Последователи

събота, 6 февруари 2016 г.

Славянските чакри



Във вертикалният модел на света има три сята: Прав, Яв и Нав.

1.Светът Прав- В света Прав живеят боговете. Богът, който властва там се нарича бог Сварог. Името на света произлиза от думата правда, т. е. там цари пълна хармония. Това е добрият свят. Намира се в короната на дървото на живота. Характерни цветове за този свят са светлите - бяло и жълто най-вече.

2.Светът Яв.- В света Яв живет хората, простосмъртните. Там властва бог Перун. Името на света произлиза от думата явен. В този свет се срешат доброто и злото; хармонията и хаоса; живота и смъртта. Добрите неша идват от света Прав, а лошите - от света Яв. Светът Яв е раположен в самото стебло на дървото на живота. В този се срешат всички цветове - и тъмните и светлите.

3.Светът Нав.- Светът Нав е обитаван от мъртвите души на умрелите хора. Там властв богиня Мора и бог Чернобог. В този свят присъства само лошото. Там е вечен хаос. Характерни цветове за този свят са тъмните - черно и кафяво най-вече
ЯВ И НАВ
Седемте славянски чакри, както и индийските, се намират в тънкото тяло на човека и освен това са "представени" на физическо ниво. С други думи, върху материалното тяло може да се посочи точката, на нивото на която в неговата психоенергетична структура се намира дадена чакра. Случва се в тези точки човек непосредствено да усети това, което става на тънките нива. В това отношение древните славянски представи съвпадат с индийската концепция на психоенергетиката.
Чакрите са предназначени за получаване на тънки вибрации от Космоса и от Земята и за преобразуването им в енергии, годни за нашия организъм. Без този процес ние просто не бихме могли да живеем. Никаква храна, с която се храни физическото ни тяло, не може да замени този "енергетичен коктейл", получаван от тънките планове (известни са случаи както в индуистката, така и в славянската духовна практика, когато той е заменял материалната храна за тялото).
Според славянската представа чакрите се разполагат на два канала, които преминават малко вляво от гръбначния стълб. Те се наричат "Дървото на Радогор". По единия от тях се движи енергията на Вселената - нисходящият поток от Космоса към нас; по втория идва енергията на Земята -възходящият поток, устремен към Космоса. Именно това са движенията на Яв и Нав - на Върха и Низината, на духовното и материалното, в чието взаимодействие според представите на славяните се състои същността на много процеси в нашия свят.
Ако и двата потока са уравновесени, значи душата и тялото на човека се намират в състояние на хармония и равновесие.
При желание йогите могат да усилват единия от потоците (при тях те се наричат "нади"). По този начин те са способни дори да променят своя център на тежестта. Така, усилвайки възходящия енергетичен поток, йогите значително "намаляват теглото на тялото, а при увеличаване на низходящия поток се наблюдава т. нар. "ефект на планината", когато е невъзможно да помръднете човек от мястото му. Подобен трик показват много майстори на единоборствата и той е основан именно на работата с възходящите и низходящите потоци енергия в човешкото тяло. Нашите предци също били способни на това, което е намерило отражение в много старинни сказания. По-рядко се среща описание на обратния ефект - когато човек се понася в небето като птица. По-често в славянския епос такива способности са притежавали жените или магьосниците.

         


СЕДЕМТЕ ЧАКРИ
За разлика от индийските термини славянските названия на психо-енергетичните центрове са много по-лесни за запомняне. Това са думи, за чието значение лесно се досещаме, макар че някои от тях практически не се използват в съвременния език.
В края на гръбначния стълб се намира ален психоенергетичен център, наречен в православната традиция Зарод - или Червено колело (между другото, един от преводите на думата "чакра" е именно "кръг", "колело"). Там е концентрирана енергията на оцеляването на човека и целия му род. Днес за това начало се използват красиви чужди думи - "виталност", "страстност", но като цяло става дума за жаждата за самоутвърждаване и победи на низшето енергетично ниво: придобиване на многобройно потомство, завоюване на власт над себеподобните, дори за примитивното първенство в боевете. Тази чакра отговаря за работата на опорно-двигателния апарат.
Под пъпа се намира психоенергетичният център, наречен Корем. Цветът му е ярко оранжев. Той отговаря за сексуалната сила, потенцията и страстта (в славянската традиция всичко това се е наричало "яр", от тук и думата "яростен", което някога е означавало приблизително същото, което днес означава "сексуален"). Този център е свързан с гениталите, наричани в славянската традиция "родови органи".

В района на слънчевия сплит се намира психоенергетичният център Ярло. Това е жълта чакра, която отговаря за силата на желанията във всякакъв смисъл - започвайки от глада и жаждата и стигайки до стремежа да се постигне поставената цел или материален обект. На физическо ниво той управлява работата на храносмилателния тракт, червата и процеса на усвояемост на храната. Затлъстяването, проблемите със стомаха, невъзможността да се постигне в живота това, което страстно желаеш - всичко това са проблеми, свързани именно с Ярло.
В района на гръдния кош се намира чакрата, наречена Сърце. Цветът й е зелен и отговаря за силата на любовта, а във физически смисъл е свързана с органите в гръдния кош. Ако не успявате да уредите семейния си живот, ако не можете да срещнете човек, когото да обикнете с цялото си сърце и душа, не можете да се ожените или омъжите - трябва да отворите чакрата си Сърце.
В района на щитовидната жлеза се намира небесносинята чакра Гърло. Тя отговаря за творческото начало, както и за смелостта и комуникативността. На физическо ниво според славянските представи тя отговаря и за сетивните органи - слух, зрение, осезание, обоняние и вкус.
"Третото око" според славянската традиция се намира в психоенергетичния център, наречен Чело, който има син цвят. Тази чакра определя силата на разума, развитието на интелекта, отговаря за ясновидството и други способности, свързани с умението по тайнствен начин да се вижда в миналото и бъдещето.
В района на темето се намира виолетовата чакра Извор, или Колород. Този психоенергетичен център въплъщава в себе си силата на Истината и пряко е свързан с Небесата. Това, условно казано, е "органът на благочестието", на готовността за подчинение на Висшите сили и изпълняване на ролята на тяхно оръдие. На физически план той отговаря за състоянието на кората на главния мозък, работата на хипофизата, свързан е с психическото здраве. При страдащите от душевни разстройства този център е силно замърсен или изобщо е затворен.

             


КОТЕЛ И ЧАША
Ако мислено си представим човешкото тяло. то чакрите са разположени върху него на принципа на пясъчния часовник. Трите долни чакри, отговарящи главно за физическото начало, представляват нещо като пирамида с върха нагоре. Тази "пирамида" в славянската традиция се нарича Котел. Тук се натрупва личната сила на човека, насочена навън.
Трите горни чакри, отговарящи за разума и възприятието на тънките планове, представляват пирамида, обърната с върха надолу, и се наричат Чаша. Това е центърът на вътрешните промени. Изпълвайки го, вие преобразувате своя възглед за света, начина си на мислене и вземане на решения. Чашата - това е посоката. Ако тя е празна, цялата натрупана в Котела сила в даден момент ще се окаже ненужна.
Пирамидите от трите физически и трите духовни чакри са затворени, докосвайки се с върховете си в Сърцето и образувайки "пясъчен часовник". Равновесието на този "пясъчен часовник на живота" е залог за спокоен и хармоничен живот. Ключове към хармонията според представите на нашите предци са две чакри: Корем, която отговаря за сексуалността, и Чело, която отговаря за възприятието на света.
Ако при човека липсва възприятие - енергията се застоява в Котела. Без посоката, която й придава Чашата, тя ще започне да се разсейва в постоянни житейски грижи, в агресивност, в хаотични напъни и по-скоро ще причинява неприятности, отколкото да помага за постигането на успехи и хармония.
Опитите да се отрича собствената сексуалност, човекът да се отнася към нея само като към физическа потребност, продължителното въздържание затваря Корема и оставя празна Чашата. Тогава в нашите действия няма сила -застоялата енергия в Чашата отива за празни философствания и самоизмами. Това е пътят на фанатика, който се опитва да натрапи своето учение на всички наоколо, вместо просто да живее в съответствие с него и да бъде щастлив.
Според нашите предци плътската любов е много мощен, магнетичен и вдъхновяващ опит и по този въпрос възгледите им съвпадат с тези на индийските тантрици. Телесното съединяване на мъжете и жените пробужда колосални потоци сила, които са способни да преобразяват тялото и душата.

ТИПИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
При някои хора по рождение преимуществено е изразена дадена чакра, макар обикновено да преобладават смесените типове. Ярки представители на даден тип са се наричали по името на чакрата - например "човек Корем", "човек Извор" и т. н.
Хората с доминиране на Зарод са психически устойчиви, обикновено физически здрави, с плътно телосложение, не са надарени с творчески таланти, затова пък притежават изключителна сила. От тях стават отлични воини.
Тези, при които доминира Корем, обикновено са слаби, жилави, имат обилна космена покривка. Те са общителни, но не блестят с емоционална уравновесеност и разсъдливост. "Хората Кореми" са магнетично привлекателни за противоположния пол. Към този тип се отнасят творческите личности.
При тези, които имат ярко изразена чакрата Ярло, е забележима склонността към напълняване. Те са енергични, здрави, румени, рано оплешивяват. Обикновено са психически стабилни, имат активна жизнена позиция и умеят да постигат целите си.
Хората с най-мощна енергетика на чакрата Сърце са добри и много честни. Те търсят щастие не само за себе си, но и за другите. Най-много страдат от лъжата, несправедливостта, злото и се опитват да се борят с тях. Обикновено имат светли очи и широк гръден кош при мъжете, а при жените - пищен бюст.
Хората на Гърлото са склонни към естетическо възприятие на света. Те са ценители и творци на изкуство. Отличителната им черта са нежната и светла кожа и бледите устни. Често имат проблеми със здравето и нервите - славянските вождове предпочитали да не ги вземат за воини. Представителите на този тип се страхуват от кръвта, житейските трудности и животните.
Доминанта Чело е характерна за родените магове, жреци и ценители. Съдбата им в рода била предварително определена и почти със стопроцентова вероятност те избирали за себе си именно един от тези пътища. За тяхното предназначение са свидетелствали специално разположените родилни петна.
Хората с ярко изразен Извор получават глобална информация от Космоса.


http://www.parallelreality-bg.com/statii/ezoterika/266-2011-02-02-16-15-37.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар