петък, 16 декември 2016 г.

Хитрино - Превоз на радиоактивни отпадаци, смесени с борна киселина


           
Към тази дата и е интересно да се отбележи, че в СССР и Русия всички специалисти и еврейската общественост празнува Пасха - Песах!

Фигурата показва календара на еврейските празници през април 1986 година. Днес целият свят знае, че МОССАД и Израел (Rothschild & Ко) планират атаки и война, чрез обвързването им с датите на еврейските празници. Маркира се не само планирането на терористични атаки и военни операции по време на еврейски празници, но също така и извършването на атаките, така че погребението от терористичните атаки да се падна на празника на евреите.

> Чернобил е терористичен акт на левитския интернационал с цел ритуален холокостНАСЛЕДНИЦИТЕ НА КОМУНАГИТЕ ДНЕС, ДЕЙСТВАТ КАКТО И ТЕХНИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ПО ВРЕМЕ НА АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ.
> Жител на Хитрино: Видях ослепителна зелена светлина


Няма взривила се цистерна. Имаме зелена светлина при взрива от борната киселина. Забрана за използване на водоизточници. Имаме превозвани радиоактивни отпадаци, смесени с борна киселина плюс прътове с ербий 169. Имаме лъжи за посоката на влака към Русе, тя е в обратна посока. Товари се от Козлодуй с шлеп до Русе от там по жп линията до Варна от там се поемат от специализиран кораб. Ербий има полуразпад от 10 дена(десет дневна евакуация).Нито пропилен нито пропан бутан могат да проникнат в почвата и да отровят водоизточниците, за разлика от радиоактивния мат'реал който е изтекъл.

www.youtube.com/watch
След терористичен акт на ядрената мафия в село Хитрино с цел сплашване на комунетата, Ротшилд атакува от Китай в подкрепа на дегенератчето си Путин. Явно няма да се откажат и ще построят Белене.

Белене не е избрано случайно и също като лагера Белене е място с асурични вихри, т.е. енергийно място подходящо за ритуални жертвоприношения.Китайският интерес към спрения проект за изграждането на АЕЦ "Белене" нарастнал. Вече освен потенциален стратегически партньор на НЕК в лицето на Китайската национална ядрена корпорация ("Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" - China General Nuclear Corporation – CGN), с която миналата седмица бяха водени разговори за строежа, ядрената централа привлича интерес и за финансиране.
Такъв е проявила в сряда Индустриалната търговска банка на Китай, съобщиха от правителствената пресслужба. Търговски проект за изграждането на АЕЦ "Белене“ са обсъдили в Министерския съвет представители на банката с премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиера по икономическата политика в оставка Томислав Дончев и министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.Обследване на конструкциите на Първи блок на АЕЦ Белене е показало дълбоки пукнатини и пълна негодност за доизграждане. Това означава, че проектите, с които Атомстройекспорт е спечелила тръжната процедура за АЕЦ Белене просто са били неосъществими, а НЕК е била заблудена и подведена от руснаците.

Съществува един документ, издаден от Централната лаборатория по висша геодезия на Българската академия на науките. В тяхно писмо от 6 ноември 1984 г., адресирано до инж. Александър Цветански – заместник-председател на Корпорация „Енергетика”, и инж. Ножарова – Министерство на енергийно-суровинните ресурси, по тяхно искане от 27 октомври 1984 г. В това писмо, подписано от директора на Централната лаборатория по висша геодезия проф. д-р Георгиев, се казва, че от построените в света над 400 атомни централи и в строеж на още 300, нито една от тях не се намира в толкова сложна сеизмична обстановка, както АЕЦ „Белене”.

Този въпрос е бил обсъждан и е разменено писмо между заместник-министрите на енергетиката на тогавашната Народна Република България и Съветския съюз Овед Таджер и Николай Лопатин, от което е очевидно, че сеизмичността на АЕЦ „Белене” е обсъждана 11 пъти пред различни групи съветски специалисти, които са изисквали все нови и нови изследвания. „Досега, казва писмото, на Съветския съюз са предоставени 12 доклада с повече от 3000 страници с резултати по сеизмичната и геоложката обстановка.”

