Последователи

вторник, 13 март 2018 г.

Юрий Швец: Путин бездарно се провали в операцията с Тръмп

Юрий Швец

Вова отдавна се е превърнал в прокажен, допирът до него може да доведе всекиго до политическа смърт
Идиотската операция на Русия в избирателната кампания на САЩ създаде такива условия, че сега всички спецслужби в света наблюдават и най-малкото движение на Тръмп



В Конгреса, а и целият американски елит съвсем ясно разбират, че да се водят преговори с руския президент е напълно безсмислено, той е лъжлив, неискрен тип, който мисли само как да остане на власт



Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съкурсник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването.

- Кой и защо би дал на американските медии досието за Тръмп?



- Моето професионално експертно мнение е, че досието „Тръмп“ е съставено без да се излиза от офиса. На професионален език такива досиета се наричат информационно-аналитичен документ. Написването на такива документи е умение, на което дълго трябва да се обучаваш, в него има критерии и правила и те са приблизително еднакви за всички спецслужби в света. Анализът на тези правила и стандарти позволява да се определи дали пред вас стои истински документ или фейк.

Изложените в тях сведения трябва да съответстват на такива критерии като секретност, актуалност, достоверност, и трябва да бъдат написани по точно определен начин.



Достоверността на досието „Тръмп“ от професионална гледна точка е равна на нула. Мога параграф по параграф, изречение по изречение да ви докажа това.

- Тоест, досието „Тръмп“ е фейк?

- Абсолютен, но всъщност това вече няма значение. Много по-важен е самият факт на публикацията на „досието“ защото това вече е шах и мат лично на Путин.

- Бих се съгласила с Вашите доводи, но авторът на досието Кристофър Стил е работил 20 години в МИ6, той е разследвал корупцията във ФИФА. Едва ли професионалист от такова ниво би се съгласил да скалъпи фалшификат?

- И аз бих се съгласил с Вас, ако навремето не се бях занимавал с вербовка на „главния противник“.



Първо, в качеството на източник на информацията, която по същество е съвършено секретна, е посочен високопоставен служител на съветското разузнаване, който сега работи в Кремъл, а също така и настоящ сътрудник в Министерството на външните работи. И те дават информация, която по принцип може да даде само някой суперагент.

Служителите на ЦРУ или МИ6, които са успели някога да вербуват дори и един агент на такова ниво се броят на пръстите на едната ръка. А такива, които да успеят едновременно да вербуват и високопоставен служител на разузнаването и високопоставен служител на МВнР – според мен, в природата няма такъв.

И накрая, ние всъщност не знаем дали Кристофър Стил е написал това досие. Засега го твърдят само медиите.

- Ако досието, както Вие твърдите, е фалшификат, защо тогава ФБР започна официално разследване за възможни връзки между Тръмп и Кремъл?

- Не съм казвал, че досието е халосен изстрел. Напротив, то сложи началото на интересни събития. Цял месец този документ се разхождаше из медиите, дори и в Сената, но никой не е и мислил да го публикува. След това ръководителите на американското разузнаване представиха на Обама и Тръмп секретен доклад за намесата на Русия в избирателната кампания на САЩ, а към него приложиха резюме на досието с обяснението: „Тази информация е пусната в обръщение, рано или късно ще стане публична, затова искаме да сте готови за това“.



И практически веднага след това досието беше публикувано изцяло. Американците, гласували за Тръмп изпаднаха в шок и искат да знаят дали това е истина или не. И в съответствие с желанието на трудещите се започват две официални разследвания.

Първото се провежда от ФБР, ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и Отдела за борба с финансовите престъпления. Съдът им е дал изключителни правомощия, включително достъп до цялата информация, електронните съобщения прихванати от Агенцията, които достигат милиарди единици, а също така да изискват информация за всички банкови транзакции.

Второто разследване започна Сената с правото принудително (ако се наложи) да призове всекиго и да провежда разпит под клетва.

За американците, заподозрени в нещо незаконно, това е почти като да застанат пред Страшния съд.



Формално те разследват най-близките помощници на Тръмп за връзки с Русия. Но кой знае къде ще му излезе краят? Уотъргейт също е започнала като разследване на някакви дребни риби. И Тръмп няма да може да спре разследването. Навремето Никсън опита и се наложи да подаде оставка.

Ето така хлопна капана за мишки, а в него се оказа дребничкият плешив човечец, когото в КГБ наричаха „Фаса“ или „Бледния Молец“. И това се случи след бездарно провалената операция на Путин за намеса в президентската кампания на САЩ.



Наигра се…

- Нима целта на досието не е дискредитирането на Тръмп чрез „руската връзка“? Защо сте убеден, че това е капан за Путин?

- Тръмп го „омазаха“ с Путин. Вова отдавна се е превърнал в прокажен, допирът до него може да доведе всекиго до политическа смърт. Особено в САЩ. Сега Тръмп ще трябва да доказва, че не е агент на Кремъл.



Обърнете внимание, Тръмп вече призна фактите, че Русия се е намесвала в избирателния процес, тоест, нанесла е удар по една от опорите на американската система.

А путиновият орденоносец Рекс Тилърсън, по време на изслушването за поста държавен секретар нарече Русия adversary (противник). Ще ви напомня, че по време на Студената война КГБ смяташе САЩ за main adversary, тоест „главен противник“. И сега Руската федерация е противник за Тилерсън.

А помните ли какви надежди имаше за него Кремъл?!

Обама не им харесваше на тези дебили…

Още по-твърди бяха към путинова Русия новият директор на ЦРУ и министърът на отбраната. Накратко казано, водещите представители на новата администрация на САЩ, които ще играя решаваща роля в определянето на политиката спрямо Русия, са формулирали нова доктрина: сдържане на Русия или мир чрез сила.

В Конгреса, а и целият американски елит поддържат тази доктрина и съвсем ясно разбират: да се водят преговори с Путин е напълно безсмислено, той е лъжлив, неискрен тип, който мисли само как да остане на власт.

Как при това положение Тръмп ще отмени санкциите, на което така отчаяно се надяват в Кремъл?

- Но дори ако досието на Тръмп е фейк, това не означава, че в Москва нямат истински компромати за него.

- Разбира се, че имат. Оперативно дело на Тръмп съществува задължително. То е било започнато най-късно през 1987 година, когато той за пръв път идва в Москва.

Точно по това време аз работех във вашингтонската резидентура и се занимавах с извеждането на „обекта на разработката“ в Москва, където с него са „поработили“, а след това са го включили в агентурния апарат в качеството му на особено ценен агент, планиран за внедряване в Белия дом, но не в качеството на президент, а на много по-скромна длъжност.

- Какво може да има в истинското московско досие на Тръмп?

- Всяка вербовка се опира на три основни неща: компромат, пари, идеология или тяхната комбинация. В случая с Тръмп, както се досещате, идеологията отпада. Остават компроматът и парите. Да започнем с първото.

Ще ви дам няколко примера какво правеше КГБ тогава.



В Москва пристига на официално посещение премиерът на една западна държава, най-близкият съюзник на САЩ. КГБ провежда операция „Олга“ или казано по-простичко, прави видеозапис на помещенията, в които е настанен високият гост. Така се установява, че съпругата на премиера има необичаен сексуален апетит и докато той води преговори със съветските лидери, тя активно прави секс с бодигарда. Как е използвана след това тази информация – не зная, но това е пример за компроматите, които събираше КГБ.

Още един пример. В Москва пристигна сенатор, един от тези, които имаха огромно влияние върху съветско-американските отношения. Към него прикрепват преводачка с „божествена“ външност. Сенаторът буквално се побърка, започна редовно да идва в Москва, има запис на техен разговор, в който той и казва: Готов съм на всичко за теб, само кажи. И той наистина нямаше тайни от нея (и от КГБ).

Трети пример. КГБ получи информация, че в Москва пристига американски оркестър и, че един от музикантите е с нетрадиционна сексуална ориентация. Тогава на Запад това все още беше сериозен компромат, с „помощта“ на който кариерата му можеше да бъде съсипана. Но КГБ не знаеше кой точно от музикантите е гей. Затова изпрати на концерта агент, също гей, със задачата да разбере за кого става дума. Агентът не просто го открил, но дори в антракта се договорил с американеца за среща. По нататък, естествено, нещата се развиха в рамките на операция „Олга“.



- Тръмп е с толкова бурен личен живот, че едва ли е възможно кремълски секс-компромат срещу него да предизвика сериозен политически скандал в САЩ.

- Разбира се. Изобщо вербовката чрез компромат се смята за най-ненадеждната и като правило, работата с такъв агент не продължава дълго. Ще ви кажа още нещо: съветското разузнаване практически никога не е обнародвала компромати, за да накаже някой чужденец, ако той се откаже от сътрудничество или го прекрати. И не става дума за хуманност. Просто „реализацията“ на компромата с цел наказание нанася удар върху вербовката на бъдещи агенти. Ако едно разузнаване играе подло, отмъщава и т.н. никой няма да иска да работи с нея.

В идеалния случай работата с агента трябва да бъде джентълменска игра. Тоест, ако теоретично Кремъл започне да шантажира Тръмп с „девойки с понижена социална отговорност“, той смело може да им тегли майната…

И дори да се случи невъобразимото и да си представим, че Путин реши да накаже Тръмп и да публикува пикантните видеа (ако те съществуват), за Тръмп това ще бъде като сачма за слон.

Идиотската операция на Путин за намеса в избирателната кампания на САЩ създаде такива условия, че сега всички спецслужби в света наблюдават и най-малкото движение на Тръмп.

- Значи остава само вербовка с пари?

- В едно интервю журналистът каза на Тръмп: Естествено е, че един от вашите бизнес-партньори е свързан с руската мафия. На което Тръмп не отрече, а отговори: Когато подписвах договор с него, не знаех този факт, а сега договорът трябва да се изпълнява. И освен това, ако той е от руската мафия, защо ФБР не ме е предупредило?

Това е целият разговор.

Ако спецслужбите на Русия са вложили в Тръмп някакви пари, то подобни транзакции се правят чрез посредник, а това пък дава широка възможност за отричане: „Не знаех, въведоха ме в заблуждение. И… ако има нещо-извинете“.

Но има едно нещо – тези 19,5% от акциите на "Роснефт", много „витиевато“ изнесени от Русия и последно изплуваха в Сингапур. Да, това би могло да стане „морковчето“ за Тръмп: Сваляш санкции, получаваш акции.

Но абсолютно идиотската операция на Путин по намеса в избирателната кампания на САЩ създаде такива условия, че сега целият свят ще наблюдава Тръмп и акциите за възможно „сближение“.

- И какво ще се случи после?

- Тръмп ще трябва да изпълни това, което е обещавал. Дали ще построи оградата с Мексико, ще открие 25 милиона работни места и ще върне американските предприятия обратно е много съмнително.

Но ето какво ще направи непременно:

1) Ще увеличи производството и износа на шистов нефт и газ. Той вече стартира този проект, заради енергийната независимост на САЩ. Нали се сещате как това ще се отрази на световните цени на нефта и природния газ?

2) "Лошият" Обама само обещаваше да укрепи ПРО в Европа. Добрият (за Кремъл) Тръмп ще го направи.

3) "Лошият" Обама съкращаваше американската армия и въоръжение. "Добрият" Тръмп ще ги увеличи. Това се отнася до флота, авиацията, ядрената триада. При това не трябва да забравяме, че американският бюджет за отбрана е десет пъти по-голям от руския, а в областта на обикновените оръжия САЩ изпреварват Москва с цяло поколение, ако не и повече.



Тези три неща са смърт за путинова Русия.

С избирането на Тръмп откъм Кремъл непрекъснато се чуват заклинания: трябва да седнем и да се договорим!

Да се договорите за какво? Ясно е какво и трябва на Русия от САЩ– отмяна на санкциите, инвестиции, най-нови технологии. Но какво може да предложи на Вашингтон в замяна Москва?

- Например, жива сила за борба с „Ислямска държава“ в Сирия, още повече Западът не е готов да води там наземни операции.

- Да, Кремъл може да предложи на Тръмп пушечно месо. А в добавка Путин в компанията на „най-добрите проститутки в света“ може да организира на поляната пред Белия дом „златен дъжд“ за Тръмп.



Това е всичко, което Кремъл може да направи. Но струва ли това всичко, което Русия очаква от САЩ?



Русия е на ръба на икономически крах и съществува за сметка на топящите се валутни резерви. Няма никакъв проблясък надежда, освен призрачната надежда за чудо.



Съдбата подари на Путин 15 години чудо – невиждани цени на нефта и газта. Но ги изядоха, похарчиха ги за дворци, яхти, елитни имения и ги навряха в офшорки.



Повече чудеса няма да има.

Превод:Faktor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар