Последователи

четвъртък, 13 юли 2017 г.

Паяжината на смъртта: как във Великобритания умират враговете на Путин(Първа част)

                 




Разследване на Buzz Feed

За британския „сенчест“ бизнесмен Скот Янг работата за най-сериозния критик на Владимир Путин (визира се покойният руски олигарх Борис Березовски) означавала зашеметяваща възможност, но също така и постоянна опасност.
Неговата страшна смърт е една от 14-те, за които американското разузнаване свързва с Русия, но британската полиция е закрила всяко от тези следствия със заключението

„естествена смърт“ или „самоубийство“

Но новооткритите документи са истинска „бомба“. Те дават пълна представа за смъртоносната „серия“ на британска територия, на които първоначално държавата предпочете да не обръща внимание.

На лондонският площад било безлюдно и студено, докато тялото падало беззвучно от прозореца под светлината на луната. То пада върху острите прътове на кованата ограда и увисва на тях, кръвта се разтича по тротоара. Над него, на петия етаж прозорецът е отворен, вътре свети лампа.
Загиналият е Скот Янг. Някога той е бил мултимилионер, занимавал се е със „сенчести“ сделки в интерес на най-богатите хора в света. Той много пъти предупреждава приятелите, семейството и полицията, че го преследват руски наемни убийци, след като неговото богатство изчезва за една нощ в резултат от загадъчна сделка с московски имоти.

Осем от неговите приятели и бизнес партньори умират при съмнителни обстоятелства, той е деветият.
Но в онази нощ, когато полицията влиза в неговия пентхаус, те дори не снемат отпечатъци. Още на място обявяват смъртта на Янг за самоубийство и закриват разследването.
Журналисти от BuzzFeed News разследват този епизод в продължение на две години и откриват улики, сочещи към Русия, които не са забелязани от полицията. Многобройни документи, записи на телефонни разговори, материали от подслушвания показват, че Янг е бил един от деветте, свързани помежду си, души починали на британската територия при подозрителни обстоятелства, след появата на могъщи врагове от Русия. В тази „деветка“ влиза и олигархът Борис Березовски.
Документите показват, че след като Янг на няколко пъти действа като негласен представител на Березовски, заклетият враг на руския президент, в няколко сделки, разгневили Кремъл, той е живял под „похлупака“ на руските спецслужби и мафиотски групировки.
Британската полиция, обаче, не намира нищо подозрително в смъртта на всеки един от деветте от „кръга Березовски“, но BuzzFeed научи, че британското разузнаване е искало от американските си партньори информация за всеки „в контекста на убийство“.

Разузнаването подозира, че

13 души са убити от руските спецслужби

или руски бандити – две сили, действащи в тандем.
Американските спецслужби са предали на британското разузнаване особено секретни разузнавателни данни за това, че избягалият през 2012 година бивш офицер от ФСС/КГБ Александър Перепилични, починал през същата година в английското графство Съри, най-вероятно е убит по пряка заповед от Кремъл, но властите игнорират тези и други улики и обявяват, че той е починал от естествени причини.
Березовски беше открит обесен в банята в дома си през 2013 година. Полицията обяви това за самоубийство, но американското разузнаване подозира убийство.
Неговият бизнес-партньор, грузинският олигарх Бадри умира през 2008 година, както изглежда, от сърдечен пристъп, също както и техният познат Юрий Голубьов, един от основателите на унищожения нефтен гигант ЮКОС — той умира в Лондон през 2007 году. Американското разузнаване разполага с данни, че те са убити. Източници от двете страни на Атлантика твърдят, че Русия ползва отрови, убиващи без следа, особено такива, които предизвикват спиране на сърцето.
Според америкаското разузнаване още две възможни жертви на руски убийци - британските юристи Стивън Мосс, починал на 46 г. от сърдечен пристъп през 2003 година и Стивън Къртис, загинал през 2004-та при катастрофа на хеликоптер, най-вероятно са помагали на Березовски да превежда парите си във Великобритания.
Трима близки приятели и бизнес-партньори на Янг - Пол Касъл, Робби Къртис и Джонни Еличаоф, загинали четири години преди Янг, също са смятани за сомубийци от полицията, но те също се споменават в документите на американското разузнаване, като възможни жертви на убийство.
Историята на тази „смъртоносна“ поредица хвърля светлина върху една от най-тревожните тенденции в наши дни – операции по физическото унищожаване на опонентите, използвани от руските спецслужби и могъщите мафиотски групировки, както и неспособността на британските власти да се противопоставят.
През 2006 година Русия прие закон, който дава право на руските агенти да убиват „враговете на държавата“ в чужбина.

И още същата година двама убийци от ФСС заминават за Лондон, за да отровят с радиоактивен полоний беглеца Александър Литвиненко. През 2016 година публичното разследване във Вуликобритания установи, че Владимир Путин най-вероятно е одобрил този

акт на ядрен тероризъм в британската столица,

което вече не можеше да бъде игнорирано от правителството.



Умиращият Александър Литвиненко

Но високопоставени източници в разузнаването говорят, че други убийства, не толкова предизвикателно очевидни, са останали неразследвани.
През последното десетилетие руските убийци са можели да действат във Беликобритания съвършено безнаказано, казаха пред BuzzFeed 17 действащи и бивши служители на британското разузнаване. Според тях, причините да се премълчава това е страх от отмъщение, политическа некомпетентност и желанието да бъдат „опазени“ милиардите британски лири, които руснаци внасят всяка година в британски банки и имоти. Затова и Русия, по думите на един от източниците, предприема в Обединеното кралство „все по-дръзки стъпки“, без страх от наказание.
Сега премиерът Тереза Мей се сблъсква с растящ брой искания да отговори на обвиненията, че нейното правителство укрива доказателства за руските убийства във Великобритания. Мей лично се е опитвала да отложи публичното разследване на смъртта на Литвиненко, позовавайки се на необходимостта да бъдат „защитени отношенията с Русия“.

А в делото на Перепиличин нейното правителство е крило от следствието важна информация аргументирайки се с „нуждите на националната сигурност“.
Основната причина британските власти да си затварят очите за убийствата е страх. Според един от нашите източници, правителството не се осмелява да поеме „политически риск, свързан с категорични и ефективни мерки срещу действията на руската държава и руската организирана престъпност в Обединеното кралство“. Кремъл може да причини значителна вреда на Велокобритания – да проведе серия кибератаки, да дестабилизира икономиката, да мобилизира част от голямата руска диаспора във Великобритания за „подривна дейност“, смята той.
Заради това, министрите „отчаяно не искат да се противопоставят на руснаците“. По думите му, някои от най-важните фигури н правителството са му казали в прав текст, че „нямат политически апетит да се захващат с Русия“.
Високопоставени служители на американското разузнаване заявиха, че следят серията убийства с нарастваща тревога, опасявайки се, че те може да се разпространят и на американска територия.

Техните страхове са засилени от странната смърт на създателя на „Русия днес“ Михаил Лесин в хотела му във Вашингтон. През 2015 година Лесин е открит с травми по главата, шията, ръцете, краката и тялото. Следователите заключават, че смъртоносните травми са получени в следствие на падане в нетрезво състояние, но бивш високопоставен служител на една от американските спецслужби разказа пред BuzzFeed, че смъртта на Лесин е подозрителна и е има опасения, че „Руската държава ще започне да прави в САЩ това, което върши в Лондон“.

Това, че американското разузнаване свързва 14 смъртни случая във Великобритания с Русия, потвърдиха четирима действащи разузнавачи, непосредствено запознати с информацията събрана по всяко от делата.
В някои от случаите, по думите на разузнавачите, може с висока или средна степен на сигурност да се смята, че

убийствата са извършени по заповед на Путин

Стивън Холл, който до 2013 година ръководи в MI6 руския отдел си спомня, че неговите подчинени веднъж са му докладвали, че „руснаците имат действаща програма за убийството на хора във Великобритания“, но прехвърляли отговорността за това, че те не се разкриват върху Скотланд-Ярд, британската полиция.
Високопоставен действащ служител на американското разузнаване коментира пред BuzzFeed, че „преди много години британците сключиха сделка с руснаците: те могат да пристигат във Великобритания, да харчат пари за имоти и да стимулират икономиката, а в отговор британците деликатно ще си „траят“.
Ричард Уолтън, който до миналата година управляваше в Скотлан Ярд контратерористичното направление коментира, че руските убийци великолепно владеят изкуството да „маскират“ убийствата. Те майсторски имитират самоубийство, подхвърлят улики, създаващи впечатлението, че жертвите са били в депресия, използват нарокици и психологическа обработка, за да ги подтикнат към самоубийство.
Що се отнася до убийствата по заповед на държавата, путиновият режим е натрупал набор от химически и биологически средства, разработени за убийства, така че убийците да могат „да си свършат работата“ без да оставят следи.
Бившият служител в антитерористичното подразделение на Скотланд-Ярд Карл Девънпорт твърди, че правителството укрива от разследващите твърде много свидетеслва, за да бъде представена смъртта свързана с Русия като самоубийъство, отчасти заради това, че се „страхуват да не разсърдят Русия, която, както е известно, е съвършено безпощадна“.

Борис Березовски, руският олигарх, беше гръбнакът на групата руски емигранти, сред които и Александър Литвиненко, се заселва във Великобритания малко след като Путин идва на власт и започва да се саморазправя с конкурентните сили във властта, които се осмеляват да се съпротивляват. Березовски отначало подкрепя Путин, но след това се превръща в неговия главен враг. Той превръща своето състояние в източник за финансиране на международна опозиционна кампания, която ръководи от своя дом в графство Съри близо до Лондон.
Президентът на Русия практически напълно властва над свръхбогатите хора в страната, той раздава гигантски богатства на фаворитите си и разорява тези, които застават на пътя му.
Но когато Путин разрушава бизнес-империята на Березовски в Русия, той с помощта на мрежа от партньори, включително и Стивън Янг, успява да прехвърли парите си в Лондон чрез офшорни фирми и подставени лица.
Ние разполагаме с доказателства, които показват, че Янг е бил участник в цяла серия рисковани сделки на Березовски, включително строителен проект в Москва и е правил всичко възможно да замете следите, тъй като е бил наясно, че участието на олигарха в тези сделки ще разгневи Кремъл.
От документите става ясно, че когано проектът „Москва“ се проваля, шпионите на ФСС са следили Янг. След като 8 от неговите бизнес-партньори умират един след друг, Янг така силно се страхува, че ще бъде убит, че търси закрила при британски гангстери, свързани с руската мафия.
В последните години от живота си Янг тайно помога за организирането на още една сделка с участието на Березовски, която до такава степен вбесява руското ръководство, че Андрей Луговой, единият от убийците на Литвиненко, призовава държавата „да се разправи с всички, които имат нещо общо с нея“.
Но Березовски и мнозина от неговите загинали партньори са били така дълбоко свързани с руската организирана престъпност, че, по думите на източниците ни от разузнаването, трудно може да се определи от кого са идвали заповедите за убийствата им – от държавата, от мафията или и от двете страни.

Марк Галеоти, изследовател на международната дейност на руската мафия разказа пред нас, че спецслужбите често са си сътрудничили с организираните престъпни групи.
„Механизмът е следният: от самия връх идва заповед, че някой трябва да умре и спеслужбите трябва да го организират. Кой начин е най ефективен? Може да бъдат изпратени агенти, за да извършат убийството, но има и по-лесен начин: наемат се някакви главорези, които да извършат убийството с цялата жестокост, на която са способни. В същото време технически сложни убийства в интерес на престъпните банди често извършват

„по съвместителство“ държавни агенти“

През 2003 година правителството на Тони Блеър дава на Березовски убежище заради постоянната заплаха за убийството му от руските спецслужби. Служителите на контратерористичната служба, следящи за неговата сигурност са докладвали, че той е на първо място в списъка на критиците на Кремъл, с които руските спецслужби имат намерение да се саморазправят. Скотланд-Ярд разкрива планове за убийството му с отровна писалка в сградата на съда, където се разглежда искането за екстрадицията му в Русия.
Британските спецслужби са имали най-малко 15 специални съвещания по въпроса за сигурността на олигарха, три от които са били свързани с много сериозни планове за убийството му. Известната слабост на олигарха към младите жени го превръща в удобен обект за „меден капан“, а неговият навик да пие „Виагра“ създава риск за отравянето му.

