Последователи

понеделник, 22 януари 2018 г.

Частен НАП във Варна

        


В луксозен комплекс до брега на морето в Евксиноград, оценен на един милион лева, живее зам.-директорът на НАП във Варна – Чавдар Янков. Той е съсед на премиера и президента в намиращата се в съседство правителствена резиденция. Охранителни камери се грижат за спокойствието на живеещите, а градинар – за декорацията в двора. Това показа разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева от ТV7.

        



Зам.-шефът на данъчната служба вав Варна демонстрира висок стандарт на живот – освен скъп апартамент до брега на морето, се вози и в джип с базова цена от 50 000 лв. Той твърди, че богатството му се дължи на продажбата на друг имот.

Проверка в Службата по вписванията обаче показва, че продавач на имота е фирмата “Екро Билд”. Тя е собственост на офшорка – “Бентен лимитед” и собствеността е скрита зад регистрация на Маршалските острови. В същото време парцелът, върху който е построен жилищният блок, е бил собственост на Станислав и Марина Станеви. Те продават 215 кв. м идеална част на Чавдар Янков и съпругата му. Станислав и Марина Станеви не бяха открити за коментар заради пътуване в чужбина.

Според Търговския регистър, Марина Станева основава сдружение с Марин Митев от групировката ТИМ. Освен зам.-директорът на НАП-Варна и други данъчни служители живеят в луксозни имоти и са любители на скъпите коли. Христо Милев, който е началник на отдел “Оперативни проверки” живее в къща във вилната зона във Варна, която брокери оценяват на 400 000 лв.

Имотът не се води на негово име. Закупеният парцел е бил празно дворно място и е придобит от неговата тъща за 97 791 лв. Семейството ползва богат автопарк. Справка в Службата по вписванията сочи, че тъстът, тъщата и съпругата на Христо Милев имат още три апартамента във Варна.

Милев показа договори за наеми на три апартамента, които семейството притежава – за 1200 евро, 550 евро и 360 евро, отдавани на чужденци. Рекордният наем от 1200 евро е плащало като наемател дружеството ЧЕЗ. В апартамента живеел представителят на енергийното дружество за България. Милев дава под наем за банков офис и свой наследствен имот в Севлиево.

Данъчният служител е теглил три кредита – за 20 хил. лв., ипотечен заем за 75 804 евро, който е погасен за една година, и 31 хил. лв. за строежа на новия си дом. За строителството инвестирал още 111 482 лв. от продажбата на друг апартамент.Христо Милев обяви, че получава заплата от 1600 лв., а съпругата му като преподавател във Варненския университет – 1500 лв. Тъстът му се занимавал със земеделие и имал годишен доход от 15-20 000 лв. Високите наеми, на които семейството отдава апартаментите си, данъчният обяснява така: Един дава – друг взима.

В местността Свети Никола има нов жилищен блок с панорама към морето, част от който е собственост на данъчен служител от Варна. Интересна схема за забогатяване прилага данъчният инспектор Младен Македонски. Той продава парцел за застрояване за 7000 лв., а фирмата купувач го обезщетява с целия първи етаж, един апартамент на втория етаж и целия последен етаж от новопостроената жилищна сграда. Този данъчен инспектор се определя със среден социален статус, въпреки скъпите аксесоари, които носи – като часовник на известна швейцарска марка, оригинални модели от която се продават на цени от 20 хил. евро.

От разследването на Диляна Гайтанджиева стана ясно още, че само за две седмици НАП във Варна прави проверка на доходите и даренията, получени от съпругата на депутата от ГЕРБ Иван Портних, който е и кандидат за кмет на морската столица. Семейството притежава дружествени дялове и имоти в размер на 2 млн. лв. Част от даренията съпругата на депутата получава от своите баба и дядо.

НАП обаче не е направила насрещна проверка за техните доходи и е излязла със становище, че приходите на семейство Портних надвишават разходите им. В графата за налични банкови сметки обаче е посочено името на друго лице, а не на депутатската съпруга. Дали грешката е случайна, не получихме отговор. Проверка на имотното състояние на данъчния инспектор Илиян Тончев, изготвил проверката, показа, че няколко месеца по-късно той е извършил имотна сделка.

Право на строеж на два апартамента във вилна зона Траката край Варна е получил и данъчният инспектор, направил проверка на доходите на съпругата на депутата Иван Портних. Парцелът от близо 2 дка е принадлежал на фирна на проверяваната от НАП Вилислава Портних. Данъчният инспектор купува правото на строеж от фирма “Манус Комерс”, която на свой ред е купила парцела от дружеството “Метан груп” на съпругата на депутата. Данъчният служител Илиян Тончев отказа кометар. Иван Портних също.

Истинска брокерска дейност на недвижими имоти подобно на колегите си в НАП, развива и служителят от ДАНС Стефан Алексиев.

Жилищен комплекс е построен от строителната фирма на майка му, която му дарява част от собствеността. В коментар на тези факти от ЦУ на НАП обявиха, че вече са започнали проверка на дейността на териториалната дирекция във Варна, както и как зам.-директорът на приходната агенция в морския град си е купил имота в Евксиноград от фирма, собственост на офшорка.

       



Представителят на дружеството от Маршалските острови Вилиян Михайлов живее в същия имот и е съсед на данъчния шеф. Михайлов има и счетоводна къща. Той е извършил десетки имотни сделки, сред които и продажба на имот на скандалния варненски бизнесмен Данаил Славов-Дидо Дънката. Той беше разследван, че е ощетил общината при сделка за стари автобуси.

Любопитна подробност е, че съседната жилищна кооперация в Евксиноград до тази на данъчния шеф и Вилиян Михайлов е построена именно от фирма “Борд” на Данаил Славов, известен във Варна и като Дидо Дънката. Въпреки че пазарната цена на квадратния метър е била 1200 евро според бокери, фирма “Борд” продава апартамент от 100 кв. м за сумата от 48 хил. лв. или за символичните 48 лв. на кв. м.

Купувач е 78-годишният пенсионер Петър Янков – баща на добилия скандална слава във Варна бивш зам.-председател на Общинския съвет от ДПС Янко Станев.

Той не беше открит за коментар. Освен този комплекс, фирма “Борд” е построила още един луксозен комплекс на Златни пясъци. Един от възложителите на строежа е БСП. БСП си е купила два апартамента в луксозния комплекс до брега на морето, въпреки че по закон държавната субсидия се харчи само за партийни нужди и издръжка на партийните централи.




Навремето във Варна се крадяха около 100 коли на ден от 50 групи под ръководството на днешните, вече ТИМ - клон на ДС - ТОРА НОСТРА.

                        

Няма коментари:

Публикуване на коментар