Последователи

четвъртък, 5 декември 2019 г.

Земното магнитно поле и ефекти върху съня

Биологични ритми и модели на сън

Философската доктрина за хармонията на заобикалящото пространство е популярна сред съвременниците. Твърди се, че посоката на главата за сън трябва да се избира в зависимост от целите. Що се отнася до съня или домашния декор, всяка една от кардиналните точки може да помогне за постигането им.
Съвременната наука, не обръщайки внимание на авторитетните мнения и религиозни вярвания, твърди, че спящата глава на изток е рационална по отношение на естествените биоритми на човешкото тяло. Активността на повечето хора започва сутрин и намалява вечер, когато силите, натрупани по време на почивка, се губят. Следователно, събуждайки се, човек трябва да се обърне към светилото, от което зависи животът, и да заспи - да не вижда как излиза отвъд хоризонта. Просто и рационално обяснение обикновено е най-правилното.
Биоритмите, за които се говори много, но се знае малко, са много истинско и значимо явление в ежедневието. За изследване е създаден специален клон на науката, наречен хронобиология или биоритмология. Това са периодично повтарящи се събития във функционирането на жив организъм. Постоянното повторение се случва на различни нива - от клетката до Вселената, с променливи интервали от време. Много зависи от функцията, която биологичният ритъм изпълнява.
Типични примери са биенето на човешко сърце, обостряне на сезон на хронични заболявания и редуващи се периоди на сън и почивка в човек. Не можете да промените биоритма безнаказано, дори ако това се прави в името на големи цели. Човек, който спи през деня и не спи през нощта, плаща скъпо за такава промяна, губейки способността си за работа и здраве. Според учените, насилствената промяна във физиологичните биоритми „задейства“ процеса на ракови тумори и ускорява стареенето.
Хората, наречени чучулиги, стават с първите лъчи на слънцето, аритмиите и хората с бухали са подчинени на един-единствен биоритъм на будност и сън, те просто завършват в момент, когато другите изпитват само сутрешен прилив на сила. От гледна точка на биоритмологията е полезно и двамата да спят на изток, тъй като биологичният им ритъм е ориентиран към изгрев. Само някои от тях включват активен живот, докато други, напротив, се подготвят за фазата на почивка.
Фън Шуй обяснява и това явление. Изгряващото слънце носи положителна енергия и дава мъдрост, сила и здраве, а тази, която напуска хоризонта, западното - енергията на изчезване и стареене. Източният е положителен, а спящата глава на изток на Фън Шуй е добра за получаването му. Западната страна на света носи отрицателна енергия и не се препоръчва да се завърти главата на беззащитен човек насън.

Фън Шуй и тълкуването на броя гуа

Внимателното проучване на постулатите на Фън Шуй може да разклати увереността в правилния избор на местоположението на главата по време на сън. Има доказателства, потвърдени от археологически разкопки, че древните мъдреци са предпочитали посоката север-изток или север поради концентрацията на положителна енергия на север. Така се получи въведение в планетарната енергия и се отървете от болестите. Съветът за избора на източна посока обикновено се даваше на млади и активни съграждани, които се нуждаеха от ежедневна дейност, за да изпълнят ежедневните си задължения и да получат планираните постижения.
Философията на Фън Шуй съветва да спите в посоките, в зависимост от вашата житейска цел, а за изпълнението на няколко изберете междинна посока:
  • мечта на север - за мир и стабилност, здраве и материално богатство;
  • на юг - за кариерно израстване;
  • мечта на запад - за творческо вдъхновение и нови идеи;
  • на изток - за придобиване на активност, енергия, жизненост и успех в новото.
Така че една мечта с глава на североизток е оптимална за съвременния човек, ако не си поставя големи творчески задачи или бърз и успешен напредък в кариерата.
Привържениците на древната китайска философия, които са вярвали в нейните постулати, не трябва да забравят за броя на Гуа.
Изчислено с помощта на годината на раждане: последните две цифри се добавят, докато резултатът стане недвусмислен, например 94 9 + 4 = 13, 1 + 3 = 4. При по-внимателна проверка обаче се оказва, че изчисленията се правят, като се вземат предвид възрастта на раждане и полът, добавят се определени числа, така че е по-добре да се повери изчислението на професионален специалист по Фън Шуй.
Да се ​​определи дали да спите главата на югоизток или на север, е възможно само с помощта на това число. Един начинаещ, който овладява учението, може лесно да направи грешка, а аматьорът може да избере грешна посока. Желаният курс на главата трябва да се определя с повишено внимание.

Изборът на източната посока за сън, според религиите и суеверия

Въпреки огромния брой предразсъдъци и суеверия, християните не дават никакво предпочитание на кардинала. Библията вярва, че основното не е посоката, а истинската вяра и молитвата, предлагани на Бога. Православието счита за неразумни и вредни предразсъдъци по отношение на това къде е насочено стъпалото или главата и истински вярващият не трябва да им се отдаде.
Популярните знаци показват, че не можете да спите с глава до прозореца, краката към огледалото и вратата, предупреждавате срещу юг и запад и препоръчвате на север за здраве и дълголетие. Главата или краката на изток не могат да спят, ако има прозорец, врата или огледало. Единственият знак за изток е възможността да установите връзка с Бога, която се губи, ако изберете север. Но църковният канон не потвърждава това.
Ислямът в това отношение се придържа към учението за енергийните потоци, които проповядва древната индийска Васту-Шастра, но придава по-голямо значение на положението на краката. Мюсюлманинът трябва да каже молитва преди лягане, за да умре мюсюлманин, ако това се случи насън, спазвайте умереност в храната преди лягане и си лягайте спретнато, ако трябва да се срещне с ангелите. Васту, за разлика от йога, счита за вредно да спи с главата си на север и настоява, че главата му на изток е оптимална от гледна точка на космическата енергия.
Аюрведа в книгата „20 полезни съвета за здравословен сън“ също категорично настоява, че спящата глава на изток е основното условие за добра почивка и получаване на жизнена енергия.

