Последователи

четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Мисли Форми 171

             


"Изкуствата са необходими за хората и Истината става смъртоносна за онези, които не са достатъчно силни, за да я разсъждават с цялата си блясък." Всъщност какво може да има в общото между мрачното множество и възвишената мъдрост? тайна, а масите се нуждаят от учение, съизмеримо с тяхната несъвършена причина. " ~ Албърт Пайк






"Обвих широкия свят в по-широкия си Аз и Времето и пространството, което виждам в духа ми. Аз съм бог и демон, призрак и елф, аз съм скоростта на вятъра и пламтящата звезда. 



Цялата природа е грижа за моята грижа, аз съм нейната борба и вечната почивка; Радостната вълна на света минава през мен, нося скръбта на милиони в моята самотна гърда.



Това, което науката не може да обяви, изкуството може да предложи; 
това, което изкуството предлага тихо, поезията говори на глас; 
но когато поезията не може да обясни с думи,това може да изрази музиката. Който знае тайната на вибраци, наистина знае всичко. 

Хазрат Инайат хан.


"Няма сигурност срещу крайното развитие на механичното съзнание, във факта, че машините притежават малко съзнание сега. Медузите нямат много съзнание. Размишлявайте върху извънредния напредък, който машините са направили през последните стотина години, и отбележете колко бавно се развиват животинските и зеленчукови царства. По-добре организираните машини са, твари/креатури които не са толкова от вчера, както през последните пет минути, така да се каже, в сравнение с миналото. "~ Самуел Бътлър 1835-1902.



"Има много нива на живот, които не можем да видим и да знаем, но със сигурност съществуват. Има един по-голям свят, достатъчно голям, за да включи безсмъртието ... Нашите духовни навици принадлежат на този по-голям свят ... Ако смъртта очевидно е външен факт, безсмъртието е вътрешна сигурност. "Manly P. Hall 33 ° 1901-1990.



Нищо не идва без предупреждение, но мнозина могат да пропуснат съобщението. Затова е много важно да слушате собствената си интуиция, вместо да я управлявате. ~ Терънс Маккена. 🍄



"Врана или гарван е началото на великото духовно творчество в алхимията. В периода на разтваряне на този алхимичен процес се разкрива или разкрива черната врана или" сянката "в психологията на Юнг. Процесът на разтваряне, в херметични текстове, гласи, че: "Враната - наблюдаващият себе си - се разтваря пред очите си, за да разкрие своята бяла или по-чиста част. Отразено обратно от басейна на разтварянето, това е бялото изображение на душата на душата ", което е изложено по време на тази психоаналитична алхимична операция ..."

- Paul Francis Young.




Нищо не става  реално до изпитанието - Дори поговорка не е поговорка докато твоят живот не го илюстрира. ~ Джон Кийтс 1795-1821.
                         


"В онези времена, когато изгорих китарата си, беше като жертва. Ние всички изгаряме неща, които обичаме. Обичам китарата си. "


~ Джеймс Маршал" Джими "Хендрикс 1942-1970.


Планетите не са Вещество или Материя, но възли на вибрации, които резонират в множество измерения, които се разгръщат един в друг в моделите на комплексна рекурсивност, в която Слънцето, Луната и Сатурн са също така и на Земята. ~ Уилям Ървин Томпсън.




През последните сто години, чрез Науката за антропология, етнография, етномедицина и ботаника, новините са пристигнали, че тези "примитивни" хора всъщност са майсторски техници на пътуването в свят на неврологичната въображение - свят, който не сме знаели че съществува; свят, който е далеч от нас, свят в сърцето на атома, е от рибарите на дъждовните гори. ~ Терънс Маккена 1946-2000.



