Последователи

събота, 17 ноември 2018 г.

Физиогномика






Какво може да се разбере по чертите на лицето?
По принцип всяка една човешка мисъл се изписва на лицето. Могат да се познаят болестите, темпераментът, предразположенията на човека към различни действия и дори колко ще живее. Човешкото лице се дели на три основни части: от основата на главата до основата на носа – първа част, носа до основата на челото – втора част и от основата на челото до основата на косата – трета част. Първата част има отношение към физическия живот, втората – към емоционалния, а третата – към мисловния. Хармонично развития човек има равни (или близко до равните) части на лицето т. е. първата част = втората = третата. В зависимост коя част е по-развита при вас (можете да измерите с пергел и линия) може да направите извод за основните стремежи в живота ви и съответно да разберете в каква посока да работите, за да уравновесите силите, които работят във вас.




Какво можем да разберем например по носа?
Можете да разберете дали един човек лъже например (смее се). Ширината на носа в основата определя емоционалността на човека. На нос с дължина 6см отговаря ширина 35мм. Това са хармонични пропорции. Ширината на основата на носа показва доколко добре е развито дишането и въобще гръдния кош в човека. Дишането пък има отношение към мисълта и най-вече нейната дълбочина. Тесен нос в основата говори от една страна за плитка мисъл и от друга страна за недобро дишането и съответно кръвообращение. Дължината на носа определя схватливостта и интелигентността на човека, гъвкавостта на мисълта. Ширината на целия нос има отношение към нюансите и изтънчеността на мисленето, а също и на движенията. Широк, месест нос говори за по-груб човек – мисли всичко на едро, не обмисля детайли, няма изтънчена мисъл от една страна, а от друга е възможно това да говори за човек който е по-невнимателен в държанието си към околните (отново понеже не схваща тънките нюанси на ситуациите в които изпада), повече човек на действието. Освен мерките като височина и ширина, носовете могат да се делят и посред това каква форма имат…



Високо чело е признак за голям ум.
Стига височината да не се дължи на оплешивяване! Челото има отношение най-вече към умствения живот на човека. То отново се дели на три части при мислено хоризонтално делене. Най-долната част на челото е свързана с предметния ум, наблюдателността в човека. Хора с изпъкнала долна част на челото са добри във всичко що се отнася: до формата на нещата (примерно фотография), наблюдение и изследване (естествени науки), мерене… теглене и броене. Въобще тази част е свързана най-вече с физическия свят.



Средната част на челото е свързана с способностите на човека да помни събития, места и случки, усета му за тон и време, ориентирането в пространството., въображението. Най-горната част на челото е свързана с високо идейния свят. Хора със силно развита горна част са добри философи,имат добре развита абстрактна мисъл.




Волевите хора имат така наречената волева брадичка, брадата е свързана с волята. Добре изразена и хармонично поставена брадичка говори за решителен и смел човек в своите действия. Заострена брада говори за бърз и пъргав ум. Много широка и нехармонична брада говори за прекалено развити физически способности в човека за сметка на умствените или емоционалните.
Не трябва да се забравя, че за да сме сигурни, че дадено качество е развито в даден човек то трябва да е отбелязано поне на 3 места – примерно ръката (хиромантия), лицето (физиогномика) и черепа (френология). Последната – казахме, работи с лицето, челото, очите, носа, устата и брадата на човека. Хиромантията е най-трудната наука. В този ненарочно получил се обзор не можем да пропуснем Астрологията. Някои я наричат Царица на Окултните Науки. И има защо. Най-добре е да се вземат под внимание възможно най-много показатели – хороскоп, линии на ръката, черти на лицето, форма на черепа, излъчване.

Един от най-лесните начини да започнете изследването на лицето си е да разчетете картата на своя житейски път – какво се е случило и ще се случи през отделните десетилетия и дори през всяка отделна година – като изхождате от облика си в момента. Всяка главна черта символизира приблизително едно десетилетие от живота ви. Когато тя е голяма, силна или особено красива, се смята, че съответстващият й период като цяло е положителен.

Двата най-важни типа черти на лицето се наричат Планини и Реки. Планините са костните области – челото, носът, брадичката и челюстта. Реките са меките места, където има влажност – ушите, линията на косата, очите и устата.