Служител от спецслужбите ни съобщи, че Березовски най-малко пет пъти е съветван да напусне Великобритания, заради сериозната заплаха за убийството му.
Но дори когато Березовски вече знае, че се готвят да го убият той не престава да „ядосва мечката“, рязко критикувайки Путин в статии, интервюта и публични речи“.
„Казах му, Борис, не провокирай държавата“, разказва един от близките до олигарха и Янг хора – Джонатан Браун.
В същото време Березовски разпалва антикремълски вълнения в „задния двор“ на Русия. Документите сочат, че той финансира с около 30 милиона долара „оранжевата революция“ в Украйна през 2005 година, която сваля прокремълското правителство и подкопава влиянието на Путин.
Точно преди Рождество, през 2005 година Березовски призовава в ефира на радио „Ехото на Москва“ към въоръжена революция против Путин. Генералният прокурор го обвинява в подготовка за насилствено сваляне на правителството.
Според британското разузнаване той се намесва, и в грузинската политика и Белорусия.
Междувременно руската прокуратура започва разследване на инвеститорите в „проекта Москва“ и прикритието на Березовски се проваля.
Веднага след това по тайнствен начин изчезва цялото богатство на Стивън Янг и той обявява фалит. Някой смятат, че това е свързано с инвестициите в московския проект, а други, че той е подготвял багството си и е прехвърлил парите в офшорки.
Но междувременно започват да умират хората, свързани с неговия бизнес и с Березовски.
Пръв умира Стивън Крътис, юрист, който работи с руския олигарх и е в дъното на прехвърлянето на милиардите на Березовски и Бадри Патаркацишвили от Русия във Великобритания, успявайки успешно да избегне британските санкции за борба с прането на пари.
От операцията Къртис печели 18 милиона долара. Но скоро след като през 2003 година завършва „преточването“ на 1,3 млрд. долара, на 46 години умира внезапно от сърдечен пристъп още един юрист, също работил по преводите на парите.
Горе-долу по това време Къртис започва да получава заплахи: „Къртис, ние те следим. Ние сме зад теб“, му казва по телефона мъжки глас с руски акцент.
Той наема телохранители и предупреждава семейството си: „Ако в следващите няколко седмици с мен се случи нещо, това няма да е инцидент“.
Следващата седмица, на 3 март 2004 година неговият частен хеликоптер се разбива при кацането и Къртис и пилотът му изгарят живи в катастрофата.
Разследването обаче прави заключението, че става дума за нещастен случай.
Смъртта на Къртис предизвиква паника сред най-близкия кръг на Березовски, а Янг многократно повтаря пред семейството, приятелите, полицията, че животът му е в опасност.

И тогава, само няколко месеца след провала на московската авантюра, Кремъл нанася

удар в самото сърце на „кръга Березовски“

Бившият офицер от руските спецслужби и разобличител на Путин Александър Литвиненко е отровен в центъра на Лондон от двама убийци на ФСС с радиоактивен полоний. Следите на редкия изотоп едва ли биха били открити, ако група британски учени не обръща внимание на необичайна алфа активност – следите, оставени от убийците из цял Лондон.
Великобритания не би могла да игнорирна толкова груба провокация и властите задочно обвиняват двама агенти на ФСС в убийство, макар, че Русия отказва да ги екстрадира.
Разследването установи, че те са получили заповед от ФСС за убийството, а операцията, „с голяма степен на сигурност“ е одобрена лично от Путин.
Реакцията на Великобритания провокира огромна дипломатическа криза с Русия, двете страни изгонили взаимно дипломатите си, а обмена на разузнавателна информация спира за десетилетия.

„След този скандал, британските власти започват да гледат през пръсти на смъртта на руснаци и на техните финансисти на британска територия и сега путиновите агенти без особени грижи могат да извършват убийствата си“, коментира по този повод бившият шеф на руското направление в ЦРУ Хол.
В Лондон близките на Березовски са потресени от убийството на Литвиненко. А най-плашещото е, че единият от убийците също прнинадлежи към близкия кръг на олигарха - Андрей Луговой е шеф на службата за сигурност на една от компаниите на Березовски, той прониква в тяхната мрежа във Великобритания.
Той дори успява да създаде партньорски отношения с Литвиненко – и двамата се занимават с частни разследвания.
Няколко седмици след Литвиненко умира още един известен руски емигрант от близките до Березовски.
Юрий Голубьов е един от основателите на нефтения гигант ЮКОС, собственост на Михаил Ходорковски, който е осъден след като се превръща във враг на Путин.
Ходорковски ползва услугите на юриста на Березовски и Птрицкашвили — Стивън Къртис, който в дните преди да загине в катастрофата се опитва заедно с Голубьов да защити ЮКОС от унищожаване и присвояване от Кремъл на активите му.

На 7 януари 2007 година, малко след пристигането си от Москва, Голубьов е открит мъртъв в жилището си в Лондон. Скотланд Ярд бързо обявава, че смъртта му не буди подозрения.
Странното е, че руският генерален прокурор Юрий Чайка заявява, че има „всички основания да подозираме, че Голубьов е убит“.
Източници в американското разузнаване обясниха, че такива изявлнения често се правят, за да бъдат предупредени другите руски емигранти:

враждата с Кремъл може да ви струва живота

Същото лято Скотланд Ярд получава информация, че руските спецслужби планират убийството на Березовски. Убиецът е чеченецът с връзки с ФСС Мовлади Атлангериев, който пристига в Лондон, купува си пистолет и иска среща с Березорвски.
Олигархът се скрива в Израел, а охраната му задържа Атлангериев , който пристига въоръжен в офиса на Березовски.
Но вместо да го предаде на съда, британското правителство просто аннулира визата му и го качва обратно на самолета за Русия.
През декември същата година Бадри Патаркацишвили — втората половина в партньорстото „Борис и Бадри“ — съобщава в Скотланд Ярд за опит за убийството му заради политическата му дейност в родината му Грузия.
„Аз имам 120 телохранитери, но знам, че това не е достатъчно. Никъде не се чувствам сигурен“, казва той пред Daily Telegraph.
След два медеца го откриват мъртъв.
На 12 февруари 2008 година Патаркацишвили има срещи в Лондон, обядва със семесйтвото си, след това се оплаква, че не се чувства добре и трябва да полегне. Малко по-късно близките му го намират мъртъв.
Отначало полицията разглежда смъртта му като подозрителна, но бързо променя позицията си и обявява, че аутопсията не е открила нищо, което да сочи, че 52-годишният мъж не е почивал от естествена смърт.

Бившият съветник на Маргарет Татчер лорд Тим Бел, приятел на Патаркацишвили, смята, че той е убит.
„Руснаците имат много неща, които убиват без да оставят следи. Британското правителство отстъпва винаги, когато някоя подозрителна смърт е свързана с руснаците, защото не иска да ги ядосва. Те не искат да ги признават виновни за нещо, което би могло да предизвика международни усложнения“, твърди той.
Официално е обявено, че Патаркацишвили, както и Голубьов, е умрял от сърдечен пристъп. Но също както в случаите с Мос и Къртис, британското разузнаване тайно иска от американците информация за възможната вързка между тези смъртни случаи и Русия.

http://www.faktor.bg/

Следва Втора част.



> Убийство на Виталий Чуркин/За два месеца са убити шест руски дипломати

                        

Сатана(Яллахова) многократно се кани на Луцифер в т.нар. Аврамически "свещни" книги, но- в крайна сметка в кали-йуга са в конспирация. Обединява ги синтеза на материалната изгода. 

> САЩ е управлявана и контролирана от враговете на държавата/ЧЕТВЪРТАТА СИЛА




                        

> Евангелие на палачите

Няма коментари:

Публикуване на коментар