Последователи

неделя, 29 октомври 2017 г.

МИСЛИ ФОРМИ 74




Всеки човек носи в себе си вечното изображение на жената, не изображението на тази или онази специална жена, а определено женско изображение. Това изображение е фундаментално в безсъзнание, наследствен фактор от първичен произход. ~ Карл Г. Юнг (1875 - 1961 г.)






Истинският мистик, осъзнавайки Бог, няма нужда от никакви Писания, защото Той е докосвал източника, откъдето текат всички Писания. --- Ани Безант










Светът е добро място, защото ви дава възможност да изпробвате мълчанието, медитативността, бдителността си. Бъдете в света, но не бъдете от него. - Ошо





Един древен философ веднъж казал; пчелата прави мед от на прашец на цветето,от същия източник, който паякът прави отровата си.. И проблемът, който ни се противопоставя е, дали сме пчели или паяци...? Дали преживяването на живота се превръща в мед, или ние ги променяме до отрова...? 🐝 Manly P. HALL 🐝


"Големите лечители, хора с божествена реализация, не се лекуват случайно, а от точни знания. Напълно разбирайки контрола върху жизнената енергия, те проектират стимулиращ ток в пациента, който хармонизира собствения му поток от жизнена енергия. По време на изцелението те всъщност виждат психофизичните закони на Природата, които работят в тъканите на болния човек и предизвикват лечението. "- Парамаханса Йогананда



"Научете се да търсите без въображение, да слушате без изкривявания: това е всичко. Спрете да приписвате имената и формите на по същество безименни и безформени, осъзнайте, че всеки начин на възприемане е субективен, че това, което се вижда или чува, докосва или мирише, чувства или мисли, очаквано или въображаемо, е в съзнанието, а не в действителност. Ще изпитате мир и свобода от страх "- Шри Нисаргадат Махарадж


"Във всеки момент от живота ни, всички ние имаме един крак в една приказка, а другият в бездната." ~ Паулу Коелю





Его - Крайната игра на шах



Има нещо в себе си, което не знаеш. Нещо за себе си, което ще отричате, дори съществува, докато не е твърде късно да направите нещо по въпроса. Това е единствената причина да ставате сутрин. Единствената причина да страдате от кръв, пот и сълзи. Това е така, защото искате хората да знаят колко сте добри, привлекателни, щедри, забавни, диви и умни, че наистина сте. Страх, почитай ме. Но моля, мисля, че съм специален!






Ние споделяме пристрастяване. Ние сме одобрителни/съгласили се наркомани. Всички сме в него за плесница или за златния часовник.  Хип-хип-хоро. Погледнете хитрото момче с отличителен белег, полиращо своя трофей. Освети твоя луд диамант. Ние всички сме само маймуни, увити в костюми, молейки се за одобрението на другите.

Ако знаехме това, нямаше да направим това. Някой крие това от нас. И ако имате втори шанс, ще попитате: "Защо?"

Аз съм който играе игрички в главата ви? Чували сте гласа в главата си толкова дълго, че вярвате, че сте вие. Вярваш, че това е най-добрият ти приятел. Къде е най-доброто място за прикриване на управление и контрол? Последното място, което бихте погледнали. 



Той се крие в главата ти. Преструвайки се, че сте вие. Ти си в игра. Играта. 

Всеки е в него и никой не го знае. Това е неговият свят. Той го притежава. Контролира го. Той ви казва какво да правите и кога да го направите. Не можете да го допусните, защото сте инвестиция и информация. Той е зад цялата болка, която някога е съществувала. Сега той ви казва, че той дори не съществува.

Просто те поставихме във война с единствения ти враг, който някога е съществувал. Но ти мислиш, че той е най-добрият ти приятел. И защитаваш най-добрия си приятел. Знаеш ли какво е тъй чудно в тази малка игра? Никой не знае къде е врагът. Те дори не знаят, че съществува. Той е в главите им. Те му вярват, защото мислят, че са негови

Колкото повече си мислите, че имате в този свят толкова по-малко сила имате в реалния свят. Вие все още сте в затвора. Всъщност никога не сте си тръгвали.
~ Revolver movie (2005)




Според Ведическата астрология съществуват очевидни връзки между играта на шаха и астрологията, която ни казва, че шахът е игра, насърчавана от Всеобщите закони, може би от планетарното движение.
Можем да кажем, че шахмата е друг вид астрология.

