавяме жълтъците към сместа от шоколад и масло. След което обединяваме сместа от шоколад , масло и жълтъци със разбитите яйца и захар. Накрая добавяме пресятото брашно и бъркаме, докато се усвои.
В предварително намазани с краве масло формички за печене и покрити с какао на прах, разливаме готовата смес. Замразяваме. При поръчка изваждаме и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса между 6 и 10 минути (до готовност)
За сабайон:
Нужни са ви:
2 яйца
30 г захар
90 г бяло вино
портокалова кора
щипка кардамон
В купа на водна баня слагаме яйцата, захарта и виното. Разбъркваме енергично, добавяме портокалова кора и кардамон за аромат. Използва се на момента!
Разбийте добре киселото мляко със захарта, ванилията и сока от 1 лимон.
Накиснете предварително желатина в нужното количество вода, обозначено на опаковката. Добавете към него 3 с.л. вряла вода. Бъркайте, докато желатинът се разтопи и го сипете към киселото мляко.
Отново объркайте добре и разпределете крема с кисело мляко в подходящи формички или чашки, обляни със студена вода.
Сложете ги в камерата за няколко часа. След това ги преместете в хладилника. Поднесете лесния крем с кисело мляко обърнат в чинийка и гарниран с плодове.
Най-бързото, лесно и вкусно ПИЛЕ БЕАРНЕЗ! Необходими Продуктиоцет - 2 с.л. бяло вино - 1/2 ч.ч. яйца - 2 жълтъка масло - 60 г лук - 1 малка глава естрагон - 2 стръка пресен или 1 с.л. лъжица черен пипер бял пипер сол
Лукът се наситнява и се слага в тенджера да къкри заедно с оцета и виното на умерен огън. Когато оцетът изври напълно, тенджерата се маха от котлона и се остава да поизстине. Разбива се на водна баня маслото със солта, пипера и естрагона и постепенно се прибавят жълтъците. Към тази смес започнете да добавяте охладената смес с оцета, като непрекъснато разбивате с тел. Трябва сместа да се сгъсти и да започне да лепне по лъжицата. Сосът се поднася с печени меса, варени яйца и др. По желание сосът Беарнез се подправя с лимонов сок и бял пипер Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-2838-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%91%D0%B5%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B7
манго - 1 бр. голямо, добре узряло лук - 1 глава, малка чесън - 1 скилидка чили - 1 щипка кимион - 1 щипка кафява захар - 1 с.л. лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден вода - 3 с.л. черен пипер - на вкус сол - на вкус зехтин - 50 мл
Манго сос Thai Pride - 3,84лв.
Манго чътни
синап - 1 с.л. семена манго - 1 кг чесън - 2 скилидки люти чушки - 3 бр., зелени стафиди - 100 г джинджифил - 1/2 ч.л., пресен кафява захар - 500 г винен оцет - 250 мл сол
Почистваме и нарязваме на малки кубчета добре узрялото манго.
В тенджера слагаме мангото, наситнените люти чушки, настъргания джинджифил, пресования чесън, стафидите, сипана, оцета, захарта и солта и оставяме всичко да заври.
Намаляваме огъня и оставяме соса на ниска степен да къкри за 60 минути, докато се сгъсти.
100 гр. кафява захар 20 мл. вода 2-3 скилидки чесън 1 бр. лук нарязан на ситно 1 бр. узряло манго (около 350-360 гр.), да не е от консерва, да е прясно 1 ч.л. къри 1 ч.л. сол 10 гр. джинджифил (пресен) на малки парченца щипка черен пипер 80 мл. бял оцет или бяло балсамико чили (люта чушка) по желание
Начин на приготвяне
В тенджерка карамелизираме захарта с водата, като постоянно бъркаме. След това добавяме останалите съставки, разбъркваме и варим около 30 минути. Като от време на време разбъркваме, за да не залепне. След като е готово чатнито пасираме с миксер, за да стане хомогенна смес. Сервира се студено.
лук - 1 малка глава (80 г) брашно - 2 с.л. червено вино - 125 мл (1/2 ч.ч.) бульон - 375 мл (1 и 1/2 ч.ч.) пилешки или телешки
След като печеното месо е готово, преместете го от тавата и го увийте добре с алуминиево фолио. Запазете 2-3 с.л. от соковете от печенето. Добавете го в тенджерка и прибавете ситно нарязания лук. Гответе на котлона, като разбърквате, докато омекне лукът. Добавете брашното и бъркайте в продължение на около 5 минути или докато се позапържи. Долейте виното и бульона, отново без да спирате бъркането. Варете соса на висока температура и бъркайте, докато се посгъсти. Прецедете грейви соса, преди да го поднесете. Сосът е подходящ за печени ребра, цяло печено парче месо и дори печена пуйка. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-27735-%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8_%D1%81%D0%BE%D1%81
Сос Холандез се приготвя на водна баня. Сложете тенджерка във вряща вода и разбийте хубаво жълтъците. При непрекъснато бъркане добавете и водата, бульона (може само вода или бяло вино) и лимоновият сок. Когато сместа се сгъсти, започнете да прибавяте маслото. То трябва да е предварително разтопено на слаб огън и добре разбито с тел. След като прибавите маслото към соса, разбивайте, докато сместа се сгъсти. Котлонът не трябва да е силен и сосът не трябва да завира, за да не се пресече. Сос Холандез се поднася с аспержи, светли меса, риба и птици. С готовият сос Холандез можете да си приготвите аспержи със сос Холандез или любимата сьомга с холандез. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-4811-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%B7
За този сос са необходими мека, не прекалено люта горчица, качествен мед (не захаросан), майонеза, светъл оцет (най-добре ябълков), прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Всички съставки се смесват в купа и се разбъркват хубаво до еднородна гладка смес. Сосът е подходящ за печени меса и салати. Сосът Медена горчица може да се съхранява до няколко дни в хладилник Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-115287-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B0_(Honey_mustard)
зехтин - 200 мл (или олио) яйца - 1 бр. лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден чесън - 2 скилидки сол - 1 щипка или на вкус
За да приготвите истински сос Айоли, са ви нужни броени минутки (1-2), пасатор и една изключително проста и лесна техника, която ако следвате, няма как да не получите перфектен резултат. Налейте зехтина в удобен тънък и висок съд. Чукнете при него яйцето, изстискайте пресен лимонов сок и нарежете на едро две обелени скилидки чесън. Посолете на вкус. Позиционирайте пасатора, така че да опира плътно в дъното на съда с продуктите. Включете на максимални обороти и не мърдайте уреда, докато отдолу не побелее и сместа започне да емулгира. Тогава леко раздвижете на една и друга страна, опирайки в стените на съда. Щом отдолу вече имате бяла и гъста смес, започнете много бавно да повдигате или изтегляте пасатора нагоре - така, докато стигнете повърхността и сместа изцяло побелее и стане гъста. Съхранете соса Айоли в хладилник в добре затворен съд или поднесете веднага. Този сос не е нищо повече от една чеснова майонеза, но с много наситен вкус и гъста консистенция. Идеален е за компания към различни ястия или предястия, хапки, картофи соте, риба и морски дарове, месо или просто препечени филийки. Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-109481-%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D0%BE%D1%81_%D0%90%D0%B9%D0%BE%D0%BB%D0%B8
Сос Хойсин
соев сос - 8 с.л. оцет - 2 с.л. светъл оризов фъстъчено масло - 4 с.л. или соева паста мед - 2 с.л., може и меласа или кафява захар чесън - около 1/4 ч.л. на прах, може и настърган пресен чесън сусамово олио - 4 с.л. чили - паста от люти чушки на вкус или сос Табаско (tabasco) черен пипер - на вкус
Сос Хойсин традиционно се използва за Патица по пекински и мариноване на меса.
Аз ги приготвям по 2 начина: Първият е с тесто за палачинки. Просто потапяте и пържите, по описаният от Миро начин! С тази смес си правя и пържени филийки :) При вторият и моя любим, използвам рецептата ти за пилешки хапки, но вместо месо пържа тиквичките, обезателно с домашна галета- "Ала Миро" ! Тиквичките остават хрупкави и на следващия ден, ако след пърженето се поставят върху кухненска хартия и не се пъхнат в хладилника!
Пухкави кюфтета от тиквички и картофи
Пролетни кюфтета от тиквички. Хрупкави отвън, нежни и сочни отвътре.
Тиквички панирани на фурна - 2 начина на паниране
САЛАТА ПЕЧЕН ПИПЕР С ДОМАТИ И СИРЕНЕ 350 г
Печен пипер с магданоз, розови домати и сирене със зехтин.
кисело мляко - 1 кофичка вода - 1 кофичка от кисело, хладка вода или затоплено прясно мляко мая - 1/2 кубче (около 20 г) или 1 пакетче суха на Д - р Йоткер сода бикарбонат - 1 ч.л. олио - 1 с.л. сол - 1 - 2 ч.л. (зависи от предпочитанията) брашно - около 1 кг