вторник, 20 февруари 2018 г.

Какво всъщност представляват Интернет троловете - Наръчник за Интернет тролове

            


Руски олигарси владеят 8% от акциите на Фейсбук, американците продават свободата на словото на света, България под ботуша на Путин

В последно време подир нас вървят „специалисти“, които отбелязват нашите коментира като“спам“. Не са български, понеже Фейсбука е американски. Едва ли Фейсбука ще си предостави пространството на българската власт да се подвизава и цензурира своите. Струва ни се, че се прави от руски хакери, които сега са в огромно количество, понеже Путин създаде с азербайджанския нефт 20 милиарден фонд от който купува политици, журналисти, агенти по цял свят( и плаща на нашите нови бай Кръстьовци да викат за него „Путин е велик и непобедим, ще спечели изборите!“)
Никой не се съмнява, че Путин ще спечели пак изборите, след като неговата партия „Единна Русия“ стои начело на ЦИК и там за пореден път ще фалшифицира изборите. Както наш Боко прави от 2009 г насам неизменно, а преди него БСП ги правеше същите. Путин с нашите е обменял опит.
Освен това в последните разкрития около "райските досиета" излезе наяве, че 8 % от акциите на Фейсбука се притежават от дясната ръка на другаря Путин - олигарха Милър владеещ Газпром, за който самите руснаци казват, че ако му бъде намалена заплатата 2 пъти, средната заплата на руснаците ще се увеличи автоматично с 5% „

Американците се продават за пари, продават и свободата на словото на света, понеже те притежават интернета.

А у нас откак дойде на власт представителят на руско-българската олигархия на БСП другаря Румен Радев, той официално легитимира КГБ на мястото на ДАНС.
Това е очевидна истина. Няма по ощърбана от руската олигархия страна от бившата комунистическа система от България. Партия БСП, която излъчи Румен Радев за президент, предаде цялата икономика на България в ръцете на Путин и олигарсите му.

Сега българската икономика се владее от 38 български олигарси , собственици на всички партии, родени от руската олигархия, получили началните си капитали и постоянно захранвани с руски капитали, ръководени от първия олигарх на Русия номинирващ всичките си олигарси, майка и татко на олигархията – Путин.
56 000 руски фирми работят у нас и перат мръсни олигархични пари, експлоатират българския народ, изнасят парите му в американски банки.
Повечето от олигарсите ни от старание да обслужват интересите на руската олигархия у нас са приели руско гражданство и старателно се кланят на руската олигархия, обслужват руските държавни интереси загърбили тези на България. Руската олигархия като по-силната владее капиталите им и като изнася своите в американски банки и офшорни зони, заедно с тях и изнася и капиталите на българските олигарси, т.е парите на на България.
Руските капитали въртени у нас са ни направили поредната губерния на Русия. Същевременно нашите и руските капитали пълнят американските банки и хазната на Америка, като изпразват руската и нашата, от което разбира се, най- голям кяр има Америка, владееща и въртяща нашите пари без да има физическо присъствие у нас и без да си мръдне пръста.

Руските и български олигарси произхождат от последните елити на комунистическите партии и се родиха след като КПСС по време на Горбачовата"перестройка" вкара модела на американския неолиберален капитализъм в Русия и го наложи на всички останали комунистически парии в бившата комунистическа система, които бяха нейни сателити и марионетки. Последните елити на комунистическите партии заграбиха цялата икономика на страната и от техните редици излязоха новите неолиберални капиталисти- олигарсии и мултимилионери .
Понеже руските комунисти и комсомолци( както и нашите) никога не са разбирали от пазарна икономика, те предпочетоха да използват властта на партията си и заграбят за 1 рубла голямата държавна собственост, но без да я развиват. Тръгнаха по лесните пътища- да добиват само източници, от печалбата плащат на държавата 13 % данък, останалите 87 % слагат в джоба си( и джоба на Путин) без да влагат нищо в икономиката и без да я развиват, и ги изнасят американски банки и офшорни зони. За това сега Русия няма икономика, не произвежда нищо и прави 50 % от БВП само от износ на източници.
А путиновците с меките глави си мислят, че Европа е енергийно зависима от Русия и Путин диктува положението в Европа.
Смешна работа! Не Европа е зависима от Путин, а Путин е зависим от Европа като негов най добър платец. Тя плаща с твърда валута“евро“ -най-силната валута в света сега и никой олигарх няма да му позволи да спре едно кранче за Европа, защото икономиката на Русия се срутва точно за 24 часа.

Аналогично е положението във всички останали бивши комунистически страни, чийто икономики са владени изцяло от руските олигархични капитали. Установено е , че от бившите комунистически страни са изнесени в американски банки и офшорни зони над 20 билиона долара.
Олигархията на най-богатата страна в света Русия изнася ежегодно над 300 милиарда долара, колкото са парите на всички руски данъкоплатци внасяни в хазната.
За това нито Русия, нито България направиха нещо в последните 30 години „перестройка“ на комунистите.
Русия едва достигна1/10 от жизнения стандарт на Норвегия, която също от 30 години е открила и добива нефт и газ.
България достигна дъното на Европа и стана най-бедната страна, с най ниския жизнен стандарт, поради липса на труд, стандарт и живот в страната над 3 милиона българи я напуснаха и се превърнаха в емиграция, да се спасяват и търсят живот в други държава, като пълнят техните хазни и държат българската празна.

Смесената по стара комунистическа линия руско- българска олигархия под ръководството на Путин изяжда малка България и теб българино с продраните балканите потури и държи народа ти с най ниските пенсии и заплати в света. И това става пред затворените очи на наш президент Румен Радев.
Ето нашия материал, където подробно обосноваваме това- "Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция" http://ideyazabulgaria.org/aktu…/analizi/4534-article-id-453

Нашите нови бай Кръстьовци са русофили не от идейни подбуди, а от парични. Както писахме по-горе Путин плаща, като е създал у нас отряд от 13 000 платени свои агенти да му разнасят пропагандата Плащането е мизерно- минимална българска заплата и предимно на безработни. Така ги купува и нашенци се хващат от нямаме друго, за да не умрат от глад.
Веднага бие на очи, че това са извънредно прости хорица, не могат едно изречение да съставят, камо ли да мислят. Те ще изчезнат за броени минути, ако ликвидираме нашата олигархия, така ще отрежем пътя на руската олигархия към България и кранчето и пътищата на Путин към България ще секнат. Нашата олигархия е тази, която отваря вратите на държавата ни за руската олигархия.
Ликвидирането на нашата олигархията ще стане с преразглеждане на целия ни преход и извършване на ново преразпределение на собствеността. Така ще изтръгнем парите от ръцете на олигархията, които я правят силна. Все пак българският народ показва достойнство като умните и мислещи хора макар да са бедни и гладни не стават подлоги на чужди пропаганди. Радостното е ,че подлогите и нашите нови бай Кръстьовци се намират само сред шкартото на обществото ни.

На нашите нови бай Кръстьовци от редовете на Путиновите отряди ще кажем: Да си сега с Русия значи да подкрепяш гнусния олигархичен режим на Путин и да си против руския народ, който се е вдигнал на мащабна битка за свалянето му и ликвидиране на олигархията.

Идея за България
Главен сайт
www.ideyazabulgaria.org

Какво всъщност представляват Интернет троловете - Наръчник за Интернет тролове
Интернет трол с агентурно име "appen13"В Интернет жаргона под думата ,,трол" се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум, като насочи темата в определена посока. В този смисъл, дейността на подобен човек се нарича ,,тролене".

Тролингът е деструктивен феномен, започващ от обикновено развлечение за сметка на по-неопитните потребители, стигащ до нивото на информационна война.

Днес съществуват цели институции за тролинг, които организират платени групи хора с цел агитация и манипулиране на Интернет потребителите и общественото мнение.

