Последователи

понеделник, 5 ноември 2018 г.

Мисли форми 171/МАХА МАНТРА



Думите "Харе Кришна" са част от мантрата, съставена от санскритските имена на Бог Вишну - "Хари"/БААЛХАРА, "Кршна" и "Рама"/БААЛАРАМА. И трите имена се съдържат във Вишну сахсра нама. 

Според Бхактиведанта Свами Прабхупада, Кришна и Рама се отнасят до самия Бог и означават "този, който е всепривличащ", "източникът на цялото удоволствие", идващо от българското кръшна снага, Кршна (всепревличаща) докато Хара се отнася до "енергията на Бога/КИ на БААЛ/. Думата "Хара/ХОРО", е обръщение към енергията на Бога, а думите "Кришна" и "Рама" са обръщения към самия Бог. Както е известно Шри Рама е роден в Тракия. Рама е последната инкарнация на Вишну пред Трета-юга,и трябва да е роден преди 9976ВС.

Трансцеденталната вибрация, която се създава при повтарянето на Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе, е най-висшият метод за възстановяване на трансцеденталното ни съзнание. Всички ние сме духовни същества и затова нашето изначално съзнание е Кришна съзнание, но тъй като от незапомнени времена общуваме с материята, материалното обкръжение е изкривило съзнанието ни. Материалното обкръжение, в което живеем, се нарича майа, илюзия. Думата майа означава „това, което не е”. Кое е илюзия? – Това, че се опитваме да властваме над материалната природа, въпреки че сме подчинени на неумолимите й закони. Когато слугата се мъчи да подражава на всемогъщия си господар, това е илюзия. Ние се опитваме да експлоатираме ресурсите на материалната природа, но така само още повече се оплитаме в сложните й лабиринти. Макар че правим тежки усилия да победим природата, ние ставаме все по-зависими и по-зависими от нея.

На тази нелепа борба може да се сложи край, ако възстановим вечното си Кришна съзнание. Трансцеденталният процес, с който можем да пробудим изначалното си Кришна съзнание, е повтарянето на Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе. Тази трансцедентална вибрация изчиства от сърцето всички заблуди. А коренът на всички заблуди е погрешното убеждение, че сме господари на всичко около себе си.

Кришна съзнание не е нещо чуждо, изкуствено наложено на ума. То е естествената, първоначална енергия на живото същество и се съживява, когато слушаме трансцеденталната вибрация. За сегашната епоха се препоръчва именно тази най-проста медитация. Всеки сам може да се убеди, че когато повтаря маха-мантрата, великата мантра на освобождението, изпитва трансцедентален екстаз, който идва от духовната сфера. Докато човек има материални схващания за живота, той е зает със задоволяване на сетивата си също като в по-низшите, животински форми на живот. Когато се издигне малко над това равнище на сетивно удоволствие, той започва да размишлява как да се освободи от плена на материята. Когато остави зад себе си и това, когато вече е достатъчно интелигентен, той се опитва да открие върховната причина на всички причини – вътрешна и външна. А когато постигне духовно разбиране за нещата, преодолявайки сетивата, ума и интелигентността, той се намира на трансцедентална платформа.

Повтарянето на мантрата Харе Кришна е дейност от духовното равнище, затова тази звукова вибрация минава отвъд обсега на по-низшите нива на съзнанието – сетивното, умственото и интелектуалното. Ето защо не е необходимо да разбирате езика на мантрата, да разсъждавате върху нея или да я осмисляте интелектуално, за да я повтаряте. Тя идва направо от духовната платформа и всеки може да я произнася, без да му е нужна някаква предварителна подготовка.

Думата Хара е форма на обръщение към енергията на Бога, а Кришна и Рама са обръщения към самия Бог. Кришна и Рама означават върховното удоволствие, а Хара е върховната енергия на удоволствието на Бога, която в звателен падеж се променя в Харе. Върховната енергия на удоволствието на Бога ни помага да Го достигнем.

Материалната енергия, наречена майа, е друга една от многото енергии на Бога. Ние, живите същества, сме също енергия на Бога, междинна енергия. Живите същества са описани като по-висши от материалната енергия. Когато по-висшата енергия влезе в контакт с по-низшата енергия, се получава несъвместима комбинация; но когато по-висшата междинна енергия е в контакт с по-висшата енергия Хара, живото същество заема своето щастливо, естествено положение.

Тези три думи: Хара, Кришна и Рама, са трансцеденталните семена на маха-мантрата. Повтарянето на тази мантра е духовен зов към Бога и Неговата енергия да закрилят обусловената душа. То е като искрения плач на дете, което вика майка си. Майка Хара помага на преданоотдадения да получи милостта на Бога, Бащата. И Богът се открива пред преданоотдадения , който повтаря мантрата с искреност.

В тази епоха на конфликти и двуличие няма по-ефективно средство за постигане на духовно познание от маха-мантрата: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе.




Маха Мантра медитация

От Свами Бхакти Алока Парамадваити

Думата мантра произлиза от две санскритски срички: ман, която значи „ум” и тра, която значи „освобождавам”. С други думи, мантрата е звукова вибрация, която позволява да освободим нашият ум от влиянието и безпокойството на материята. С помощта на мантрата можем да поправим ума си, да го успокоим и да му изпратим вълни на мир и хармония. Маха значи „велик”. Мантрите са главно екстракти от свещените текстове като Ведите, Упанишадите и Пураните. Всички мантри и всички процеси за себереализация се съдържат в Маха Мантрата Харе Кришна. Освен това Бог Чаитанйа установява тази мантра – мантруването на Святите Имена на Бога – като препоръчителен процес за себереализация през тази епоха.

Трансцеденталната вибрация съдържаща се в Харе Кришна мантрата е сюблимен метод за пробуждане на нашето оригинално съзнание. Мантруването е зов към Бога и Неговата духовна енергия, с която Той дава защита на обусловената душа. Думите Кришна и Рама сочат самия Бог. Името Кришна значи „най-привлекателния”, а Рама значи „най-висшето удоволствие”. И така, значението на Харе Кришна Маха Мантрата е:

О, мой най-привлекателен Господи, произход на всички удоволствия!
О, духовна Енергия на Бога, моля бъди така добра и ме ангажирай в твое предано служене!”

Мантруването на Святите Имена или Харе Кришна Маха Мантрата може да се извърши по два начина; самостоятелно, което може да бъде в тишина, с тих глас (или шепнешком) или с цял глас, а също и колективно заедно с другите, понякога в акомпанимент на музикални инструменти. За лична медитация е препоръчително да се мантрува Маха Мантрата с Джапа, вид броеница с 108 мъниста (бел.прев. плюс едно, на което не се мантрува), направени специално за тази цел. На всяко мънисто се повтаря цялата мантра.

Маха Мантрата трябва да се произнася внимателно, така както е написана. Всеки трябва да я повтаря отново и отново. Нека вашият ум се къпе в пречистващата вибрация, която идва от Маха Мантрата.Също така тази мантра има и друго предимство, можете да я ползвате навсякъде и всякога: в къщи, в автобуса или в самолета. Бог Чаитанйа ни даде Маха Мантрата. Той я препоръча на нас, обикновените паднали души и Той я даде на всички, било то квалифицирани или не. Единственото условие за мантруване е да имаме вяра. Ако имате пет минути или сте тъжни, или ако ви е скучно – започнете да повтаряте Маха Мантрата на висок глас или на ум, ако е необходимо, и вие незабавно ще бъдете изтеглени от светския шум, а вашите мисли ще станат по-чисти.

Да се мантруват святите имена на Бога не е просто акт на вяра и надежда, но също така научен метод да контактувате и автоматично влизане във връзка с Абсолютното Битие. Чрез тази връзка всеки се пречиства; това не е просто въпрос на вяра. Когато има контакт между две субстанции, висшата субстанция винаги повлиява на по-низшата и чрез тази връзка, низшата асимилира характеристиките на висшата. Това значи, че когато мантруваме Святите Имена на Бога, ние чрез контакта ще асимилираме характеристиките на Абсолютната Истина, а тези характеристики са чисти. С други думи да се мантруват Святите Имена на Бога означава да се асоциираме директно с Него. А когато някой се асоциира с Бога той добива божествени характеристики; и когато някой е напълно пречистен той става приятел с Бога. Мантруването на Харе Кришна мантрата дава принципно следните ефекти:
Пречиства сърцето
Гаси огъня на материалното съществуване, трансформирайки материалното съзнание в духовно
Помага ни да вкусим най-висшия нектар на всяка крачка
Дава ни Према, или божествената любов

Тъй като ние сме живи души от духовно естество, по принцип ние сме единици съзнателни относно Бога, но поради контакта ни с материалната природа от незапомнени времена, нашето съзнание е изкривено от материалната атмосфера. Mатериалната атмосфера в света, където ние действаме в настоящето се нарича майа или илюзия. Майа значи „това което не е”. И така, в какво се състои тази илюзия? Тя се състои в това, че всички ние се опитваме да притежаваме материалния свят, докато реално ние сме в челюстите на множеството му закони. Ако някой слуга по изкуствен начин се опита да имитира Всемогъщия Бог, това се нарича илюзия. Ние се опитваме да експлоатираме ресурсите на материалната природа, но всеки път се омотаваме повече и повече в нейната сложност. По тази причина, въпреки че сме посветени на тежка битка да превземем природата, въпреки това ставаме зависими от нея. Тази илюзорна битка срещу материалната природа може да бъде спряна незабавно, ако пробудим нашето вечно Кришна съзнание. Да се мантрува Харе Кришна е трансцедентален процес да съживим това оригинално и чисто съзнание. Мантрувайки тази освобождаваща звукова вибрация ние можем да пречистим нашите сърца от съмнението и страха.

Възпяването на Харе Кришна Маха Мантрата идва от духовна платформа и затова тази звукова вибрация е супериорна за всички по-ниски слоеве на съзнание, които са сенситивно, ментално и интелектуално. Съответно, не е необходимо да разбираме езикът на мантрата, нито са необходими някакви умствени спекулации или интелектуална настройка за да се възпява тази Маха Мантра. Тя е автоматична, тъй като идва от духовна платформа и затова всеки може да участва в мантруването без всякакви изисквания за притежание на качества.

Тази практика (възпяването), която е по-силна от повторението на Маха Мантрата, обхваща много неща: общият сантимент, който характеризира тези, които мантруват заедно, издигайки нивото на съзнание и стимулирайки формирането на силни духовни връзки в конгрегацията. Идивидите, както и групите са облагодетелствани от акта на мантруване, тъй като то извисява ума до нивото на предаността, която го подготвя за медитация.

Да се възпява преди мантруване на Маха Мантрата по медитативен начин е прост и ефективен метод да се канализира прекомерната негативна енергия в правилна посока, защото всички песни са експанзи на Маха Мантрата. Много хора първоначално се чувстват странно или некомфортно да започнат мантруване. Но по-късно личности с разнообразно минало и позиция намират себе си чудно трансформирани от това изживяване, тъй като това дава толкова много в замяна на твърде малко. Не е нужно да бъдете велик певец или медитатор за да изпитате топлотата на любовта, която идва чрез мантруването на простите фрази от преданоотдадено естество:

Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе
Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе



                

Няма коментари:

Публикуване на коментар