Земното магнитно поле и ефекти върху съня

Научната обосновка защо трябва да избирате посоката на главата по време на сън, до голяма степен потвърждава древните индийски учения. Човешкото тяло има собствено магнитно поле, точно като планетата, на която живее. Ако човек положи глава на север, тогава планетарното поле се припокрива със собственото си и това се отразява на функционалността на организма. Положението на изток с главата помага за интензивността на запаметяването и подобрява паметта, но североизточната посока може да влоши съня и да попречи на пълната почивка.
Остава само да преценим какво точно иска човек най-много и да си легнем в посочената посока. Хората със здравословно чувство за хумор се съветват да си купят въртящо се легло и равномерно да се обръщат в различни посоки през цялата нощ.
Когато избирате къде да поставите леглото или дивана, винаги трябва да помните за здравия разум и че всеки може да си осигури добра почивка, ако има удобно и подходящо легло, което дава на гръбначния стълб правилното положение, чист въздух с оптимално съдържание на влага, относителна тишина и приветлива атмосфера в къщата.
Ако се съсредоточите върху религията или философията, първо трябва да я изберете и внимателно да следвате всички изисквания, защото чуждата религия, въпреки че съдържа рационални неща, все пак е необичайна за получения манталитет, климат или възпитание и може да бъде вредна вместо очакваните ползи.
Отдавна е доказано, че фазите на Луната влияят на благосъстоянието. Пълнолунието може да причини силно нарушение на съня при някои хора. Но има начин. Достатъчно е да окачите затъмнени завеси или щори на прозореца. Спалнята трябва да е добре затъмнена, като се започне от последната фаза на пристигащата луна, тъй като ярката лунна светлина сама по себе си може да доведе до проблеми със съня.В навечерието на пълнолунието прекарвайте един гладен ден на сокове или плодове. По-добре е, ако соковете са зеленчукови, а плодовете не са твърде сладки.
Човек, подобно на нашата планета, е надарен с всякакви електрически полета.
Тези полета са ориентирани по определен начин и от коя посока лежи главата, те ще съвпадат или ще противоречат на полетата на Земята.
Въз основа на това сънят трябва да се насочи на север. Ако функциите за планиране не ви позволяват да спите главата на север, е допустимо да поставите леглото с таблото на главата на изток, но не и на юг или на запад.
За съжаление, целодневният сън за повечето от нас е утопия. Въпреки че в предреволюционна Русия следобедната почивка беше правило както за гражданите, така и за селяните. Изследване от Харвард показва, че час на дрямка увеличава ефективността. Учените стигнаха до това заключение, като анализираха състоянието на 30 доброволци, всеки от които извърши 4 теста за внимателност през деня. Субектите бяха разделени в 3 групи: първата беше оставена да спи за един час, втората за 30 минути, а третата не трябваше да спят между тестовете. Лишеният от сън показа най-лошите резултати още в третия тест, а в последния те се нуждаеха 1,5 пъти повече време за верния отговор, отколкото в първия. Но часът за сън показа по-висок резултат в третия тест, отколкото във втория, и запази тези показатели до края на деня.
Нощната почивка доста често не позволява на съвременния човек да се отпусне. Препоръката е широко разпространена, за да се избегне нарушена стойка при деца и предотвратяване на остеохондроза при възрастни - да се спи на твърдо и твърдо. В това положение човешкото тяло докосва опората само в отделни части - главата, раменните лопатки, крижът, долната част на крака, петите. Извивките на гръбначния стълб се поддържат поради мускулно напрежение. За да го премахнете, трябва да поставите валяк под врата и долната част на гърба. Не е за нищо, че нашите предци са положили мека постеля или перо на дървена равномерна опора (под, легла и т.н.).
  Колкото по-добре перото подхожда на контурите на тялото, толкова по-добре мускулите се отпускат и съответно нощната почивка е по-пълна.
Това, на което спим, може значително да повлияе на здравето ни. Добрата възглавница трябва да поддържа главата, шията и гръбнака в една линия. Ето защо, подходете внимателно към покупката на възглавницата, дори опитайте възглавницата преди да купите. Но без значение коя възглавница ще изберете, ще трябва да се сбогувате с нея, веднага щом тя загуби форма. Възглавниците надолу "живеят" средно 5-10 години; възглавници, пълнени с елда от люспи - от 3 до 10 години, възглавници, изработени от контурна пяна - само 2 години, и изработени от полиестер и много краткотрайни - малко повече от 6 месеца.
Народни рецепти за безсъние
1. Мляко с мед. Преди да си легнете, изпийте чаша горещо мляко с лъжица мед. Ще помогне да се отпуснете.
  2. Зелен сок. Прясно приготвен зелев сок да се пие 1/2 -1 чаша 40 минути преди лягане.
  3. Отвара от тиква с мед. Чаша бульон от тиква, смесена с мед и приета преди лягане, подобрява съня.
4. Инфузия на пелин. 1-2 с.л. лъжица корените или билките пелин да настояват в 2 чаши вряща вода за 1-2 часа.
  5. Инфузия на маруля. 3 супени лъжици. супени лъжици прясно нарязани листа от маруля залейте с 2 чаши вряща вода, оставете за 1-2 часа. Пийте 1/2 чаша в топла форма 2-3 пъти на ден и 1 чаша през нощта.
  6. Около 4 супени лъжици. супени лъжици семена от копър се заливат с 50 г гореща порция и се държи на слаб огън 10 минути, като не се вари, за да не се изпари алкохолът. Прецедете и изпийте чаша за през нощта.
  7. Накиснете житни трици, смесете наполовина с мед и вземете 1 с.л. лъжица 3 пъти на ден. Между другото, триците с мед е отлично успокоително за деца, само дозата трябва да бъде наполовина по-голяма.
  35 г ароматен корен от целина трябва да се залива с литър студена, предварително преварена и охладена вода и да се настоява 8 часа, след което се прецежда. Приемайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
  8. 3 чаени лъжички ябълков оцет се разбъркват в чаша мед. Вземете 2 чаени лъжички от сместа преди лягане. При силна умора и слабост посред нощ можете да повторите сместа. Как да спим правилно
Природата е проектирана така, че една трета от живота ни да отиде да спи. Но за да може сънят да се лекува и възстановява, трябва да се спазват следните правила.
Трябва да премахнете перото, трябва да спите на твърдо легло. Вместо възглавница трябва да поставите валяк дебелината на ръка, средна мекота, под шията. Ролката спомага за пълно отпускане, поддържа шийния гръбнак.
Основното изискване за тоалетна за сън не са колани, еластични ленти, които компресират кръвоносните съдове. Добре е да спите без дрехи. Не носим шапки и шапки на главата, както са облечени нашите предци. Но трябва да знаем, че телесната температура намалява насън и можем да настинем. Капачка или капачка могат перфектно да предпазват от синузит и от настинка.
На запад хората отиват в леглото с глава на север, а на изток лягат главата до изгрев. Земята е като голям магнит и нейните силови линии се простират между южния и северния полюс. Тъй като трябва да спите правилно. И в каква позиция тялото се възстановява най-добре на сила?
Учените са провели интересен експеримент. Субектите на случаен принцип лягаха вечер на пода. А сутринта анализирахме как настроението и благополучието влияят на положението на тялото. В резултат се оказа, че много уморен човек обикновено спи с глава на изток. Ако човек беше много развълнуван, тогава той се насочва на север. Най-добре е да се доверите на инстинкта си и да оставите тялото да намери положението, от което се нуждае за сън. Необходимо е само да се създадат подходящи условия.
През цялата нощ позицията на тялото се променя повече от веднъж. Но как да спим, правилно и в каква позиция е най-добре? Сънят на корема е най-доброто за добра почивка и за релакс.
Нашите терапевти също съветват да спите на корема си, така че междупрешленният хрущял да се изправи. В това положение нищо не притиска бъбреците, те ефективно почистват организма и измиват токсините от него. Гастроентеролозите намират за полезно да спите на стомаха с празен стомах. Когато човек лежи по корем или по гръб, жлъчката се влива в стомаха и лигавицата разяжда, толкова близо до язва на стомаха или гастрит. Сънят след вечеря е добър, но не трябва да трае повече от час.
По-добре е да вечеряте преди лягане след четири часа. Ако това правило не може да се спазва, се препоръчва да си легнете от дясната страна. В тази позиция стомахът е най-защитен от жлъчката. Някои родители учат децата си да спят от дясната си страна, поставяйки дланите си под дясната си буза. Има мнение, че по този начин дланите успокояват, облекчават вълнението.
В Тибет монах се грижи всички деца да спят само от лявата си страна. През целия ден енергията на слънцето сякаш доминира и дясната страна на тялото му съответства. А през нощта енергията на Луната доминира и лявата страна на тялото съответства на нея. Следователно, трябва да лягате през нощта от лявата си страна.
Трябва да спите осем часа. В страни, където дневната почивка е по-малко сърдечно-съдови заболявания.
В коя посока да спи
Положението по време на сън е от изключително значение за вашето благополучие, така че трябва да се заемете сериозно с този проблем.
Ако спите с главата си в правилната посока, няма да имате здравословни проблеми, сънят ще бъде силен и здрав, а сънищата ще бъдат леки и приятни. В противен случай ще срещнете безсъние, постоянни неразположения и усещане за умора, тежест сутрин.
  Във фън шуй се смята, че трябва да спите с главата си в една от четирите лични благоприятни посоки, за предпочитане в най-добрата. И ако двойката спи заедно, трябва да поставите главата си в посока, благоприятна за мъжа.
В западните магически традиции позицията на главата на север се счита за идеална, тъй като в този случай човек лежи по магнитните линии на Земята. Тази ситуация допринася за стабилност, мир, благополучие, добро здраве и бързо изцеление от болести.
  Добре е да спите на изток, следвайки естествения ход на небесните тела. Изтокът отдавна е свързан с духовния принцип, той е фокусът на ума, умствените сили и свободата на духа. В допълнение, в летните горещини тази ситуация ще ви създаде усещане за прохлада.
  Спящата глава на запад носи любов, повишава чувствителността и креативността. Това е идеална позиция за магьосници и хора на изкуството, особено за художници.
  Но ако насън главата ви е обърната на юг, ще ви измъчват болести, безсъние и хронична умора. Ако тези неприятни явления се появят във вашия случай, обърнете се в обратна посока по време на сън - резултатът няма да бъде дълго, а качеството на съня и с него вашето благополучие ще се подобри веднага.
  Както можете да видите, има много възможности. Изберете вас. Ако не можете да промените позицията си по време на сън, сложете вълшебни талисмани на леглото си (те ще бъдат разгледани по-долу) - те ще предотвратят отрицателното въздействие на неблагоприятна посока. Например, ако сте принудени да спите главата на юг, поставете малко огледало на главата на главата, обърната към светлоотразителната повърхност на юг.
Мечтата на Аюрведа
Какво е времето.
Времето е непоклатима сила, измерваща всичко с термина си - хора, къщи, държави, планети, Вселената.
Продължителността на живота на човек или държава може да се установи чрез съставяне на ведически хороскоп.
Можете да разберете продължителността на къщата, като я изчислите според формулите на науката за „васту-састра“.
Продължителността на живота на Вселената е описана в писанията, Ведите и също е точно определена.
Всеки термин се определя от законите на кармата, които представляват за нас силата на Бог, следователно нейният термин не може да бъде спрян или преодолян.
Времето е предназначено да ни излекува от илюзорното желание да станем господар на този свят и следователно унищожава всички наши планове и дори опитите ни да игнорираме самата сила на времето.
Когато човек не иска да признае Бог, тогава той се появява за него под формата на време към момента на смъртта.
Възприятие за време.
Колелото на времето се състои от 13 спици, 360 фуги, 6 джанти и безброй гравирани листовки, което символизира универсалната цикличност на живота.
Времето зависи от възприятието. Най-вече колко хора са живели. Ако е живял 5 години, то следващата година той се възприема като 1/5 от живота си, тоест трае много дълго време, но ако сте на 60 години, следващата година е само 1/60 от живота ви и следователно летите в старост. Това е предупреждение, че трябва да побързаме да осъзнаем целта на човешкия живот.
Приемете и уважавайте времето.
Времето е закон на живота и, както всеки закон, изисква уважение.
Неуважението и отхвърлянето на закона на времето води до проблеми, страдания и поробители, а следването на законите води до освобождение. Точно като престъпник, за нарушаване на закона той отива в затвора и губи свободата си и за пореден път започва да се държи правилно, освободен е и се освобождава от страданието.