Като цяло е прието, че Планините представляват периодите в живота, когато развивате своята енергия „ян” – тогава сте по-активни социално, имате интензивни преживявания и отбелязвате постижения. Реките отговарят на етапите с енергия „ин” , когато на повърхността често се появяват емоционални проблеми и ви предизвикват да работите върху тях, като изживявате трудни взаимоотношения или процес на вътрешно израстване.
Нека сега навлезем в тази топография, за да видим как тя ще разкрие цялостната картина на етапите от вашия живот.

Линия на косата = юношество




Контурът на косата ви разкрива изживяното в юношеството, следващият етап от емоционалното ви развитие. Вече се справяте с предизвикателствата значително по-умело, затова стресът през тези години ще бъде изпитан различно. Но тъй като емоционалната зрялост е все още далече, юношеството, както всички знаем, е време, изпълнено с трудности и преживените безпокойства ще се отразят върху линията на косата. В случай, че вашата е неправилна – с други думи, ако върви ту нагоре, ту надолу, вместо да следва права линия или овално очертание – значи тийнейджърските години са били голямо предизвикателство за вас.

Чело = 20-те

Челото побира периода от края на юношеството до края на двайсетата ви година. Горната част на челото бележи края на тинейджърските години, средната част съответства на средата на двайсетте, а долната част на края им. Челото е една от Планините на лицето – „ян” , време на активност, когато за пръв път се „гмурваме” в живота. Ако този период е вече зад гърба ви, сигурно помните какво е да сте на ръба на това десетилетие, когато излизате от юношеството, убедени, че знаете как стоят нещата в света. Изведнъж откривате от личен опит какво всъщност е животът – и оставате много изненадани!




Бръчките, които се спускат от носа към краищата на устата, са знак, че следвате призванието си и проявявате вътрешната си сила.

Гърбицата на носа издава властна натура, с нужда да командва. Хората с щръкнали уши са силни индивидуалисти






Плоските бузи разкриват личност, която не обича да командва и да бъде командвана.



Когато човек е изненадан, какво е изражението, което добива? Той повдига вежди, в резултат на което за момент се появяват хоризонталните бръчки на челото. Ако животът ви в този период е бил изпълнен с неочаквани събития, нищо чудно тези бръчки да са първите на лицето ви.

Хоризонталните линии на челото говорят за силни преживявания през последните тийнейджърски години и в периода на 20-те. На 19-годишна възраст мой колега напуснал дома си, за да обикаля по света. През следващите години преживял сурови изпитания в какви ли не страни, но и се сдобил с дълбоки познания за себе си и за живота като цяло. Днес челото му е осеяно от изключително врязани хоризонтални линии много близо една до друга, разкриващи всички приключения, през които е минал, и многото неща, които е научил! Дълбоките линии не означават, че човек е направил нещо лошо или че е твърде угрижен, а че е усвоил добре зададените му житейски уроци.

Бръчките по челото просто показват дълбочината на преживяното в този етап от живота. Когато линията прекъсва и после продължава отново, това е знак, че през 20-те си години сте преживели нещо, но все още не сте разбрали напълно значението му и животът най-вероятно ще ви предлага нови възможности да усвоите този урок.

Очи = 30-те

Областта около очите разкрива преживяното през 30-те години от живота ви. Те са една от Реките – „ин” период, в който ви занимават емоционални „работи”, независимо дали са свързани с лични взаимоотношения, професия, или съзнателни усилия за вътрешно израстване. Теми, които сте смятали за приключени, може да изплуват отново, за да бъдат интегрирани на по-дълбоко ниво. Това е време на екзистенциални въпроси и преживявания, които подтикват да се замислим над тях. Често пъти това са трудни взаимоотношения с партньор, дете, родител или колега и макар че е възможно да направите с неохота тези първи стъпки към вътрешната трансформация, на този етап от живота ви подобни усилия са подходящи и благотворни. Наистина силно емоционално време, в което борбата с трудните чувства създава бръчки около очите.

Нос = 40-те
След вътрешните борби на 30-те идва поредното „ян” десетилетие на Планината, ориентирано към действията. Често в този период хората си изграждат репутация и най-после постигат успех в кариерата. Поради своята външна насоченост тук има слабо фокусиране върху работата с емоциите, затова този тип напрежение ще предизвика по носа съвсем малко бръчки или други белези. Но тъй като всяко десетилетие носи своите предизвикателства, през 40-те те ще се проявят като промени в плътта на носа и линии в областта между очите. Съпругът на една приятелка имаше хоризонтални линии по целия нос и както се оказа, 40-те години били за него истинско предизвикателство – той изгубил работата си и бил принуден да обяви несъстоятелност, подложил се на лечение от наркотична зависимост и изгубил дете, всичко това в рамките на едно десетилетие.

Ако носът ви е доста издаден на фона на останалите черти, за вас 40-те години са били или ще бъдат много положително време. Често това е период, когато човек най-после постига нещо по-значимо в работата си или започва нов, по-балансиран живот след вътрешните процеси на 30-те. Не е необичайно в началото на това десетилетие да скъсате с миналото чрез важно събитие като развод, смяна на работата или цялостно пренасочване на интересите. Това е още един съществен преходен период в живота и ако на тази възраст се е случила голяма промяна, за нея може би потвърждава хоризонталната гънка в горната част на носа, между очите.

Доста момичета днес се подлагат на пластична операция за намаляване на носа. На тази възраст обаче лицето все още се оформя и тъй като носът е пораснал по-бързо от другите части, той изглежда по-голям, отколкото ще е след няколко години! Ако тези момичета бяха почакали докъм втората половина на 20-те, щяха да видят как останалата част от лицето го „догонва”, възстановявайки баланса в размера на чертите.

И което е по-важно – тъй като всяка промяна на лицето има съответстващо енергийно влияние, освен всичко друго, намаляването на носа може да означава отслабване на вътрешната сила в периода на 40-те…

Лицето е израз на човешката душа и нейното съ­държание като ум и сърце. Лицето е капиталът на чо­века, който е в обръщение. В човешката глава и лице са съсредоточени сетивата чрез сетивните органи. От своя страна сетивните органи са изразени посредством линии и цветове, за които предварително трябва да имаме специални познания.

Изучаването на лицето не е самоцел. То не бива да става користно и насочено единствено срещу другите.

Линиите като строителен материал са два вида: прави и криви. По отношение на пространството правите линии са три вида: вертикални, хоризонтални и наклонени. Вертикалните линии, където и да са, будят възторг, радост, оптимизъм. Те се стремят нагоре към Бога. Наклонените линии са динамични. Изразяват движение. Те са преход от хоризонталното към вертикалното състояние или обратно. Хоризонталните изглеждат спокойни и тихи.

Човек е преминал първо през хоризонталната линия. Ето защо чертаем много по-лесно хоризонтална от вертикална линия. Преди да се изправи, човек е бил в хоризонтално състояние. Всички живи същества, освен човека, имат хоризонтален гръбначен стълб.

Вертикалната права е с поляризирана посока. Нагоре към Слънцето и Бога, и надолу – към центъра на Земята. Тези две сили работят навсякъде в живота.

Растението също е вертикално (право), но то още е надолу с главата, храни се от земята.

Същите сили работят и в човека. Те са изразени в шестоъгълника, който представлява два триъгълника, единият от които е с върха нагоре, а другият с върха надолу. Това е т.е. Соломонов знак.
Човек се отличава от животните по три неща: това са носът, брадата и палецът, които липсват при жи­вотните.

Нос




Носът е главния център на лицето. ("Той заема председателското място" - Учителят). Колкото той е по-красив и по-добре оформен, толкова човекът е по-съвършена природа, толкова по-силно са развити интелектуалните му способности. Идеалният нос е с права линия.

Хлътналата и тясна горна част на носа означава слабо здраве, неустойчивост, липса на самообладание, нерешителност, слаба интелигентност. Ако тази част е силно изпъкнала, това означава доминиране на волята и мисълта. Много изпъкналата горна част означава цинизъм и безсрамие.

Разстоянието от веждите до края на носа (ноздрите) определя мисълта.

Разстоянието от мястото под носа (ноздрите) до средната линия на устата определя чувствата.


Разстоянието от устата до края на брадата определя силата на волята.

Човек трябва да диша винаги през носа, както е предвидила природата. Деца с постоянно отворени уста имат забавено развитие. Лошите духове влизат в човека през устата му (при прозяване) и никога през носа.
Къс и чип нос - слаба интелигентност, душевна незрялост.
Крив нос – изкривена мисъл.
Силно заострен връх – много остра мисъл, сприхав и гневлив характер.
Чело

Ако челото, носът и брадата не са с еднакви размери, устойчивостта липсва. Долната част на челото е свързана с обективния свят, а горната – със субективния. Челото има три области: долна, свързана със света на фактите, средна – със света на законите и горна – със света на причините и следствията.

Долната част възприема фактите, средната ги складира, а горната ги организира и класифицира.

Колкото се увеличава интелигентността, толкова по-оформено е челото. Тогава по него се появяват и гънки. Хората с тесни чела са добри изпълнители, а хората с широки – творчески натури.

Вертикалните бръчки означават енергия, дълбоките бръчки – слаба интелигентност. Чело, прорязано от една подута жила – големи способности. Чело без бръчки – студенини. Хоризонталните линии означават мекота и сърдечност.
Паметта се намира в центъра на челото. Ако челото е силно изпъкнало в областта на веждите, то личността има силно развита наблюдателност. Ако е изпъкнало в горната част, и свито навътре в долната, обективният ум и наблюдателността са слаби за сметка на отвлечения ум.

Следователно в горната част на челото са центровете на логиката, интуицията, прозрението, лабораториите за чистите теории, духовните стремежи и отвлечените разсъждения.

Средната част на челото е място на паметта, фактите и събитията, за времето и музиката (в краищата).

В долната част на челото са центровете на наблюдателността, чувството за големина, форма, цвят, ред. Хората с развити надвеждни дъги се интересуват от видимите качества на предметите в природата.

Уста

Израз на чувствата са устата. Здравият човек има красиви уста и симетрични линии на устните. Тънките устни не са здравословни. Широките и пълни устни са признак на влага в организма, изобилни чувства, сърдечност и доброта. Издадената напред горна устна означава положителен характер и активна натура. Горната устна е свързана с ума, а долната – със сърцето. С горната устна човек мисли, а с долната чувства.




Широчината на устата трябва да е равна на дължината на носа и ухото. Нормалната големина е от 5 до 7 см. Хората с тънки устни искат да сторят много, но не могат, поради оскъдност и недоимък. Много дебелите устни са на ленивите хора. Гневливите хора имат тънки и стегнати устни. Стиснати устни в права линия означават твърда воля, неотстъпчивост, контрол на ума над чувствата. Красивият човек има повдигнати ъгли на устата. Правилно очертаните устни са положителен знак. Когато горната устна е само една права линия, това означава, че умът на този човек се формира сега. Извитата линия на горната устна показва интензивни мисли и чувства. Трапчинката над горната устна е признак на способност за контрол.

Ако долната устна е по-издадена от горната, лицето е пасивно и по-мудно в постъпките си. Горната устна е мъжката – тя дава. Долната е женската – тя взема.




Голямата уста означава големи желания и апетити, а и по-големи възможности. Човекът с малка уста обещава много, а изпълнява малко, ако долната устна е завита малко надолу в краищата си, човек има желание да задържи всичко за себе си. Когато долната устна излиза напред, човек обича да го хвалят. Той е тщеславен. Когато краищата на горната устна са из­вити нагоре, това е сигурен белег за весел нрав и оптимизъм. Когато в краищата се появят увиснали на­долу линии, това значи остаряване и песимизъм.



Изобщо красивата уста и красивата усмивка са гаранция за благородство и положителна вътрешна природа. Наличието на вдлъбнатина между устата и брадата е също положителен знак. Отсъствието й е свидетелство за несъвършенство и примитивно пове­дение Когато горната устна има красиво извита ли пия, човек мисли повече и после решава.

Очи

Очите са най-изразителният орган. Те са огледало на човешката душа. Не е случайно, че тук срещаме съвършената геометрична фигура – КРЪГА. А кръгът е от друг свят, както вече знаем, от други измерения.

Очите регулират енергиите на човешкия организъм. Единственото място, през което минава човешкият дух, това са очите. Дясното око има отношение към ума и духовния свят, а лявото към сърцето и физическия свят. Големите очи, когато са с нормална големина и израз, говорят за благородна и разсъдъчна натура. По-затворените очи имат дипломатичните хора. Прекалено отворените очи означават аномалии и неопределени цели в живота. Малките очи означават ограничен ум.




Острият човешки поглед говори за повече кинетична енергия. Тя трябва да се трансформира чрез самовъзпитание и самоконтрол. Бързото мигане се дължима голяма нервност, вътрешни смущения и безпокойства. Впечатлителността е с ограничен диапазон, ако очите се приближават до носа. За предпочитане е разстоянието от очите до устата да бъде голямо. То е израз на човешкия характер и на човешката интелигентност.