"Външен вид" е дума, която съдържа много изкушения, поради което я избягвам колкото е възможно повече. Защото не е вярно, че същността на нещата "се появява" в емпиричния свят. "Friedrich Nietzsche




"Няма нищо тайно, защото времето вижда и чува всичко и разкрива всичко". 🌟Sophocles






Желаете ли да сте тук - Пинк Флойд // Крепостта на затвора - Винсент Ван Гог

                                  



"Любовта не се стреми да угоди, нито за себе си има грижа, а за другите дава спокойствие и изгражда небето в отчаянието на ада." Уилям Блейк


"Смъртта не изгасва светлината, тя загася лампата, защото идва зората." Рабиндранхат Тагор



"Как мога да бъда значим, ако не хвърлям сянка? Трябва да имам и тъмна страна, ако трябва да бъда цял." Карл Г. Юнг

                                   



"It's all in the mind."



⭐George Harrison

                              


"Никой не може да посрещне часа на изгрева, ако преди това не е преминал нощта на изпитанията"

Ян ван Райкенборг: Dei Gloria Intacta



За да се осъществи законът на Любовта във вас, необходимо е абсолютно скъсване с всичко старо. Любовта не расте върху една опорочена земя, тя не вирее в мрака и не търси компромис. 
Истинската любов е абсолютна от самото начало. С това всичко е казано.Тази Любов побеждава и унищожава всичко, което и се противопоставя. Вие трябва да построите моста на постигането чрез саможертва и служене .Чрез вашата жертва братята и сестрите ще могат да продължат да вървят по Пътя, а също и онези, които ви мразят и са ваши врагове, ще могат да направят една нова крачка в човешкото си развитие. 
Ян ван Райкенборг


Дълъг, много дълъг е този път назад към Единството, назад през седемте космични области до най-висшата и гореща сфера. Но това е възход от сила към сила и от великолепие към великолепие, път на свободен от болки живот в блаженото щастие на възстановената, съвършена хармония с Вселенския баща, в най- висше, съвършено служене, като истински Божи син, който изпълнява волята на Отеца в радостна доброволност, в съответствие със своето призвание, в полза на цялото Творение и за прослава на името на своя създател. Египетският прагносис - 2-ра част



Избягвайте да правите, казвате или търсите безполезни неща, защото времето ви в този живот е кратко. 
Потърсете в сърцето си източника на страданието си и затваряйте този източник всяка минута от деня. Не правете и не казвайте нищо необмислено, за да не създавате причини за нови скърби. 
Мислете, че най-силен е винаги онзи, който побеждава себе си. 
Ако болката ви завладее, успокойте се и не потъвайте във вцепенение и лъжи, а гледайте на всичко в светлината на нейните многообразни връзки! 
Разберете, че това е като пречистващ огън, който изгаря раните и ги дезинфекцира.Трябва усърдно да извършвате това пречистване, защото няма да станете пример за другите, докато не родите нов Феникс. 
Не гледайте назад и не копнейте нещата да се случват още в този момент, защото вечността вибрира във всяка секунда. 
Това може много да ви помогне по вашия път, тъй като нито завистта, нито омразата, нито ревността могат да преуспеят в настоящето. 
Избягвайте да се изолирате, тъй като вашето работно място е светът и човечеството, и душите на онези, които се изолират, ще станат безплодни и самомнителни. 
По всяко време бъдете готови да се учите един от друг, затова се научете да слушате и да мълчите. 
Говорете само, ако езикът ви е чист и не желае, и не може да наранява; говорете само, ако наистина имате какво да кажете. 
Бъдете търпеливи в голяма любов. 
Стремете се да унищожите всякакво желание за силни усещания, защото силните усещания смущават вибрацията, иначе всичко ще стане на водовъртежи и вълни като кипящо море и ще смути духа ви. 
Стремете се да гледате на нещата обективно, като ги възприемате безлично. Онези, които останат извън досега им, могат да гледат на тях като цяло и могат да изпитат лечебния резултат от тях с ясно съзнание. 
Не желайте никакво развитие на себето, защото мъдрият човек знае, че цветето, което расте в добра почва, ще процъфтява от само себе си и не е нужно да прави нищо, освен да копнее за светлината. 
Мислете също така, че каквото и да правите, трябва да го направите сами, за да можете да осъществите единството в Него. 

Old text by Jan van Rijckenborgh


Качеството, видът, естеството на душевното състояние са резултат на човешкия ядрен реактор – сърцето. Те определят жизненото състояние, жизнения път. Човекът не може да направи друго, освен да следва състоянието на своето сърце. И когато в даден момент неговото душевно състояние т.е. излъчването на сърдечното светилище, се формира по определен начин, човек понася задължително неговите въздействия и следва насоките му. Всичките ви възможности, всичките ви интелектуални и други постижения зависят без изключение от качеството и въздействието на вашето душевно състояние и му се подчиняват.
Ян ван Райкенборг: Египетският прагносис и неговият зов във вечното днес - 4



Тринадесета книга:
Хермес Трисмегист към Тат:
За Универсалната духовна душа, или освещаващия Дух

1. Хермес: Духовната душа, о, Тат, е от самото същество на Бог, доколкото въобще може да се говори за съще­ство на Бог; както и да е, само Духовната душа познава себе си изцяло.
2. Ето защо Духовната душа не се различава от същество­то на Бога; тя произлиза от този Извор, както светли­ната – от Слънцето.
3. В човека тази Духовна душа е добра, ето защо някои хора са богове; човешкото им състояние е много близко до божественото. Затова Добрият демон нарича боговете безсмъртни хора и хората – смъртни богове. В лишени­те от разум същества вместо Духовната душа се изявя­ва природата. Ако има душа, има и Духовна душа, така както навсякъде, където има истински живот, има и душа. Но душата на лишените от разум същества е само живот без Духовна душа. Защото Духовната душа е благодетелка на човешките души: тя ги обработва и изгражда в името на Доброто. 
4. В лишените от разум същества тя действа заедно с природния им вид; обаче в човешките души тя действа против природния им вид.
5. Всяка душа, влязла в тяло, започва моментално да бъде измъчвана от страдание и силно желание, защото стра­данието и желанието в плътното материално тяло се разпространяват като пожар, в който душата се задушава и загива 
6. Когато Духовната душа може да ръководи такива души, тя изпраща светлина към тях и се противопоставя на техните наклонности. Както един добър лекар изгаря и изрязва болното място в тялото, така Духовната душа кара душата да страда, като я отклонява от желание­то й за наслада и удоволствия, които са причина за бо­лестното й състояние.
7. Голямата болест на душата е отричането от Бога и възникналото от това погрешно мислене, което при­чинява всички злини и нищо добро. Затова Духовната душа, борейки се с тази болест, възстановява в душата Доброто, така както лекарят дарява отново здраве на тялото. 
8. Човешките души, които не позволяват на Духовната душа да ги води, се намират в същото състояние, в ко­ето са душите на лишените от разум животни. Тогава Духовната душа работи заедно с тях и ги оставя свободно на инстинктите и влеченията, към които те би­ват притеглени, и чиято сила ги повлича и държи в тях­ното неразумно състояние. Така, като лишени от разум същества, те непрестанно се отдават на своите раз­юздани страсти, влечения и желания и не могат никога да се наситят на греховете си; тъй като неразумните въздействия на страстите, влеченията и желанията са едно безгранично зло.

анализ: --Това състояние, което ви одушевява всяка секунда, е със­тоянието на вашата душа. То не е статична стойност, която трябва да приемете просто така. Не, вие можете да промени­те, фундаментално да промените естеството на вашата душа. Когато чуем някой да казва: „Да, аз съм си такъв, това е моят тип, моят характер”, тогава ние знаем, че вече е твърде къс­но. Защото ако действително сте един истински ученик на Гносиса, вие ще се променяте от ден на ден, ако всичко се развива добре при вас. Тогава вашият тип и характер ще се променят.
Още от самото раждане се изявява един определен душе­вен процес, душевен вид. Вие го откривате в течение на годи­ните. Но това не означава, че трябва да се примирявате с това състояние. Вие можете да го промените основно чрез себеот­даване, което означава: с вашето себе, с вашето съзнание, със силите на светилника на светилището на главата, вие трябва да слезете в сърдечното светилище.
Вашето душевно състоянието е подложено постоянно на много промени. Вие можете да го правите все по-лошо, все по-пагубно. Вие можете също да го приемате напълно авто­матично. Но е възможно също така да подготвите вашето ду­шевно състояние съвсем съзнателно, така че то да може да приеме самия Дух.
Повечето хора приемат душевното си състояние като да­деност. Тогава много бързо в процеса на остаряване се из­гражда на тази основа цялостният вид, характер, тип и всич­ки процеси на обмяна на веществата се приспособяват към него. Така се стига до едно състояние на кристализация, и тогава човекът е абсолютно загубен за промени.
Сега може би ви става ясно, че всички, които не искат да приемат своето душевно състояние такова, каквото е, не искат да затворят и вкоравят сърцата си, трябва да приемат борбата на сърцето, да променят душевното си състояние, и по този начин да променят хода на целия си живот, да го обновят според Духовната душа. Те придобиват друго душевно състояние, друго духовно-душевно състояние, в което животът на Розата може да се развие напълно. В резултат на това Духът, сам Бог, може да влезе в светилището, така че заедно с Хермес можем да кажем: Духовната душа, о, Тат, е от самото същество на Бог.

Египетският прагносис част 4 от ЯН ВАН РАЙКЕНБОРГ


Материалистичното поведение на водещите човечеството групи, с всичките скрити етерни, астрални и ментални причини, сътвори такова състояние на съществуване, което е по-страшно, фатално и смъртоносно от всичко, което беше изпитано и преживяно по време на войните през изминалото столетие. Това е едно пъклено дихателно поле, един ад, който необуздано въздейства с всички сили на огледалната сфера върху човечеството.
Това, което някога беше предизвестено като заплашителна опасност, сега е станало факт. Резултатът е едно много ясно и извънредно тежко психическо смущение в подрастващите поколения. Без преувеличение може да се каже, че човечеството е на път с много бързо темпо да стане фундаментално душевно болно.
Под ръководството на своите авторитети човечеството е вкарано в пропастта, а великите сили взаимно си пречат, за да може то да се измъкне оттам, така както беше още в праисторическите времена.

Ян ван Райкенборг
Из «Универсалното лекарство»



Истинската работа в служба на Светлината никога не е един непрекъснат извор на страдания и болки. Веднъж започната, тя ще доживее до своето осъществяване и ще бъде доведена да съвършенство. Произлязла от Светлината, тя ще се завърне със своята жътва отново при нея.

Dei Gloria Intacta
Ян ван Райкенборг


Когато флуидът на Новото съзнание се влее в светилището на главата, то започва ярко и забележимо да свети. Библията говори за "Знака на Човешкия син". Той сияе от светилището на глвата и излъчва от огледалото на челото - отвореното пространство зад челната кост. Нарича се "Знакът на Човешкия син", защото това е истинският, изначален огън на съзнанието. Когато мозъчната система може да вдиша този изначален астрален огън и седемте мозъчни кухини се изпълнят с него, той започва да се излъчва навън. Фокусът на това лъчение се образува в споменатото място зад челната кост.

Ян ван Райкенборг: Изявата на Гносиса в наши дни


„Ако желаете да станете херметичен човек, човек, който може да бъде наречен Хермес, Меркурий, тогава в сърцето ви трябва да настъпи покой. Понятието „Хермес”, или „Меркурий” означава човек, който се е пробудил в новото душевно съзнание, човек, за когото се отваря божествената мъдрост, който издига светилището на главата към неговото висше призвание. Но това призвание не може да бъде изпълнено, акоученикът преди това не се е научил да отваря в безмълвие сърцето си за Духа. Да се постигне утихване на сърцето е задача, която се възлага на всички, които истински търсят Гносиса. Това означава, че сърцето трябва да бъде пречистено, напълно спокойно, уравновесено и отворено.”


Ян ван Райкенборг: Египеткият прагносис и неговият зов във вечното днес - І
                     


Когато в Библията се казва, че човекът е създаден по образ и подобие Божие, не правете грешката да си мислите за природно родената личност. Истинският човек от божествената раса е микрокосмосът, монадата. Личността е инструментът на човека, с чиято помощ за него става възможно да се доближи до същността на монадата, да познае и да изпълни нейната цел и мисия. 
Когато след това научите, че човекът е самоизграждащо се същество и че мисията му е да осъществи самия себе си, вие разбирате, че трябва да се научите да мислите за видимата човешка форма по нов начин, по начин напълно различен от обичайния за света. Човешката личност се изявява в света като мъж и като жена. Като се има предвид, че фундаменталната природа на мъжа и на жената е напълно различна, това предизвика много объркване и страдания в хода на света към неговия надир. Това беше, между другото, една от причините за силна връзка с природата. 
Още от началото на надира човекът разбра, че е необходимо съвършено сътрудничество между двата пола. Но това сътрудничество – неговата същност, природа и цел, до ден днешен е било разбирано и прилагано по много различен начин. Всъщност в надира между двата пола никога не е имало наистина тясно, хармонично и на високо ниво сътрудничество, защото истинската му природа не е била разбрана. Затова е имало епохи, в които мъжете са били третирани като роби, както и епохи, в които така са третирали жените, да не говорим за други видове отношения. В древната цивилизация на Египет е имало период, в който мъжът е трябвало да обещае подчинение на жената и това изискване е присъствало в класическата формула на брака, докато в по-късните религиозните формули ролите са били още веднъж сменени. 
В магията сътрудничеството между мъжа и жената на основата на съвършено равенство винаги е признавано като разбиращо се от само себе си. В гностичната магия то е неизбежно изискване, защото всъщност нищо добро, нищо освободително не може да се осъществи, ако това сътрудничество не е съвършено. Не бихме се отдалечили твърде много от нашата тема, ако кажем, че отсъствието на великия принцип на сътрудничество на половете обяснява ужасните условия и потисничеството на човешките същества в надира на материалността. В действителност безбожният ход на човечеството се дължи на незнанието за истинското значение на тези две сили-близнаци в човешката природа. 
Две сили, два потока се излъчват от монадата, от микрокосмоса. Тези два потока са абсолютно равни по отношение на тяхната стойност и важност. Те са в отношение позитивен-негативен, в общоприетия смисъл на думата, но са от различна поляризация при човешките монади. Всички човешки монади могат да бъдат разделени на две големи групи. При едната – първият поток на монадата е поляризиран позитивно, а при другата – вторият поток е поляризиран позитивно. Двете групи следователно са съвършено еднакви и все пак ясно се различават една от друга. За да обозначим това подобие в разделението, ние използваме израза „еднакви, но обратни”, следователно става дума за поляризация, която е „еквивалентна, но обратна”. Няма да намерите този израз в речника, защото тази концепция е напълно непозната. Ако беше позната, днешният свят щеше да изглежда по съвсем различен начин! 
Освен на тези два потока, човешките монади, поради своите излъчвания, са разделени още и на седем групи, без при това да губят своята равнозначност. Ние няма да разглеждаме сега този въпрос, за да избегнем объркването. 
Вие ясно виждате, че еквивалентната, но обратна поляризация на двата монадични потока се дължи в частност на факта, че формата, чрез която се изявява монадата в различните области на творението, е от два типа: мъжката форма и женската форма. Като позитивна сила, като положителен полюс, в едната доминира мъжката сила, а в другата – женската мекота. 
Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри: КИТАЙСКИЯТ ГНОСИС



Петте цвята заслепяват окото, 
петте звука оглушават ухото, 
петте вкусови усещания развалят вкуса. 
Тази система започва да действа от люлката и продължава до гроба. На развитието на Царството на Бог, което е потенциално в човека, се противодейства чрез това заслепяване, това оглушаване и тази поквара. Човек има очи, но не вижда, има уши, но не чува. Този недъг го подлага на разрушение и кристализация. 
Изглежда, че всеки човек знае това интуитивно. Той се чувства застрашен във всяко отношение от този голям конфликт. Неговият живот, здравето му, жизнените му сили са в сериозна опасност! Ето защо той непрекъснато експериментира – за да избегне опасността! По този начин неговото състояние става все по-несигурно, защото неговата дейност има за основа слепотата и глухотата му. Неговите желания и ненаситност, имащи за цел само собственото му съхранение, дезорганизират светилището на сърцето. Всичко става все по-трудно за самия него и за другите. 
Яростно препускане и преследване объркват човешкото сърце. Трудно достижимите блага тласкат човека към пагубни дела. 
Сега вие разбирате напълно тези думи. Не ги разглеждайте повърхностно, разберете, че всяко човешко дете е принудено да се остави на тези яростни препускания и преследвания в процесите, породени от инстинкта за съхранение. Да разгледаме отново сетивата, за които става въпрос – зрението, слуха и вкуса. 
Не случайно се казва, че окото е огледало на душата. Вашата душа е жизнената светлина, която ви управлява, астралният огън, който ви дава съзнание. Окото отразява състоянието ви на съществуване. Гледайки в огледалото на окото, е възможно да се различат видовете душа. В окото могат да се прочетат всички чувства на душата, всички състояния на душата, всички астрални емоции. 
Както може би знаете, приема се, че етерните вибрации предизвикват това, което наричаме „светлина”. Тези вибрации възбуждат изключително сложната система на окото. След това чрез оптичните нерви те се предават на мозъка, където се ражда впечатлението за „светлина”. 
Ние смятаме, че това не е така. Чрез таламуса вибрациите на седморния астрален светилник, който гори в светилището на главата, се предават на окото. Човек „вижда” в съответствие с предадените импулси; той вижда, или очаква да види, в съответствие с магнитното си състояние. Ако установи конфликт между това, което вижда, и това, което очаква да види, той се заема упорито да възстанови равновесието между вътрешното и външното. Оттук идва „яростното препускане и преследване”. 

Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри: КИТАЙСКИЯТ ГНОСИС



Вие сте в две пространства: първо, във време-пространството, и второ, във вечността, във вездесъщността. В абстрактен смисъл вие като че ли виждате две огнени колела, които се въртят едно около друго. Към кое колело гледат вашите прозорци? Към кое колело гледат вратите ви? (...)
Във всяка секудна от живота си вие се опитвате да бъдете нещо, да докажете нещо. Това, което показвате и доказвате, определя нематериалната сфера, невидимото пространство в което живеете. Затова от момента в който фиксирате вниманието си върху реалните резултати във вашия живот, вие ще узнаете кое от двете колела се върти около вас, преобладава във вашия живот. Съвременната Духовна школа е едно поле, в което ви учат и ви помагат да използвате чашата на сърцето, Граала, изворът на всичко ставащо, и добре да построите къщата на обновлението.
Китайският гносис.



Пътят на Гносиса е този, който ви прави годни да извоювате обратно властта над себе си. Това е пътят, който понякога води до истинска битка с вашето самодоволство и спокойните ви наклонности. Във вас трябва да се изяви чистото, истинско ученичество. Голямата жизнена промяна трябва да стане ясно видима във вас чрез едно поведение на напълно будни хора, които водят войната на себеотдаването. На практика това означава, че вече никога няма да можете да се задоволявате с резултата на сетивното си съществуване. 
Египетският прагносис III


"Във великата макрокосмична свързаност, в която нашата Земя като космос е член в слънчевото семейство, човекът е микрокосмос, една миниатюрна планета. Нашето микрокосмично поле и цялото му съдържание, включително нашата личност, е напълно настроено към космичното земно поле и следователно също и към макрокосмичното слънчево поле. Ние в много отношения сме деца на Земята и всеки атом от нашето малко небесно тяло, на нашия микрокосмос, който също е със сферична форма, е настроен и следователно поляризиран от земното магнитно поле. Всичко, което се случва и се развива на Земята и в нея, в природното стопанство и в Слънчевата система, е от най-голямо значение за всички нас, защото всички ние сме много тясно свързани с тях. Смущения на космоса (нашата Земя) не само причиняват смущения в макрокосмоса (Слънчевата система), но също така и в микрокосмоса (нашето тяло и неговите носители). Житейските ни проблеми могат винаги да бъдат обяснени чрез магнитните процеси, развития и конфликти."
"Няма празно пространство" - Ян ван Райкенборг


Хората често са обезпокояващо консервативни. Думата "консервативен" е производна на латинската дума conservare, означаваща "запазвам". Това, което човек е приел и желае да запази, е често абсолютно неправилно. Естествено стремящият се човек разполага с едно вътрешно притежание. Може би го е постигнал в дългогодишна отчаяна борба; може би то е родено от нощта на времената. При пова всяка крачка е била болезнена. Голямото значение натова развитие се намира извън всяко съмнение. Хубавите страни на всичко това, което стремящият се човек култивира и запазва, са очевидни. И все пак всичко това може да бъде за него препятствие, то може да затъмни неговият поглед, може да го накара да отблъсне светлината, когато тя се появи. Кой има смелоста като Християн Розенкройц да последва Virgo Luciferа - Девицата, носителна на светлина - противно на всички свои очаквания! Този, който по начало се счита за цар, за авторитет, е загубен. Който самоуверено отрича последиците от новия път, не може да върви по него.
Dei Gloria Intacta


Най-характерното качество на новото съзнание е вездесъщността - изживяването и притежанието на всички измерения в космоса, състоянието на единение с Всемирната изява, едновременното съществуване навсякъде и никъде, т.е. "не-битие". 
Това е свидетелството наонези, които изживяват първото сетивно възприятие на новото съзнание. Изживяването на тази вездесъщност, притежанията на всички измерения в космоса и участието в тях, единството с Всемирната изява предизвиква толкова абсолютно различна действителност от онази, с която човек е свикнал в земното жизнено поле, че в тази непреодолима Цялост, в тази абсолютна погълнатост в Цялото човек е склонен да отрече всякакво съзнателно фокусиране. Ученикът не вижда вече пространство, не вижда Логос, порядък, разум и план, съзидание или явление. Той вижда само светлина в която се разтваря в щастливо блаженство; само една сила, с която е едно; възвишено вездесъщо Нищо, с което той е свързан без връзки.
Това обаче е първото преживяване, първото надмощие чрез новото съзнание.
Dei Gloria Intacta

                 
           
   
"Ако сърцето е изпълнено от желание за възкресение и притежава достатъчно искреност, логично е също и Светилището на главата да е готово за започването на душевния процес. Тогава в сърцето се освобождава една прекрасна, една голяма великолепна Сила. В Светилището на сърцето има един много специален орган, който обозначаваме в нашата философия като Розата на сърцето или също като Праатома. В частта на сърцето, където се намира Розата, е разположена една много могъща неизявена сила, която в нашата философия се обозначава като Кундалини, като Кундалини на Сърцето. Ако започне процеса на душевното изграждане, тази Кундалини ще се освободи. Тогава тази сила започва да излъчва и да осветява един все по-голям радиус на действие: Розата на Сърцето се отваря."
Събуди се! - Ян ван Райкенборг


"До истинската Божествена праведност можете да се приближите само чрез процеса, резултат на дълъг и често мъчителен опит. Наистина, философски можете донякъде 
да обясните Божествената праведност, например можете да установите в каква посока да търсите. Можете да кажете: "Тази праведност предполага едно определено жизнено поведение, изисква безусловни действия". От човека, който върви по пътя на Розата се изисква чист живот. Ако този човек вътрешно познава гностичната праведност, той може да осъществи тези действия. Вътрешното разбиране го прави способен да изкове ризницата на неприкосновеността.
Но с какво и как трябва да започне той? Най-напред трябва да се откаже от високомерието си, да се сбогува със заблудата: "Аз знам това! - Аз разбирам тов а добре! - И действам толкова добре!" Той трябва съвсем точно да осъзнае безнадеждността на играта на промените в него самия и напълно да изпита вътрешната нищета, която, както при Християн Розенкройц, е следствие от тази игра. Когато така е детронирал мнимата сигурност на аза си и в себе си не намира нищо друго освен несигурност, не му остава друго - когато поривът на кръвта го тласка към това - освен интензивно да жадува за Божествената праведност. Тогава той е започнал да се препасва с истината."

"Мистерията на живота и смъртта"
Ян ван Райкенборг


Не съдете
Въпросът сега е как ученикът би следвало да се държи в периода между сбогуването с диалектичната нагласа да критикува и придобитата нова зрялост в резултат на смяната на личността. В това време на преход не трябва ли да се решава и действа за или против нещо? Ние трябва да различаваме приятел от враг, нали?
В този период вие трябва да живеете според вашите най- святи стандарти, чиято основа е във вашето сърце и искрят във вашето съзнание. Всичко, което се намира извън това, е само догадка. Започвайки от тези стандарти на живот, вие вършите своята работа по най-добрия начин и с всеки следващ ден се опитвате да подобрите и облагородите тяхното качество. 
Съденето и критикуването ще ви нападнат – но вие не съдете. Просто вършете работата си според вашето убеждение, опитвайки се да усетите какво мотивира другия, какво цели, какво иска.
Когато вашето мнение или желание е в противоречие с това на някой от вашите приятели, колеги или роднини, вие моментално извиквате в съзнанието си своите собствени несъвършенства и структурни недостатъци. Изследвайки себе си, вие ще се замислите върху ситуацията. И със сигурност ще видите светлината, без да е необходимо да насилвате своите житейски ценности.
Из „Светлината на Света“ Ян ван Райкенборг



Заповядай на душата си да отиде в Индия, и тя ще бъде там, още преди да си ù заповядал.
Заповядай ù да отиде до океана и тя в същия момент ще бъде там – не по начин, сякаш е предприела едно пътуване от едно място до друго, а така, като че ли вече е била там.
Заповядай ù дори да се издигне към небето, и тя няма да
се нуждае от крила. Нищо не може да я възпре – нито
огънят на слънцето, нито на етерите, нито закономерно-
то движение на небесния свод, нито телата на звездите;
тя ще премине през всички пространства и ще се издигне
в полета си до най-далечното небесно тяло.
И ако ти самият тогава пожелаеш да преминеш дори през
самия свод на Универса, за да видиш какво има отвъд, в
случай че нещо съществува извън Всемира, ти ще бъдеш
способен и на това.
Ян ван Райкенборг: Египетският прагносис...1



Един ден , когато си замина от Земята , не искам ни фанфари , ни сълзи тленното ми тяло / дреха / нека в огън да се изгори .
Ще минат години , векове , епохи , както всички сме забравяни така ще бъде и със мен и теб помни !
Нищо не мога трайно да оставя , всичко рано или късно ще се изпари ...
Едно се само в края си научих , Любовта си всеки от първи дъх до сетен да не я пести !


Menvra Zayn

Няма коментари:

Публикуване на коментар