В съответствие с този закон, ако нещо се направи в неподходящ момент, тогава човек губи жизненост и изпада в депресия, а когато започне да прави правилно, чувства естествен прилив на сила, ентусиазъм и перспектива. Следователно да бъда свободен означава да живея по график, а не да правя това, което искам и когато искам.
Приемането на силата на времето бърза да направи възможно най-полезно в живота си, а да уважаваш времето означава да правиш всичко навреме.
Инструкции за работата на човешкото тяло.
За всеки механизъм има инструкция, без знание за която е невъзможно правилно да се работи с този механизъм. Той трябва да се скъса преди време. Също така за този орган има инструкция, специално създадена за здравословен и дълъг живот в това тяло с най-малко притеснения. Тази инструкция е описана във Ведите и определя продължителността на живота на човешкото тяло до 100 години, при правилна употреба.
Човешкото тяло по естествен начин живее на биологичен часовник, който се контролира от слънцето. Неговата енергия прониква в тялото ни и я контролира, независимо дали я виждаме или не.
Ето защо е необходимо отговорно да подходите към работата на тялото си, а не да се опитвате да измисляте свои собствени инструкции.
Всяка иновация или промяна на инструкциите само скъсява живота на човек и води до много проблеми.
Диначария - ежедневие.
„Аюр-Веда“ главно подчертава факта, че трябва да водим много премерен начин на живот. Това е едно от правилата на всяка йога система. Но ни се струва, че ако човек е зает с едно и също нещо всеки ден, той се превръща в робот и не може нормално да покаже своята личност. Въпреки това, ежедневието неутрализира намесата, създадена от тялото и ви позволява да разкриете напълно всичките си способности.
Денят е разделен на шест периода от по четири часа и във всеки от тези периоди в тялото доминира определена доша - качеството на нашето тяло.
От 2:00 до 6:00 ч. Вата действа главно в тялото - това е лекота, неспокоен сън и е най-добре да станете през този период и да ангажирате ума.
От 6:00 до 10:00 часа, kapha действа - наистина искате да спите и това е моментът да се борите със съня, защото ако следвате ума си, вашият сутрешен сън напълно ще отнеме цялата енергия от тялото, в резултат на което се осигурява слабост и сънливост за целия ден.
Между 10:00 и 14:00 пита е времето на активност и усвояване на храната. Най-доброто време за обяд е обяд.
От 14 до 18 дни вата действа отново - умствената дейност отново е възможна.
От 18 до 22 - кафа - трябва да имате време да си легнете. Хората от западната цивилизация се гордеят, че не могат да си лягат рано и да се наричат ​​сови, но всъщност просто редовно преминават границата от десет часа и отново усещат прилив на енергия, характерен за питата.
От 22 до 2 ч. Сутринта - Пита. Ако нямате време да си легнете, тогава идва нощно бдение, последвано от апатия.
За здравия човек 7 часа са достатъчни за сън.
Полунощ е време за почивка за цялата природа, тъй като Слънцето е в най-ниското възможно положение, а разумният човек ляга от 21 до 22 часа.
Всеки час от такъв сън се счита за два.
Именно от 21 до 24 часа нервната система почива. Ако човек не почива по това време, тогава бавно, но сигурно нервната му система се изтощава и това води до куп болести.
Липсата на подходяща почивка през нощта води до допълнително наваксване на почивка през деня, което се изразява в апатия, мързел, сънливост и просто дневен сън, което е много нездравословно. За такъв човек денят се превръща в нощ, съзнанието отслабва, човек не е в състояние да мисли активно и при него идват не само физически проблеми, но и социални - изгонени са от работа.
Телевизията е враг номер едно, който убива здравето с вечерната си програма, която напълно балансира тялото.
Човек, който спи главата си на север, развива желанието да стане бог.
Този, който спи на юг, развива желанието за чувствени удоволствия или за активност в името на плодовете.
И ако човек спи с глава на запад, той развива склонност към спекулативни размисли.
Повдигане.
4 часа е най-доброто време за изкачване.
Вата доша доминира от 2 до 6 сутринта. Вата е въздух и дава ентусиазъм, жизнерадост, лекота. И ако станете в този период от време, тогава тези естествени качества ще се проявят във вас.
Дори княз Владимир инструктира синовете си: „Не забравяйте да се събудите, преди да изгрее слънцето“.
Това е времето на светците. Колкото по-чист е човекът, толкова повече се стреми към ранно издигане, колкото по-грешен е, толкова повече иска да спи по-дълго.
Това е времето на естественото настроение за самоосъзнаване и самоусъвършенстване. Това е време за разбиране на най-съкровените тайни на природата. Само по това време се създава специална атмосфера за неговото разбиране. Самото време ни помага в тези часове.
В Бхагавад-гита е описано, че когато падне нощ за всички, за този, който контролира себе си, идва времето на събуждането. В съответствие с това светът е разделен на две групи:
  - тези, които искат да прогресират - всички стават сутрин и усещат съвместната сила - синергия.
Тези, които искат да деградират - не искат да стават и естествено не получават никаква сила, само раздразнителност и слабост.
Във физиологичен план Аюр-Веда казва, че трябва да станете от крака, който ноздра функционира в този момент. Ако дясната ноздра работи при нас, трябва да станем с десния крак, ако е с ляв, а след това с левия.
Необходимо е да се разбере, че всички правила за повдигане са предназначени предимно за бързо припомняне на целта на живота.
От 4 до 6 - времето на щастие, оптимизъм, медитация и се нарича „брахма-мухурта“.
В предшестващото време цялата природа се събужда и изпитва щастие. Птиците пеят. Лицето също изпитва нужда да пее. В храмовете по това време пейте молитви сутрин. Този път е най-доброто за пеене.
През този период се придобива естествената способност за щастие. Няма да запълним този период от време с никакви механични средства.
Това е времето да се концентрирате върху възвишеното - времето на медитацията. Медитацията е концентрация върху името на Бог, в което се крие цялото щастие. В този период от време - връзката с източника на щастие е най-близка. Колкото по-концентриран човек ще практикува медитация през този период, толкова повече „количество” щастие ще спечели.
Това и най-доброто време за отглеждане на цялото семейство - семейството става щастливо, скандалите и излишните упреци изчезват. Всички членове на семейството изпитват естествен ентусиазъм и взаимно привличане. Най-добрата антистрес терапия.
Половин час преди изгрев слънцето изпраща специални лъчи, които проникват в атмосферата и дават специална енергия на човешкото тяло. Това потвърдиха и японските лекари, които записаха, че двайсетина минути преди изгрев слънце, цялата биохимия на тялото се промени драстично. Дори кръвта променя състава си. „Аюр-Веда“, знаейки това, казва, че именно през този период тялото ни е настроено на активни ежедневни дейности. Ако това време се пропусне, тялото не се превключва и действа в отслабен, нощен режим с половин сила, което причинява умора, преумора и заболявания. Затова се препоръчва по това време човекът да е бил в будно състояние, да е извършил аблуция, с чисти черва и тогава денят му да премине съвсем различно.
Енергията, която определя слънцето, да се възприема като чист организъм и тогава тя ще функционира нормално през целия ден.
Също така, вата, която доминира по това време на деня, допринася за елиминирането на продуктите на гниене от организма, което позволява по-добро прочистване на тялото.
Но най-важното значение на ранното изкачване е предразположението към духовния живот.
Тъй като това е време на медитация, то трябва да се извършва в активното повторение на мантри, които се състоят от имената на Бог. Ведите препоръчват да възпяват махантра Харе Кришна - великата песен на освобождението на ума. (Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Рама Харе Харе).
От 6 до 7 - времето на началото на безпокойството.
След 6 часа коша-дошата започва да доминира. Кафа има противоположни качества на памук. Кафа е тежка, мудна и забавена, ако се събудите след 6, тогава ще се чувствате през целия ден, летаргия, тежест, всички хора и обстоятелства, които ще срещнете през деня, ще ви дразнят и ще ви ядосат.
Човек губи жизненост и активността на живота му намалява.
През деня той вече не е толкова решителен и активен. Нищо няма време. Състоянието започва - „Няма време“ - което се превежда като „пропуснах го“.
От 7 до 8 - време на стрес.
Човек се събужда вече под стрес.
Всъщност денят е унищожен и човекът е изпълнен с песимизъм от предчувствието на това.
Проявява хронична липса на успех и пълна липса на жизненост.
В резултат на това се появяват всички заболявания, свързани със стрес, особено храносмилателни разстройства и сърдечно-съдови заболявания.
Човек губи контрол над себе си и много по-болезнено преминава през неприятности и болка като такива.
Концентрацията изчезва. Човек става помия, разсеян или става роб на собствените си грешни решения.
И да довърши всичко в защита.
От 8 до 9 - времето на преждевременно стареене.
Стресовата ситуация става хронична - няма шанс за здраве.
Раздразнителността предотвратява добрите отношения на работното място и в семейството. Взаимоотношенията с роднини и приятели се рушат.
В такива условия е много трудно да се вземе решение, дори и най-простото и най-важното - да се изпълни. Човек става напълно недееспособен и страда от импотентност и вина.
От 9 до 10 - времето на смъртта.
Всъщност човекът вече не е в състояние да следва целта на живота. И въпреки че той все още е жив, но всъщност животът вече свършва, тъй като неговият смисъл е напълно изгубен.
В тялото се появяват непреодолими заболявания, тъй като времето прави извод, че този човек не иска да живее повече.
Как да станеш.
Трябва да станете веднага и без колебание.
Всяка минута отнема поне час енергична дейност. Ако лежахте половин час, тогава денят се зачертава.
Човек не иска веднага да стане, защото не вижда радост в реалността и иска да остане в илюзия колкото е възможно повече. Това означава, че животът е безцелен и греховен. Колкото по-правилен и чист човек живее, толкова по-бързо и по-щастливо става рано сутрин.
Преди измиване трябва да изпиете чаша студена преварена вода. Тази процедура помага много добре да се очисти организмът и по-специално активира дейността на червата. Това трябва да се прави по всяко време на годината, независимо от вашата конституция.
Следващото нещо, което трябва да направите след като изпиете водата, е да опитате да се извърши евакуацията. Човек сам може да развие такъв навик (в Индия децата от ранна детска възраст се учат на тази система).
През нощта всички отпадни продукти се натрупват в червата и в пикочния мехур. Всички токсини от жизнената активност на организма се събират там и ако срещнем изгряващото слънце, тези токсини ще проникнат в кръвта.
Без да се освобождава от токсините, човек ще се чувства слаб през целия ден. Токсините са склонни да се натрупват и това води до усещане за слабост, сънливост. Затова трябва да се опитате да развиете този добър навик в себе си, а чаша студена вода сутрин помага много за неговото развитие.
Великият светец Шрила Прабхупада каза, че не може да се говори за медитация, ако червата ни са пълни с цялата тази мръсотия. Ако се изправите и тази мръсотия остава във вас през целия ден, тогава по време на медитация няма да можете да се концентрирате правилно.
След това трябва да миете зъбите. Всички западни пасти обикновено се правят сладки. Но това е много лошо, защото сутрин за езика ви трябва или солен вкус, или горчив, или стипчив. Но тъй като хората са обвързани със сладък вкус, те естествено са обвързани със сладка паста. По-добре е обаче да не го използвате.
Най-подходящата паста е пастата на Шрила Прабхупада. Добре е както за венците, така и за самите зъби.
Рецепта. Състав: морска сол (добре смляна), синапено масло (равно количество на всяка съставка) Метод на приготвяне: Смесете всичко много добре заедно!
След като си миете зъбите трябва да почистите езика. Класическите аюрведични рецепти гласи, че почистването на езика трябва да се извършва или от злато, или от сребро. Това са двата най-добри метала. Среброто е дори по-добро от златото, защото пречиства много по-силно.
Ако е невъзможно да се получи нещо от злато или сребро, то следващият добър метал е мед или бронз. Но ако не е, тогава нанесете неръждаема стомана. Ако нямате специално почистване, можете да си миете езика с лъжица. Но е по-добре да използвате почистване, защото основната част от токсините се намира в основата на езика. Ако човек страда от лош дъх, тогава такава процедура ще му помогне да премахне до голяма степен този проблем.
След това трябва да приведете тялото в работно състояние - вземете душ. Без пълно измиване човекът продължава да спи, макар и на крака.
Трябва да започнете измиване от стъпалата, от стъпалата, след това можете да измиете косата си, а след това и всичко останало.
„Аюр-Веда“ казва, че ежедневните измивания не само увеличават продължителността на живота, но и допринасят за устойчивостта на организма към всички болести, а също и за увеличаване на ojas, тоест елементът, който е пряко отговорен за поддържането на имунната система.
Важна роля обаче играе водата, която миете. „Аюр-Веда“ казва, че и студената и горещата вода не са много добри за измиване. Смята се, че най-добрата вода е топла, когато човек не изпитва дискомфорт.
Измиването с гореща вода отпуска човек и прави мускулите му отпусната. Нещо повече, тя отнема енергия от него. И обратното, твърде студената вода също е лоша, защото води до мускулни спазми и различни други нежелани последици.
Никога не мийте косата си с гореща вода. Ако се чувстваме неразположени или ни е студено и искаме да стоим под горещ душ, това е нормално, особено за хора с вата конституция, но дори те не могат да мият косата си с гореща вода. Главата може да се мие само с хладна вода. Това ще помогне за запазване на зрението.
Преди лягане, за да заспите по-бързо, можете да се измиете с топла вода, защото тя се отпуска добре, но не повече от два часа преди лягане, защото в противен случай човек измива защитната обвивка, която се натрупва в него през деня.
  „Аюр-Веда“ не препоръчва миене със сапун, защото сапунът е много вредно нещо. Вредно е за кожата и всъщност я унищожава и обезпаразитява. Вместо сапун се препоръчва да се използва смес от брашно, растително масло и куркума. Тази смес действа точно като сапун, само много по-добре и няма отрицателни ефекти.
Според правилата трябва да вземете една чаша брашно, (грахово или пшенично), половин чаша растително масло, половин чаена лъжичка куркума и добавете малко вода. След това трябва да направите паста от нея и да я измиете.
Друг момент е измиването на краката. Чрез тях енергията излиза от тялото ни, затова се препоръчва да се мият краката възможно най-често. Има няколко причини за това. Първо, той дава на човек енергичност и облекчава умората. Особено се препоръчва да се правят краката преди лягане. Казано е, че преди лягане не е необходимо да вземете пълно измиване, но за да спите добре и добре, се препоръчва да измиете краката и краката с топла или студена вода. Можете също да ги измиете преди и след хранене. Това трябва да се прави 4-5 пъти на ден.
След това можете да прекарате общ здравен комплекс. За сутринта „Surya Namaskar” е особено подходящ - покланя се към Слънцето.
Законът на времето е следният: ако човек изгрява преди слънцето, тогава се радва цял ден, ако след изгрев слънце страда цял ден. Ра - така наричат ​​слънцето, нашите предци. От това и думата - радост.
Закуска.
Никога не можете да ядете преди изгрев и след залез. Но водата е позволена да се пие.
Закуската трябва да е от 6 до 8:30 сутринта.
Тъй като огънят на храносмилането е слаб, тогава закуската трябва да е лека - млечни, сладки плодове или ядки. Импулсите ще бъдат твърде тежки за това време и тялото ще отслабне. Закуската може да се състои от чаша плодов или зеленчуков сок или ябълка или чаша билков чай.
Добре е да ядете сладко, ако се дразните, след това пийте малко подсладено мляко - това ще донесе спокойствие и добро настроение.
Елдата не е зърнена култура и е подходяща за ядене сутрин.
Навикът да пълни стомаха сутрин прави човек озлобен, защото тогава, вместо да изкарва прехраната си, той само ще прекара целия си живот в това, което усвоява тази закуска.
Когато миете ръцете си след хранене, трябва да измиете лицето си. Ако изплакнете устата си, винаги трябва да миете очите си.
Време за учене
От 6 до 10 ч. Кафа действа, което дава стабилност. Следователно всичко, което научихме в този момент, ще остане с вас завинаги. Това е тайната на здравословното и дългосрочно запаметяване.
До обяд способността за учене почти изчезва. Вечерните методи на преподаване са особено неблагоприятни, което води до стресова ситуация и преумора, особено при деца.
Друг важен момент. Това важи особено за тези, които имат лошо зрение и страдат от очни заболявания от работа на компютър. За такива хора „Аюр-Веда“ съветва да избършете очите със слюнка и след това да ги измиете с вода. Известно е, че слюнката има охлаждащи свойства. Той е в състояние да охлажда питата, огъня, който е в очите.
От 11 до 13 - време за обяд. Определете пладне по най-късата сянка, тъй като държавните часовници често се разминават с биологичните.
През този период е особено полезно да използвате импулси, които през този период ще се превърнат в естествено лекарство. Бобовото растение подхранва мисловните процеси и прави човек рационален - хляб за цялата глава.
Ако сте яли навреме, тогава няма да искате да спите, а ако не, това непрекъснато ще се изтегли в сън.
Трябва да ядете, колкото искате, но в точното време.
Не пийте много вода след хранене - това ще загаси огъня на храносмилането и ще увеличи теглото. Пиенето на вода по време на хранене ще поддържа теглото същото, а яденето преди хранене ще доведе до загуба на тегло.
Сънят след обяд е смърт за тялото. Раздразнителност и нервност, след осигурен дневен сън.
  „Аюр-Веда“ сравнява дневния сън с яденето на гнило месо или правенето на секс със стара жена. По-добре е да се разхождате спокойно или поне да си дремнете, докато седите.
Спи, седи - сън на светиите. Дрямка е най-доброто условие за бърза почивка. Дълбокият и тежък сън спира жизненоважната дейност и е много трудно човек да възвърне съзнанието си.
Аюрведа казва, че никога не трябва да ядете храна, освен ако няма истинско чувство на глад. Стихийният стрес е една от основните причини за повечето заболявания в съвременното общество.
Също така поне час след хранене не трябва да бъде - да се включите в интензивна умствена работа.
Трябва да се отбележи, че като правило пием много малко. В съответствие с йога и „Аюр-Веда“ човек трябва да пие през деня. Водата действа като смазка и има почистващи функции. В деня, в който трябва да изпиете около два литра вода.
Време за вечеря от 18 до 20.
Препоръчително е да вечеряте преди залез слънце и за предпочитане без зърнени зърна. Храната трябва да е лека, така че да се усвоява напълно преди лягане.
След влизането е необходимо да се пие горещо мляко, смесено със захар и подправки. Това дава на тялото лечебна сила, тъй като успокоява нервната система, което е причината за всички заболявания.
За хората, занимаващи се с духовна практика, е по-добре да не вечеряте, за да поддържате яснота на съзнанието и лекота при събуждане сутрин.
Не спите по залез слънце - това е много нездравословен сън, защото такъв сън възбужда памучна вата и води до безпокойство. По принцип този период от време се нарича сандхия и се счита за благоприятен само за изпълнение на религиозни задължения. В този момент е особено неблагоприятно да заченат деца, тъй като по това време тънките живи същества придобиват сила.
След залез слънце е по-добре да не излизате сами и да не говорите за призраци - това определено ще ги привлече.
Отпътуване за сън.
От 19 до 21 - лягане.
Това е време да се отпуснете и да настроите на следващия ден.
Най-лошото е да развълнуваш нервната си система, като гледаш ужасни филми, което напълно обезсилва здравния ефект от последващия сън.
Анализирайте грешните действия за деня и простете на всички - гаранция за полезен сън. Ако спите с негодувание и без философски осъзнавания - сънят е само вреден. Това е добра вечер за водене на философски дневник.
Преди да спите, можете да масажирате краката с масло, то успокоява нервната система и насърчава добрия сън. Ако човек всеки ден масажира краката си със сусамово масло, той никога няма да се разболее. Освен това много добре възстановява имунната система и повишава ojas.
Добре е да си направите някои успокояващи йога асани преди лягане.
Необходимо е да се спомене често срещана грешка, когато човек започне да практикува ранно издигане и да остави крайното време без промени. В резултат на това не получава достатъчно сън, става агресивен и стига до извода, че тази теория не е последователна. Горещо препоръчвам първо да практикувате ранното възстановяване и само ранното покачване ще се случи само след 7-8 часа здрав сън.
В крайна сметка сънят трябва да стане част от духовната практика и да подготвим телата си да служат на света и Бога на следващия ден.
Разделете деня на 4 части.
Най-важното е разделянето на деня на четири части. Тъй като тези четири части олицетворяват цялата човешка дейност. И тези четири точки, които разделят деня на 4 части, са повратните точки, от които трябва да изградим деня си.
Първата част от 3 до 9 ч. Олицетворява „мокша”, тоест човешкото желание за просветление, по това време всички духовни хора се занимават с духовна практика, медитация, поклонение на Бога и т.н. Следователно, по това време се счита, че не е благоприятно да се спи, тъй като силата или „тежасите“, духовните заслуги се губят. Като цяло в предишните векове се смяташе за грях да се спи, когато слънцето марширува през видимото небе.
Времето от 9 до 15 часа е предназначено за "артти" или икономическо благополучие, по това време обикновено всички хора работят, за да поддържат живота си.
От 15:00 до 21:00 е време да изпълнят „дхарма“ на своите задължения, обикновено когато хората идват от работа, те се грижат за децата си, съпругите и т.н. По този начин изпълнявате вашия кармичен дълг към тях.
А от 21.00 до 03.00 е времето да задоволят „Камата“, обикновено по това време хората получават чувствени удоволствия, секс, сън и т.н.
Виждаме, че всичко е уредено чудесно от природата и тези четири разделения не могат да бъдат пренебрегвани, въпреки че движението на Слънцето също е важно. Трябва да се опитаме да ги обединим, но тези 4 фактора трябва да са първични. Следвайки ги можете да постигнете не само здравето на тялото, но и духа, което в основата си е най-важно.
Трябва да се отбележи, че преходът за тялото започва малко по-рано, тези точки, сякаш след час или два започва да се подготвя за това.
Какво е вечното време:
Времето е аспект на нашата съвест (Параматма), която пребивава завинаги в сърцето ни и се нарича ВЕЧНО ВРЕМЕ и се проявява като минало, настояще и бъдеще.
Силата на времето се изразява в раждане, болест, старост и смърт.
Тези, които познават Вечното време, знаят миналото, настоящето и бъдещето. Такива лица се наричат ​​Chiran jiva. Това означава, че никога не умират в този материален свят. Това са Парашурама, Маркандея Риши, Кок Бушунди, Хануман, Крипачария.
Вечното време не прави човек горд и да се чувства като бог. Следователно тя се нарича още Кала-Сарпа (кобра, ухапването от която винаги е фатално), защото унищожава дори най-добрия ни и обмислен план, ако не е свързан с Божия план.
Вечното време играе ролята на съдбата - безпристрастно контролира количеството щастие и нещастие, което ни е позволено. Ако приемем карма-съдба, тогава спираме да страдаме.
Вечното време е свидетел на всички наши действия, добри и лоши, и предопределя техните резултати. Тя предопределя всичко (дори стръкче трева не се движи без волята на Господ) и дава на живо същество толкова свобода, колкото заслужава.
Злоупотребата с тази свобода е причина за страданието. Ще ни се дава все по-малко свобода. Така ние променяме тялото от човек на червей.
Злоупотребата се определя от невъзможността да усетите време (изгаряне). Продължителността на живота е предварително определена и това време трябва да се изразходва много разумно, тъй като човек не връща повече от една изгубена секунда. Илюзията е живот без цел. Целта е да се разбере причината за страданията от раждането, болестите, старостта и смъртта и да се постигне вечността на знанието и блаженството - да се намери източникът на щастието.
Големият светец Сукадева Госвами каза, че е по-добре да живеем за един миг, напълно осъзнат целта на живота, отколкото да пилеем стотици години, оставайки глух за проблемите на живота.
Вечното време предизвиква у човека страх от смъртта, привличайки вниманието му към факта, че той е в материалното съзнание да се идентифицира с тялото. Чрез духовната практика човек е в състояние да разбере и осъзнае разликата между душата и тялото и да се освободи от страха от смъртта.
Вечното време причинява мъка, разрушава нашите планове и отнема придобивания, като по този начин подсказва, че истинското богатство не са неща, а мъдрост.
Времето, прекарано в търсене на духовно щастие, не се елиминира от нашия живот, а остава с нас завинаги. Следователно културен човек не прекарва време в търсене на чувствено щастие, но се задоволява с това, което идва само от себе си и посвещава цялото време на търсенето на духовно съвършенство в обществото на други кандидати.
Мнозина смятат, че за да се осъществят по-добри и по-успешни промени, не е необходимо да се обръща всичко по пътя му.
И в последните "празнични" времена никой дори не можеше да мисли за това, където не само растежът им в кариерата, но и тяхното здраве и живот може да зависи от това къде да спят с глава във фън шуй.
Понякога е достатъчно само според определени правила да насочите главата на леглото към едната страна на света и безнадеждния живот, за да се превърнете в радостен и щастлив.

