Последователи

събота, 5 август 2017 г.

ОСЕМ КЪСА КОПРИНА /Ба Дуа Дзин/


"Танцът на спиралата"
(откъс от книгата)


"Осем къса коприна" е комплекс, система от уникални упражнения, доказали своята ефективност и полза през вековете.
За нея е писано и говорено много.
Упражненията се практикуват и от голяма част от изучаващите бойни изкуства /по-специално Кунг Фу/, както и от много други хора, занимаващи се със системи за здраве и дълголетие.
Заради ползите, които донасят на организма, даоистите са ги нарекли "Осем перли", защото са ги приемали като еманацията, елексирът на вътрешната алхимична практика. Те донасят на практикуващия ги здраве, дълголетие и …безсмъртие.
В настоящата книга съм поместил вариант на "Осемте къса коприна", създаването на който се приписва на генерал Юе Фей /живял по време на династията Южна Сун ХІІ - ХІІІ в. след Хр./
Той е бил последовател на Дао, като също му се приписват създаването на няколко стила в Кунг Фу, по известни от които са Стила на Орела и Син И Цюан.
Юе Фей създал комплекса "Ба Дуа Дзин", за да подобри здравето и физическата подготовка на своята армия, която в последствие станала пример за воински дух и боеспособност.
Представям ви вариант на комплекса на уникалните упражнения, създаден от генерал Юе Фей, който ми бе предаден от учителя ми по Кунг Фу Красимир Василев.
В последствие при съвместната ни работа с Косьо Любенов, открихме Новата подредба на упражненията, следващи Новата енергетика на Земята и Слънцето /виж Глава 2/.
"Ба дуа дзин" съчетава в себе си простота и ефикасност.
Комплекса от упражнения може да се изпълнява почти навсякъде и не изисква специална физическа подготовка. Движенията са естествени, ненасилствени, натрупват и генерират много енергия /Ци/ в телата на практикуващите ги. Освобождават се запушените, затлачените енергийни канали в тялото, получава се цялостно пречистване и излекуване на организма. Човек става по-бодър, тонизиран, зареден с чиста космическа енергия.
Емоциите също се уравновесяват, хармонизират, защото Ин и Ян в тялото и в душата на човека също е в баланс.
Практикуващия се изпълва с радост и удовлетворение, защото при изпълнението на упражненията се отделят т.нар "хормони на щастието", ендорфини.
Преди да започнем изпълнението на комплекса, трябва да си намерим някое тихо и спокойно място.
Препоръчително е поне час преди изпълнението да не сме консумирали храна, а също и алкохол. /Както и различни други видове опиати и наркотици/.
Затова е добре комплекса да се играе сутрин след ставане от сън и вечер, малко преди лягане /най-добре в интервалите между 5-7 часа сутрин и 23-01 часа вечер/.
Това е времето, когато ставайки от сън, ние изчистваме отработената по времето на съня енергия и се зареждаме с нова, чиста енергия;
А вечер, преди лягане, когато тялото и ума се успокояват, ние изчистваме натрупаната и отработена през деня негативна енергия, преработваме я в чиста и се зареждаме с друга Ци, нежна и тиха, спомагаща ни за добър, ползотворен сън, който може да е изпълнен с показателни сънища.
Това е така, защото ние сме изчистили финните енергийни канали на телата си.
Преди да започна с обясненията на упражненията, само ще доуточня, че "Ба Дуа Дзин" и "И Дзин" "Книга на промените" са тясно свързани.
На всяко упражнение отговаря една триграма.
Триграмите, както вече знаете са графични изрази на 8-те основни Принципа, проявяващи се във Вселената, крепящи Мирозданието.
В настоящата книга доста говорим за тях. Това са Небе, Земя, Огън, Вода, Езеро, Дърво/Вятър, Гръм, Планина. Всяка триграма, респективно, всяко упражнение, свързано с дадената му хармонизираща триграма, е ориентирано в определена посока на Света. За да бъдем в хармония с Вселената, за да получим правилната енергия и сила, която генерира упражнението ние трябва да го изпълним в отредената му посока.В противен случай ефекта ще е минимален, дори можем да объркаме енергийното си състояние, а при най-лошия случай да се разболеем.
В глава втора видяхте подредбата на Фу Си /Преходно Небе/ и на Уън Уан /Следващо Небе/, както и Новата подредба на 8-те триграми, на 8-те Небесни елемента и на 8-те техни проявления на Земята, като Слънце. Тук я представяме като цвете.



Цветето на Любовта, Слънчево цвете.

Представям ви и старата подредба на "Осемте къса коприна" за сравнение с Новата.
Сега, с няколко думи ще представя всяко от упражненията и ползите, които то носи.
Когато се изпълняват правилно, ползите са многократно по-големи. Упражненията трябва да се правят в последователността, която е дадена, плавно, без да се бърза. Дишането ни е дълбоко, бавно, коремно.

Започваме с Небе.

1. НЕБЕ Име на упражнението: "Двете ръце поддържат Небето и подгряват Тройният Енергизатор". Посока - север.
С тази перла ние "подгряваме", енергизираме вътрешните органи в трите части / горна, средна и долна/ на тялото.
Сферата на разпръскване, на водене на Ци, на енергията ни, се разширява във вертикална проекция, към Небето. Това упражнение повлиява добре и лекува органите и тъканите, намиращи се в областта на главата.

2. ВОДА Име на упражнението: "Небе-Земя".
Посока-североизток. Тук вземаме енергия от Небето и я спускаме към Земята, т.е. нашата сфера се разширява надолу към Земята.
Упражнението се използва за лечение и профилактика на бъбреците и пикочно-половата система, както и на всички течности в организма /кръв, лимфа и т.н./, за лечение на психичните заболявания и емоционални проблеми.

3. ПЛАНИНА Име на упражнението: "Натягане на лъка на ляво и на дясно и изстрелване на стрелата".
Посока - изток. Упражнението се използва за лечение и профилактика на стомаха, далака и панкреаса, а също и на гръбначния стълб и всички кости, както и на зъбите. Укрепва кръста и бедрата, както и мускулите.
Способства за добрата ни визуализация и концентрация на мисълта ни. Енергийната ни сфера се разширява в хоризонтална проекция. Нашата мисъл /желание/ е стрелата, тялото е лъка.

4. ДЪРВО/ВЯТЪР Име на упражнението: "Оглеждайки се назад, да изчистим петте недъга и седемте увреждания". Посока - югоизток.
В това упражнение Ци се движи по Големия Небесен кръг. "5-те недъга" - това са болестите на сърцето, на черния дроб, на белите дробове, бъбреците и далака /свързан в меридиана си с панкреаса, задстомашната жлеза/. "7-те увреждания" са свързани със седемте емоции: щастие, омраза, радост, обич, желание, тъга, гняв. Издишвайки поглеждаме назад и виждаме как всичко зло, всяка болест остава зад нас, изчистена от тялото и душата ни.
Укрепва и лекува симпатиковата и парасимпатиковата нервна система.
Тук Ци тръгва отдолу от стъпалата и тече нагоре, към главата.
Завъртайки се на ляво, завъртаме и енергията циркулярно около лявата половина на тялото.
Завъртайки се на дясно - около дясната половина. При завъртане издишваме. Завъртането на ляво и на дясно се брои за едно повторение.

5. ОГЪН Име на упражнението: "Приемане и изхвърляне на Ци". Тук работим също с Големия Небесен кръг.
Упражнението е особено благоприятно за сърцето и кръвоносните съдове. Укрепва и лекува сърдечно - съдовата система. Регулира всички чакри.

6. ЕЗЕРО /ДОЛИНА/ Име на упражнението: Люлееща се кобра" или "Кобрата излиза от кошницата". Посока - югозапад.
Използва се за лечение и профилактика на тънкото и дебелото черво, на ставите и на сухожилията, мастната тъкан, мезентериум и лимфните възли. Разгоряваме и пречистваме средният дан тиен. Укрепва бедрата и кръста. Упражнението е полезно и за половата система. Чрез "Кобрата" ние разширяваме нашата сфера по диагоналите, водейки енергията нагоре и надолу.

7. ЗЕМЯ Име на упражнението:
" Твърд Ци Гун. Гледайки гневно да развием своята Ци и сила". Посока - запад.Практикуващите Кунг Фу използват тази перла за укрепване на волята и тялото си. Ролята на гневния поглед е съществена, ала не бива да се гневим, да изпълваме сърцето си с гняв. Чрез погледа се излъчва много Ци, а енергийната ни сфера се разширява настрани, нагоре, напред и назад. Упражнението се използва за лечение и регулиране на функциите на хранопровода и стомаха, както и на всички ендокринни жлези.

8.ГРЪМ Име на упражнението: "Пречистване на тялото чрез Големия Небесен кръг" Посока - Северозапад. Вдишвайки , повдигаме ръцете нагоре и водим Ци нагоре към точката Бай Хуей /Коронната чакра/.
Подпирайки с двете си ръце Небето, задържаме дишането. Издишваме, като водим Ци по страничната част на тялото, спускайки я към стъпалата. Подпираме с двете си ръце Земята, като задържаме дишането няколко секунди. Вдишваме отново, като водим енергията нагоре, по вътрешната повърхност на подбедриците и стъпалата, по предната част на тялото и нагоре, както казахме, до коронната чакра.
Движението на енергията в това упражнение прилича на 8-ца.
Има общоукрепващо въздействие върху целият организъм.
Укрепва и лекува раменния пояс и ръцете. Повлиява добре кожните заболявания, локализирани в областта на шията. Лечение и профилактика на заболяванията на черния дроб и жлъчката, на белия дроб, трахеята и плеврата, както и на заболяванията на гърлото.

Всичките 8 упражнения се изпълняват минимум 4 пъти, а максимум 8 пъти, според Новата Енергетика. При достигането на високо майсторство могат да се изпълняват всяко по веднъж в определените им посоки.
В диска, който сме приложили към книгата, те са обяснени подробно. Демонстрирани и обяснени са също и Даоиската система на "Петте животни", както и "12 упражнения за нервите".
Надявам се, че всички те ще ви бъдат полезни, особено в сегашните дни на Преход.

Движението на енергията при изпълнението на "8-те къса коприна"

Тя се събира и разпръсква, както Слънцето разпръсква лъчи и светлина.
В 7-мо упражнение имаме разпръскване на енергията напред, като назад я събираме.
Вглеждайки се внимателно във фигурата виждаме, че тя е съставена от два кръста един над друг с центровете си, обърнати на 45 градуса.
1-ят кръст е съставен от първите три упражнения, като четвъртото го обгръща, като пашкул, като яйце с енергия. 2-ят кръст се образува от следващите 4-ри упражнения. Всъщност, упражнение 5 и 7 повтарят енергията на 1-ят кръст, а 6 и 8 съставят втория. Първите 4-ри къса коприна са свързани с Небесната инволюция, а вторите 4-ри къса - с човешката еволюция.


Дончо Кръстев




ЦИКЪЛ ЛЕКЦИИ ВЪРХУ „КИТАЙСКАТА КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ – И ДЗИН”, ПРОЧЕТЕНИ ОТ РИХАРД ВИЛХЕЛМ ПРЕЗ ПЕРИОДА 1926 – 1929 ГОДИНА

Няма коментари:

Публикуване на коментар