• Както в Шаха имаме дъска, разделена на 8 колони и 8 реда, както и в Астрологията използваме зодиакалния кръг, разделен на 12 знака.



• В Шах имаме 6 символа, фигурки (цар, кралица, епископ, рицар, кула и пешка), в астрологията имаме 7 символа, 7 традиционни планети (Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Сатурн).

• Има правила за движението на тези символи и всеки има специфична стойност или изясняване.

• Изкуството на играча на шахмат е да изучава и разбира задълбочено мрежата от влияния и сили на шахматната дъска, а след това да изработи стратегия, която да го доведе до победата над противника.



• Астрологът е внимателно изучаван в изкуството и разбира мрежата от въздействия в астрологическата графика, а след това да изработи цялостно заключение от него.

• Досега изглежда имаме само някои общи правила, които се прилагат за повечето игри на борда. Съществуват някои силни корелации между фигурки и планети.

• Кралят се счита за свързан със Слънцето. Когато кралят бъде завладян и заловен (мат) играта приключва.

• Кралицата е свързана с Луната в астрологията. Луната се движи най-бързо от всички планети, такава е и кралицата на шахматната дъска. В ужасяващата и традиционна астрология Луната е най-важната планета като Шахматната кралица.



• Пешките са като деца, които обикновено се управляват от Луната. Когато стареят, т.е. когато стигнат до другия край на шахматната дъска, те стават кралици. По този начин пешките също са корелирани с Луната.

• Епископите/офицерите са свързани с Юпитер, тъй като Юпитер управлява религията и религиозните лица. Въпреки че, тъй като епископите се движат винаги диагонално и има планетата Марс, чийто символ или глиг е кръг със стрелка, излизаща от нея, която се простира в посока, така и епископите могат да бъдат функционално свързани с Марс. Естеството на епископите е Юпитер или Марс.

• Топовете също се наричат замъци, следователно са свързани със Сатурн. Тъй като се движат само хоризонтално или вертикално. Тъй като идеограмата на Венера е оформена от кръг с кръст под нея, можем да кажем, че върховете са функционално свързани с Венера. Така че природата на "Топа" е точно като Сатурн или Венера.



• Рицарите са като коне и те се движат необичайно като скачат на други парчета, подобно на летене. Следователно, рицарите могат да бъдат свързани с Меркурий, римското име на Хермес, бог на вестителите, с крилати сандали.



АСТРОЛОГИЧЕН РАСТЕЖ НА ШАХА

Сега виждаме връзките между дванадесетте астрологически къщи на една астрологична карта и растежа на една игра на шах.

Традиционната "Щастие на планетите" е особено полезна концепция тук. То се отнася до къщата, където една планета се радва на себе си, нейната енергия е наистина подходяща и полезна там. Астрологическата традиция казва, че Меркурий има своята радост в първата къща, Луната в 3-та къща, Венера в 5-та къща, Марс в 6-та къща, Слънцето в 9-та къща, Юпитер в 11-та къща и Сатурн в 12 къща.

• Първата къща е свързана с началото на играта. Играчите преместват първите фигурки. На този етап рицарите/конете са много важни, когато скачат над пешката и могат да атакуват пешеходците на противника. Меркурий (рицарите) има радост в първата къща.

• Втората къща е свързана със следващия етап на играта, развитието на фигурите, изграждането на структура на отбраната.

• Третата къща е свързана с изграждането на линия от напреднали пешки (свързани с Луната), които си сътрудничат и се защитават един друг. На този етап пешките са наистина важни. Луната има радост в 3-та къща.

• Четвъртата къща е свързана с рокадата. Кралят е поставен зад стена от пешки, на безопасно място. Първата част от редовната игра на шах е свършила.

• 5-та къща е свързана с мисълта за стратегия за действие; тук творчеството на играча е поставено под съд. Основният проблем сега е да укрепиш позицията си, за да впечатлиш противника. Rook/Топа (Венера) влиза в играта за първи път, когато излиза от ъгъла на шахматната дъска през рока. Венера има радост в 5-та къща.

• 6-та къща е свързана с етап на подготовка. След като цялостната стратегия е установена в предишния етап, сега е моментът да я приложим на практика, първо чрез очевидно невинни действия. В същото време човек трябва да внимава да спекулира с лошото движение на опонента, като същевременно се опитва да отстрани слабостите в защитата. Офицерите (Марс) трябва да се използват за управление на диагоналите. Марс има своята радост в 6-та къща.

• 7-та къща е свързана с атаката, с явно предизвикателство. Това е първата къща над хоризонта и оттам играта може да се играе открито. 8-та къща е свързана с капани и клопки, най-рискованата фаза в играта, когато атаката може да се провали и това ще доведе до ключ. Ако атаката е успешна, защитната линия на противника може да бъде счупена и някои от неговите фигури да бъдат взети: 8-та къща е завъртяна 2-ра къща (фигури) от седмата къща (на противника).

• Деветата къща е свързана с важни стъпки към победата. След като защитната линия на противника бъде прекъсната, на този етап кралят (Слънце) може да бъде уязвим чрез проверка/шах. Слънцето има радост в 9-та къща.

• 10-та къща е сцената, в която играчът вече води и сега трябва да планира следващите стъпки, за да постигне победа.

• Единадесета къща е свързана с крайния етап на играта, когато окончателният план е приложен на практика. След като и двете страни са заловили много фигури, рицарите (Юпитер) вече разполагат с достатъчно пространство, за да преминат през шахматната дъска. Юпитер има радост в 11-та къща.

• 12-та къща е свързана с края на играта. Топовете (Сатурн) са свързани отзад на пешките, за да се развият и да се преобразуват в Кралица, което може да доведе до поражение - шахмат - на царя на противника и да донесе победата. Сатурн има радост в 12-та къща.

АСТРОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД НА ШАХА

• Помислете за първата къща, която да представлява играча, който прави първия ход в играта, този с белите фигури, а противникът, играчът с черните парчета, ще бъде представен в седмата къща.





"Светлината и мрака, животът и смъртта, от дясно и от ляво, са братя един на друг, които са неразделни, поради което нито доброто, нито злото, нито животът, нито смъртта са смъртни. По тази причина всеки от тях ще се разтвори в най-ранния си произход."

~ The Gospel of Philip The Nag Hammadi Library/Евангелието на Филип Библиотеката "Наг Хамади"


Разпаднете се. Така че дивите цветя ще се появят там, където сте. Вие сте били каменливи/безразлични от много години. Опитайте нещо различно. Предайте се. - Руми



"Природата е източникът на истинското знание". -Леонардо да Винчи








Няма измъкване. Вие сте тук за да познаете какво е истински бог. Сега ще мислите за всеизвестни истини, превантивни мерки, тайни аварийни маршрути, оправдания, отвари, които могат да предизвикат забрава, но всичко е безполезно. Огънят гори точно през вас. Това, което ви води ви принуждава. 

K. Г. Юнг, Червената книга Liber Novus


"Атомите или елементарните частици сами по себе си не са истински; те образуват свят на възможности или възможности, а не на едно от нещата или фактите "- Вернер Хайзенберг



През последните няколко години голяма част от нашата цивилизация е изгнила под нас ...... Сега ние все още можем да обичаме свободата, но ако вече не обичаме ближния си, каква полза имаме ние? ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, с. 10)

           
                       


                                       



                         




Не знаем защо цветята растат, ние не знаем защо земята се превръща в слава на пролетното равноденствие, ние не знаем какво кара върховете на планините да пеят или звездите да се движат в безкрайния им марш през небето. Говорим доста скромно за великите закони, които управляват тези неща, но за какво наистина говорим? Дали те се движат просто заради закона? ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 7)






Може би самият източник на всичко не е велика космическа законност, а възвишена любов, огромна любов към живота за живота, огромната радост на живота - в самия себе си - в изразяването на себе си. ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 7)




Може да имаме много напредък в науките и изкуствата и уменията от всякакъв вид, но ако нямаме любов, ние не сме нищо. Това е любовта, която определя употребата на нещата. Любовта е тази, която посвещава уменията на общото благо. Това е любовта, която може безопасно да администрира мъдростта, чудесата и природата. Освен ако индивидът не притежава в себе си тази топла основна привързаност към доброто, това дълбоко прекрасно почитане на духовните нужди на своите ближни, той не може да бъде сигурен изпълнителен директор във всяка област на човешките дела. ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 7)










Serial Killer Johnny Depp




Със сигурност егоизмът унищожава нашия свят, така че безкористността е тази, която изкупва мощта, която наистина можем да упражняваме. ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 7)



Със сигурност егоизмът унищожава нашия свят, така че безкористността е тази, която изкупва мощта, която наистина можем да упражняваме. ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 7)






Не е, че любовта винаги прави нещата лесни, но по-скоро, тази любов винаги ще се труди, за да оправи нещата. ~ Manly P. Hall (Любовта няма врагове 1964, стр. 4)


Фалшивото его означава грешна идентичност. Когато станем служители на Кришна, ние се освобождаваме от фалшиво его.


В спокойна атмосфера на сатвик - съзнанието може да се вдигне.

- Bhakti Vikas Swami ;Лекция на тема "Живот без електричество" - Салем - 26 ноември 2007 г.


Съзнанието е фона на цялата действителност. - Mahanidhi Swami



Това, към което сте привързани тук, е това, където ще приемате подслон по време на смъртта.


Каква е стойността на един продължителен живот, който е пропилян, неопитен от години в този свят? По-добре момент на пълно съзнание, защото това дава начало в търсенето на върховния му интерес.


Докато нашето съзнание е материалистично, няма място за радост. Но на духовната платформа се случват три неща: вечност, знание и блаженство.



Водата е много чиста. Когато вали от облаците, тя е много чиста, но веднага щом падне на земята, тя става кална. Ако се очисти мътността, водата отново ще излезе чиста. По същия начин нашето съзнание е чисто, но защото е замърсено с калните неща от материалната природа, то е облачно.


Съзнанието първоначално е чисто, подобно на водата. Но ако смесим вода с определен цвят, тя се променя. Също така, съзнанието е чисто, защото духът дух е чист. Но съзнанието се променя според асоциацията на материалните качества. Бхагавад-гита 15.9, Шрила Прабхупада



Щом рано сутринта има малко светлина в небето, можем да разберем, че слънцето е в небето. По същия начин, тъй като има някаква съзнателна сплотеност във всички тела - независимо дали човек или животно - ние можем да разберем присъствието на душата. Бхагавад Гита 2.20, Шрила Прабхупада.


Дори в утробата на майката ще страдате. Да остане в тази компактна чанта за толкова много месеци, ръцете и краката са вързани, не могат да се движат, това е страдание. Затова трябва да сме достатъчно интелигентни, за да попитаме: "Защо страдам и как мога да спра това страдание?"



Материалистичният начин на живот винаги е страшен, защото на всяка крачка има опасност. Материалистическият живот е пълен с тревоги и страх. Шримад Бхагаватам 7.6.5, Шрила Прабхупада


Мисията на живота е да съживи скритото божествено съзнание във всяко живо същество.




Животът не идва от материята. Материята е генерирана от живота. Наука за самореализация, Шрила Прабхупада


Едно нещо е сигурно - Несигурността на нашия живот.


Ако в момента на смъртта можеш да си спомниш Кришна, животът ти е успешен. Шримад Бхагаватам 10.1.5-7, Шрила Прабхупад



Човешкият живот е специално предназначен за самореализация. Това е кръстопът, откъдето можем да се отклоним от пътя на илюзията и да влезем в свободния път на истината. - Sukadeva Grami


Това, което е важно, не е това, което се случва, но как откликвате и как реагирате в зависимост от вашите привързаности.


Когато очакваме нещо, това е семето на страданието; признателния
живот е мирен живот.


Човек в трансцеденталното съзнание вижда положителна възможност във всяка ситуация в живота.


Във всеки момент от живота, според нашите връзки, ние сме обусловени, привикнали и поставени в състояние на психическо робство.




В Кали Юга продължителността на живота се съкращава не толкова поради недостатъчна храна, но поради неправилни навици...


(напр. медитация в неподходящо време на неподходящо място)






Ти шофираш кола, бягаща със скорост седемдесет мили .. тя се разбива случайно. Но вие сте жив, след което трябва да смените колата си. По подобен начин можем да управляваме тази машина(кола на джива), наречена тяло, за толкова много години; тогава то остарява и ние трябва да го сменим за друга машина. Това е процесът на раждане и смърт.


Никаква и нищо неподозираща риба, която не знаеше нищо друго освен живот в реката, се занимаваше с рутината си, както всеки друг ден, но за миг беше изтръгната от своята реалност, за да се срещне със смъртта



Просякът на улицата и Бил Гейтс има същата сума пари по време на смъртта. 

- Bhakti Vikas Swami ; Лекция на тема "Спомени от моята младост" - 27 ОСТ'06 - DXB


Сорос, Гейтс и Блумберг 

Човек трябва да напусне тялото в присъствието на вайшнави или самостоятелно, но не и между цялото семейство и приятели.


Bill Gates and his Father in 1977

С всеки дъх, който вземаме, сме един дъх по-близо до смъртта.





Смъртта е като буря, която ще потопи всичко в реката на времето (лодката е човешкото тяло).



Всеки се наслаждава на щастието, защото по природа сме щастливи: anandamayo 'bhyasat (Vedanta-sutra 1.1.12). Като духовни души ние естествено сме щастливи, блажени.


Няма мир или щастие в нашия светски живот. Обстоятелствата създават смут и раздразнение.


Човек трябва да изучава толерантност в дуалите като щастие и страдание или студ и топлина и чрез толериране на такива двойства да се освободи от тревоги относно печалбата и загубата. Бхагавад Гита 2.45, Шрила Прабхупада


Ние сме като риба от водата. Точно както рибата не може да бъде щастлива, освен ако не е във водата, не можем да бъдем щастливи освен в духовния свят.


Има само две категории щастливи хора в материалния свят: глупаци и трансценденталисти. Глупаците са толкова забравени, че успяват да се убедят, че са щастливи в този материален затвор. Трансценденталистите са щастливи, защото могат да видят над материалната дуалност и да знаят, че присъдата им е под ръка. Всички останали са по същество нещастни. Това е така, защото бедствието в материалния свят не може да бъде избегнато, точно както водата не може да бъде избегната в океана. Референция: Духовен воин III: Утеха за сърцето в трудни времена, Глава 6 - Изглед на света на духовния войн



Духът и материята са напълно противоречиви неща. Всички ние сме духовни същества. Не можем да имаме съвършено щастие, което е нашето първородно право, колкото и да се забъркваме с делата на светските неща. Съвършеното щастие може да бъде наше само когато сме възстановени в нашето естествено състояние на духовно съществуване.


Прахдад Махарадж направи нещата много прости, ако искаш да бъдеш щастлив в този свят, просто престани да се опитваш да бъдеш щастлив в този свят; тогава ще бъдеш щастлив, но докато се опитваш да бъдеш щастлив в този свят, трябва да страдаш, защото е място на смъртта.



Щастието, което получаваме чрез материалните неща, е много преходно. Ето защо интелигентните хора търсят постоянно щастие.


"Това, което не правим съзнателно, се появява по-късно като съдба." - К.Г. Юнг


Събуждане на съзнанието - Самаел Аун Уеор, Революция на Диалектиката


Променете характера си, възлюбени, променете го чрез интелигентни действия, освободени от битката на противоположностите. Аз говоря с вас за пътя на действието, освободен от болезнената битка на противоположностите. Когато вратите на фантазията са затворени, органът на интуицията се събужда. Интуитивното действие ни води от ръката към пробуждането на съзнанието. Нека да работим и да си почиваме щастливо, изоставяйки себе си в хода на живота. Нека изчерпим размътените и метиляви води на обичайното мислене. По този начин в празнотата ще изтече Гнозис и заедно с това щастието на живота. Това интелигентно действие, освободено от битката на противоположностите, ни издига до точката на счупване. Когато всичко върви добре, твърдият покрив на мисленето се счупва. Тогава светлината и силата на Вътрешния Аз наводняват ума, който престава да мечтае.

                 

" Да си свещ не е лесно; за да дадеш светлина, първо трябва да изгориш."~ Руми


Всеки проблем, който имаме е благословия под прикритие. ~ Манли П. Хол



"Те живеят в мъдрост, чрез която се виждат във Всичко и Всичко е в тях." - Кришна


"Следването на властта е отричането на разума и в този процес, самоосъзнаването и свободата са изоставени." ~ Jiddu Krishnamurti




"Има много астрални планети, изобилствуващи с астрални същества." ~ Шри Юктешвар


"Самоосъзнаването води до осъзнаване на необходимостта от промяна на себе си и в наблюдението си човек забелязва, че самото наблюдение само по себе си води до известни промени в неговите вътрешни процеси и започва да разбира, че самооценката е инструмент на Самоуправление, средство за събуждане ". ~ Гурджиев


МИСЛИ ФОРМИ 23

                             

Няма коментари:

Публикуване на коментар