Въпреки това през месец юни 1983 г. съветската страна предложи да се изостави площадката „АЕЦ „Белене” заради високата сеизмичност и да се търси нова площадка, независимо че са изразходвани 13 млн. лв. за строителство. Тези 13 млн. лв. според нашата парламентарна група са причината да се търси оттогава възможност да се заобиколи пречката на високата сеизмичност, като един учен от Българската академия на науките е намерил начин да се изчислява, че проектното земетресение не трябва да се приема за равно на максимално разчетеното земетресение 8 бала.

Тук от писмото разбираме, че повечето от съоръженията на АЕЦ „Белене” според спектрите за сеизмичност са попадали в 9-та и по-висока сеизмична степен и строителството им било или невъзможно, или много скъпо. Дори за тогава, по онова време такива оборудвания в Съветския съюз не са били произвеждани.

В това писмо се посочва също така, че: „Поради изключително сложните сеизмични условия за АЕЦ „Белене”, които са два пъти по-неблагоприятни от тези за АЕЦ „Козлодуй”, е невъзможно решаването на проблемите без международно сътрудничество и ползването на програмите, данните и опита на другите страни”.

Ето, от това писмо се разбира, че първите, които са се противопоставили на опита да се строи атомна централа на площадката в Белене – между Белене и Свищов, са били тогавашните съветски специалисти. Те са се противопоставяли, но от наша страна е имало опит да се оправдаят вече вложените 13 млн. лв., защото иначе някой е трябвало да отговаря за тези изразходвани пари, без да има необходимата сеизмична експертиза.

Това е и причината, въпреки че проектът беше спиран няколко пъти досега, той да възкръсва или по-точно да вампирясва няколко пъти, защото има хора, които трябва да отговарят за това, че се влагат пари в обект, който не отговаря на сеизмичните условия. Това навремето са казали не хората от „Екогласност”, а съветските специалисти.Паралелната държава "Белене"

След като се превърна в символ на злото по време на комунизма, сега Белене е вече и символ на пленената държава. България е заробена, а данъкоплатците се готвят да подарят на завоевателите си поредния милиард.

През 1981 година тогавашната комунистическа власт определя Белене за мястото, където да се изгради втора атомна електроцентрала в България. Едва ли тогава някой е търсил специалния символ. В онези дни в Белене все още „работи” затворническият лагер, в който са изпращани противниците на режима. Дори предстои разширяването му - само три години по-късно комунистическата власт ще реши да смени масово и насила имената на турците, а оказващите съпротива да изпрати именно в Белене. В онези години името на това 8-хилядно градче с богата история носи само една асоциация - на насилническия тоталитарен режим от съветски тип, който отне свободата на българите, а противниците си предпочете да бие не на избори, а да ги бие буквално.
После обаче парите за авантюри свършват, проектът за АЕЦ е замразен, а Белене още цяло десетилетие си остава само „лагерът Белене“. До началото на 21 век, когато фунията изведнъж се отваря и от нея изтичат близо 2 милиарда и 500 милиона лева. Толкова е сметката (засега), която българският данъкоплатец получи срещу аферата „Белене“. От момента на „съживяването“ на проекта от правителството на Симеон Сакскобургготски, през ускоряването му от кабинета на Сергей Станишев, та чак до често променящата се позиция „за“ и „против“ на Бойко Борисов, който все пак предложи на Народното събрание официално да спре проекта - през цялото това време беше ясно, че в Белене няма да има ядрена централа. През цялото време беше ясно, че никой не знае колко е крайната цена на този проект. През цялото време беше ясно, че няма частен инвеститор, който да иска да си даде парите без държавни гаранции. И през цялото време премиери, министри, директори на държавни предприятия и обикновени лобисти насърчаваха държавата да троши още и още пари.

Министерският съвет внесе експресен проектозакон, а Народното събрание също толкова експресно го прие. Законът казва само едно: държавният бюджет да отпусне безлихвен кредит на Националната електрическа компания (НЕК), която да плати веднага на руската държавна „Атомстройекспорт“, след като бе осъдена от Международния арбитражен съд заради поръчано и отказано оборудване за два реактора в „Белене“. В закона не е посочена сума, но в мотивите към него пише, че до края на годината това задължение ще възлиза на 646 230 132 евро. Управляващите не обясняват защо така изведнъж, защо цялата сума, има ли други варианти, има ли изобщо произведено оборудване, предстои ли някаква доставка и т.н. В мотивите към закона единствено плашат, че ако не платят сега, веднага и всичко, "Атомстройекспорт" може да запорира активи и сметки на НЕК, а това ще застраши сигурността на енергийната система на България. Е, преди години Борисов плашеше, че ако не построим „Белене“, токът ще поскъпне 18 пъти...
Проблемите с това експресно решение са поне три. Първо, управляващите отказват да покажат на българите решението на Международния арбитражен съд. Какво пише в него? Какви са процедурите след това решение? Има ли връзка между плащане и предаване на оборудване? И изобщо: защо българите трябва просто да повярват и да платят, след като много пъти досега са си купували котка в чувал за много пари? КТБ не беше толкова отдавна.
Второ, не се споменава за постигнати договорки с руската страна, които да обяснят при какви условия тя си получава парите веднага. Българското правителство има ли някакви гаранции, че „Атомстройекспорт“ ще съдейства за препродаване на оборудването? Това ли ще е краят на отношенията или може да има още искове за още пари? Търсени ли са варианти за реализация на произведеното (ако има такова), за да бъде компенсирана поне част от сумата? Последното, което българската публика помни, е как половината правителство замина за Иран, за да продава реакторите.

Трето, разхищението се върши с огромна лекота и без никакъв знак, че ще се потърси отговорност от онези, които вкараха милиарди в тази черна дупка. Кой е взимал решенията? Кой е подписвал поръчките? Всичко ли е било спазено? Имало ли е конфликт на интереси? Ще понесе ли някой отговорност за поредната многомилиардна афера на сметката на българите? Съвсем отделен е въпросът дали са правени предварителни консултации с Европейската комисия за подобна безлихвена държавна помощ. Този път от Брюксел бяха любезни и обявиха, че не са информирани. Казаха го още преди в София някой да се оплете в лъжи.

Организиран грабеж

Политиците носят само политическа отговорност за управленските си решения, колкото и погрешни и скъпи да са те. Но в случая с АЕЦ „Белене“ има поредица от фатални действия на конкретни лица. Първо, през 2008 година двама шефове в НЕК поръчват на „Атомстройекспорт“ оборудването без решение на Съвета на директорите и на министъра на икономиката и енергетиката. Това става и без да има подписан окончателен договор за централата. Второ, през 2011 година друг шеф на НЕК подписва поредния обвързващ документ, а министърът на икономиката и енергетиката отново не е информиран. Трето, дори година след като парламентът е решил да сложи край на проекта, държавни фирми и общини продължават да изграждат далекопровод, който да пренася тока от несъществуващата централа. Четвърто, дори година след края на проекта, държавните енергийни фирми изплащат милиони за консултантски услуги. Нима не е ясно за какво става дума?

АЕЦ „Белене“ е паралелна държава. С интереси за милиарди, с консултантски фирми, с директори в държавната енергетика, със свои министри, със свои партии, с партньорите в Москва, които винаги знаят, че могат да разчитат на някой милиард от българския данъкоплатец срещу прилична комисионна. И със свои прокурори. Държавното обвинение започва разследване през 2012 година след публикуването на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, чийто тогавашен председател днес е министър на енергетиката - Теменужка Петкова. После тихомълком разследването е прекратено. Сега било подновено, но чак след поредните изнесени данни от министърката. Знаем как ще приключи тази история - няма да има търсене на отговорност, няма да има виновни. Организираният грабеж продължава по план. Министрите от БСП, по чието време е поръчано оборудването, днес, при управлението на ГЕРБ, са на високи позиции в държавната енергетика. А бившите шефове на НЕК са някъде по върховете на паралелната държава - независимо дали в частния или държавния ѝ сектор. Българската държава е пленена, а данъкоплатците ще продължават да подаряват на завоевателите си милиарди.

www.dw.com/

> Руснаците са заблудили НЕК за АЕЦ Белене. Площадката е била негодна

             
               

Няма коментари:

Публикуване на коментар