Как да спим във Фън Шуй

Според древната китайска наука за хармонизиране на космоса - Fenshui, се твърди, че качеството на целия живот зависи от това къде отиват главите на хората по време на периодите на нощния сън.
И се оказва, че същността на материята тук е не само в това дали се спи достатъчно или не. Всичко е много по-просто, всяка отделна посока има своя собствена енергия, която по един или друг начин ще се отрази на мечтателите, независимо от техните желания.

на север

За тези, които са уморени от безкрайни катаклизми, изненади, не съвсем приятни изненади на съдбата, винаги има изход от тази ситуация. За да се отървете бързо от проблемите, днес се препоръчва да отидете в леглото с глава на север.
Според учението северната посока на главата по време на периоди на нощна почивка може да привлече стабилност и спокойствие в живота на мечтателите. След кратък период от време животът ще влезе в спокоен курс, ще стане не само разбираем, но и измерен.

Кой е полезен да спи главата на север

Енергично северната посока е добра за двойки, които са прекалено склонни към често изясняване на отношенията. След това страстите могат да намалят, а самите съпрузи ще станат по-сплотени и хармонични в отношенията си.

североизток

Случва се, че по природа или поради определени ситуации хората са или стават нерешителни и със значителни колебания правят жизненоважен избор. И ако те просто трябва да вземат важни и отговорни, а може би дори съдбовни решения?
След това трябва да инсталирате таблото на леглото в североизточната част. След това готовите решения ще дойдат с невероятна лекота, без болезнени съмнения и мъки.
Не трябва да се тревожите и да се притеснявате, защото решенията няма да са толкова прибързани. Благодарение на енергията, това е посоката по време на сън, която кара умовете на хората да работят по-бързо.
Също така, не спите от североизточната страна на Фън Шуй за тези хора, които страдат от безсъние, такава посока само ще влоши проблема.

изток

Понякога се случва човек да има впечатлението, че има „закачена батерия“. Идва просто невероятна умора. Тонът е катастрофално понижен и до вечерта след тежък работен ден няма достатъчно сили дори да вдигнете и протегнете ръка за простото отваряне на замъка на апартамента. За да повишат жизнеността и да натрупат сили, специалистите препоръчват нощна почивка с главата, насочена точно на изток.
Тъй като, както е известно, именно от изток слънцето изгрява, което е единственият източник на не само светлина, но и живот на планетата Земя. И сега, след известно време, хората, уморени от живота, ще започнат да усещат приливите и отливите на нови житейски сили. Може би дори те веднага искат незабавно да работят активно по разрешаването на досега нереалистични задачи. И тогава това, което изглеждаше просто невъзможно по принцип, ще се сбъдне и ще стане съвсем реално.

югоизточно

Много по-добре е да спите главата си по фън шуй за такива хора, които вътрешно са много плътно притиснати, които страдат от различни комплекси (като вина, малоценност и т.н.) могат да отговарят уверено на практиките на Фън Шуй. Според тяхното професионално мнение идеалната посока за подобни случаи би била югоизток.
Нощните сънища с глава, насочена към югоизточната страна, ще помогнат в избавянето на такива хора на тези и на цялото множество от тези и други психологически проблеми. Леглото, с обърната глава точно в тази посока, ще помогне на собствениците му да станат по-уверени в себе си, ще повиши самочувствието си и, разбира се, ще запълни живота с вътрешна сила.

южно

Много хора задават въпроса: „Къде е правилно да спите с главата си по фън шуй, за да увеличите материалното и финансовото си положение“? И възможно ли е?
Оказва се, че при правилното формулиране на въпроса и с необходимите знания всичко е възможно. Именно посоката на главата на леглото на юг може да бъде препоръчана на тези, които спешно се нуждаят от подобряване на своето финансово и финансово състояние. Въпреки това, съвсем лесни пари, разбира се, този подход няма да може да донесе.
Независимо от това, ако хората работят упорито и добросъвестно, скоро не само кариерата им, но и доходите им със сигурност ще се повишат. И все пак, при всички плюсове, има два минуса. Първо, за да може тази техника да работи, ще бъде възможно да се ляга сам. Второ, най-мощният южен енергиен сектор ще бъде противопоказан за тези, които са в стресово състояние или са прекалено впечатлителни, подозрителни и уязвими.

югозапад

Как да спим на главата с вентилатор и в каква посока да се превърнеш в много практичен човек в този толкова сложен свят със своите условности и вечното желание за материално благоденствие на всяка цена?
Тази техника е полезна за онези, които поради липса на житейска мъдрост често извършват подобни действия, за което по-късно ще съжаляват. Нощните сънища с главата в посочената посока също ще помогнат за установяване не само на семейни отношения, но и на отношения в екип.

запад

Къде да спи главата на Фън Шуй   да разнообразите живота си и да изясните монотонността на сивото ежедневие? И тази посока също е достъпна.
Когато хората искат да внесат творческа искра, чувственост и романтизъм в монотонното си същество, тогава посоката на главата по време на нощен сън към западната страна ще бъде подходяща за тях. Ден след ден такива хора ще започнат да забелязват, че в живота им, освен „ежедневието“ и работните дни, се появяват интересни събития и те стават все повече и повече.
След такива вечери започват да се появяват дори креативни идеи с нестандартни решения за тяхното изпълнение. Но това не е всичко. Ако женената двойка постави брачното легло в западна посока, тогава сексуалните й отношения ще се променят драстично. Изведнъж между тях ще пламне искра на страстта и те ще почувстват мощно привличане един към друг.

северозапад

Кой в наше време не иска да бъде ръководител или топ мениджър в успешна компания? И как да спиш по страните на света, за да бъдеш добър шеф?
За тези, които нямат достатъчно лидерски качества, трябва да спите с глава в северозападна посока, това е всичко. На такива хора ще бъде по-лесно да вземат отговорни решения по-късно. Те ще се чувстват много по-уверени, по-стабилни и по-удобни.
Освен това, знаейки как правилно да спи според главата на главата в точно тази посока, нощувката на възрастните хора ще бъде по-дълбока и по-дълга.

Какво да не правя

  • В никакъв случай не трябва да спите с краката си или с глава към входната врата за сън, за да избегнете здравословни проблеми и недостатъчна почивка.
  • Не монтирайте леглото под гредите на тавана, за да не унищожите спящата енергия.
  • Не е препоръчително леглото да се поставя в посоката между вратата и прозореца. Защото енергията тече от вратата до прозореца и се връща през останалите. И подобна уговорка е вредна за отношенията и здравето.
По този начин, къде да спите с главата си във фън шуй, изберете вас и само вие ... Освен ако, разбира се, нямате всички условия за експериментиране с преместване на легло.
Животът на всеки човек прави приятно благополучие и здраве. Важно е да има балансирано състояние на всички органи и системи на тялото, когато всичките му системи работят без повреди. Въпреки това, доста често има заболявания, често главоболие или летаргия, тревожност, за които няма видими причини.
Както знаете, почивката и правилният сън са много важни за нормалния човешки живот. Но не всеки обръща достатъчно внимание на този важен фактор и изобщо не се интересува от качеството на съня си.
Според изявленията на лекарите, освен спазването на правилата за здравословен сън, важно е положението на тялото по време на сън - на коя страна на света трябва да спите с главата си.  За да заспите достатъчно, бъдете здрави и винаги имате добро настроение, достатъчно е сами да решите на коя страна на света трябва да спите с главата си!

Как местоположението на главата насън влияе върху състоянието на тялото

Този въпрос е решен от източните мъдреци, основателите на ученията за сложното взаимодействие на Вселената и човека: Фън Шуй, Васту, йога. Не царят на природата, а послушният й слуга - такава е ролята, която се дава на човека в света. Който следва потока на универсалната енергия, ще живее дълъг живот, спорят те.
В системата на древните учения периодът на съня е най-важната част от битието.  Качеството на битието зависи от това на коя страна на света се опира главата, в коя позиция е необходимо да спи, за да може енергийните потоци на човек и Вселената да се слеят в една по-мощна, а не да се сблъскат с смазващи вълни.
Искате да поддържате състоянието на тялото в баланс, да живеете дълго, да остарявате бавно, да запазите красотата на линиите на тялото, свежестта на дишането, да намерите подходящото място за нощна почивка! Струва си да разгледаме ситуацията в къщата или апартамента: къде са разположени спалните, всекидневната, къде изглеждат прозорците на стаите, в каква посока е обърнато бюрото.
Ориентацията на геомагнитното поле на Земята е тясно свързана с ориентацията на отделното човешко биополе. Ето защо, за силна и освежаваща почивка, трябва специално да изберете правилната страна на света, която трябва да спите с главата си.
Важно е да се вземе предвид към кои части на света са ориентирани местата за дългосрочно пребиваване на жителите на дома. Местата за сън са особено значими, защото през нощта човек възстановява енергийните запаси, изразходвани през деня. Къде да отида, от коя страна на света? Трябва да спите с глава на изток или север, запад или юг, какъв е точният съвет?
Смята се, че магнитните полета на човека и планетата трябва да са с различен зарядв противен случай ще се получи взаимно отблъскване на енергийните полета, което означава отслабване на полето на живия организъм. Например са дадени законите на физиката и магнитите, които се отблъскват един друг, когато са обединени от еднозарядни полюси.
Човешкото тяло има собствено магнитно и електромагнитно поле - те са включени в общото биополе на индивида, свързано с глобалната полева система на планетата.
Интересен факт!  Всичко е за магнитните полета на Земята и човека. Оказва се, че южната континентална част на Антарктида е магнетичен северен полюс, а в северния Арктика има южен. При човека северът е главата, краката са юг. Това трябва да се има предвид при избора на коя страна на света трябва да спите с главата си.
Китайските философи знаят как да спят и къде да лежат с главата си, от коя страна на света да си направят легло, така че тялото да получава максимално енергийно хранене. Според каноните на Фън Шуй северът е благоприятна посока.но не единственият.
Учението разработи последователна система от препоръки за индивида. Избирайки страната на света за спящ табла, всеки обитател на жилище трябва да разбере към коя група - западна или източна - принадлежи, тъй като от него ще зависи най-благоприятната ситуация.
Помнете, че успешна кариера или, напротив, пълният й крах; триумф на любовта или драматична раздяла; силно семейно или непрекъснато раздора - всичко зависи от това по какъв начин е насочена главата на леглото, дали съответства на „западната“ или „източната“ природа на собственика.
Определянето на вашата група е лесно: просто направете просто аритметично изчисление и вземете числото Gua.
Приблизителна ориентация на ситуацията в жилищата по света, според Фън Шуй.
Внимание! Разбирайки въпроса „На коя страна на света трябва да спите с главата си“, имайте предвид, че не само север или юг, запад или изток, но и междинни посоки засягат определени сфери на живота на мъжете и жените, а не само по отношение на здравето но и отношения с приятели и общество.
Мистериозната фигура ще покаже дали даден индивид принадлежи към западната или източната група жители на планетата. Основната линия е годината на раждане., Необходимо е да добавите 2 цифри от края на вашата дата, докато не остане едно число.
Изчислението се извършва по следния начин: Година на раждане 1985, 8 + 5 = 13, 1 + 3 = 4.
Родените през миналия век (както в този пример) ще извадят 4 от 10 и ще получат броя им Гуа (в нашия случай 6). Родените през новото хилядолетие (след 2000 г.) ще извадят получената цифра от 9.
Жените, родени преди 2000 г., ще добавят към своя резултат 5  (в нашия пример ще се окаже 9), а родените след - номер 6.
  1. Година на раждане  трябва да бъдат записани в китайския календар, който започва на 4 февруари. Така че, ако датата на раждане е от 1 януари до 4 февруари, тогава за да изчислите броя на гуа, трябва да вземете не годината, записана в паспорта ви, а предишната. И така, родените през януари и в първите дни на февруари 1985 г., вземат за изчисление годината 1984 (8 + 4 = 12, 1 + 2 = 3, по-нататък според горния алгоритъм);
  2. Gua номер  не приема 5! Ако резултатът от изчисленията е 5, тогава жените го променят на 8, а мъжете на 2.
Познавайки номера на Gua, човек може да определи къде точно трябва да спи. и от коя страна на света да сложите глава, „Западните“ числа (2, 6, 7 и 8) и „Източните“ числа (1, 3, 4, 9) показват вектора на благоприятни посоки, след което си струва да подредите легло за сън и място за таблото.
Внимание!  Фън Шуй стриктно регулира положението на тялото в зависимост от личния номер на Гуа.
Ориентацията на главата на леглото и леглото върху Фън Шуй за предпочитане се провежда в съответствие с ориентацията на местоположението на входа на стаята.
Нека горната част на главата гледа:
  • Север или юг, изток или югоизток (ако числото е 1);
  • Североизток или Северозапад, Запад или Югозапад (2);
  • Юг или Север, Изток или Югоизток (3);
  • Север или Юг, Югоизток или Изток (4);
  • Североизток, Северозапад, Запад или Югозапад (6);
  • Североизток, Северозапад, Югозапад или Запад (7);
  • Югозапад, Запад, Северозапад, Североизток (8);
  • Югоизток, Север, Изток, Юг (9).
Индийската философия строго забранява да слагате глава на север. В този случай се получава сблъсък на едно заредени полюси. Учението на Васту твърди, че в съня главата на север унищожава по-финото поле на човека, страда здравето и духовните връзки със света стават по-тънки.
Васту отчита планетарното въртене, в резултат на което се образуват торсионни полета.  Ако човек лежи с глава на изток в посока на въртене, тогава тази ситуация ще помогне да се възстанови енергията, да се подобри здравето и фината духовност.
Благоприятно и неблагоприятно странично ориентирано легло на Vastu.
Обърнете внимание!  Мъдреците на Васту смятат положението да се насочи на юг, за да се коригира, тоест минус до плюс, което осигурява презареждането на слабо човешко поле като силно поле на Земята.
Индийските философи са сигурни, когато човек спи с главата си:
  • На изток  - нарастваща духовна връзка с Бога;
  • На юг  - той ще живее много по-дълго;
  • На запад  - егоистичното начало се засилва;
  • На север  - загубва се независимостта и се подсилва послушанието, развива се безразличието.
На каква страна на света трябва да спите с главата си, йогите имат своите аргументирани забрани и разрешения. Те вземат предвид и магнитните полета на хората и на Земята и твърдят, че тези полета трябва да бъдат съпоставени точно в северната точка на планетата.
Според йогите Изтока и Югоизтока са благоприятни дестинации за спане.
Източната посока също е благоприятна, тъй като съответства на естествените линии на въртене.  Поставете леглото, насочвайки го на север или североизток и тогава сънят ви ще бъде спокоен, пълен, а събуждането е радостно и пълно с енергия - както препоръчват последователите на упражнението.
Няма категорични съвети за това коя страна на света да се поклони, за християните. Основното е човек да каже вечер и сутрин молитва, благодаря на Бог за спокоен сън.  и радостта от пробуждането.
Когато настройвате място за спане, мнозина се чудят каква страна на света трябва да се избягва за местоположението на таблото. Отговорът зависи от това в какъв вид преподаване е ангажиран човекът.
От гледна точка на Фън Шуй, неблагоприятни завои ще бъдат тези, които не съответстват на личния номер на Гуа.  Привържениците на Васту никога няма да легнат на север или запад, както и в междинни посоки между тези вектори.
Скептиците, които се ръководят само от здравия разум и потвърдени факти, разчитат на собствените си чувства и спят, както им е удобно. Те слушат сигналите на тялото си.
Основният сигнал ще прозвучи по време на сутрешното събуждане: тялото ще ви уведоми дали е спало добре.Готови ли сте да приемете весело предстоящия ден? Ако отговорът е „не“, тогава си струва да помислите за преоборудване не само на нощното легло, но вероятно и на цялата спалня.
Доста важно е къде е леглото: отстрани или с главата към стената, с главата или краката към прозореца, тя е тясна или широка, квадратна или кръгла. Решавайки проблем, всеки върви по своя път: или избира посоката на света според Фън Шуй, Васту, йога, или изхожда от съображения за удобство и целесъобразност.
Обичайната практика показва, че е по-удобно да спите настрани до стената, но не и под формата на врата.; тръгнете към прозореца, но далеч от него; по-спокойно, ако прозорецът на спалнята е с лице на изток или север. Е, ако леглото е кръгло, тогава можете да се обърнете в различни посоки, като игла за компас, и да намерите най-доброто положение.
Когато подреждате леглото според Фън Шуй, съответствието на интериора на спалнята с каноните на това учение е от голямо значение.
Поставянето на леглото ще зависи от оформлението на корпуса, местоположението на прозорците и вратите.  Малко вероятно е да бъде възможно да прорежете през други врати и прозорци, така че трябва да търсите компромис. В коя посока на света да се справи с главата, всеки решава сам за себе си, разчитайки на законите на Вселената или собствената си благоразумие.

Митове и факти за съня. Какво трябва да знаете, за да спите правилно и да сте здрави

Една трета от живота на човек отива да спи. За да може сутрин човек да е енергичен и да спи, сънят му трябва да е около 7-8 часа.  Концепцията за „здравословен сън“ не винаги предизвиква правилните асоциации у хората.
Има някои митове и факти, които ги опровергават. За съжаление мнозина следват само митовете, така че никога не заспиват достатъчно. И така, какви са митовете и фактите за съня? Да видим.
  • 1 мит  - Човек трябва да спи само за почивка. Разбира се, човек, който заспи, получава възможност за почивка. Но почивката не е единствената цел, за която е предназначен сънят.
  • 1 факт  - сънят подобрява паметта на човек. Цялата информация, получена през деня, се разпределя в неговите "отдели" и отива в дългосрочна памет. Нито съзнанието, нито паметта на човек почиват насън. През нощта те работят толкова пълноценно, колкото и през деня.
Комбинацията от отрицателни фактори, влияещи върху качеството на съня, може да доведе до сериозни заболявания.
  • 2 мит  - трябва да си легнете преди полунощ - така сънят ще бъде по-ценен.
  • 2 факт - както дневният режим, така и биологичният часовник при хората са абсолютно индивидуални. Принуждаването на тялото ви да си ляга насила, когато все още е будно, е в негова вреда.
  • 3 мит  - Ако пиете хапче за сън, тогава сънят ще бъде по-силен и по-добър.
  • 3 факт  - да, хапчетата за сън помагат в борбата срещу безсънието, но не се препоръчва постоянно да приемате лекарства. Не е тайна, че те имат странични ефекти и допринасят за пристрастяването на организма към приемането им.
Внимание!  Ще бъде по-добре, ако организмът сам ще се справи с подобни проблеми. Лекарите съветват да прилагат таблети за сън, само ако това е назначено от експерта. По правило лекарите предписват леки ефекти на хомеопатични лекарства или билкови лекарства, използването на които няма тежки странични ефекти.
Четвъртият мит и четвъртият факт:
  • 4 мит  - през деня дори не можеш да спиш.
  • 4 факт  - кратък сън през работния ден е много полезен, ако човек се занимава с интелектуална дейност. Обаче тези, които имат безсъние през нощта, не се препоръчва да спят през деня.
Най-ефективните часове сън.
  • 5 мит  - Будилникът помага да се придържате към специфичен режим на сън.
  • 5 факт  - функция за аларма - да събуди човек в точното време. Но времето за здравословен сън може да определи само самото тяло. За да разработи определен режим на сън, човек трябва да си ляга, когато се чувствате, и да се събуждате сами, без да се излагате на външни предмети, като будилник.
  • 6 мит  - Най-добре е да спите в тишина и тъмнина.
  • 6 факт  - тези 2 фактора само помагат да заспя. Но те нямат специално влияние върху процеса на сън. Добрият сън и благополучието ще допринесат за добрия сън, както и споменатия по-рано естествен режим. Ако човек си ляга според режима си, тогава ще спи без проблеми, дори и да грее слънце. Такива хора могат да спят, без да обръщат внимание на външни звуци.
Най-подходящата поза на тялото, допринасяща за правилната почивка. Положението „отстрани“ е благоприятно само ако спите от лявата страна на тялото.
Седмият мит и седмият факт:
  • 7 мит  - да работиш в нощни смени е вредно, тъй като тялото не почива.
  • 7 факт - въпросът тук изобщо не е в нощната смяна, а в това колко често човек трябва да промени режима си. Тъй като през нощта тялото не е спало, на следващия ден е необходимо да спите, за да възстановите баланса между будността и времето за сън. Много често тези, които работят през нощта, през деня правят някакъв бизнес, вместо необходимия сън. По-късно това е вредно за здравето им.
Осмият мит и осмият факт:
  • 8 мит  - Трябва да се събудите при изгрев.
  • 8 факт  - организмът сам решава кога е време да се събуди. В този случай всичко отново зависи от естествения режим на деня на човека: ако той е свикнал да става в 6 часа сутринта, тялото свиква да се събужда по това време и коригира биологичния си ритъм на будност. Ако стане на 11, тогава будилникът само ще го направи сънен и раздразнителен.
След като проучи фактите за съня, друга полезна информация, човек ще може да анализира колко здрав е сънят му и какво трябва да се направи, за да се подобри качеството на съня, да бъде енергичен, да се чувства отпочинал и здрав.
За тези, които се чудят на коя страна на света трябва да спите с главата си, препоръчително е да видите видеоклиповете по-долу, от които ще получите много полезна и информативна информация по темата на статията:
Хората, далеч от различни убеждения, не винаги обясняват необходимостта от избор на положението на тялото по време на почивка. Но дори нашите предци се чудеха: по кой начин да спите с главата си. Не вярвате? Спомнете си думите на бабите, че „задрямате по залез - губите глава“ или „пасвате там, където котката спи“. Посоката на тялото през периода на покой е от първостепенно значение за целия организъм. Защо и защо е важно да си лягате правилно, това е традиция или необходимост - нека разгледаме по-подробно.
Въпросът как да спите с главата си, къде да поставите леглото, хората задават редовно. Някои смятат, че е необходимо да се ръководи от източните учения. Съществува също мнение за необходимостта да се „отворят“ насън към специални магнитни полета със сила и да бъдат положени в съответствие с осите на Земята. Според автобиографични данни писателят Чарлз Дикенс бил привърженик на последното твърдение, леглото му било така, че главата му винаги била насочена на север. Но учението на йога настоява за избор на северозапад, това е единствената правилна позиция за нормална и здравословна почивка.

Почивка по фън шуй

За да се определи правилното положение на главата по време на сън от Фън Шуй, е необходимо да се изчисли свещеното число на Гуа. Учението разделя хората на източани и западняци; всяка група трябва да знае къде да лежат с глава по време на почивка и сън. Ако го опаковате погрешно, тогава от север за един може да дойде здраве и благополучие, а за други - болести и мъка.
Броят на Gua се изчислява, както следва. Добавете последните две цифри на годината на раждане, след това извадете 10 от получената от мъжете сума, запомнете стойността. Ако дамите завършат с добавяне на две крайни цифри на годината към двуцифрено число, добавете тези числа отново и добавете към резултата 5. Хората с номер на Gua ще бъдат разпределени, както следва: 1, 3, 4, 9 - ориенталски и 2, 5, 6, 7 , 8 - западняци. Първо трябва да си направите легло с глава, насочена към север, изток, югоизток и юг. Вторият трябва да спи, така че възглавницата да лежи на североизток, югозапад, запад, северозапад.
И сега трите основни правила на фън шуй, как да спите, за да не си спечелите проблеми за себе си:
  1. Пренаредете леглото така, че краката или главата да не са обърнати към вратата.
  2. Извадете леглото изпод откритите греди на тавана.
  3. Преместете леглото далеч от стената, към която вратата се прилепва.
Ако не е възможно да се изпълнят всички правила, тогава вратите, прозорците, гредите ще трябва да бъдат украсени.

Принципи на Аюрведа

Последователите на учението вярват, че всички болести възникват само поради загубата на хармония между тялото и душата. Според законите на Аюрведа по време на сън човек получава заряд от космическа енергия, което му помага да попълни жизнеността си. И може би това е само с правилното положение на тялото, особено на главата.
Правилният аюрведичен сън е:
  1. Отидете в леглото на север. Посоката довежда до божествения дух, силите на Вселената.
  2. Изтокът е страната на интуицията, ума, духовните наклонности. Следователно леглото трябва да бъде поставено точно в източния ъгъл. Както обяснява Тамара Глоба в книгите, слънцето изгрява от тази страна, първите лъчи дават най-добрата енергия, която може да възстанови физическото и моралното здраве.
  3. Ако е необходимо, можете да се приберете в южна посока, но там, където изобщо не можете да спите с главата си, е толкова западно. Страната на света не е най-благоприятната, така че човек няма да може бързо да заспи, да спи правилно.
Правилата на Аюрведа имат научно потвърждение: учени от японския университет доказаха, че положението на човек в съня с глава с глава на север или на юг е най-правилното. В процеса на изследване се оказа, че към 4-5 часа сутринта пациентите значително ускоряват метаболизма, увеличават производството на хормона на радостта и през деня субектите се чувстват енергични, справяйки се с много трудни за ума задачи.

Йога е за правилната посока за сън

Индия е страна, в която многобройните вярвания са тясно преплетени и създават напълно уникални правила и изисквания. Индийските йоги обаче никога няма да сложат краката си на запад. Привържениците на учението смятат тялото ни за магнит, който привлича и лошото, и доброто. И ако долните крайници са положени на север, а с главата на юг, полярната ивица на Земята ще премине през тялото.
В положението, установено от правилата, тялото се подхранва само от „положителния заряд“, то ще се подмлади, ще подобри здравето му и човекът просто ще заспи достатъчно, като отделя много по-малко време за почивка от обичайното. Можете да спите с главата си на изток, където виждаме утринната светлина на слънцето. На запад е невъзможно - в тази част на света залезът продължава, сънят ще бъде твърд и болезнен.

Религиозни вярвания

Що се отнася до мюсюлманите, смята се, че трябва да спите с главата си отстрани, където се намира Кибла, свещената Кааба. Лицата на верните винаги трябва да се обръщат към Забранената джамия. И правилната мула ще каже, че нощта е време, когато вярващите спят и можете да си лягате във всяка посока, ислямът не произнася ясни изисквания.
Редовете на Корана за Кибла не означават положението на тялото през периода на покой, а за дълбока и искрена вяра в Аллах, неговия пророк във всяка житейска ситуация. За всеки случай си струва да проверите на коя страна са разположени спалнята и леглото. Истински мюсюлманин се опитва да положи лицето си на изток, надявайки се на подход към божественото провидение.
Какво казва Библията? Църквата недвусмислено отрича знаци и вярвания, като не установява никакви догми. Но народът вярва, че десният православен християнин няма да постави главата за почивка в посока север, за да не загуби връзка с Божествената справедливост. Можете да сложите глава на юг и изток и да бъдете по-близо до Всемогъщия. Но таблото на леглото на запад е възможност да се разболеете, да станете егоист и неконтролируем човек.
Важно да знаете! Оказва се, че нито християнската, нито мюсюлманската религиозна догма не забраняват да спите с главата си на изток, където слънцето изгрява. Тази страна и може да се счита за оптимална за местоположението на мястото за почивка.

Спя според Васту

Друга религия на Индия, която дойде при нас от древни времена. Основният принцип е хармоничен баланс между физическо и естествено. Посоката е възможно най-близка до Ведите, но Васту научно обяснява необходимостта от правилното положение на главата по време на нощна почивка. Смята се, че е добре да спите само на изток или на юг, в никакъв случай на запад или на север. О. Торсунов също говори за това в книга за Васту Шастра, едно от най-уважаваните индийски учения.
Причината отново е в торсиона, електромагнитните полета на Земята. Торсионните пръти преминават от юг на север, електромагнитни - от север на юг. Ако поставите възглавницата от северната страна, тялото се превръща в пречка за нормалното преминаване на вълните, поради което физическото и психическото здраве ще започнат да се влошават. Затова Васту препоръчва да се премести облегалката за глава на изток в посока на движението на небесните тела.

Суеверие на древните славяни

Хората са натрупали много признаци, свързани със съня. Ето някои от тях:


Това са знаците. Можете да ги следвате днес, особено един от тях: ако апартаментът (къщата) отива на север, стаята за спане трябва да бъде в обратна посока.

Становище на учените

За да прочете на коя страна е по-добре да спите с Globa, Вадим Зеланд като цяло организира цяла система за пренасянето на реалността и ролята на правилното положение на тялото по време на сън и почивка. Николай Левашов, окултист на нео-езическо учение, разчитайки на православието, призовава да живее като истински славянин. Леко променяйки знаците за днешните реалности, Н. Левашов предлага да се спазва житейската рутина на предците.
Какво казват учените? Мнения somnologov за положението на тялото разделени. Някой смята, че няма смисъл да спазваме догмите, но някои твърдят, че е логично да се следват посоките на магнитното излъчване на Земята и препоръчват да отидат изключително на север. И така, каква част от света влияе върху това, според сомнолозите:


Важно да знаете! Не можете да повярвате, но експериментите потвърдиха: хората с изключителна умора интуитивно отидоха на изток, а в състояние на възбуда и агресия - на север.

Слушайте себе си

Говорейки за това в коя част на света да определим леглото, не трябва да забравяме за собствените им чувства. Индивидуалните особености на човек диктуват свои собствени правила. И ако главата ви се издигне на изток, сърцето боли, тогава това е грешен избор. Всички имаме общо с електромагнитните полета, но някой трябва да получи „подхранване“, а за 38% от хората енергията е вредна.
Единственото нещо, което трябва да запомните: за да не получите остеохондроза, заболявания на гръбначния стълб и други органи, по-добре е да изберете ортопедичен матрак и да създадете всички условия за нормален сън. Този списък включва спазването на ежедневието, натоварването, почивката и правилното хранене.
Експериментаторите могат да бъдат посъветвани да прекарат няколко нощи (поне 7), легнали във всяка от светлинните посоки. Ще стане ясно в коя част ще се окаже добър сън, а също така ще се определят партита, в които е невъзможно дори да се дрямка и освен това цяла нощ да си почивате спокойно.

Обобщение

Правилното положение на тялото през периода на почивка не е изискване, а желание. Фанатично да се придържате към знаците и вярванията не си струва, по-добре е да се ангажирате с подреждането на качествено място за сън. За да не се разболее дете от сколиоза, то се нуждае от ортопедичен матрак, а хрема, синузит, отит, камера в ухото и възпаление на мускула на шията няма да се появят, ако премахнете леглото от чернови.
Що се отнася до препоръчителната поза за почивка, последните проучвания показват, че лявата страна е подходяща за спане много по-добре от дясната. Така стомахът работи без пръскане на киселина, киселини няма да се появят, дори ако преди лягане е била обилна вечеря.
Ако не сте последовател на ученията, религиите, тогава слушайте себе си. Фън шуй, други вярвания, оставете ги да останат за тези, които искат лесно да намерят изход от трудна ситуация, без усилия и усилия да привлекат пари в къщата или просто мечтаят да се освободят от неприятности магически.

Няма коментари:

Публикуване на коментар