Обикновено, тролът ,,работи" в две направления. Едното е чрез провокация и обиждане на съвсем непознати хора, подразнили го с мнение по даден въпрос. Второто направление е добре планирана разработка с цел отмъщение на конкретен човек или група от хора, чрез използване на различни слухове, клевети и компромати, особено ако човекът използва истинското си име.
Видове тролове

Трябва да се прави разлика между хейтър и трол. Докато първите са природно негативни и просто мразят всичко, то вторите са по-скоро хитри манипулатори. Най-общо те се делят на 2 вида - прости и сложни тролове. Простите използват явни обиди и целенасочено нарушават правилата на форумите, а сложните работят на границата на нарушенията.
Според целта си те може да се разделят на следните видове:
Злобни тролове, които просто се забавляват, като обиждат хората. Обикновено използват глупости и обиди, доста често с правописни грешки.

        


Платени тролове, които имат за цел целенасочено унищожаване на избран форум, чрез заливане с безсмислени съобщения или публикации не представляващи интерес за читателите. При спам над 75% от публикациите, трафика на сайта буквално спада до нулата.
Пропагандиращи тролове, разновидност на платените тролове агитиращи с дадена поръчкова мисия. Обикновено работят на групи и знаят правилата във форума.
Дебнещи тролове, които се борят да поставят първите коментари под публикацията от различни псевдоними с цел да дадат един отвратителен тон на потенциалната дискусия или да я насочат в желана от тях посока. Често следят блоговете на известни личности и след всяка тяхна публикация веднага ги нападат с цел да ги изкарат извън нерви.
Тролове маниаци, които постват навсякъде един и същи дълъг текст, който няма нищо общо с темата и е съпроводен с неверни или преиначени факти.Стратегии за тролене по света и у нас!

Все по-често започва да се говори за воденето на Информационни войни и нуждата от създаване на кибер подразделения във въоръжените сили. При модерните конфликти те със сигурност не могат да минат без използването на тролове за моделиране на общественото мнение.
1. Западна школа за тролене

В западния свят платения тролинг е отдавна развит, дори му се обръща специално внимание от държавните институции.

Въоръжените сили на Великобритания създават специално Интернет подразделение за ,,психологически атаки" наречено ,,Бригада 777", чиято численост може да достигне до 2000 обучени трола.
В Съединените щати военните провеждат операция ,,Искрен глас" за разработване на специален тролски софтуер - ,,Ntrepid", чрез който един оператор ще може да борави с 10 различни акаунта.

Голяма част от англоговорящите тролове и групите Anonymous се раждат в сайта 4chan.org - той е безплатен, не изисква регистрация или акаунт, постоянно се обновява и няма база данни, което води до прекалена разкрепостеност. Там най-вече се качват картинки наречени мемове" и демотивиращи плакати. Един такъв мем е главата на трола - едно безформено, разкривено лице, което често ядосва останалите потребители на форумите. Друг такъв сайт е ,,Urban Dictionary" и българския ,,Всичко за 1 лев" - нещо като пародия на Wikipedia за тролове.


Vladimir Putin Hacks White House Email. Russia hacks the White House emails

2. Руска фабрика за тролове

Наскоро нашумя едно интервю с известния руски блогър Марат Буркхард по радио ,,Свобода", който твърдеше, че фирма ,,Интернет изследвания" работи, като огромна фабрика за тролове.Там са работили около 200 - 300 човека разделени в украински отдел, английски отдел за бомбардиране на CNN и BBC, Фейсбук отдел, за останалите социални мрежи, местни и регионални сайтове, новинарски, за създаване на демотивиращи колажи, отдел за видео клипове. Първоначалната заплата на един човек е била около 700 долара за норма от 135 коментара при 12-часова работна смяна.
Стратегия ,,Злодей, снимка, линк"
При манипулиране на общественото мнение тези тролове са работели в групи по трима човека по метод наречен ,,Злодей, снимка, линк".Първият човек е ,,Злодей", който играе ролята на съмняващ се в написаното критикар. Вторите двама започват спор с него от рода, че ,,всичко написано е вярно, ето виж..." и единия слага снимка, а третия поставя линк, към специалното написана статия в подкрепа на аргументите им.

Във всеки от коментарите са длъжни да включват подбрани ключови думи, който трябва да излязат на челните места в търсачките и опорни точки за коментиране.
Във фирмата за целта е имало подбрани каталози с регионални сайтове и за една смяна е трябвало да прекосят цялата страна по азбучен ред, чрез метода ,,Злодей, снимка, линк", като коментират статии по определени опорни точки, например Войната в Украйна, Путин и т.н.

            

Примерна задача:
Тема: Натовски войници се бият за Украинската армия
Ключови думи: Войната в Украйна, Русия, НАТО, наменици;
Необходима са 3 трола, 1 статия, 3 коментара, 1 снимка или видео, 1 линк.
Работата започва след специален пост, публикуван в социалната мрежа ,,LiveJournal", че чужди наемници се бият на страната на Украинската армия със специално разработено видео, показващо двама американски войници. Появява се злодея и оспорва написваното, като казва, че не е ясно, какво са правили там американските войници, включвайки в поста си задължителните ключови думи.

Идва средния трол и потвърждава статията, като добавя линк към втора статия в която пише за американските войници.

Следващият трол със снимката, обвинява американците в лицемерие и добавя демотивиращ колаж аз акцент.

Тънкости - винаги единият трол е лош, другия му противоречи, а третия е умерен, но изразява желаната от поръчителя позиция. Освен това, когато спорят по между си, по-лесно се изкарват нормата от постинги. Още по-добре е, когато се свърже някой почтен потребител на интернет форум, тогава той им помага без да знае, да си изкарат по-лесно нормата от постинги.

Български принос в стратегията за тролене в социалните мрежи
Още преди 5-6 години в България се предлагат подобни услуги за политически тролинг, маскирани под прикритието на управление на онлайн репутацията на даден депутат.

Фирма ,,Лийдуей Медия Солушънс" сключи сделка с ДСБ за 1800 лева на месец да публикува пакет от 250 коментари с различни IP адреси, по следната схема
150 във Facebook
50 в Twitter
50 във форумите на месец, включително Youtube.
По тази дейност работи екип от 4 човека в рамките на 10 месечна кампания.Схема тролинг 6х7

От практиката на младежката организация на БСП се предлага следната схема за тролинг на шест сайта от седем човека. Всеки един трол има номер отговарящ на ден от седмицата 1 - понеделник, 2 - вторник и прочие. Номер 7 е ,,разпоредител" неговата работа е всяка неделя да избира една публикация, повтаряща се в шест специално избрани посещавани сайтове и да я даде на другите 6 трола за коментари. Тяхната работа е да коментират в съответния ден от седмицата под всеки един от шестте сайта. С други думи всеки коментира под всеки един сайт и се получава 6х6 = 36 коментара.
Тактики на тролене

1. Клониране
Това е най-често използвания трик от троловете. Всеки трол задължително се клонира, чрез създаване на няколко акаунта от различен компютър и започва да води ожесточена дискусия със себе си. По този начин много бързо може да забие дадена тема във форум, блог или социална мрежа.
2. Стоварването на десант
Това е метод при който обучена група от тролове влиза организирано в нарочен форум и със своите клонинги е в състояние да го превземе за кратко време.
3. Плувки, куки и мрежи
Това са различни средства за създаване на провокативни съобщения, които могат да се хвърлят във вече открита тема или да са първи пост в нова тема. Обикновено се маскират, като невинен въпрос, но съдържан една или повече ,,куки" за които после да се хванат троловете.4. Потъване и различни маневри
Често тролът публикува нещо и ,,потъва" за известно време, през което наблюдава реакциите, търпимостта и нивото на захапване, намесата на администратора и др. При благоприятна среда подгрява темата със свои клонинги, забива и след това се прави на жертва.
5. Засада
Тролът следи даден блог, например на Президента и когато излезе нова публикация веднага започва да му намира грешки, да доказва, че лъже и цели да го изкара от равновесие.
В заключение може да се посочат различни примери на тролоене в българското Интернет пространство. Това най-често са посещавани сайтове с много коментари, като Капитал, Дневник и др.

              


Не случайно навремето БТВ си спряха възможността за публикуване на Facebook коментари под предаванията на живо. Подобна е и картината в Българския сайт Pan.bg, където няма военен, който да харесва коментарите под публикациите.Няма коментари:

Публикуване на коментар