Сините очи имат връзка с невидимия свят. Хората със сини очи са по-студени по характер и имат по-хладни чувства. Сините очи имат нужда от размишления и философстване. Сините очи приемат и вземат. Те се и надяват.

Хората със зелени очи са по-любознателни. Те имат повече интереси и са склони към практически занимания.

Кафявите и тъмните очи са израз на сърдечност и топлота. Хората с такива очи са пожертвователни и общителни. Те са щедри личности. Черните очи означават мъжествен характер. Малките черни очи, сред гъсти черни вежди значат лукавост, гневлив и коварен характер. Хитрост и злоба означават хлътналите и подвижни очи.

Удължените като бадеми очи говорят за хитър ум, лукавство и дипломатичност, особено ако краищата са извити нагоре. Очи, които са скрити под горния клепач, не говорят добре за човека. Злият и остър поглед съчетан с остър нос и тънка права горна устна, разкриват крайно разсъдъчен тип, студен и пресметлив ум, абсолютен контрол над чувствата.

Светлите очи са свързани с ума, а тъмните – със стомаха.

Знанията и истината са свързани с очите.

– твърде тъмните очи – признак за природен ум, но с низши стремежи;

– кафяви очи - дълбока и одухотворена мисъл, мекота;

– сивозелени очи - практичен ум, широта на ми­сълта;

– сини очи - отвлечена мисъл, въображение ­ "Хората със сини очи са деца на природата, те не са изпитвали трудности и противоречия и се страхуват от тях" (Учителят)

– черни очи ­смелост, решителност;

– тъмни очи ­ нечиста душа;

– много отворени очи ­ впечатлителност и големи желания. Когато са големи и слабо подвижни ­ беден душевен живот;

– изпъкнали очи ­ силни лични чувства;

разстоянието от ухото до окото определя силата на мисълта, а от ухото до темето – силата на моралните чувства.

Ухо




При изследване на ухото човек може да се ръководи от своите вътрешни чувства. Красивите уши предполагат добър, благороден и умен човек, но за да изградим възможно най-обективните си представи за ухото, трябва да имаме предвид познанията за очите, челото, носа и лицето.

Вежди

Веждите са границата между човешкия и божествения свят. Колкото по-силни са интересите и стремежите на човека към земното, толкова по-дебел и са неговите вежди. Тогава волята и наблюдателността му са по-силно изявени, чувствата му по-груби, физическата сила – по-голяма.

Промяната на веждите води до промяна на лицето и оттам – до промени във вътрешния свят на човека. Ако мисълта е права, веждите остават прави. Наклонени надолу вежди имат хора със стари възгледи. Дебелите вежди, както и дебелите устни, са признак за чувствителност.

Мечтателите имат много тънки вежди. Човекът с тънки вежди трябва да вярва на сърцето си, а този с дебелите вежди – на ума си.

Дъговидните вежди означават развит ум, знания и опит, но със стари възгледи. Колкото по-извити са веждите на човека, толкова по-слаба е волята му и по-силна чувствителността му. Сключените вежди означават скрита мисъл и подозрителност. Буйните вежди говорят за активен ум с разрушителни сили и неуравновесеност. Една вертикална бразда между буйните вежди значи воя за насилничество. Дължината на веждите е признак за интелигентност. Ако веждите не са симетрични и едната е нагоре, а другата надолу, това е признак за аномалии в стомаха.

Човек с дебели вежди има обективен ум. Свързан е с физическия свят. Човекът с тънки вежди има субективен ум. Той е под влияние на вътрешния свят. За физическа работа търсете хора с дебели вежди и тъпа брада, за деликатна умствена работа – хора с тънки вежди и остра брада.

Брада

Брадата е свързана с волята. По-изявената, масивна и изпъкнала брада винаги означава по-твърда и-силна воля. Издадените челюсти са признак за надмощие на чувствата над мисълта, за груби прояви на волята. Ако наред с изпъкналата брада личността има и изпъкнали челюсти, това означава примитивна и груба натура, свързана с низши желания и постъпки.

Острата брадичка говори за превъзходство на ум­ствените способности и разсъдъка над емоциите.

Издадената напред брада – израз на амбиция, енергия.

Брада, отстъпваща назад – слаба воля, мек и отстъпчив характер, слаба физическа и психическа издръжливост.

Прекалено широка и силно издадена напред брада ­ деспотична натура и физическа издръжливост, без висши стремежи.

Двойна брада – материализъм.

Широки и изпъкнали челюсти – материални стремежи, себичност и алчност.

Вдлъбнатината (трапчинката) на човешката, брада е белег за доброта, интелигентност, постоянство и благородство. Когато брадата отстъпва силно назад, волята е слаба, интелектуалността също. Това състояние напомня произхода на човека.

Коса

Изобилната, гъста и черна коса е израз на енергия и жизненост. Оголяването на главата е признак на остаряване. Дебелите косми са белег на самостоятелност, предприемчивост, издръжливост. Силно окосмено тяло означава винаги по-груба природа.
Хората с гъста и черна коса са богати. Те са винаги жизнени и енергични. Упоритите и своенравни хора имат по-дебели коси. Меките хора имат мек и тънък косъм.

Какво е косата? Тя е антената, чрез която човек влиза във връзка с космоса, с космическия разум и възвишените души. Опадалата коса води до нещастия в живота. Здравите хора имат хубава коса. Къдрокосите сало-своенравни, по-капризни или по-упорити. Те са по-емоционални. Хора с къдрава коса слушат първо чувствата-си, а после – ума си, сиреч, първо реагират, а после умуват.
Чорлавите коси са признак за наличие на електричество, което ще рече, че такива хора са по-подви­жни или нервни.
Непокорната и стърчаща коса означава непокорен и неотстъпчив нрав. Оредяването и опадването на косата се дължи на токсични вещества в организма. Друга причина за това може да бъде вътрешното напрежение, както и отсъствието на вода в организма. Добре е косата да се мокри по-често.
Полезно е прекарването на ръцете през косата, особено, ако това се прави съзнателно и с насочена мисъл. Честото ресане също се отразява благоприятно, но за предпочитане е то да се прави с дървен гребен.

www.dzenx.com/index.php
Диагностика по очите

РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ОЧИТЕ

Очите на всеки са поставени от Бога с геометрическа точност. 5-22

Дали очите на човека са по-далеч или по-близо до носа, това показва живот, поставен по два различни начина. 16-203

От значение е още очите да не бъдат нито много далеч едно от друго, нито много близо. Има едно разстояние, което самата природа е определила.
Малцина знаят колко е това разстояние. 69-264

Още при създаването на очите разстоянието между едното и другото око е измерено с рационално число (рационалните числа показват
добродетелите), но достатъчно е родителите на някое дете със своя неправилен
живот да изменят това число, за да изопачат неговия характер. Очите на идеалния човек, който има красиво, правилно лице, се намират на такова разстояние, което отговаря на нормата. Има известни числа, известни
величини, които определят красотата на човека. Съвременните хора не знаят какво трябва да бъде разстоянието между едното и другото око. 15-216

Някои хора виждат по-добре, а други по-слабо. У едни хора разстоянието между очите е по-голямо, а на други – по-малко. 93-104




Ако очите на някои хора са турени наблизо, те приемат малко впечатления, но ги задържат за дълго време. Много впечатления обаче
пропущат. 10.18-20

Ако очите на някои хора са далеч едно от друго, те приемат много впечатления, но ги задържат за малко време. 10.18-20

На които очите са по-раздалечени едно от друго, могат да бъдат хора с много знания, но повърхностни. Това знание не ги прави богати. 93-104

В природата има един закон: очите на човека трябва да бъдат поставени
точно на меридиана на зрението. Когато очите са поставени точно на
меридиана на зрението, ние имаме един идеален човек. Аз изследвам този закон в природата, но досега не съм срещнал нито един човек, на когото очите да са поставени точно на този меридиан. Очите на някои хора са близо до този
меридиан, но казвам: те трябва да бъдат поставени точно на този меридиан.

Когато очите на някой човек са точно на този меридиан, тогава ще имаме един човек с широк кръгозор в своите схващания.Такъв човек ще може да разрешава лесно въпросите на живота. 10.18-20

У онези, които схващат нещата по-дълбоко, очите им се приближават, а онези, които схващат повече впечатления, но повърхностно, очите им се отдалечават. (Разг. с Учителя и Б. Боев). Колкото по-голямо е разстоянието от
едното око до другото, толкова човек е по-голям консерватор, а организмът му
е по-издръжлив. Ако разстоянието е по-малко, организмът е по-слаб. Колкото
по-голямо е разстоянието от очите до устата, толкова по-активен е човек. 90-23


Очи, които са малки и често мигащи, показват преобладаване на вата в организма. Прекалено честото мигане е признак на дълбоко стаена нервност, безпокойство или страх. Отпуснати горни клепачи показват чувство на несигурност, страх или липса на доверие в себе си, вата нарушение. Големи, красиви и атрактивни очи се срещат при кафа конституция.

Питта очите са блестящи и чувствителни към светлина, „бялото" на очите е зачервено; предразположени са към късогледство. Според Аюрведа очите извличат енергията си директно от Огъня - един от основните първоелементи. Ето защо често очите на хора с питта-конституция, при които има излишък на Огън в организма, проявяват свръхчувствителност към светлина.

Изпъкналите очи говорят за нарушена функция на щитовидната жлеза. Бледата конюнктива е признак на анемия, а жълтото оцветяване - на чернодробна слабост.

Трябва да се изследват още цвета, големината и формата на ириса. Малкият ирис показва слаби стави. Ако е налице бял пръстен около ириса, това се дължи на прекалена консумация на захар или сол. В средна възраст този пръстен може да бъде признак на стрес. Когато пръстенът е много изпъкнал и много бял (особено при хора на средна възраст), се касае за дегенеративен процес в ставите. Ставите пукат и скърцат. Налице са артрит и ставни болки. Кафеникаво-черни петна по ириса показват, че в червата има желязо, което не се усвоява.

Вата-очите са малки и неспокойни, с увиснали клепачи и сухи, редки мигли. Бялото на очите е мътно, а ирисът е тъмен, сивокафяв или черен. Питта очите са средно големи, бляскави с остър поглед и голяма чувствителност към светлина. Миглите са редки и мазни. Ирисът е червен или жълтеникав. Кафа очите са големи, красиви и влажни, с дълги, гъсти и мазни мигли, много бели; ирисът е блед, син или черен.

http://ayurveda.newage.bg



Какво се случва, когато зеленоока дама и мъж с кафяви очи имат бебе? Какъв е потенциалът детето да е с кафяви, зелени или сини очи? Според специалистите по генетика, бебето има определен шанс за един или друг цвят на очите в зависимост от това какъв е той при техните родители. Според тях, няма шанс при двама родители със сини очи да се роди дете с кафяви очи например.
Ето какъв може да бъде цветът на очите на бебето в зависимост от очите на неговите родители:






Как да разберем характера на човека по цвета на очите?

Умението да се разпознават хората – техния характер, нрав и дори състоянието на здравето, включва множество направления, както психологични, така и физиологични. За един човек говорят какво ли не – начина му на говорене, жестовете, чертите на лицето, предпочитаните цветове на дрехите и т.н. и т.н. Най-богатият източник на информация за човека са неговите очи, не напразно са наречени „огледало на душата“.

Всички древни трактати за физиогномика съветват изучаването на лицето да започне именно от очите. Това не е случайно. Та нали, по-голямата част от информацията, благодарение на която човечеството се развива, се възприема именно от очите. В древността са съветвали да се пазят очите от лошо влияние – от погледа на недоброжелателни хора. Съвременните екстрасенси препоръчват чувствителните и раними хора да носят тъмни очила за защита от негативна енергия. Астролозите пък, са убедени, че в очите е отразена цялата цветова гама на планетите от хороскопа при раждане, които от своя страна свидетелстват за тези или онези пристрастия и наклонности на човека. Значението на очите, в изследването на на характера се потвърждава и от съвременните научни проучвания – на всеки един човек очите са неповторими в своята окраска.



Хората с черни очи са енергийно силни: притежават голяма жизнеустойчивост, инициативност и неспокоен характер. Черните очи свидетелстват и за страстността на човека и неговата любвеобилност. Практически, никакви прегради не са в състояние да спрат такива хора по пътя им към любимия човек. Макар, че тази неудържимост може да им донесе не само радост от победата, но и горчивина от прибързани решения.

Тези, които притежават кестеняви очи, са надарени от природата с привлекателност, чувственост и остроумие. Те са много темпераментни хора. За тях може да се каже, че са извънредно избухливи, но лесно забравят обидите. За недостатъкът на хората с кафяви очи, могат да се приемат и нередките им капризи. Астролозите казват, че хората с тъмно-кафяви очи (смес на енергията на Слънцето и Венера и примес от Сатурн) са извънредно общителни и лесно се разбират с хората. Хората с такива очи са много влюбчиви, но както бързо пламват, така често и бързо изстиват.

Хората със светло-кафяви очи са срамежливи, склонни към уединение, мечтателни. Може да ги приемем за прагматици – вероятно това им качество ги прави толкова трудолюбиви и старателни. Винаги можеш да им се довериш, те няма да те подведат. Особеност на хората със светло-кафяви очи е техния индивидуализъм, стремежа им да правят всичко самостоятелно. Обикновено постигат големи успехи. Въобще не понасят натиск от някого. Астролозите добавят, че притежателите на такива очи (смес на енергията на Слънцето и Венера) са много впечатлителни, могат незабелязано от другите много силно да преживяват нанесена обида.

Какво да очакваме от хората със сини искрици в очите? Синеоките хора (цветът съответства
на планетата Венера) са романтици, хора много емоционални и чувствени. Способни са не само безогледно да се влюбят в партньора си, но със страстния си порив да увлекат и него. Ходът на мислите им понякога е абсолютно непредвидим. Освен тези си качества, синеоките притежават много силно чувство за справедливост, винаги са готови да отстояват истината, дори и да вървят против себе си. Много са правдиви. Основният им недостатък са надменността и високомерието. Такива хора са конфликтни личности, обичат да спорят, пришпорват събитията и невинаги са способни да разберат чуждия проблем.

На хората с тъмно-сини очи (цветовата енергия на Венера, разредена с цветовата енергия на Луната) е присъща настойчивост със склонност към сантименталност. Лесно се поддават на капризите си, а настроението им прилича на непредсказуемия пролетен ветрец. Склонни са да помнят дълго време обидите, дори тогава, когато в душата си отдавна са простили.

Светлосините очи понякога таят лъжа. Притежателите им са целеустремени, но не твърде сантиментални. Тях няма да ги разчустваш със сълзи. Понякога преживяват пристъпи на силен гняв или безпричинна депресия. Но такива промени в настроението се случват изключително рядко. По-често, хората със светлосини очи имат спокоен характер, но еднообразието ги потиска.

Притежателите на сивите очи са решителни и умни. Ако възникнат проблеми, те не прибягват до „метода на щрауса“. Напротив, разрешават ги без забавяне. Но заедно с това, се оказват безпомощни пред ситуации, където техния ум е безсилен. Сивите очи са белег на чувствителност и любознателност. На такива хора им е интересно всичко. Защото това са очите на късметлиите – върви им и в кариерата и в любовта.

Хората с тъмно-сиви очи (сивият цвят е присъщ на Меркурий, неговата по-тъмна окраска говори за малък примес от Сатурн) са упорити и смели. Те са самоотвержени, притежават силна воля и решителен характер. Често са ревниви, макар че се стремят да го не демонстрират. Ако вашият спътник в живота е с тъмно-сиви очи, на вас ви е провървяло – такива хора, обикновено са моногамни.

Ако имате сиво-зелени очи, за вас може да се каже, че имате силна воля, може да покорите всеки връх. Макар, че ви смятат за несговорчиви, често именно тази черта ви помага да постигнете поставената цел. Притежателите на зелени очи са често пъти вироглави и твърдоглави; хора, които могат да проявят твърдост в решаването на важни за себе си въпроси, а в изключителни случаи дори и жестокост.

Зеленооките хора са самата нежност. Винаги обичат искрено, горещо и се отличават с вярност към този, когото са избрали. Нерядко зелените очи са очите на истинските рицари. Приятелите ги ценят за надеждността и добрината, враговете ги ненавиждат за принципността и твърдостта. Те са добри слушатели и събеседници. Въобще, хората със зелени очи са най-благополучната категория. Те са стабилни, но без да са лишени от въображение. Отлично се справят на ръководни постове.




Тигровите очи – жълтите, се срещат много рядко при хората. Такива хора притежават редки таланти и могат, както казват, да четат чуждите мисли. Те са артистични и творчески подхождат към всяка работа, с която се захващат. Ако нямате лоши мисли в главата, с такива хора е удоволствие да общуваш.

http://petardanov.com/

1 коментар: